01 Haziran 2012, Cuma 14:48:52

"GAZA GELDİK İŞTEN ATILDIK"

Takvim Gazetesi'nde yer alan habere göre; iş yavaşlatma eylemi sonrası işten atılan THY personeli pişmanlık yaşıyor...
  • ağzı olan konuşuyor iş gücü riskli olanın hakkını teslim edeceğine işten cıkarmayı kendinde hak gören idareci, sıfatı taşıyanlara bu sözüm kısaca biz ak parti idaresiyiz bir dahaki sözleşmede ayağınızı denk alın diye insanlara göz dağı veriyoerllar kendinide bir yorum yapıyom zanım calışanlşarın haklı mücadelesine göz dağı vermek istiyorlar
  • ağzı olan konuşuyor iş gücü riskli olanın hakkını teslim edeceğine işten cıkarmayı kendinde hak gören idareci, sıfatı taşıyanlara bu sözüm kısaca biz ak parti idaresiyiz bir dahaki sözleşmede ayağınızı denk alın diye insanlara göz dağı veriyoerllar kendinide bir yorum yapıyom zanım calışanlşarın haklı mücadelesine göz dağı vermek istiyorlar
  • 8 GÜN ÖNCE HAVALİMANINDA BİLET ALMIŞ VARMASI GEREKEN YERE UÇAKLA GİTMESİNDEKİ SEBEP BİRAN ÖNCE GİTMEK OLAN DÜĞÜNE CENAZEYE VS GİTMEYE ÇALIŞAN İNSANLAR(HİÇ SUÇLARI VE BİLGİLERİ OLMADAN)MAĞDUR EDERKEN BU İNSANLAR AŞAĞIDA VUR PATLASIN ÇAL OYNASIN OYNUYORDU...NE KADAR İNSAN ÜZÜLSEDE SİZE HERSEY MÜSTAHAK,HAK ARAMAK ADINA YAPILAN EŞKİYALIK CEVAPSIZ KALMAMIŞTIR.SENDİKACILARIN ÇOK SEVDİĞİ ŞARKI VARDI ...EŞİKAYA DÜNYAYA HÜKÜMDAR OLMAZ...
  • Dileklerinizi aynen size iade ediyorum ve ediyoruz KM destekçilkeri olarak. Umarım yolcu olarak bindiğim TK uçuşlarından birinde sizinle değilmişimdir. Zira bir yolcu olarak bundan utanç duyardım! Selamlar.
  • Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.
  • Birgün sizin başınızada gelince sizede beter olun diyecekler. umarımda derler...40 dakikalık full uçakta servis yetiştirmeye çalıişırken sizde çay içmeyi verin.Ayrıca STAR ALIANZ yazılmaz önce bunu öğrenin.Kimse uşağınız değil sizin.Evinizde eşinize hükmedemzken burda hosteslere sadece hava olsun diye artistlik yaparsınız.Bu lafım sadece sizin gibi zihniyetlere.Çok düzgün kaptanlarımızda var mesafeli efendi işini tam yapan insan ilişkileri saygılı adam gibi adamlar kısaca...Onlara burdan tşk ederim...
  • ÇALIK
  • DAHA STAR ALLİANCE YAZMAYİ BECEREMİYORSUN KİMBİLİR TELAFFUZUNU NASİL YAPİYORSUNDUR?KAPTAN RUMUZUYLA MAİL ATAN KİSİLİK YOKSUNU MAHLUKAT SEN EVDE GECİREMEDİGİN NAZİNİ TAFRANİ ANCA UCUSTA SANA SADECE SİNYORİTENE VE İSİNE OLAN SAYGİSİNDAN CEVAP VERMEYEN HOSTESLERE GECİREBİLİRSİN.NE OLDU BİRDEN SİRKET MENFAATCİSİ OLDUN BASİMİZA ESKİDEN GİYDİRİYODUNUZ UCUS İSLETME YONETİM DEMEDEN! ESKİ FORSUNUZ YOK TABİ RUZGAR NERDEN ESERSE ORAYA CEVİR DUMENİ!! SENDE HAKLİSİN TABİ BU YARİM YAMALAK EZBERE BİRKAC CUMLE İNGİLİZCE İLE HAVADA BİR İKİ DUGME CEVİREREK ALDİGİN PARAYİ POSTAL KOKULU HAVA KUVVETLERİNDE GORMEDİGİN İCİN SENDEN DAHA USTUN YETENEKLİ PARFUM KOKAN İNSANLARİN ALDİGİ PARA SENİDE RAHATSİZ EDER!!!EN AZİNDAN KABİN MEMURU VİSKİSİNİ UCUZDA OLSA PARA VEREREK ALİYOR SENİN GİBİ UCAKTAKİ VİSKİDEN SODA SİSESİNE DOLUMA TENEZZUL ETMİYOR!!SEN VE SENİN GİBİ ZİHNİYETE DEGİL BİR BARDAK CAY ,TUKURUGUNE KİYİP AGZİNA BİLE TUKURMEYE TENEZZUL ETMEZ HİCBİR KABİN MEMURU!!!!
  • daha önce koskoca kaptan derdik, bir kaptanın mantıgına bakın, çay istiyormus, kabin ekibi geç getiriyor diyo burdadan verip veriştiriyor.işten atılmalarına dahi sevinecek durumda,kabin ekibine çagrıda bulunuyor, pararı insanlar bulun diye, ben 800 tl alan kabin memurunun eşiyim, biride kalkıp derki kaptana sen uçuştayken eşin dostundamı zengin insan arıyor...her kez lafının nereye gittigini bilecek, biride çıkar sana giydirir.
  • BETER OLUN.BİZ ÇAY İSTEYİNCE O KADAR DA HIZLI GELMİYORSUNUZ KOKPİTE..BİR LAF VARDIR HER HIYARIM DİYENE TUZU ALIP KOŞMAYACAKSIN...DÜŞÜNECEKSİN.STAR ALIANZ İÇİNDE EN AZ ÜCRETİ SİZ ALIYOR OLSANIZDA TÜRKİYEDE EN İYİ PARAYIDA SİZ ALIYORSUNUZ.BU İŞİ YA HEPİNİZ YAPACAKTINIZ YADA HİÇBİRİNİZ...HADİ NAŞ KENDİNİZE KUYUMCU,GALERİCİ HATTA PAZARCI ARKADAŞ BULUN ANCA GİDERSİNİZ.THY AZ BİLE YAPMIŞ SİZE.. BİR ŞEYİ KAYBETMEDEN KIYMETİNİ ANLAMZSINIZ..DIŞARDA UCUZ VİSKİDE YOK..BAKALIM DAHA NELER KAYBEDECEKSİNİZ!!!!

