05 Ağustos 2010, Perşembe 15:24:14

DHMİ'DEN 'PİSTTE KAMYON' AÇIKLAMASI

AirportHaber'in Akşam gazetesinden alıntılayarak verdiği "THY UÇAĞI FACİADAN DÖNDÜ" başlıklı haberine DHMİ'den basın açıklaması yayınlandı.
  • bravo airporthaber ayni cizgide devam :) ps: kucuk bir tavsiye keske turkiyenin HAVACILIK UZMANINA yani ugur cebeciye bi danışsaydınız :)
  • yinede haberdir bu. oraya gidenlerin telsizindeki sorun benim mi sorumluluğumda hayret bişeysiniz. bide açılama yapıp işten sıyrılmaktada üstüne yok. pistten çıkan arabada benim sorumluluğumdaydı(!). nooldu ne çıktı. yazık valla. kimse hiç birşey yazamıyor araştıramıyor. pistteki araba kazası en büyük skandaldır. ee nerde airporthaber sonuçlar suçlular nerde bi açıklama yapsanızda bilsek.
  • DHMI aciklamalari icin genede tesekkur ederken kendilerine bir soru sormadan gecemeyecegim. Pistteki ekibe teknik bir arizadan dolayi telsizle ulasamamislar? Yani DHMI bozuk telsizle ekipmi gonderiyor? Yoksa ekip telsizi kamyonda birakip cagrilari duymuyor? Yoksa telsiz gercektenmi bozuluyor? Boyle oneli ve tehlikeli bir yerde calisanlar icin daha guvenli bir haberlesme yontemi bulmalilar.
  • öyle haber verilirse, bizde yanlış pist diye yorum yaparız tabii. yalnızca haberi okuyunca yanlış piste inmeye çalışmış sanılması gayet normal. hemen de alınıyorsunuz ama sanki başınıza gelmeyen şey. yanlış pist değil, yanlış havaalanına (hem de trafiğe kapalı) inen arkadaşlarınızı çabuk unuttunuz. kullanılmayan havaalanına inince, orada kalan uçağı kurtarmak için başbakan devreye girip uçağın uçabilmesini sağlamıştı gürcistandan, yani yanlış pist hafif bile kalmış. bir ara boğaz köprülerinin ışıklarını yakmıyorlardı geceleri, tk pilotları pist sanıp inmeye kalkarlar diye:)))))
  • Taraflar kendi adlarina aciklama yaparlar. Sorumluluk sahibi isletmelerde musterilerini dogru bilgilendirmek, bilgi kirliliginden korumak onemli bir ayrintidir. Boylece THY yi bireyler savunmak durumunda kalmazlar.
  • DHMI aciklamis iste THy den aciklama bekleyen arkadas ne demeye aciklama beklemis anlasilir gibi degil sanki pas gecmek cok cok ozel bir sey hayret kere hayret
  • oyle atip tutan THY dusmanlari noldu hic yorum yazmamissiniz vay efendim pilotlar yanlis piste inmis vs vs oyle atip tutmayacaksin arkadas!
  • Yayagarayı yapın sonrada "biz demedik falanca gazete öyle demiş" diye işin içinden sıyrılın. Bu mu habercilik? Bugün sitede yine bir haber var... "82'lik pilot heyecanlanınca" başlığında. Hangi ülke? Neresi? Hangi havaalanı? hiçbirşey yok sadece haber içinde fedaral havacılık bürosu diyince ABD olabileceği tahmin ediliyor. Hani kaynak? Bu haberin asparagas olduğunu düşünmekteyim..
  • DHMI Türkiye'nin en aktif çalışan kurumlarından biridir, bunu genel olarak her menfi ya da müspet olayda gösteriyorlar. Sektörde diğer çalışan dev firmalarda yaşananlara tanık olunca bunu çok daha iyi anlıyorsunuz. Mükemmel bir açıklama olmuş..
  • Pas geçme bir uçuş manevrasıdır hiç bir tehlikesi yoktur. İnişte en ufak bir belirsizlik ve tehlike görüldüğünde iniş için her ne sebepten olursa olsun tam iniş hazırlıkları tamanlanamışsa ve kaptanda ve kule operatöründe inişin tam emniyetli oluşması hakkında herhangi bir şüphe varsa pas geçiş hemen uygulanması kesin kuraldır . Yapılmaz ise büyük yanlış olur. Her pas geçiş hadisesini faciadan dönüldü diye haber yapmayı adet edinen bilgisiz medyaya uyup böyle haber korkar oldu.yapıyorsunuz bu kaçıncı oldu Havacılık sitesine yakışmıyor.Siz böyle yapınca pas geçersem yarın tüm medyada faciadan dönüldü diye haber olurum diye korkan kaptanda pas geçm
Başta AirportHaber olmak üzere,bugün bazı internet sitelerinde Esenboğa Hava Limanında ‘’Faciadan dönüldü, kamyonetle burun buruna gelindi, büyük bir tehlike atlatıldı’’ şeklinde yanlış ve yanıltıcı haberler yayınlanmış olup, konuya ilişkin olarak aşağıdaki açıklamanın kamuoyu ile paylaşılması gerekli görülmüştür.

