26 Aralık 2008, Cuma 08:08:22

Ercan Havalimanı ihalaye açılıyor

Kuzey Kıbrıs Türk Havayolları'ndaki Ercan Havalimanı önümüzdeki sene içerisinde özelleştirilecek. Özelleştirme, yap-işlet-devret yöntemi ile gerçekleştirilecek.
  • Nihayet özelleştirmelerin kurtuluş yolu olduğu görüldü.Artık vergilerin çarçur edilmesi ve siyasi torpillerle iş bilmeyen kişilerin yönetimlere gelmesinin önü sonunda kapanıyor.KTHY, Havaş ile ortaklaşa kurduğu şirket ile son derece akılcı bir davranışta bulundu.Tabiki milli havayolu olarak kalacaktır.Ama rekabet gücünün artması için olumsuz unsurlardan artık kurtulma zamanı gelmiştir.Kurulan CAS ile birlikte artık KYTHY'nin Türkiye'de personel bulundurmasına da gerek kalmamıştır.Türkiyede Havalimanlarında bulunan personellerinin hakları verilerek 2006 yılında yapıldığı gibi Havaş'ta işe başlamaları sağlanır.Satış ofisleride kapatılarak GSA bir acente ile anlaşılır.Personelin hakları verilerek ya GSA acentede ya da HAVAŞ'ta çalışmaları sağlanabilir.Mali yapısı zaten bozuk olan KTHY akılcı özelleştirmelerine KKTC ve Türkiye'de devam ederek 2009 yılında daha da derinleşecek ve ne zaman biteceği bilinmeyen dünya krizine karşı kendini ancak bu şekilde koruyabilir.

Kuzey Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) ile Havaş'ın yüzde 50-50 ortaklığı olan ve öncelikle yer hizmetleri alanında hizmet verecek olan CAS (Cyprus Airport Service) şirketinin faaliyete başlaması nedeniyle Girne'de bir toplantı düzenlendi. Bu toplantı sırasında KKTC Ulaştırma Bakanı Salih Usar, Ercan ve Geçitkale Havalimanları ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Ercan'da özelleştirme zamanı geldi

Ercan Havalimanı'nın kapasitesi ile ilgili sıkıntılar olduğunu söyleyen Usar, bu sıkıntıların giderilmesi ve kapasite artırımına yönelik olarak Arjantin, ABD ve İtalyan ortaklı uluslararası bir firma ile geçtiğimiz hafta anlaşma imzaladıklarını belirtti. Usar, şöyle devam etti:

"Bu şirket, bizim ortaya koyacağımız talepler doğrultusunda, Ercan'a dönük bir mastır plan hazırlayacak. Plan en geç 6 ay içerisinde hazır olacak. Hemen arkasından da yap-işlet-devret modeli ile uluslararası bir ihaleye çıkıp Ercan Havalimanı'nın işletmesini özel sektöre devredeceğiz." 

İhalenin 15-20 veya 25 yıl olabileceğini söyleyen Usar, kapasite artırımına yönelik olarak minimum 40 milyon Euroluk bir yatırım yapılacağını belirtti. 

Bu yatırım kapsamında yeni bir pist inşaatı, yeni bir apron ve terminal binası da olduğunu kaydeden Usar, ayrıca terminal binasında alışveriş dükkanları ya da alışveriş merkezi de yer alabileceğini ifade etti.

İHALEYE TAV GİREMEYECEK

İhaleye her kesimden katılım beklediklerinin altını çizen Usar, ancak KTHY, Havaş veya TAV'ın ihaleye giremeyeceğini belirtti. Usar, şöyle devam etti:

"KTHY ile Havaş arasında ilk imzalanan iyi niyet anlaşmasında, Ercan'ın işletmeciliği konusunda bir ihale olursa, KTHY'nin, Havaş'ın veya bağlı kuruluşu TAV'ın katılmaması yönünde bir hüküm vardı ve o hüküm geçerliliğini koruyor. Bu şirketler katılamayacak ama KTHY-Havaş ortaklığı olan CAS ihaleye girebilir.

İhaleye çıktığımızda CAS'ın kazanması belki bizi mutlu eder ama kazanabilmesi için de en uygun teklifi vermesi gerekir, aksi takdirde daha iyi teklifleri bir kenara iterek CAS'a veremeyiz."

Ercan Havalimanı'nın stratejik konum olarak ekonomik potansiyelinin çok yüksek olduğuna dikkat çeken Usar, "Ercan KKTC'nin tam ortasında. Güney Kıbrıs'taki havalimanları ise adanın iki ucunda. Ercan uluslararası düzeye geldiğinde, ada genelindeki en baskın havalimanı olacak" dedi.

Geçitkale'de yeni ihale

Usar, Geçitkale Havalimanı ile ilgili olarak da şunları anlattı:

"Geçitkale şu anda ekonominin dışında. Bir süre önce Geçitkale havaalanını bakım-onarım, kargo taşımacılığı ve uçuş eğitimi verme noktasında ihaleye çıkmıştık. Tek bir teklif geldi. Sonra teklif sahibi bazı bürokratik formaliteleri yerine getiremedi ve biz ihaleyi iptal ettik. Ocak ayında aynı kapsam doğrultusunda yeni bir ihaleye çıkacağız. Bu havalimanında yolcu taşımacılığı olmayacak."

Ercan Havalimanı ihalaye açılıyor

Yorumlar

kara99 ~ 15 yıl önce
Nihayet özelleştirmelerin kurtuluş yolu olduğu görüldü.Artık vergilerin çarçur edilmesi ve siyasi torpillerle iş bilmeyen kişilerin yönetimlere gelmesinin önü sonunda kapanıyor.KTHY, Havaş ile ortaklaşa kurduğu şirket ile son derece akılcı bir davranışta bulundu.Tabiki milli havayolu olarak kalacaktır.Ama rekabet gücünün artması için olumsuz unsurlardan artık kurtulma zamanı gelmiştir.Kurulan CAS ile birlikte artık KYTHY'nin Türkiye'de personel bulundurmasına da gerek kalmamıştır.Türkiyede Havalimanlarında bulunan personellerinin hakları verilerek 2006 yılında yapıldığı gibi Havaş'ta işe başlamaları sağlanır.Satış ofisleride kapatılarak GSA bir acente ile anlaşılır.Personelin hakları verilerek ya GSA acentede ya da HAVAŞ'ta çalışmaları sağlanabilir.Mali yapısı zaten bozuk olan KTHY akılcı özelleştirmelerine KKTC ve Türkiye'de devam ederek 2009 yılında daha da derinleşecek ve ne zaman biteceği bilinmeyen dünya krizine karşı kendini ancak bu şekilde koruyabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000