Havacılık kolundaki personelin grev yapmasının yasaklanmasına ilişkin yasa nedeniyle iş yavaşlatme eylemi yapan ve daha sonra THY tarafından işten çıkarılan personel, şimdi pişmanlık yaşıyor. Takvim'de yer alan habere göre, 'gaza geldik' işten atıldık ifadelerini kullanıyorlar.

Hafta başından bu yana Türk Hava Yolları'ndaki (THY) iş bırakma ve iş yavaşlatma eylemi, bazılarına göre de 'grev' hareketi gündemimizde. Dün rakamlar açıklandı. 1 günlük eylem 100 bin vatandaşı perişan etti, 223 uçuş iptal oldu, 2 milyon dolar zarar ortaya çıktı. 305 kişi işini kaybetti. Bunların 260'ı THY'den, 45'i ise THY Teknik'ten... Eylemin her yönünü başından bu yana en iyi biçimde sayfalarımıza taşıyıp, işin taraflarının görüşlerini aktarıyoruz. Resmi ağızların açıklamaları bir tarafa, eylem yapıp işini kaybeden kabin memurlarının düşünceleri bizim için önemliydi. Dün, aralarında işten atılanların da olduğu tanıdığım tanımadığım 30'a yakın kabin memuru ile konuşma imkanı buldum. Ortak kanaat, Hava-İş Sendikası'nın kararı ile harekete geçen çalışanların bu 'tazyikle' işlerini ve geleceklerini kaybetme noktasına gelmeleri.

