10 Aralık 2012, Pazartesi 09:32:47

ÇALIŞTAYLARIN KURUMU SHGM

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü geçen yıl Dünya Sivil Havacılık Günü dolaysıyla ICAO başkanını Türkiye’ye getirmişti. Bu yıl 2023 yılı vizyonu çerçevesinde sertifikasyon çalıştayı düzenledi.
  • Talimatla,birilerinin zorlaması ile dostlar alışverşte görsün amacıyla yapılan bu tür çalıştaylara harcanan zamana yazık. Şuna eminmki oraya katılanların %80 çıkışta aynı yorumu yapmıştır.Ben sadece bir küçük soru sorup noktayı koymak isitiyorum.Türkiye'de üreticiyi,tasarımcıyı Sertifikasyon Otoritesi adı altında denetleyen kuruluşun uluslararası ne kadar geçerliliği yada saygınlığı vardır acaba?
  • CE EDLC Mühendislik kimmis? Ne uretmis? Musterileri kimmis? Cok merak ettim. Sitesini buldum bir tane isim ve cep telefonu var kontak olarak, saka gibi. Adres bile yok. Alli pullu sirket laflari yazmis misyon vizyon falan hep bos laf.
  • Asker-sivil koordinasyonu neymis ya? Bu askerler ne zaman koordineli calismislar? Her sey onlarin kendilerince. Siviller zaten bir b.ktan anlamaz onlara gore. TAI, THK, TEI, Aselsan, Havelsan neden emekli asker dolu? Gelismis ulkelerde silah ve ucak ureten ulkelerde askerler emekli olup hep bu sirketlerin basina mi geciyor?
  • YANİ 2023 E KADAR BİRŞEY YOK.O HEDEFİDE KİM KOYDU İSE,YANİ BU TOPLANTI,KATILANLAR,OLMAYAN UÇAK FABRİKASI İLE THK VE BAN LI ÜNİVERSİTESİ,TEŞVİK EDİLMESİ GEREKEN SEKTÖR TEMSİLCİLERİ,(YERLİ UÇAK İÇİN SERTİFİKASYON ZAMANI” ÇALIŞTAYI SONUÇ BİLDİRGESİ) ALLAH AŞKINA NE BAŞLADIKİ SONUCU OLSUN.THK NIN UÇAĞI HALA HABER YOK,SORUYORSUNUZ -GÖRÜRSÜNÜZ- DİYORLAR.HÜRKUŞ KT1 UÇAMADI VE NE OLACAĞI BELLİ DEĞİL.EASA OTORİTE , NE THK NEDE BAŞKASININ TÜRKİYE ADINA DESIGN BAŞVURUSU YOK BİLE,KOCA DEVLETİZ , YAPACAK TEK ŞEY ÇALIŞTAY BİLDİRGESİ KALMIŞ O DA BANGIR BANGIR YAZILIP ÇİZİLİYOR SONUÇ= LAK LAK NEREDE SERTİFİKA YETKİSİ ? DAHA ALINACAK. HEPİNİZİ KUTLUYORUM ÇOK İYİ ÇALIŞMIŞSINIZ .BUGÜNÜ BOŞVERİN YAŞASIN 2023
  • yorum bile yapmıyorum ..sadece gülüyorum :)) :)) :))

EASA yetkilerinin tehlikeye girdiği bir dönemde işte sertifikasyon çalıştayının açıklaması. YORUMSUZ

SHGM'den çalıştayla ilgili yapılan açıklamada:

Yerli Uçak için Sertifikasyon Zamanı….

Dünya Sivil Havacılık Günü dolayısıyla 7 Aralık 2012 tarihinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından "Yerli Uçak için SERTİFİKASYON ZAMANI "isimli çalıştay düzenlenmiştir.

İlgili kurum ve kuruluşlardan 65 temsilcinin katılımıyla Ankara'da gerçekleştirilen çalıştayda, 2023 hedefleri doğrultusunda yerli hava aracı ve parçasının sertifikalandırılması kabiliyetinin kazanılması ihtiyacı belirlenmiş ve ülkemizin sertifikasyon konusunda yetkinliğinin artması konusunda yapılması gerekenler ortaya konulmuştur.

