21 Aralık 2011, Çarşamba 09:15:02

Cep telefonu uçak düşürür mü? Yoksa...

Bugün gazetesi yazarlarından Tarık Toros, uçakta cep telefonu açık olduğu için yaşadığı bir tartışmayı köşesine taşıdı. Toros'a göre uçakta cep telefonu kullanmanın teknik nedenlerden değil sosyal kurallar nedeniyle yasak olduğunu ifade etti. İşte Toros'a göre o yasak...
  • ucaklarda telefon kullanilmasin abartmaya gerek yok. insanca konussalar sorun degil ama oyle bir ses cikiyor ki girtlaklarindan sanki macta borazan otturuluyor insan uyuyamiyor. thomson cook ile antalyaya geldim ingiliz turistler yol boyunca uyutmadi virvirvir bi susun be kardesim 4 saat boyunca cene caldilar
  • ben inanmıyorum hepsikülleyen yalan koskaca boing i üreten firma cep telefonunu düşünmeyecek değil heralde yolculara psikolojik korku ve baskı kurmak için uydurdukları yalan bunlar..çünkü gözyüzünde zaten cep telefonu çekmiyor otomatik olarak sinyal yol yani,,,bize yasak diyen pilotlar içerde sigara ,alkol,seks yapıyor bunların hepsini gayet açık bir şekilde biliyoruz
  • Bi de şu yönünü söyleyeyim, çok ilginç geçen bende açık unutmuşum indiğimizde cep telefonu çalışmıyordu tamire götürdüm format attılar herhalde düzeldi ama kendi sağlığımızdan sonra telefonunuzun sağlığı açısından da kapatsanız iyi olur derim.
  • Bir yorumcu üretici firmanın uyarı yazısını ingilizce olarak bizimle paylaşmış zaten. Orada milyonda bir risk olduğu belirtiliyor. Yani risk sıfır değildir. Havacılıkta da her türlü risk en aza indirilmelidir. Dolayısıyla uçakta telefon kullanılmamalıdır. Hele ki telefon kültürünün gelişmediği güzel ülkemde kullanılmasa çok daha iyi.
  • "Cep telefonuma çağrı gelmeden önce bilgisayarım sinyal vermeye başlıyor" Bu gerçeği herkes biliyor. Uçağı da bilgisayarların uçurduğunu biliyor. Bir bardak su içildiğinde birşey olmuyor. Bir bidon su içilmeye kalkışılırsa insan boğuluyor. Bu gerçeklerden hareketle; hala bu konunun tartışılması abesle iştigal. Reyting veya entellik mülahazası ile bu temcid pilavını yedirmeye çalışmak, en hafif ifadeyle izansızlık. Benim uçağımda bunu denerse, telefonu buğulanır.
  • Sayın Tarık Torosun yazı köşesine aldığı konu her gün uçak yolculukları esnasında sık karşılaşılan bir konu. Bunun için ben de kendisi ile tartışırdım. Kendisi ne olur uçağa binmeden yolculuk bilgisini verse imiş acaba 5 dakika sonra vermesi kendisine ne kazandırmış. Uçakta ne olursa olsun aksi ispatlanıncaya kadar uçuş öncesi yapılan açıklamalar gereği bu şekilde davranmanın gerekliliğini öğrenmesi ve unutmaması gerekir. Yoksa daha bu düşüncelerle çok kişi ile tartışacaktır. Unutmayın eğitim okulda görgü ise evde öğrenilir.
  • ya yasak olmalı ya da cep telefonu ile konuşmak iteyene farklı bölüm olmalı, farklı bölüm için de farklı ücret olmalı, bu işlerin mutlaka maliyeti olacak
  • The conclusion is that the probability of a passenger-operated device interfering with the ILS localizer during a typical flight is about one in a million. Airbus Industrie recommendations is that no portable device should be used during take-off and landing. Concerning radio phones Airbus Industrie recommends to prohibit the use of those devices.
  • Peki Airbus ne diyor bu konuda; FCB: Electronic interference from portable equipment carried on by passengers: ‐ As far as aircraft specific electrical flight controls and engine control computers on Airbus aircraft are concerned, there is no chance of their operation being affected by passenger-operated electronic devices, due to the high level of protection applied to these systems. ‐ Nevertheless, this question arises for navigation and communication receivers and is applicable to any aircraft. A study has been conducted by an RTCA (Radio Technical Commission for Aeronautics) special commitee.
  • Allahınızı severseniz ya , kaç kişi tel da adam gibi konuşmasını biliyor söylermisiniz. Ulen ben yanımda oturan adamın karısı ile '' karıcım bende seni çok özledim, gelince hemen yemeğe çıkalım sen benim lacivert takımları ayarla, çocuklarada haber ver evden çıkmasınlar '' vb beni ilgilendirmeyen saçma sapan muhabbetlerine şahit olmak zorundamıyım ya ? Özel arabanda değilsin ki ...Yanındaki insana bitişik oturan kişinin azıcık saygısı varsa zaten konuşmaz. Amerikaymış serbestmiş. Bineceksin foker 50 yada 100 e 120 kişi aynı anda tel konuşuyor. Hayır ben host olsam yeter ulen diye bağırırım. gidin konuşacaksanız indikten sonra konuşun. Ben 20 saat uçak yolculuğu yapsamda ne konuşurum nede açarım kardeşim tel. Birazcık toplu taşımaya sa
Uçak körükten henüz ayrılmıştı. Cepten İstanbul'u aradım, yolculuk başlıyor bilgisini vermek için.