AMAÇ NEYDİ, NE OLDU?

305 kişinin yıllarca verdikleri emek ve gelecek hayalleri yok oldu. Peki eylemi organize edenler amaçlarına ulaştı mı? Amaçları, yasanın geçmemesi ise; hayır. Yasa Meclis'ten geçti. Amaç insanları perişan edip şirketi zarara uğratmaksa; evet. Vatandaş perişan oldu, THY zarar etti. Hatta halka açık bir şirket olduğu için olayla hiç ilgisi olmayan hissedarlar da olumsuz etkilendi. Oysa sendika meseleyi masada çözmeyi deneseydi, hukuka uygun davranmış olacaktı. Şimdi hem kendileri, hem de çalışanlar hukuksuz eylemle suçlanıyor. Gerçekler çalışanların sözlerinde gizli. Bakın neler anlatıyorlar...

İŞİNİ KAYBEDENLER ANLATIYOR

Gecenin 03.00'ünde cep telefonuna mesaj geldiğini söylüyor, bir hostes. Mesajda "Kendinizi bugün göreve hazır hissetmeyin" yazıyor. Hemen arkadaşlarıyla ve sendikadan birileriyle temas kurduğunda inanılmaz bir şekilde korkutulduğunu belirtiyor: "Herkes, eylem yapmazsak ikramiye, maaş ne kadar hakkımız varsa elimizden alınacağını söyledi. Hatta maaşlarımızın yarıya düşeceği anlatıldı. Bu gazla rapor almaya koştuk. Sonrasında ise işimizden olduk. 'Geçmesin' dedikleri yasa geçmiş. Kandırıldığımızı düşünüyorum."

Bir başkası da arkadaşlarından gelen telefon trafiğinden bahsediyor: "Herkes arayıp eylem yapmazsak çok yakında işten atılacağımızı söyledi. Güya atılmamak için eylem yaptık, sonunda işten çıkartıldık."

Bir diğerinin anlattığı ise uzun uçuşlarla ilgili: "Uzun uçuşlarda kabin memuru sayısı azaltıldı. Bu, hizmet kalitesini azaltırken, yorgunluğu artırdı. Ayrıca çalışma saatlerimiz çoğaldı, dinlenmeler azaldı. Haksızlık yapıldığını düşündüğüm için eyleme katıldım." Anlatılanlar gösteriyor ki, eyleme katılmaları için personelin gözü korkutulmuş. Yaşanılan en ufak sıkıntı bile abartılıp, eylem çağrısının gerekçesi yapılmış.

PiŞMANLIK ÇÖZER Mi?

Konuşmalardan anlaşılıyor ki, birçok çalışan sendikanın tazyikiyle eylemlerin içinde yer aldı ve pişmanlık duyuyor. Bu çalışanların büyük çoğunluğu THY'ye hizmet etmiş tecrübeli isimler. Bunların tekrar kuruma kazandırılması için mutlaka bir formül bulunabilir diye düşünüyoruz. Umarız THY yönetimi bu işi tatlıya bağlayacaktır.

MAAŞLAR İYİ DEĞİL Mİ?

Gelelim ücretlere... Ortalama bir kabin memurunun maaşı 4 bin lirayı buluyor. Eğer uçuş saatleri aşılırsa bu rakam 5-6 bin liraya da çıkıyor. Bunun yanında 3 ayda bir de 1 maaşa yakın ikramiye veriliyor. Rakamlara bakınca, Türkiye ortalamalarında şikayet edilmemesi gereken ücretler. Bunu da konuşuyorum host ve hosteslerle... "Kurumumuz Star Airlines'in üyesi ve buradaki şirketler içinde en az maaşı biz alıyoruz" diyor birisi. Bir diğeri ise, "Bu paraların içinde taksi-benzin masrafları da var" ilavesi yapıyor. Bir hostun söyledikleri ise daha farklı: "Bu sektörde maaşlar yüksek olduğu için biz bu mesleği seçtik ve zorluklarına katlanıyoruz. Eğer 2 bin lira maaş alacaksam bu işi niye yapayım?" Nispeten iyi maaşlar kabin memurlarına iyi birer hayat standardı da sağlıyor. Tabii "Bunu kaybedeceksiniz" söylentisi, eylem yapmaları için iyi bir ateşleyici haline geliyor.

