08 Ocak 2014, Çarşamba 16:45:11

EMEK MECLİSİ'NDEN ''MUVAFAKATNAME' AÇIKLAMASI

Hava-İş Sendikası 27. Olağan Genel Kurulu'na katılmayan muhalif kesimin oluşturduğu Emek Meclisi, geçtiğimiz günlerde imzalanan. Dönem Toplu İş Sözleşmesi'ne ilişkin bir açıklama yayınladı. Emek Meclisi, Fazla Çalışma Muvafakatnamesi'nin sorunlar oluşturabileceğini vurguladı.
  • Sendikadan aciklama geldi mi..
  • 4857 İş kanununun,41,42,43 maddelerini,TİS 51,52,53 maddelerini okuyun.sonra dönün tekrar 4857 iş kanunu 25 madde 2bölüm H maddesini okuyun.Nasıl iş akdi fesih edilir çok net anlaşılır.Muvafakatname imzalamayın iyi olmaz.
  • gelelim TIS in faydalarinaa Soruyorum.??? neden havais ten bir aciklama yok hala.???
  • Arkadaslar tis kanunun uzerindedir.Bununla ilgili bin kere aciklama yapildi.Hem takip etmiyorsunuz hem bilmiyorsunuz hem de bildiginiz konularda ahkam kesiyorsunuz.Bi avukat tanidiginiz da mi yok acin sorun
  • İş Kanunu senelik izin 18 gün diyorsa TIS 15 gün diyemez ama 20 gün diyebilir. İş Kanunu sene başında muvafakatname almadan işçiyi fazla mesaiye zorla bırakamazsın diyorsa TIS'te ne yazarsa yazsın muvafakatname almak zorundasın, vermeyenleri bırakamazsın. Muvafakat aldın diye de TIS'teki hükümlere aykırı davranamazsın. Olay çok basit. Fesih için gerekçe oluşturma iddiası komik ve art niyetli bir iddia.
  • tis kanunun üzerinde değildir
  • Olayı kurgulayanların arasındasın anlaşılan KURGU. TİS kanunun uzerindedir , bilmiyorsan öğren , çünkü TİS ler kanunların aksine imzalanmazlar ama işveren aleyhine kanunlardan daha katı kurallar içerebilirler. Yola gelmenize az kaldı. Ok yaydan çıktı artık ve hedefini vurduğundada seni görecegiz.
  • TİS'teki hüküm kanunun üzerinde mi? Kanun muvafakatname alacaksın diyorsa alırsın. TIS var almadım diyemessin. Boş boş konuşuluyor
  • Ozellikle ucus personeli arkadaslarim bir dahaki tise kadar maaslarimiz garanti altinda sanmayin.Kredilendirilmis ucus saatleri uzerinde sirket bir yonetmelik cikarirsa maaslariniz en az yuzde 30 oraninda dusucektir.
  • Arkadaslar siz senelerce haklariniza sahip cikmis size bunca hak ve piyasanin cok ustunde paralar kazandiran sendikanizi isverenin destekledigi sendikayla degistirmediniz mi ? O zaman bu kadar niye sikayet ediliyor ben gercekten anlamakta zorluk cekiyorum.Kimse size zorla birsey yaptirmadi verdiginiz oylarla siz dediniz sirket nasil isterse biz ole calistirsin diye. O yuzden bence kimsenin sikayet etmeye hakki yok.Imzaliycaksiniz ve onlarin istedigi sartlar haklar ve maaslarla calisicaksiniz.Darilmaca yok durum bu bu saatten sonra ne siz hakkiniza sahip cikabilirsiniz ne de gelip birisi sizin hakkiniza sahip cikar.

Hava-İş Sendikası 27. Olağan Genel Kurulu'na katılmayan muhalif kesimin oluşturduğu Emek Meclisi, geçtiğimiz günlerde imzalanan. Dönem Toplu İş Sözleşmesi'ne ilişkin bir açıklama yayınladı. Emek Meclisi, Fazla Çalışma Muvafakatnamesi'nin sorunlar oluşturabileceğini vurguladı.

