03 Haziran 2009, Çarşamba 13:33:45

FLAŞ...YARIM ASIRLIK MİLAT

Türkiye ile Kanada arasında doğrudan uçuşların önünde en büyük engel olarak görülen çifte vergilendirme uygulaması kaldırıldı. 49 yıllık rüya olan Kanada uçuşları için geri sayım başladı.
  • Bu karar sadece ve sadece kanadadaki THY islemlerini yapma yetkisi alan sirketi (ya da verilen diyelim) vergi yukunden kurtariyor. Iki ulke arasinda iki milyar dolara yakin ticaret hacmi ve bine yakin baska sirket varken sadece bir sirkete yonelik karar cikarilmasi COK ilginc.
  • bir de seflerin basladigini duysak bari.

Türkiye ile Kanada arasında doğrudan uçuşların başlatılmasının önünde artık hiçbir engel kalmadı.

Türk ve Kanadalı sivil havacılık otoriteleri tarafından 13 Mart’ta imzalanan ikili uçuş anlaşması ile 49 yıldır başlatılamayan doğrudan uçuşların önü açılmıştı. Seferlerin başlatılmasının önünde ise iki önemli engel bulunuyordu. Bunlardan birisi Kanada’nın 2004 yılında sözde Ermeni soykırımı yasasını kabul etmesi diğeri ise çifte vergilendirme uygulamasıydı.

13 Mart’taki anlaşmadan sonra Türk Hava Yolları doğrudan seferlere başlamak üzere izin(permi) almak için Kanada Sivil Havacılık Otoritesi’ne başvurusunu yapmış ancak sözde Ermeni Soykırımı Yasası’nın kabul edilmesinin yıldönümü kutlamalarında yaşanan kriz nedeniyle eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan Kanada ziyaretini iptal etmiş, ‘Kanada uçuşlarının başlatılması girişimi yine hüsranla mı sona erecek’ korkusu yaşanmıştı.

Ancak, bu kez kriz çabuk aşıldı ve Kanada’nın ısrarla üzerinde durduğu çifte vergilendirme konusu ile ilgili çalışmalara hız verildi. Bakanlar Kurulu, 27 Mayıs tarihli kararıyla ‘Çifte vergilendirme’yi kaldırdı.

Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan kararda şu ifadelere yer verildi:

“Kanuni veya iş merkezi Türkiye’de bulunan ve hava taşımacılığı faaliyeti ile iştigal eden kurumların yolcu, yük ve bagaj taşımacılığı dolayısıyla Kanada’da elde ettiği kazançlarının 1/1/2009 tarihinden itibaren Kanada’da gelir üzerinden alınan veya alınacak olan her türlü vergiden istisna edilmesi şartıyla kanuni veya iş merkezi Kanada’da bulunan kurumların benzer nitelikteki kazançları Türkiye’de aşağıdaki şekilde vergilendirilir:

a)Kanuni veya iş merkezi Kanada’da olup Türkiye’de elde ettiği kazançlar dolayısıyla 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 23 üncü maddesine göre vergilendirilen dar mükellef kurumların hava yolu ile yaptıkları yolcu, yük ve bagaj taşımacılığı dolayısıyla Türkiye’de elde ettikleri kazançlara kurumlar vergisi sıfır (0) oranında uygulanır

b)5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 30 uncu maddesinin altıncı fıkrasına istinaden yapılacak tevkifat, (a) bendinde belirtilen kurumlar için sıfır (0) oranında uygulanır.”

©AirportHaber.com

FLAŞ...YARIM ASIRLIK MİLAT

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
Bu karar sadece ve sadece kanadadaki THY islemlerini yapma yetkisi alan sirketi (ya da verilen diyelim) vergi yukunden kurtariyor. Iki ulke arasinda iki milyar dolara yakin ticaret hacmi ve bine yakin baska sirket varken sadece bir sirkete yonelik karar cikarilmasi COK ilginc.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
bir de seflerin basladigini duysak bari.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000