04.08.2010 Çarşamba günü Esenboğa Havalimanında 03L/21R pisti, CAT-III ILS çalışmaları nedeniyle kullanılmamaktadır. Bu nedenle 03R/21L pisti hizmette olup, rüzgar faktörü göz önüne alınarak 21L pisti kullanılmaktadır.

THY’nin İstanbul-Ankara seferini yapan, 2128 sefer sayılı uçağının inişi öncesinde, pist üzerinde elektrik bakım ekibi, bir teknik araç ile pist üzerinde çalışma yapmaktadır. Uçağın inişi öncesinde pistin, ekip elemanları ve araçtan temizlenmesi amacıyla Esenboğa kule, ekibe telsiz anonsu yapmış ancak teknik bir arıza nedeniyle çağrılarına cevap alamamıştır. Bunun üzerine pistin boşaltılması amacıyla bir başka araç bölgeye sevk edilmiştir.

Devamında;

THY’nin İstanbul-Ankara seferini yapan 2128 sefer sayılı uçağı saat 16:09’da 21L (sol) pisti için 8NM (yaklaşık 15km) mesafede, Esenboğa Kule ile temas etmiş, kontrolör tarafından kendisine rüzgar ve altimetre değerleri verilerek yaklaşmaya devam etmesi talimatı verilmiştir.

Bu talimat ile birlikte “pist üzerinde bir ekip olduğu, ancak kendilerine telsizden ulaşılamadığı ve gerekirse pas geçebilecekleri” bildirilmiş, pilot da bu bilgiyi aldığını teyit etmiştir. Dolayısıyla pilot; kontrollü ve ikazlı bir kontrolör koordinasyonuyla yaklaşmaya başlamıştır.

1.5 dakika sonra pilot, kuleyi arayarak “aracı 21R (sağ) pistinde gördüklerini ve pistin (21L kastedilerek) müsait olduğunu” bildirmiştir. Ancak kule, pilota “halen ekibe ulaşılamadığını, pas geçmeleri” gerektiğini söylemiştir.

Pilot bir kere daha “arabayı sağda gördüklerini pistin temiz göründüğünü belirtmiş, kontrolör ise doğru bir hatırlatma ile “ekibin yaya olarak çalıştığını, pistin temiz olmayabileceğini’’ ifade etmiş, bunun üzerine, saat 16:13 itibariyle pilot pas geçme manevrasına başladığını belirtmiştir.

Saat 16:16’da tekrar son yaklaşmaya dahil olan pilota “ekip ile apron aracı vasıtasıyla temas kurulduğu ve pistin müsait olduğu bilgisi verilerek, rüzgar ve altimetre bilgileriyle inişine müsaade edilmiş ve uçak salimen 21L pistine inerek park yerine gitmiştir.

Görüleceği üzere; yaklaşma, pas geçme, ikinci yaklaşma ve iniş safhalarının tamamında pilot/kontrolör koordinasyonu ve müsaade/talimat/bilgi akışı sağlanmış, uçuş emniyetinin muhafazası açısından en uygun hareket tarzı uygulanmıştır.


Hadise sonrası yapılan incelemede ASELSANNET tarafından havalimanı trunk telsiz alt yapı sistemi üzerinde periyodik bakım uygulanırken, 16:08 – 16:13 arasında 5 dakika süren bir teknik problem nedeniyle kule ile bakım ekibi arasında iletişim problemi oluştuğu tespit edilmiştir.

Sonuç olarak AirportHaber internet sitesinde yer alan haberde belirtildiği gibi faciadan dönülmesi, kamyonetle burun buruna gelinmesi, büyük bir tehlike atlatıldığı şeklinde, gerçeği yansıtmayan hususlar kesinlikle söz konusu değildir.

