19 Aralık 2009, Cumartesi 10:52:46

Çalışanlarınız size hakkını helal etti mi Candan Bey?

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin'in istifasının yankıları sürüyor. Hürriyet Gazetesi yazarlarından Eyüp Can da sürpriz istifayı köşesine taşıdı. İşte Can'ın o yazısı...
  • 01 Ocak 2010 tarihi itibari ile tüm havalimanlarında birşeyler olacak,o olacakları bilip hatta başında olacağı için gitti akıllılar...Dünyadan haberiniz yok sizin...bu danışıklı dövüş...Ocakta anlarsınız...Daha iyi bir yerde,çok daha güçlü bir konumda olacak kendileri...bu arada kıyıma da tam gaz devam...göreceksiniz...AZZZ SONRAAAAA.....!
  • ben helal etmiyorum cok acık.öbür dünyada da ellerim yakasında onun ve diğerlerinin bu böyle biline....
  • Asla etmiyorum. Şirketimizi ne hale getirdiğini herkes görüyor işte...
  • Umarım candan bey ve onun gibiler bu sayfaları okur da personelinin onlar hakkında neler düşündüğünü öğrenir. Ve aynı hataları yapmazlar. Bu ne ya ? Herkes kötü yazmış. Hem de çoğu silinmiş. Neler yazdılarsa ?
  • bu kadro ve alt kadrolara hakkımızı helal etmek için ya yalaka yada yan gelip yatan olmamız lazım.bize adamdan bahsedin.bi sürü gerzek devletin parasına güvenip bi haltlar ediyo şirkette.
  • Airporthaber'de bir kisi icin yapilan yorumlarda hic bu kadar fazla ''yorumunuz hakaret icerdigi icin yayinlanmiyor'' uyarisi geldigini gormemistik. Candan Bey'in bu kadar sevildigini tahmin etmemistim :)
  • Haram olsun
  • Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.
  • eğitim niye üzüldü acaba?kayırılan birimi vardı?yok canım kimseye ayrıcalık yapmamıştır.....aksini düşünen varsa açık açıkyazsın....
  • Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin önceki gün sürpriz bir biçimde istifa etti.

İstifa gerekçesi önemli ama istifa mektubunun son cümlesi beni inanılmaz derecede rahatsız etti.

Neydi o cümle?

“Türk Hava Yolları çalışanlarına varsa benden yana tüm haklarımı helal ediyorum.”

 Bu cümlenin sakilliği üzerinde duracağım ama dilerseniz önce THY’yi yaklaşık yedi yıldır büyük bir başarı ile yöneten Candan Karlıtekin’i istifaya götüren gerekçelere bakalım.

* * *

Tanıdığım kadarıyla Karlıtekin müdanası olmayan bir bürokrat, yani doğru bildiği yoldan kolay kolay şaşmaz.

Bu yüzden de istifa gerekçesini gayet açık belirtmiş: “Kendi prensiplerim doğrultusunda çalışma imkânı bulamadığım için istifa ettim.”

 Sektörü yakından izleyenler uzun bir süredir THY Genel Müdürü Temel Kotil yönetim kurulu üyesi Hamdi Topçu ve Karlıtekin arasında yönetim anlayışı farklılığından kaynaklanan sorunlar olduğunu biliyordu.

Başbakan Tayyip Erdoğan’a kadar taşınan bu sorunlar aşılamadığı için sonunda Karlıtekin her zaman ki müdanasızlığı ile “Bir yerde bir problem varsa taraflardan biri bu problemi ortadan kaldırmak için inisiyatif almalı. Ben de inisiyatif aldım” dedi ve istifa etti.

* * *

Karlıtekin gibi eğitimi ve donanımı çok iyi bir yöneticinin THY’den ayrılması büyük kayıp. THY Cem Kozlu’dan sonra Karlıtekin, Kotil ve Topçu yönetiminde yurtdışındaki rakiplerini bile kıskandıracak bir performans sergiledi.

2003’te 55 olan uçak sayısı bugün 140’larda.

Yolcu sayısı 10 milyondan 23 milyona çıktı.

Servis, hostes ve rötarlar konusunda THY kimi zaman sıkıntı yaşıyor fakat bugün hem finansal performansı hem de hızlı büyüme stratejisiyle uluslararası havacılık sektörünün en itibarlı şirketlerinden biri.