Ayrıca bu konuda çalışmaların daha etkin yapılabilmesi amacıyla alt çalışma gruplarının oluşturulması kararlaştırılmıştır.

Katılımcı Kurum ve Kuruluşlar:

1- Savunma Sanayi Müsteşarlığı
2- Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Md.
3- TAI/TUSAŞ
4- THY Teknik A.Ş
5- STM Mühendislik A.Ş
6- Alp Havacılık
7- MSB Türkiye Askeri Havacılık Otoritesi
8- Kazan Havacılık Kümelenmesi
9- Türk Kabin İçi Sistemleri A.Ş (TCI)
10- Türk Uçak Koltuk San. A.Ş (TSI)
11-TEI
12- Havelsan
13- ODTÜ
14- Konya N.E. Ünv.
15- THK Uçak Fabrikası A.Ş
16- Mikes
17- Bildes Group
18- Tübitak-Uzay
19- CE EDLC Mühendislik
20- THK Üniversitesi"

Kamuoyuna saygıyla duyurulur...

Çalıştay'ın sonuç bildirgesi olarak da şu açıklama yapıldı

“YERLİ UÇAK İÇİN SERTİFİKASYON ZAMANI” ÇALIŞTAYI

SONUÇ BİLDİRGESİ

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen “Yerli Uçak için SERTİFİKASYON ZAMANI “ adlı çalıştay, 7 Aralık 2012 günü Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nde ekte verilen kurum ve kuruluş temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.

Çalıştayda; öncelikle hava aracı sertifikasyonu konusundaki hukuki düzenlemeler ele alınarak, katılımcılara bilgilendirme yapılmış olup, ulusal ve uluslararası yükümlülükler üzerinde durularak, sektörün başarılı uygulamaları temelinde değerlendirmeler yapılmıştır.

Son dönemde çeşitli kurum ve kuruluşların SHGM/EASA nezdinde sertifikalar aldığı müşahede edilmiş, kazanılan deneyimler ışığında sürecin yaygınlaştırılması hedefi vurgulanmıştır.

Yapılan görüşmelerin ardından aşağıdaki hususlarda mutabık kalınmıştır:

1. 2023 Hedefleri noktasında sertifikasyon kabiliyetinin kazanılması ihtiyacı belirlenmiştir.

2. Öncelikle bu alandaki mevcut envanterin belirlenmesi, dokümante edilmesi ve ilgili kurum ve kuruluşlar arasında bilgi paylaşımının asker-sivil koordinasyonunu da içerecek şekilde işbirliğinin önemi vurgulanmıştır.

3. Sektörümüzün hedef olarak, TC, STC ve diğer tasarım onayları ve ayrıca POA (Üretim Organizasyon Onayı), DOA (Tasarım Organizasyonu Onayı) ve ADOA (Alternatif Tasarım Organizasyonu Onayı) alanında yetki almak üzere teşvik edilmesi gereği üzerinde durulmuştur.

4. Bu amaç kapsamında, mevcut alt yapının aşağıdaki konularda iyileştirilmesi gereği ortaya konulmuştur:

a. Süreçlerin ve standartların oluşturulması

b. Uzman, deneyimli personel eksiğinin giderilmesi

c. Test-laboratuar imkânlarının iyileştirilmesi

5. Devlet, Üniversite ve Sektör işbirliğinin sağlanarak, mevcut imkan ve kabiliyetler kullanılmak suretiyle, sertifikasyon kabiliyetinin kazanılması konusunda sinerji yaratılması elzem olarak değerlendirilmiştir.

6. Ulusal düzeyde ele alınması gereken havacılığa devlet desteğinin Sertifikasyon konularını da içerecek şekilde genişletilmesinin gerekli olduğu değerlendirilmiştir.

