14 Mayıs 2012, Pazartesi 08:45:24

"ENDİŞEYE GEREK YOK"

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çıldır Havalimanı ile ilgili endişelere yanıt verdi...
  • iran enerji bakanimi?
  • THY nin bölgesel uçaklar alması şart bugün dünyada bakıldığında en büyük denilen havayollarında bile varlar THY nin nesi eksik hatta fazlası var ,ATR,CRJ,ERJ,RJ yada bombardier C serisi gibi mutlaka bunlardan birkaçı filoya çok iyi gider,sonrasında normale göre daha kısa pistlere sahip her havalimanı çok rahatlıkla sivil uçuşlara açılabilir

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Aydınlıların doğalgaz çevrim santrali ile ilgili endişelerinin Danıştay’ın yürütmesini durduğu ve dava süreci devam eden 60’a yakın projeden farklı olduğunu belirterek, “Ya taşınır, ya da uygun bir yere alınır. Madem ki bir hayırseverimiz; uçuş okulu gibi Türkiye'nin pilot ihtiyacının karşılanabileceği, bir kısım sportif aktivitelerin yapılabileceği böyle bir zemini bağışlamış ona uygun bir yapının da burada mutlaka sağlanabiliyor olması lazım” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın katılımıyla gerçekleşen Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Aydın Şubesi’nin düzenlediği “Aydınlı İşadamlarıyla Enerji Sektörü Buluşması” toplantısına Aydın merkez Çeştepe mevkisinde yapılması planlanan ‘Büyükefe Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali’nin Uçuş Okulu olarak THY tarafından işletmesi alınan Çıldır Havaalanı faaliyetlerini olumsuz etkileyeceği tartışmaları damgasını vurdu. Toplantıda söz alan Aydın sivil toplum örgütü temsilcileri, projenin farklı bir yerde hayata geçirilmesi için Bakan Yıldız’dan destek istedi.

Aydınlıların yarım asırdır Çıldır Havaalanının sivil havacılık ve kargo taşımacılığa açılmasını hayal ettiğini anımsatan Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, Çıldır Ailesi’nin de bu amaçla havaalanı arazisini bağışladığını anımsatarak, “İlimizin yarım asırlık hayali olan ve ilimizin kalkınmasında önemli rol oynayacak Çıldır havaalanıyla ilgili Aydın’da bulunan sivil toplum örgütleri ile birlik beraberlik içerisinde sürdürülen çalışmalarımızın sonucunda yapılan ihale ile THY tarafından işletimi için kiralanan Çıldır Havaalanının işlemesiyle ilgili engel oluşturacak olan havaalanının yaklaşık 650 metre ilerisine doğalgaz çevrim santrali kurulması yönünde ortaya çıkan bilgiler raporlar ve gazetelerde yer alan haberler dosyada bilgilerinize arz edilmiştir. Aydın İlimizin gelişmesi için büyük önem arz eden Çıldır Havaalanına engel oluşturacak olan doğal gaz çevrim santrali konusunun tarafınızca değerlendirilmesini talep ediyoruz” dedi.

Aydın’ın önceliklerini ve sorunlarını anlatan Aydın Ticaret Odası Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu da, “Aydınımızın öncülüğü havaalanıdır. Biz havaalanının dibinde doğalgaz çevrim santrali yapılmasını istemiyoruz. Bunun üzerinde titizlikle durulmasını temenni ediyoruz. Zaten Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin Aydın merkez Çeştepe mevkisinde yapılması planlanan ‘Büyükefe Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali’nin Aydın Çıldır Havaalanı seyrüsefer cihazlarına ve elektronik sistemleriyle hava trafiği hizmetlerine etkisi olup olmayacağının araştırılması için Sivil Havacılık Genek Müdürlüğü’nden bir inceleme talebi” diye konuştu.

Aydın kamuoyu ve sivil toplum örgütlerinin Çıldır Havaalanı için uzun süredir mücadele verdiğine değinen Aydın Sanayi Odası Başkanı Yalçın Pekgüzel ise, “Aydınlılar olarak havaalanı için uzun süredir sivil toplum örgütleri ve şehrin bürokratlarıyla yoğun çaba sarf ediyoruz. Havaalanının dibinde çevrim santralinin bulunması bizim hedeflerimiz için bir tehdit oluşturabileceği kanaatindeyiz. Bu konuda sizden çevrim santralinin sakıncalarının bertaraf edilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Sivil toplum örgütlerine Çıldır Havaalanı konusunda destek veren Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu da, şunları söyledi: “Aydınlılar olarak Çıldır Havaalanını çok istiyoruz. Bunun önünde engel teşkil edecek her türlü engelin kaldırılmasını için desteklerinizi bekliyoruz”