Ve en önemlisi SunExpress, Anadolu Jet, DO & CO, Star Alliance ve Airbus ortaklığı gibi çok önemli projelerin arkasında Karlıtekin’in vizyonu ve imzası var.

Dolayısıyla keşke THY Karlıtekin’i kaybetmeseydi, ama oldu. Hamdi Topçu THY’nin yeni Yönetim Kurulu Başkanı.

* * *

Şimdi gelelim başarısına şapka çıkardığım Karlıtekin’in o sakil cümlesine. Bazılarına basit gelebilir ama ben bu meseleyi önemsiyorum. Çünkü eğer bir sürçü lisan değilse bu mesele çok önemli bir zihinsel zaafa işaret ediyor.

Bu yüzden buradan tüm samimiyetimle Candan Karlıtekin’e soruyorum:

İstifa mektubunda helalleşmenin ne işi var?

Helalleşme kurumsal değil kişisel bir meseledir. Birinin size hakkı geçtiyse ya da sizin birinde hakkınız varsa gider karşılıklı kucaklaşırsınız.

Bunu topluca yapmak istiyorsanız tüm çalışanlarınıza bir e-maille mesaj atabilirsiniz.

Oysa siz yönetim kuruluna sunduğunuz ve basınla da paylaştığınız istifa mektubunda hiç gereği yokken helalleşiyorsunuz. Doğrusu bunun mantığını anlayamadım.

* * *

Hadi diyelim kendinizi tutamadınız ve istifa mektubunda helalleşmeye karar verdiniz.

İyi de Candan Bey ne zamandan beri bir yönetici bir kurumdan ayrılırken önce helallik istemek yerine hakkını helal etmeye yeltenir oldu?

Hadi sıralamayı da geçtim bir “alçakgönüllülük” göstergesi olan helalleşme ne zamandan beri “kibrin” tezahürü?

Çalışanlarınızdan helallik isteme gereği bile duymamışken “THY çalışanlarına varsa benden yana tüm haklarımı helal ediyorum” ne demek?

Eğer bu bir kibir değilse ne?

Madem helalleşme sizin için bu kadar önemli.

O halde soruyorum; “Candan Bey çalışanlarınız size haklarını helal ettiler mi?”

Belki de etmişlerdir ama maalesef siz istifa mektubunuzda onlara sormaya bile tenezzül etmemişsiniz ki...

Eyüp CAN
HÜRRİYET

Çalışanlarınız size hakkını helal etti mi Candan Bey?

Yorumlar Tüm Yorumlar (67)

Misafir ~ 14 yıl önce
01 Ocak 2010 tarihi itibari ile tüm havalimanlarında birşeyler olacak,o olacakları bilip hatta başında olacağı için gitti akıllılar...Dünyadan haberiniz yok sizin...bu danışıklı dövüş...Ocakta anlarsınız...Daha iyi bir yerde,çok daha güçlü bir konumda olacak kendileri...bu arada kıyıma da tam gaz devam...göreceksiniz...AZZZ SONRAAAAA.....!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ben helal etmiyorum cok acık.öbür dünyada da ellerim yakasında onun ve diğerlerinin bu böyle biline....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Asla etmiyorum. Şirketimizi ne hale getirdiğini herkes görüyor işte...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Umarım candan bey ve onun gibiler bu sayfaları okur da personelinin onlar hakkında neler düşündüğünü öğrenir. Ve aynı hataları yapmazlar. Bu ne ya ? Herkes kötü yazmış. Hem de çoğu silinmiş. Neler yazdılarsa ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bu kadro ve alt kadrolara hakkımızı helal etmek için ya yalaka yada yan gelip yatan olmamız lazım.bize adamdan bahsedin.bi sürü gerzek devletin parasına güvenip bi haltlar ediyo şirkette.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Airporthaber'de bir kisi icin yapilan yorumlarda hic bu kadar fazla ''yorumunuz hakaret icerdigi icin yayinlanmiyor'' uyarisi geldigini gormemistik. Candan Bey'in bu kadar sevildigini tahmin etmemistim :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Haram olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
eğitim niye üzüldü acaba?kayırılan birimi vardı?yok canım kimseye ayrıcalık yapmamıştır.....aksini düşünen varsa açık açıkyazsın....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yorumunuz uygunsuz ve hakaret içeren unsurlara yer verdiğinden dolayı yayımlanmamaktadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000