THY AO. ve Hava -İş sendikamız arasında imzalanan 24.dönem TİS’in imzaları daha kurumadan, işveren tarafından tek taraflı yapılan uygulamalar ile karşı karşıyayız.Yıllardır biriken sorunların ve zorlaşan çalışma koşullarımızın bir çırpıda düzeltilebileceğini elbette düşünmüyoruz.

Ancak İş yasası ve yeni imzalanan 24.dönem Toplu İş Sözleşmesi ortada iken, çalışanlara dayatılan  ‘’Fazla Çalışma Muvafakatnamesi’’ ile yeni sorunlar yaşanması kaçınılmaz görünüyor. 4857 Sayılı İş kanununun 41. Maddesine atıfda bulunularak 2014 yılı için işverenin istediği gün ve saatte, üstelik önceden bildirimde bulunmaksızın bizleri çalıştırabilmesi için  düzenlenen  tek taraflı bir sözleşmenin çalışanlar tarafından imzalanması istenmektedir. Bu durum toplu iş sözleşmesinin ruhuna ve maddelerine aykırıdır.

Çalışma koşullarımızı düzenleyen şartlar TİS ile güvence altına alımıştır. İşverenin buna uyması zorunludur. Toplu iş sözleşmemizin 51, 52 ve 53. maddeleri normal çalışma saatleri dışındaki fazla çalışmayı, Bayram ve Resmi Tatillerdeki çalışma usul ve yöntemini açıkça düzenlemiştir.

Zorunlu ve olağanüstü haller dışındaki fazla çalışma talebi  çalışana 3 gün önceden haber verilerek ve çalışanın onayı alınarak yaptırılabilir. Bunun dışındaki yapılacak bir uygulama hukuki değildir ve TİS’e aykırıdır.

Hava-İş sendikamızın yeni yönetimini ve THY işverenini uyarıyoruz. Tek taraflı olarak  iş barışını ve Toplu iş sözleşmesi düzenini bozan bu uygulama ortadan kaldırılmalıdır. Yapılan bu uygulama ile sendikal hukuk ortadan kaldırılarak, işci ve işveren arasında ikili bir akit şekline dönüştürülmektedir.

Bu muvafakatnemenin işçi tarafından imzalanması iş güvencesi açısından da  hukuken de sakat  bir durum yaratmaktadır. Muvafakatnameyi imzalayan ancak fazla çalışmaya çağrıldığında gitmeyen veya mazeretli olarak gidemeyen bir çalışanın 4857 sayılı yasanın 25/2-h bendine göre iş akdinin feshi sözkonusu olabilecektir.

Geçtiğimiz dönemlerde çalışanlara imzalatılan  İkale Sözleşmesi, Bilgi Gizliliği Sözleşmesi gibi  uygulamaların sakıncalarını ve işveren tarafından işciler aleyhine psikolojik baskı aracı olarak kullanılmasını yaşayarak gördük.

THY AO, THY Teknik AŞ, Habom, Tgs gibi şirketlerde çalışan ve aynı uçağa hizmet veren Sivil Havacılık Çalışanları ve biz Hava-İş üyeleri,  Toplu İş Sözleşmesi dışındaki uygulama ve yöntemlerin iş barışına darbe vuracağını düşünüyoruz ve kabul etmiyoruz.

Sendikal hukukun ve  TİS’in  devre dışı bırakılarak yapılacak olan uygulamaların sorumluluğu işverenlere aittir. Bu konuda demokratik tepkisini göstermeyen ve üyesini  savunmayan  Sendika yönetimini uyarmak da bizim görevimizdir.
Saygılarımızla,

EMEK MECLİSİ'NDEN ''MUVAFAKATNAME' AÇIKLAMASI

Yorumlar Tüm Yorumlar (34)

tepki ~ 10 yıl önce
Sendikadan aciklama geldi mi..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Avukat ~ 10 yıl önce
4857 İş kanununun,41,42,43 maddelerini,TİS 51,52,53 maddelerini okuyun.sonra dönün tekrar 4857 iş kanunu 25 madde 2bölüm H maddesini okuyun.Nasıl iş akdi fesih edilir çok net anlaşılır.Muvafakatname imzalamayın iyi olmaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
gelelim TIS in faydalarinaa Soruyorum.??? neden havais ten bir aciklama yok hala.???