İki hafta önce Belarus'un başkenti Minsk'ten dönüyorum, Türk Hava Yolları ile...

İki cümle edip telefonu "uçuş modu"na alacağım, niyetim bu. Çoğu zaman da böyle yapıyorum. Genelde mesaj atarım ama bu defa arayayım dedim. Demez olaydım.
Yan sırada koridor tarafında oturan yaşlıca bir yolcu uyardı önce, "Telefonu kapatın beyefendi" diye.

Hemen ardından, onun yanında pencere kenarında oturan daha genç bir erkek yolcu hostese şikâyet etti, "Uçak hareket etti, telefonda konuşuyor. Bir şey yapın!"
Hostes yanıma gelip kibarca telefonu kapatmamı rica ederken çoktan uçuş moduna geçirmiştim cihazı. Yüksek sesle şöyle söylendiğimi hatırlıyorum, "Uyardığınız için çok teşekkür ederim beyefendi."

Arkadan şunu söylemek istedim ama sustum: "Beyefendi siz hâlâ öğretilmiş yanlışlarla yürüyorsunuz. Ben bunu bırakalı çok oldu."

Ama demedim yani. Tatsızlık çıkabilir, kendimizi uçağın dışında karantinada bulabilirdik.

THY Başkanı neden tepki vermedi acaba?

Şelale Kadak, birkaç ay önce yazmıştı. THY'nin yeni Boeing 777'si ile Seattle'dan Türkiye'ye uçuyorlar. Yolculuğun ortasında, telefonunu açık bıraktığını fark ediyor. Kendisinden dinleyelim:
"Avrupa'nın üzerinde bir yerlerde uçarken, bir ara cep telefonumu elime aldım ve Turkcell'den bir mesaj geldiğini görüp irkildim. Önümde oturan THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu'ya, 'Telefonum açık kalmış' deyince benim kadar heyecanlanmadı, 'Yakında cep telefonlarını kullanabileceksiniz zaten. Panasonic bu konuyu çalışıyor şu anda' dedi. Uçak içindeki eğlence sistemini geliştiren Panasonic Avionics'in CEO'su Paul Margis de hemen kendi telefonunu açtı ama ne yazık ki onunki çekmedi. Sonra da anlatmaya başladı. THY, ocak ayından itibaren özellikle internet imkânını yolcularına sunacakmış. Altyapıyla ilgili gelişmeler son aşamadaymış. Şu anda uçaklara anten yerleştiriliyormuş."

Havada çekmiyor zaten!
İtiraf edeyim, geçen ay Roma dönüşünde telefonumu açık unuttuğumu uçak indikten sonra alanda fark ettim. Roma'dan havalandıktan bir saat kadar sonra bir kısa mesaj gelmiş, arayan olmamıştı.

Bugüne kadar, uçakta bilinçli olarak cep telefonumu hiç açmadım. Ama bir keresinde, İstanbul'dan havalandıktan hemen sonra Ümraniye semalarında iken, takriben 2 bin 500 metre irtifada, iPad'imin 3G data hattının açık olduğunu fark etmiştim. Ama "Servis yok"tu, yani sinyal alamıyordu.

Bütün bunları niye mi yazdım?
Dün, Twitter'da Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler'in attığı bir tweet mesajı bana tekrar bunları düşündürdü. Koray Bey şöyle demiş:
"Uçakta, 'kapatın iPad'inizi' uyarısını alana kadar tweet atmaya kararlıyım :-) Biliyor musunuz aslında cep telefonlarının hiçbir şekilde uçağın elektronik sistemlerini etkiler durumu yok!"

Sakın açmayın!
Amacım uçakta anarşi çıkarmak değil.
Ama hatırlayın yani, düne kadar otobüslerde ve ABS'li araçlarda cepleri kapattırmıyorlar mıydı?
Hatta "Cep telefonu açık bırakıldığı için aracın frenleri tutmadı, trafik kazasında öldü" haberleri bile yapıldı bu ülkede.
Şimdi ne oldu da unuttuk bunları?
Birinin çıkıp artık açıklama yapması gerekiyor.
Ama siz siz olun o zamana kadar uçakta cebinizi açmayın. Yasak çünkü.
Yasağı sorgulamak başka, çiğnemek bambaşka!..

(Bugün)
Cep telefonu uçak düşürür mü? Yoksa...