7. Bu konudaki çalışmaların koordine edilmesi ile gelecekteki yol haritasının belirlenerek, insan kaynakları yetkinliğini artırmak için eğitim dahil tüm ihtiyaçların belirlenmesi gerekli görülmüştür. Bu ihtiyaçların giderilmesi konularında ilgili otoritelere yardımcı olmak üzere uzmanlardan oluşan Çalışma Gurubu/Grupları oluşturulması kararı alınmıştır.

ÇALIŞTAYLARIN KURUMU SHGM

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

Bağımsız Yorumcu ~ 11 yıl önce
Talimatla,birilerinin zorlaması ile dostlar alışverşte görsün amacıyla yapılan bu tür çalıştaylara harcanan zamana yazık. Şuna eminmki oraya katılanların %80 çıkışta aynı yorumu yapmıştır.Ben sadece bir küçük soru sorup noktayı koymak isitiyorum.Türkiye'de üreticiyi,tasarımcıyı Sertifikasyon Otoritesi adı altında denetleyen kuruluşun uluslararası ne kadar geçerliliği yada saygınlığı vardır acaba?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
el-cevap ~ 11 yıl önce
SIFIR sayginligi vardir. Kimse tanimaz bilmez. Ne uretmisiz ki? Nuri Demirag ve Vecihi bey disinda sertifikasyon alan biri var mi Avrupa'da bizden? Onlarda gecen yuzyilda olmus zaten. Bizim otoriteler ancak yasaklamayi bilir.
CE EDLC Mühendislik ~ 11 yıl önce
CE EDLC Mühendislik kimmis? Ne uretmis? Musterileri kimmis? Cok merak ettim. Sitesini buldum bir tane isim ve cep telefonu var kontak olarak, saka gibi. Adres bile yok. Alli pullu sirket laflari yazmis misyon vizyon falan hep bos laf.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
asker-sivil koordinasyonu mu? ~ 11 yıl önce
Asker-sivil koordinasyonu neymis ya? Bu askerler ne zaman koordineli calismislar? Her sey onlarin kendilerince. Siviller zaten bir b.ktan anlamaz onlara gore. TAI, THK, TEI, Aselsan, Havelsan neden emekli asker dolu? Gelismis ulkelerde silah ve ucak ureten ulkelerde askerler emekli olup hep bu sirketlerin basina mi geciyor?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
YANİ 2023 ~ 11 yıl önce
YANİ 2023 E KADAR BİRŞEY YOK.O HEDEFİDE KİM KOYDU İSE,YANİ BU TOPLANTI,KATILANLAR,OLMAYAN UÇAK FABRİKASI İLE THK VE BAN LI ÜNİVERSİTESİ,TEŞVİK EDİLMESİ GEREKEN SEKTÖR TEMSİLCİLERİ,(YERLİ UÇAK İÇİN SERTİFİKASYON ZAMANI” ÇALIŞTAYI SONUÇ BİLDİRGESİ) ALLAH AŞKINA NE BAŞLADIKİ SONUCU OLSUN.THK NIN UÇAĞI HALA HABER YOK,SORUYORSUNUZ -GÖRÜRSÜNÜZ- DİYORLAR.HÜRKUŞ KT1 UÇAMADI VE NE OLACAĞI BELLİ DEĞİL.EASA OTORİTE , NE THK NEDE BAŞKASININ TÜRKİYE ADINA DESIGN BAŞVURUSU YOK BİLE,KOCA DEVLETİZ , YAPACAK TEK ŞEY ÇALIŞTAY BİLDİRGESİ KALMIŞ O DA BANGIR BANGIR YAZILIP ÇİZİLİYOR SONUÇ= LAK LAK NEREDE SERTİFİKA YETKİSİ ? DAHA ALINACAK. HEPİNİZİ KUTLUYORUM ÇOK İYİ ÇALIŞMIŞSINIZ .BUGÜNÜ BOŞVERİN YAŞASIN 2023

Yanıtla

Kalan karakter 1000
dc3 ~ 11 yıl önce
yorum bile yapmıyorum ..sadece gülüyorum :)) :)) :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000