27 Kasım 2010, Cumartesi 08:21:57

"Eskişehir, Türkiye'nin Seattle'ı olacak"

Anadolu Buluşmalarına ev sahipliği yapacak olan Eskişehir, havacılıkta da iddialı.
  • bu bahsedilen yer Eskişehir değil İzmir olarak düşünülüyor. Boeing ve Lockheed Martin İzmir'de serbest bölgede uçak parçaları üretecek ve izmiri bu konu da basamak gibi görüyorlar İstanbul çok kalabalık olduğu için tercihlerin de İzmir var buna THY Teknik de dahil önümüzdeki 10 sene içerisinde İzmir bu konuda gelişme göstericek...
  • İnşallah denilen gibi olur. Fakat ben biraz olumsuz bakıyorum. Küçük şirketler Türkiye'de havaaracı üretimi veya parça üretimi ile ilgili bürokratik engeller ile boğuşmaktadır. Amerika ve Avrupa gibi yerlerde üretim izni almak engelli bir olay değil. Türkiye'de örneğin 10 insan barındıran ufak bir şirket 2 kişilik sportif amaçlı bir havaaracın üretimi bürokratik engellerden dolayı neredeyse mümkün değil. Bürokratik derken sadece SHGM vs değil, vergi dairesi de çok büyük engel teşkil etmektedir. Kısacası, Eskişehir Boeing ve Airbus gibi şirketlerin fason parça üretimini yapan büyük şirketler için uygun. Bunda yanlış veya kötü bir durum yok. Fakat büçük şirketler kendi projeleri ile bir yere varamaz.. :(

ESİDER Genel Koordinatörü Büyüksarı, "Fransa'nın Airbus'ın üretildiği Toulouse kenti, ABD'nin Boeing'in üretildiği Seattle kenti havacılık ile anılıyor. Eskişehir Türkiye'nin orta vadede Seattle'ı olacak" dedi...

Eskişehir, İpek Medya Grubu'nun organize ettiği Anadolu Buluşmaları'na ev sahipliği yapmanın heyecanını yaşıyor. 3 Aralık'ta Yunus Emre Kültür Merkezi'nde yerel yöneticileri ve iş-ekonomi dünyasından önde gelen isimleri ağırlayacak olan Eskişehir'de hazırlıklar tüm hızıyla sürerken, etkinliğe destek veren Uluslararası Eskişehirli Sanayici İşadamları ve Girişimciler Demeğinin (ESİDER) Genel Koordinatörü Oral Büyüksarı, Anadolu Buluşmaları sayesinde Türkiye'nin Eskişehir'in bilinmeyen, arka planda kalan gücüyle ve potansiyeliyle de tanışacağını söyledi.

Çalışmaları hızlandırdık

Büyüksarı, kentin önemli iddiaları arasında havacılığın da bulunduğuna işaret ederek "Nasıl Fransa'nın
k Airbus'un üretildiği Toulouse kenti, | ABD'nin Boeing'in [üretildiği Seattle kenti havacılık ile anılıyorsa inanıyoruz ki Eskişehir de Türkiye'nin orta-uzun vadede SeatÜe'ı olacaktır. Dünyanın en önemli havacılık merkezlerinden biri haline gelmek için çabalan hızlandırdık" dedi. Büyüksan bu iddiasını kanıtlayan göstergeleri de şöyle özetledi:

Endüstri Bölgesi yolda

*Eskişehir'de 2000 yılında havacılık alanında üretim yapan firmalanrnızın toplam ihracatı 55 milyon dolarken, 2008 yılı sonunda bu rakam 200 milyon dolara ulaştı. Sektördeki çalışan sayısı ise 2 bin.

*Eskişehir Sanayi Odası (ESO), teşviklerin sağlanabilmesi adına ilgili Bakanlık ve müsteşarlık ile görüşmeler halen sürüyor.

*Bazı havacılık firmalarımız Avrupa Birliği'nin en büyük finansal destek programı olan 7. Çerçeve Programı dahilinde projelere ortak oldu. Sivil Havacılık Yüksekokulu burada.

*Anadolu Üniversitesi bünyesinde kurulan meslek yüksekokulu, Sivil Havacılık Yüksekokulu'na dönüştürüldü.

*Havaalanı içinde bulunan Yüksekokul, Emniyet Genel Müdürlüğü, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Türk Hava Yolları A.O. ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğünün ihtiyacı olan hava trafik kontrolörü, pilot ve hava aracı bakım teknisyenlerini yetiştiriyor, ayrıca taksi işletmeciliği yapıyor. 5700 kiloluk havaaraçlarının büyük bakımlarını gerçekleştiriyor.