Yorumlar Tüm Yorumlar (25)

Misafir ~ 12 yıl önce
ucaklarda telefon kullanilmasin abartmaya gerek yok. insanca konussalar sorun degil ama oyle bir ses cikiyor ki girtlaklarindan sanki macta borazan otturuluyor insan uyuyamiyor. thomson cook ile antalyaya geldim ingiliz turistler yol boyunca uyutmadi virvirvir bi susun be kardesim 4 saat boyunca cene caldilar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
ben inanmıyorum hepsikülleyen yalan koskaca boing i üreten firma cep telefonunu düşünmeyecek değil heralde yolculara psikolojik korku ve baskı kurmak için uydurdukları yalan bunlar..çünkü gözyüzünde zaten cep telefonu çekmiyor otomatik olarak sinyal yol yani,,,bize yasak diyen pilotlar içerde sigara ,alkol,seks yapıyor bunların hepsini gayet açık bir şekilde biliyoruz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Bi de şu yönünü söyleyeyim, çok ilginç geçen bende açık unutmuşum indiğimizde cep telefonu çalışmıyordu tamire götürdüm format attılar herhalde düzeldi ama kendi sağlığımızdan sonra telefonunuzun sağlığı açısından da kapatsanız iyi olur derim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Selim oguz ~ 7 yıl önce
Vallaha aynn benim telefon iniste videosunu cektim ucagın bir kac gun sonra sarj daydı ve telefonumu actıgımda acılmıyodu . Ucagın modelini ve hangi sirket oldugunuda belirtiyim ;boeing 737 thy ucagı
Misafir ~ 12 yıl önce
Bir yorumcu üretici firmanın uyarı yazısını ingilizce olarak bizimle paylaşmış zaten. Orada milyonda bir risk olduğu belirtiliyor. Yani risk sıfır değildir. Havacılıkta da her türlü risk en aza indirilmelidir. Dolayısıyla uçakta telefon kullanılmamalıdır. Hele ki telefon kültürünün gelişmediği güzel ülkemde kullanılmasa çok daha iyi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
"Cep telefonuma çağrı gelmeden önce bilgisayarım sinyal vermeye başlıyor" Bu gerçeği herkes biliyor. Uçağı da bilgisayarların uçurduğunu biliyor. Bir bardak su içildiğinde birşey olmuyor. Bir bidon su içilmeye kalkışılırsa insan boğuluyor. Bu gerçeklerden hareketle; hala bu konunun tartışılması abesle iştigal. Reyting veya entellik mülahazası ile bu temcid pilavını yedirmeye çalışmak, en hafif ifadeyle izansızlık. Benim uçağımda bunu denerse, telefonu buğulanır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Sayın Tarık Torosun yazı köşesine aldığı konu her gün uçak yolculukları esnasında sık karşılaşılan bir konu. Bunun için ben de kendisi ile tartışırdım. Kendisi ne olur uçağa binmeden yolculuk bilgisini verse imiş acaba 5 dakika sonra vermesi kendisine ne kazandırmış. Uçakta ne olursa olsun aksi ispatlanıncaya kadar uçuş öncesi yapılan açıklamalar gereği bu şekilde davranmanın gerekliliğini öğrenmesi ve unutmaması gerekir. Yoksa daha bu düşüncelerle çok kişi ile tartışacaktır. Unutmayın eğitim okulda görgü ise evde öğrenilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
ya yasak olmalı ya da cep telefonu ile konuşmak iteyene farklı bölüm olmalı, farklı bölüm için de farklı ücret olmalı, bu işlerin mutlaka maliyeti olacak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
The conclusion is that the probability of a passenger-operated device interfering with the ILS localizer during a typical flight is about one in a million. Airbus Industrie recommendations is that no portable device should be used during take-off and landing. Concerning radio phones Airbus Industrie recommends to prohibit the use of those devices.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Peki Airbus ne diyor bu konuda; FCB: Electronic interference from portable equipment carried on by passengers: ‐ As far as aircraft specific electrical flight controls and engine control computers on Airbus aircraft are concerned, there is no chance of their operation being affected by passenger-operated electronic devices, due to the high level of protection applied to these systems. ‐ Nevertheless, this question arises for navigation and communication receivers and is applicable to any aircraft. A study has been conducted by an RTCA (Radio Technical Commission for Aeronautics) special commitee.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Allahınızı severseniz ya , kaç kişi tel da adam gibi konuşmasını biliyor söylermisiniz. Ulen ben yanımda oturan adamın karısı ile '' karıcım bende seni çok özledim, gelince hemen yemeğe çıkalım sen benim lacivert takımları ayarla, çocuklarada haber ver evden çıkmasınlar '' vb beni ilgilendirmeyen saçma sapan muhabbetlerine şahit olmak zorundamıyım ya ? Özel arabanda değilsin ki ...Yanındaki insana bitişik oturan kişinin azıcık saygısı varsa zaten konuşmaz. Amerikaymış serbestmiş. Bineceksin foker 50 yada 100 e 120 kişi aynı anda tel konuşuyor. Hayır ben host olsam yeter ulen diye bağırırım. gidin konuşacaksanız indikten sonra konuşun. Ben 20 saat uçak yolculuğu yapsamda ne konuşurum nede açarım kardeşim tel. Birazcık toplu taşımaya sa

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000