Kamuoyunda ve havacılık camiasında endişe veya ciddi yanlış anlamalara yol açabilecek bu türden mesnetsiz ve doğru olmayan haberlerin tekrarının önlenmesi amacıyla yasal yollara başvurmak dahil, Kuruluşumuz her türlü hakkını saklı tutmaktadır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

DHMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

NOT:  Sitemizde yayınladığımız haber Akşam Gazetesi'nden kaynak gösterilerek kullanılmıştır. Haber, AirportHaber'in haberi değildir. Okuyucularımıza önemle duyururuz...
DHMİ'DEN 'PİSTTE KAMYON' AÇIKLAMASI

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

Misafir ~ 14 yıl önce
bravo airporthaber ayni cizgide devam :) ps: kucuk bir tavsiye keske turkiyenin HAVACILIK UZMANINA yani ugur cebeciye bi danışsaydınız :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
yinede haberdir bu. oraya gidenlerin telsizindeki sorun benim mi sorumluluğumda hayret bişeysiniz. bide açılama yapıp işten sıyrılmaktada üstüne yok. pistten çıkan arabada benim sorumluluğumdaydı(!). nooldu ne çıktı. yazık valla. kimse hiç birşey yazamıyor araştıramıyor. pistteki araba kazası en büyük skandaldır. ee nerde airporthaber sonuçlar suçlular nerde bi açıklama yapsanızda bilsek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
DHMI aciklamalari icin genede tesekkur ederken kendilerine bir soru sormadan gecemeyecegim. Pistteki ekibe teknik bir arizadan dolayi telsizle ulasamamislar? Yani DHMI bozuk telsizle ekipmi gonderiyor? Yoksa ekip telsizi kamyonda birakip cagrilari duymuyor? Yoksa telsiz gercektenmi bozuluyor? Boyle oneli ve tehlikeli bir yerde calisanlar icin daha guvenli bir haberlesme yontemi bulmalilar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
öyle haber verilirse, bizde yanlış pist diye yorum yaparız tabii. yalnızca haberi okuyunca yanlış piste inmeye çalışmış sanılması gayet normal. hemen de alınıyorsunuz ama sanki başınıza gelmeyen şey. yanlış pist değil, yanlış havaalanına (hem de trafiğe kapalı) inen arkadaşlarınızı çabuk unuttunuz. kullanılmayan havaalanına inince, orada kalan uçağı kurtarmak için başbakan devreye girip uçağın uçabilmesini sağlamıştı gürcistandan, yani yanlış pist hafif bile kalmış. bir ara boğaz köprülerinin ışıklarını yakmıyorlardı geceleri, tk pilotları pist sanıp inmeye kalkarlar diye:)))))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Taraflar kendi adlarina aciklama yaparlar. Sorumluluk sahibi isletmelerde musterilerini dogru bilgilendirmek, bilgi kirliliginden korumak onemli bir ayrintidir. Boylece THY yi bireyler savunmak durumunda kalmazlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
DHMI aciklamis iste THy den aciklama bekleyen arkadas ne demeye aciklama beklemis anlasilir gibi degil sanki pas gecmek cok cok ozel bir sey hayret kere hayret

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
oyle atip tutan THY dusmanlari noldu hic yorum yazmamissiniz vay efendim pilotlar yanlis piste inmis vs vs oyle atip tutmayacaksin arkadas!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yayagarayı yapın sonrada "biz demedik falanca gazete öyle demiş" diye işin içinden sıyrılın. Bu mu habercilik? Bugün sitede yine bir haber var... "82'lik pilot heyecanlanınca" başlığında. Hangi ülke? Neresi? Hangi havaalanı? hiçbirşey yok sadece haber içinde fedaral havacılık bürosu diyince ABD olabileceği tahmin ediliyor. Hani kaynak? Bu haberin asparagas olduğunu düşünmekteyim..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
DHMI Türkiye'nin en aktif çalışan kurumlarından biridir, bunu genel olarak her menfi ya da müspet olayda gösteriyorlar. Sektörde diğer çalışan dev firmalarda yaşananlara tanık olunca bunu çok daha iyi anlıyorsunuz. Mükemmel bir açıklama olmuş..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Pas geçme bir uçuş manevrasıdır hiç bir tehlikesi yoktur. İnişte en ufak bir belirsizlik ve tehlike görüldüğünde iniş için her ne sebepten olursa olsun tam iniş hazırlıkları tamanlanamışsa ve kaptanda ve kule operatöründe inişin tam emniyetli oluşması hakkında herhangi bir şüphe varsa pas geçiş hemen uygulanması kesin kuraldır . Yapılmaz ise büyük yanlış olur. Her pas geçiş hadisesini faciadan dönüldü diye haber yapmayı adet edinen bilgisiz medyaya uyup böyle haber korkar oldu.yapıyorsunuz bu kaçıncı oldu Havacılık sitesine yakışmıyor.Siz böyle yapınca pas geçersem yarın tüm medyada faciadan dönüldü diye haber olurum diye korkan kaptanda pas geçm

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000