28 Mart 2009, Cumartesi 08:23:51

"Enkaza geç ulaşılması ihmaller zinciridir"

Milliyet Gazetesi yazarlarından Melih Aşık, helikopter kazasını köşesinde değerlendirmiş...
  • 1) Teknik eksiklik / işletmeci Firma 2) Denetimsizlik / SHGM 3) Eğitimsizlik / 112 Acil 4) Koordinasyon 5) İletişim,Bilgi Kirliliği / TSK hariç tüm kurumlar.(yalnız Askeri Unsurlardan bilgi akışı olmadı)

Elim bir kazaya kurban giden BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindekilere rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyelim önce... Düşen helikoptere ancak iki gün sonra ulaşılması kuşkusuz bir ihmaller zincirinin sonucudur.

Helikopterler ve görerek uçuş yapan diğer tüm hava araçlarında acil durum yer bildirme cihazlarının bulunması gerekiyor. Bunlardan öncelikli olanı ELT’dir (Emergency Locater Transmitter - Acil Durum Yer Belirleme Cihazı)...  Hava araçlarında bu cihazların bulunup bulunmadığını, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü denetlemekle yükümlü...

Devlet Hava Meydanları işletmesinden bir uzmanla konuştuk dün... Amsterdam’da düşen  THY uçağından hatta geçenlerde Güney Kore açıklarında batan bir gemiden sinyal alabildiklerini ama Yazıcıoğlu’nun helikopterinden hiçbir sinyal gelmediğini anlattı. ELT cihazı mı bozuktu? Bataryası mı bitmişti? Aracın yeri neden tepsit edilemedi? Umarız kısa sürede açığa çıkarılır.

İHA muhabirinin aradığı 112 acil servisteki bayanın karşısındakinin telefon şarjını bitirmeye uğraşması da ayrı bir dramdı. Oraya oturtulan kişi bu kadar basit konuda bile eğitilmemiş mi?

Sonuçta anlaşıldı ki... Vatandaşların telefonlarını dinlemek ve ülkeyi korku imparatorluğuna dönüştürmek için dünyanın en modern cihazlarını ithal eden hükümet, hava araçlarının başına gelecek muhtemel kazalar için gerekli önlemi almamıştır. Ne dram...
* * *
Akla gelen bir başka soru: Sınırımızdan içeriye iyi niyetli olmayan bir helikopter girse, ülke içerisinde belirli bir yere veya bir hedefe gitse, yapmak istediği şeyi gerçekleştirip çıkıp gitse; biz bu olaydan haberdar olamayacak mıyız?

Melih AŞIK
MİLLİYET

"Enkaza geç ulaşılması ihmaller zinciridir"

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
1) Teknik eksiklik / işletmeci Firma 2) Denetimsizlik / SHGM 3) Eğitimsizlik / 112 Acil 4) Koordinasyon 5) İletişim,Bilgi Kirliliği / TSK hariç tüm kurumlar.(yalnız Askeri Unsurlardan bilgi akışı olmadı)

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000