KURUNUN YANINDA YAŞ!

Rapor meselesinde bazı haksızlıklar yaşandığı anlaşılıyor. O gün izinli olan sendika üyesi kabin memurları kurtarıyor kendisini. Fakat eylem günü gerçekten hasta olanların ise canı fena halde yanıyor. Bir kabin memuru anlatıyor: "Arkadaşımın o gün ayağı burkulmuştu. Rapor aldı ve o raporu onaylatmak için geldiğinde görevliler 'Onaylamıyoruz' deyip geri çevirdi. Eylemci listesine adı eklendi." Bu haksızlık iddialarını THY yönetiminin detaylı olarak inceleyip, doğru kararı vereceğini düşünüyoruz. (Takvim)

"GAZA GELDİK İŞTEN ATILDIK"

Yorumlar Tüm Yorumlar (129)

sinan cilingir ~ 12 yıl önce
ağzı olan konuşuyor iş gücü riskli olanın hakkını teslim edeceğine işten cıkarmayı kendinde hak gören idareci, sıfatı taşıyanlara bu sözüm kısaca biz ak parti idaresiyiz bir dahaki sözleşmede ayağınızı denk alın diye insanlara göz dağı veriyoerllar kendinide bir yorum yapıyom zanım calışanlşarın haklı mücadelesine göz dağı vermek istiyorlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sinan cilingir ~ 12 yıl önce
ağzı olan konuşuyor iş gücü riskli olanın hakkını teslim edeceğine işten cıkarmayı kendinde hak gören idareci, sıfatı taşıyanlara bu sözüm kısaca biz ak parti idaresiyiz bir dahaki sözleşmede ayağınızı denk alın diye insanlara göz dağı veriyoerllar kendinide bir yorum yapıyom zanım calışanlşarın haklı mücadelesine göz dağı vermek istiyorlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
beter then beter ~ 12 yıl önce
8 GÜN ÖNCE HAVALİMANINDA BİLET ALMIŞ VARMASI GEREKEN YERE UÇAKLA GİTMESİNDEKİ SEBEP BİRAN ÖNCE GİTMEK OLAN DÜĞÜNE CENAZEYE VS GİTMEYE ÇALIŞAN İNSANLAR(HİÇ SUÇLARI VE BİLGİLERİ OLMADAN)MAĞDUR EDERKEN BU İNSANLAR AŞAĞIDA VUR PATLASIN ÇAL OYNASIN OYNUYORDU...NE KADAR İNSAN ÜZÜLSEDE SİZE HERSEY MÜSTAHAK,HAK ARAMAK ADINA YAPILAN EŞKİYALIK CEVAPSIZ KALMAMIŞTIR.SENDİKACILARIN ÇOK SEVDİĞİ ŞARKI VARDI ...EŞİKAYA DÜNYAYA HÜKÜMDAR OLMAZ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sayın Kaptan ~ 12 yıl önce
Dileklerinizi aynen size iade ediyorum ve ediyoruz KM destekçilkeri olarak. Umarım yolcu olarak bindiğim TK uçuşlarından birinde sizinle değilmişimdir. Zira bir yolcu olarak bundan utanç duyardım! Selamlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
enazındanonurluyuz ~ 12 yıl önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kapatın diyene lafım... ~ 12 yıl önce
Birgün sizin başınızada gelince sizede beter olun diyecekler. umarımda derler...40 dakikalık full uçakta servis yetiştirmeye çalıişırken sizde çay içmeyi verin.Ayrıca STAR ALIANZ yazılmaz önce bunu öğrenin.Kimse uşağınız değil sizin.Evinizde eşinize hükmedemzken burda hosteslere sadece hava olsun diye artistlik yaparsınız.Bu lafım sadece sizin gibi zihniyetlere.Çok düzgün kaptanlarımızda var mesafeli efendi işini tam yapan insan ilişkileri saygılı adam gibi adamlar kısaca...Onlara burdan tşk ederim...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Halil Kocataş ~ 12 yıl önce
ÇALIK

