19 Mayıs 2009, Salı 08:17:43

Direkt uçuş davası başladı

Kuzey Türk Hava Yolları'nın (KTHY) İngiltere'de Ulaştırma Bakanlığı aleyhine Yüksek Mahkeme nezdinde açtığı davanın duruşmaları Londra'da başladı...
  • KTHY'nin açılımı Kuzey Türk Havayolları değil Kıbrıs Türk Havayollarıdır.. İlgiLiLere duyuruLur
  • KKTC tanınmadığı için uçuşların gerçekleşmesi mümkün değil. Ayrıca son olarak rumların KKTC tarafındaki arazilerine karşı açtıkları davaları kazanmaya başlamaları İngilizlerin adaya gelmesini ve ev sahibi olmasını engellemeye başladı. İnşaat sektörü durdu. Satılık bir sürü ev var. Ama davadan sonra kimse almıyor. Dolayısı ile artık ingilizlerde gelmemeye başlayacaklar.

KTHY'nin iki İngiliz avukat ve bilirkişi olarak çalışan bir profesörle temsil edildiği davaya Rumlar da üçüncü taraf olarak katılıyor. KTHY'nin hukuk ekibinde, KKTC'den gelen avukatlar da yer alıyor.

İlk duruşmada savunma yapan KTHY'nin avukatları, KKTC'nin 35 yıldır adanın kuzeyinde egemen olduğuna ve Chicago Konvansiyonu'na göre bölgedeki egemenliğinin KKTC'ye havaalanları konusunda söz sahibi olma hakkı verdiğine işaret etti.

KKTC Londra temsilcisi Kemal Köprülü ve KTHY Londra Müdür Vekili Kemal Kuyucuoğlu'nun da bizzat katıldığı duruşmada KTHY avukatları, İngiltere'nin Ercan'a direkt uçuşlara izin vererek çözüm sürecinde birleştirici bir yol izlemiş olacağını belirtti.

Böylece izolasyonların kalkmasına da destek verileceğine işaret eden avukatlar, "Adadaki ekonomik gelişme desteklenmiş ve halk yararına adım atılmış olacak" görüşünü dile getirdi.

İngiltere hükümetinin Ercan'a direkt uçuşa izin vermesi halinde uluslararası hukukun çiğnenmiş olacağına dair Rumların görüşünün gerçeği yansıtmadığını ifade eden avukatlar, izolasyon ve ambargoların kaldırılmasının KKTC'nin tanınması anlamına gelmeyeceğini, KKTC'nin egemenliği ve egemenlik sahası içindeki havaalanlarının kullanımına karar verme hakkının tanınmasıyla devletin tanınması arasında fark bulunduğunu kaydetti.

Avukatlar, KKTC'de 260 bin kişinin yaşadığını ve her yıl İngiltere'den Ercan'a 100 binin üzerinde yolcunun uçtuğunu hatırlatarak, İngiltere'den kalkan KTHY uçaklarının Türkiye'de iniş-kalkış yapmak zorunda olduklarına dikkati çekti.

Duruşmaların Perşembe gününe kadar sürmesi bekleniyor. Taraflar görüş ve savunmalarını Perşembe gününe kadar Yüksek Mahkeme hakimine iletecek. İngiltere Ulaştırma Bakanlığı avukatları ve Rum tarafının avukatları da sunumlarını Çarşamba ve Perşembe günü yapacaklar. Davanın görülmesinden sonra kararın açıklanmasının 2 ile 3 ay arasında zaman alması bekleniyor.

Direkt uçuş davası başladı

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
KTHY'nin açılımı Kuzey Türk Havayolları değil Kıbrıs Türk Havayollarıdır.. İlgiLiLere duyuruLur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
KKTC tanınmadığı için uçuşların gerçekleşmesi mümkün değil. Ayrıca son olarak rumların KKTC tarafındaki arazilerine karşı açtıkları davaları kazanmaya başlamaları İngilizlerin adaya gelmesini ve ev sahibi olmasını engellemeye başladı. İnşaat sektörü durdu. Satılık bir sürü ev var. Ama davadan sonra kimse almıyor. Dolayısı ile artık ingilizlerde gelmemeye başlayacaklar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000