“HALKIN HASSASİYETİNE KAYITSIZ KALAMAYIZ”

Aydın’ın yer altı ve yerüstü kaynakları ile dikkat çeken ve tükettiğinden daha fazla üreten bir olduğunu belirten Bakan Yıldız, Aydın’a ciddi bir enerji yatırımı yapıldığını kaydetti. Türkiye’nin jeotermal enerji konusunda ilk sırada yer alan ve yenilenebilir enerji kaynakları potansiyeli ile ön plana çıkan Aydın'ın sıkıntılarına değinen Bakan Taner Yıldız, "Aydınla alakalı hemen hemen tüm konuşmacılarımız havaalanındaki bir doğalgaz santralinden bahsettiler. Mademki bu kadar hassasiyet oluştu. Bizim buna kayıtsız kalmamız söz konusu olamaz. Yetkili arkadaşımı çağırıp bu akşam da dahil olmak üzere ilgili yerler ile görüşmesini söyledim. Ya taşınır, ya da uygun bir yere alınır. Madem ki bir hayırseverimiz; uçuş okulu gibi Türkiye'nin pilot ihtiyacının karşılanabileceği, bir kısım sportif aktivitelerin yapılabileceği böyle bir zemini bağışlamış ona uygun bir yapının da burada mutlaka sağlanabiliyor olması lazım” şeklinde konuştu.

“AYDINLININ ENDİŞESİ FARKLI”

Bakanlığına ait Danıştay’ın yürütmesini durduğu ve dava süreci devam eden 60’a yakın proje olduğunu ancak Aydın’da kurulması planlanan doğalgaz çevrim santraliyle ilgili endişelerin bundan farklı olduğuna işaret eden Bakan Yıldız, konuşmasını şöyle tamamladı: “Şu ana kadar Danıştay'ın yürütmesini durdurduğu veya dava süreci devam eden 10 bin megavatlık, 60'a yakın proje var. Bizim için her bir proje değerli. Türkiye'nin büyümesini karşılayacak enerji yatırımları her birimiz için çok önemli. Varsa kusurlu olan şirketler, kusurlarını kaldıracaklar ama bir yandan da yolumuza devam edeceğiz. Ancak Aydınlı hemşerilerimizin doğalgaz çevrim santrali ile ilgili endişeleri bahsettiğim bu projelerden çok farklı. Onun için konuyu değerlendirip yapılması gerekeni hayata geçireceğiz”

RAPORLAR AYDINLININ ENDİŞELERİNİ DESTEKLİYOR

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün ‘Büyükefe Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali’nin Aydın Çıldır Havaalanı seyrüsefer cihazlarına ve elektronik sistemleriyle hava trafiği hizmetlerine etkisinin olup olmayacağı yönündeki raporunda ise şu ifadelere yer verildi: “Büyükefe Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali’nin Aydın Çıldır Havaalanı pist başına 615 metre mesafede olup iniş-kalkış yapacak ve meydan paterninde uçuş düzenleyecek trafiklerin, düşük irtifalarda üzerine uçuş düzenleyebileceği bir bölgede yer almaktadır. Bu nedenle tesiste yaşanabilecek her hangi bir gaz kaçağı, buharlaşma ve doğal basıncın dengelenmesi amacıyla güvenlik vanalarından gaz salınması durumunda olası etkilenme ve patlama ihtimallerinin göz önünde bulundurulması ve bölgede uçmakta olan hava aracında tehlike oluşturulabilecek bir durumun oluşup oluşmayacağı hususunun değerlendirilmesi gerekmektedir. Bir tehlike oluşturacağının tespiti durumunda petrol rafinelerinde olduğu üzere, yatak ve dikey sınırları belirlenecek bir sahanın ‘Tehlikeli Saha’ ilan edilmesi gerekmektedir. Bu durum havaalanına yapılacak operasyonları ciddi şekilde tehdit edecektir” denildi.

"ENDİŞEYE GEREK YOK"

Yorumlar

bakan ~ 12 yıl önce
iran enerji bakanimi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Realite ~ 12 yıl önce
THY nin bölgesel uçaklar alması şart bugün dünyada bakıldığında en büyük denilen havayollarında bile varlar THY nin nesi eksik hatta fazlası var ,ATR,CRJ,ERJ,RJ yada bombardier C serisi gibi mutlaka bunlardan birkaçı filoya çok iyi gider,sonrasında normale göre daha kısa pistlere sahip her havalimanı çok rahatlıkla sivil uçuşlara açılabilir

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000