20 Eylül 2009, Pazar 09:38:13

FedEx: "Mütevazı bir toparlanma sürecine girildi"

Akşam Gazetesi yazarlarından Tolga Turgut, bu haftaki yazısında, global krizin etkilerinin yavaş yavaş azaldığını belirtmş. İşte Turgut'un yazısı...
  • Biraz fedex reklamı gibi olmuş. Nasıl toparlanma ise, herkez hala tepe aşağı gidiyor. İflas eden şirkerler furyası devam ediyor. Yazar, moral vermeye mi çalışıyor, nedir?

Ne zaman sona ereceğini tahmin edebilene neredeyse Nobel Ödülü verilecek olan ekonomik durgunluğun yavaşlamaya başladığının ilk somut sinyalleri, dünyanın ABD'li kargo devi Fedex'ten gelmeye başladı.

Onlarca ülkede faal olan, dünyanın en büyük uçak filosuna sahip Fedex'ten gelen resmi açıklamaya göre, dünya ticareti süreklilik göstermeye başlayan mütevazı bir toparlanma sürecine girmiş durumda. Açıkçası bu verileri çok önemli buluyorum. Zira uluslararası lojistik, kargo ve paket taşımacılığı dalgalanmaları dünyada ticaretin bir aynasıdır. Yanlış anımsamıyorsam, 2008'in haziran ayında 'ABD de kriz çanları çalıyor' başlıklı bir yazı yazarak küresel resesyon sinyallerinin gelmeye başladığına işaret etmiştim.

Bu kanıya varmamdaki en büyük etkenlerden biri, dünya ticaret ağının yansıması olan kargo verileri ve özellikle hava kargodaki düşüştü. Kahin değilim, verileri takip ederek parçaları birleştirdim o kadar. Ülkemiz gençleri başta  olmak üzere herkese tavsiye edilir!

Fedex'in yaptığı açıklamada, ABD'deki artış ivmesinin dünyanın gerisinde seyrettiği, bu pazar dışındaki artışın ise kendi tahminlerinin dahi epey üzerinde oluşu dikkat çekiyor. Bu açıklamaları destekleyen bir diğer gelişme, New York borsasında işlem gören havayolu hisselerinin yaz süresince yaklaşık yüzde 40 dolayında artış göstermesidir.

Hava kargo verilerine paralel olarak ABD'de demiryolu ile taşınan ticari kargonun da artış trendinde olması umut arttırıcı bir gelişmeyi daha vurguluyor. Ülkeler arası ticaretin tekrar hareketlenmesi, çok yakında havayolu taşımacılığında da rakamların düzeleceğini ima ediyor aslında. Ticaret hacmi arttıkça, hem şirketlerin hem de şahısların seyahat etmek için geliri  artar ve uçak koltukları da dolar.

Olumlu sinyaller gelmeye başlarken ülkemiz havacılık sektörünün de bu gelişmeleri yakından takip ettiğini düşünüyorum. Resesyonun içinde ayakta kalabilmek kolay değildir. Ancak çıkış trendinin başında iş planlarını revize ederek  olumlu ivmeyi değerlendirmek de bir o kadar önemlidir. Şimdi havacılık sektöründe tekrar acımasız ve öldürücü bir rekabet başlayacaktır.

Özellikle THY, Pegasus ve Sunexpress'in bu sürece oldukça hazırlıklı girdiklerine dair gözlemimizin sonucunu ancak izleyerek göreceğiz.

Tolga Turgut

FedEx: "Mütevazı bir toparlanma sürecine girildi"

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
Biraz fedex reklamı gibi olmuş. Nasıl toparlanma ise, herkez hala tepe aşağı gidiyor. İflas eden şirkerler furyası devam ediyor. Yazar, moral vermeye mi çalışıyor, nedir?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000