*Alp Havacılık 12.5 milyon dolar tutarındaki yeni parça üretim fabrikasını hizmete açtı. Tusaş'ın motor yenileme fabrikasının bulunduğu kentte ayrıca bir havacılık müzesi mevcut.

Eğitim ihracatı kapasitesine sahibiz

Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Cavcar, yüksekokulun kurulduğundan bu yana bin 600 mezun verdiğini, bu mezunların yüzde 99'unun sektörde çeşitli kademelerde çalıştığını söyledi.

Prof. Dr. Cavcar, "Başka hava yollarından ya da yurtdışından da pilot yetişmemiz için talepler geliyor. Bu noktada bugün, İngiltere'nin havacılık eğitimlerinden yıllık 1.5 milyon poundluk eğitim ihracatı gerçekleştiriyor. Fakat biz 20 yıllık süreç içinde edindiğimiz eğitimi mevzuat yüzünden ihraç edemiyoruz. Burada kazanılanların nasıl harcanacağı gibi engeller ve yine burada yer alan öğretim elemanlara aktarılacak ücretlerin nasıl olması gereken mevzuatlarla boğuşuyor. Gelen taleplere cevap vermek mümkün olmuyor" dedi.

THY ile protokol imzaladıklarını anlatan Prof. Cavcar, öğretim elemanlarının tezleri vasıtası ile THY sorunlarına çözümler üretmeye çalıştıklarını vurguladı.

Uçak fabrikası istiyoruz

Kendisi de pilot olan ve bir zamanlar Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Daire Başkanlığı da yapan Oral Büyüksarı, ülkemizin belki de en köklü havacılık geçmişine sahip ili olan Eskişehir'in, Cumhuriyet tarihinin ilk tayyare alaylarından birine ev sahipliği yaptığını da söyledi.

Büyüksarı, "Askeri ve sivil havacılığın bu kadar kuvvetli olarak birbirini tamamladığı başka şehir olmadığı için hiç şüphesiz ki eğer bir gün ülkemizde bir uçak fabrikası tekrar açılırsa Eskişehir tabiatı itibarıyla bir numaralı adaydır" diye konuştu.

ABD'nin 10 şehrinden biri

 Seattle, Boeing uçaklarının ABD'deki üretim merkezi. Washington eyaletinde bulunan şehir, ekonomide 'altın ve hava' kaynaklı olarak hızlı gelişim gösterdi, ülkenin en büyük 10 şehri arasında yer aldı. Kaliforniya'daki altın avcıları Kanada'ya hücum ettiğinde Kanada hükümeti bir kural getirip altın avcılarının tam teçhizatlı olarak Kanada'ya girmelerini zorunlu tuttu. Seattle da Kanada'dan önceki son ABD şehri olduğundan bu sayede kalkınmaya başladı. Ardından havacılık konusundaki atılımlar geldi.

(Bugün)

"Eskişehir, Türkiye'nin Seattle'ı olacak"

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
bu bahsedilen yer Eskişehir değil İzmir olarak düşünülüyor. Boeing ve Lockheed Martin İzmir'de serbest bölgede uçak parçaları üretecek ve izmiri bu konu da basamak gibi görüyorlar İstanbul çok kalabalık olduğu için tercihlerin de İzmir var buna THY Teknik de dahil önümüzdeki 10 sene içerisinde İzmir bu konuda gelişme göstericek...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
İnşallah denilen gibi olur. Fakat ben biraz olumsuz bakıyorum. Küçük şirketler Türkiye'de havaaracı üretimi veya parça üretimi ile ilgili bürokratik engeller ile boğuşmaktadır. Amerika ve Avrupa gibi yerlerde üretim izni almak engelli bir olay değil. Türkiye'de örneğin 10 insan barındıran ufak bir şirket 2 kişilik sportif amaçlı bir havaaracın üretimi bürokratik engellerden dolayı neredeyse mümkün değil. Bürokratik derken sadece SHGM vs değil, vergi dairesi de çok büyük engel teşkil etmektedir. Kısacası, Eskişehir Boeing ve Airbus gibi şirketlerin fason parça üretimini yapan büyük şirketler için uygun. Bunda yanlış veya kötü bir durum yok. Fakat büçük şirketler kendi projeleri ile bir yere varamaz.. :(

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000