Yanıtla

Kalan karakter 1000
KABİN MEMURU ~ 12 yıl önce
DAHA STAR ALLİANCE YAZMAYİ BECEREMİYORSUN KİMBİLİR TELAFFUZUNU NASİL YAPİYORSUNDUR?KAPTAN RUMUZUYLA MAİL ATAN KİSİLİK YOKSUNU MAHLUKAT SEN EVDE GECİREMEDİGİN NAZİNİ TAFRANİ ANCA UCUSTA SANA SADECE SİNYORİTENE VE İSİNE OLAN SAYGİSİNDAN CEVAP VERMEYEN HOSTESLERE GECİREBİLİRSİN.NE OLDU BİRDEN SİRKET MENFAATCİSİ OLDUN BASİMİZA ESKİDEN GİYDİRİYODUNUZ UCUS İSLETME YONETİM DEMEDEN! ESKİ FORSUNUZ YOK TABİ RUZGAR NERDEN ESERSE ORAYA CEVİR DUMENİ!! SENDE HAKLİSİN TABİ BU YARİM YAMALAK EZBERE BİRKAC CUMLE İNGİLİZCE İLE HAVADA BİR İKİ DUGME CEVİREREK ALDİGİN PARAYİ POSTAL KOKULU HAVA KUVVETLERİNDE GORMEDİGİN İCİN SENDEN DAHA USTUN YETENEKLİ PARFUM KOKAN İNSANLARİN ALDİGİ PARA SENİDE RAHATSİZ EDER!!!EN AZİNDAN KABİN MEMURU VİSKİSİNİ UCUZDA OLSA PARA VEREREK ALİYOR SENİN GİBİ UCAKTAKİ VİSKİDEN SODA SİSESİNE DOLUMA TENEZZUL ETMİYOR!!SEN VE SENİN GİBİ ZİHNİYETE DEGİL BİR BARDAK CAY ,TUKURUGUNE KİYİP AGZİNA BİLE TUKURMEYE TENEZZUL ETMEZ HİCBİR KABİN MEMURU!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kemal kaan ~ 12 yıl önce
daha önce koskoca kaptan derdik, bir kaptanın mantıgına bakın, çay istiyormus, kabin ekibi geç getiriyor diyo burdadan verip veriştiriyor.işten atılmalarına dahi sevinecek durumda,kabin ekibine çagrıda bulunuyor, pararı insanlar bulun diye, ben 800 tl alan kabin memurunun eşiyim, biride kalkıp derki kaptana sen uçuştayken eşin dostundamı zengin insan arıyor...her kez lafının nereye gittigini bilecek, biride çıkar sana giydirir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
KAPATN ~ 12 yıl önce
BETER OLUN.BİZ ÇAY İSTEYİNCE O KADAR DA HIZLI GELMİYORSUNUZ KOKPİTE..BİR LAF VARDIR HER HIYARIM DİYENE TUZU ALIP KOŞMAYACAKSIN...DÜŞÜNECEKSİN.STAR ALIANZ İÇİNDE EN AZ ÜCRETİ SİZ ALIYOR OLSANIZDA TÜRKİYEDE EN İYİ PARAYIDA SİZ ALIYORSUNUZ.BU İŞİ YA HEPİNİZ YAPACAKTINIZ YADA HİÇBİRİNİZ...HADİ NAŞ KENDİNİZE KUYUMCU,GALERİCİ HATTA PAZARCI ARKADAŞ BULUN ANCA GİDERSİNİZ.THY AZ BİLE YAPMIŞ SİZE.. BİR ŞEYİ KAYBETMEDEN KIYMETİNİ ANLAMZSINIZ..DIŞARDA UCUZ VİSKİDE YOK..BAKALIM DAHA NELER KAYBEDECEKSİNİZ!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000