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sakin ~ 10 yıl önce
siz hala bir sendikanız olduğuna inanıyor musunuz? reform geldiği gün o iş bitti. size bin defa anlatıldı bu konu. hayırlı olsun.
offfff ~ 10 yıl önce
Arkadaslar tis kanunun uzerindedir.Bununla ilgili bin kere aciklama yapildi.Hem takip etmiyorsunuz hem bilmiyorsunuz hem de bildiginiz konularda ahkam kesiyorsunuz.Bi avukat tanidiginiz da mi yok acin sorun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TİS ~ 10 yıl önce
TİS hiçbir zaman kanun üzerinde olmaz, adı üzerinde sözleşmedir, sözleşmenin koşullarını da yasalar düzenler. yasalara aykırı olan bir düzenleme (TİS) ihtilaf halinde yargıya giderse önce onun yasalara uygun olup olmadığına bakılır. yani siz TİS yasaların üzerindedir derken, onun yasalara aykırı düzenlemeler yapabileceği iddiasına girmişsiniz ki bu mümkün değildir.özetle, taraflar arasındaki bir dönem akdidir sözleşme, o döneme ilişkin kuralları düzenler, sonra hükmü biter, yenisi düzenlenir.o dönem içinde taraflar açısından bağlayıcılığı vardır. diyebilirsiniz ki, yasalar doğrumudur, bu tartışılır.
kurgu ~ 10 yıl önce
İş Kanunu senelik izin 18 gün diyorsa TIS 15 gün diyemez ama 20 gün diyebilir. İş Kanunu sene başında muvafakatname almadan işçiyi fazla mesaiye zorla bırakamazsın diyorsa TIS'te ne yazarsa yazsın muvafakatname almak zorundasın, vermeyenleri bırakamazsın. Muvafakat aldın diye de TIS'teki hükümlere aykırı davranamazsın. Olay çok basit. Fesih için gerekçe oluşturma iddiası komik ve art niyetli bir iddia.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sakin ~ 10 yıl önce
bu şirket istediğini her şekilde tazminatsız yollar. 2 defa açığını bulduğu an 5 kuruş para alamazsınız. var mı bunu imzalamayacak kadar kadar cesur biri? haa aklınızda olsun bunu ilk önce kokpit imzalar. malum gördük 15 mayısta ne olduklarını.
bilim kurgu ~ 10 yıl önce
tis kanunun üzerinde değildir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kurguya ~ 10 yıl önce
Olayı kurgulayanların arasındasın anlaşılan KURGU. TİS kanunun uzerindedir , bilmiyorsan öğren , çünkü TİS ler kanunların aksine imzalanmazlar ama işveren aleyhine kanunlardan daha katı kurallar içerebilirler. Yola gelmenize az kaldı. Ok yaydan çıktı artık ve hedefini vurduğundada seni görecegiz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kurgu ~ 10 yıl önce
TİS'teki hüküm kanunun üzerinde mi? Kanun muvafakatname alacaksın diyorsa alırsın. TIS var almadım diyemessin. Boş boş konuşuluyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ka1 ~ 10 yıl önce
Ozellikle ucus personeli arkadaslarim bir dahaki tise kadar maaslarimiz garanti altinda sanmayin.Kredilendirilmis ucus saatleri uzerinde sirket bir yonetmelik cikarirsa maaslariniz en az yuzde 30 oraninda dusucektir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
darilmaca yok ~ 10 yıl önce
Arkadaslar siz senelerce haklariniza sahip cikmis size bunca hak ve piyasanin cok ustunde paralar kazandiran sendikanizi isverenin destekledigi sendikayla degistirmediniz mi ? O zaman bu kadar niye sikayet ediliyor ben gercekten anlamakta zorluk cekiyorum.Kimse size zorla birsey yaptirmadi verdiginiz oylarla siz dediniz sirket nasil isterse biz ole calistirsin diye. O yuzden bence kimsenin sikayet etmeye hakki yok.Imzaliycaksiniz ve onlarin istedigi sartlar haklar ve maaslarla calisicaksiniz.Darilmaca yok durum bu bu saatten sonra ne siz hakkiniza sahip cikabilirsiniz ne de gelip birisi sizin hakkiniza sahip cikar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000