30 Aralık 2012, Pazar 09:37:01

BURADA BİR SORUN VAR!

Akşam Gazetesi'nin havacılık yazarı Tolga Turgut bu hafta köşesinde Pegasus'un gündeme oturan uçak siparişini değerlendirdi. Bazı tespitlerde bulunan Turgut, SHGM ve Ulaştırma Bakanlığı'nın slot ve izinler konusunda Pegasus'a yardımcı olmaması durumunda siparişlerin iptal edilebileceğini ifade etti...
  • Şimdi Easyjet in filosunda A321 olmadığı konusundaki yorumumum beğenmeyen arkadaşa hitaben yukarıdaki yorum aynen şu şekilde 2000'li yılların başında İngiliz Easyjet gerçekleştirmiş; B737'lerden oluşan filosunu 2002 yılı itibariyle A319, A320 ve A321'lerle değiştirmişti. Easyjet 202 yılında A321 siparişi vermedi. Yani bu onların business planı değildi. Easyjet e A321ler GB havayollarınınla birleşmelerinden sonra 2008 yılında geçmiş ve 2010 yılında emekli edilmişlerdir. Yani Easyjetin filosunda şu an 321 olmadığı gibi sannki business planlarında 321 varmış gibi söylemek de çok hatalı olur. Bilgilerinize arz ederim. Mutlu yıllar
  • bunlar kedi , ciğere uzanamıyorlar, yada bir free bilet talep etmiştir alamamıştır, yada uçakta ön koltukta oturmak istemiş webden alması gerektiği söylenmiştir , yada tanıdığı hostes vs olmak için iş istemiştir oda olmamıştır, e napim bende yazı yazim demiştir.Nasıl araştırıp işin gerçek fiyatını öğreneceksin. Yapılan hesap çok basit , oturmuşlar demişlerki ya ev bile alsan 1 yerine 100 daire alacağım desen %30 indirim yaparlar biz işi garantiye alalım bunu %18 e bağlayalım :))) Sipariş miktarı ve bedeli açıklanırken Fiyat Tabelasında görünen ücretler açıklanır ( her yerde ) kimse söylemez ( alıcı ve satıcı ) bu fiyattıda ben buna aldım diye...:)))
  • BEN DE BÜYÜYÜNCE BİR HOSTESLE EVLENİP TÜRKİYENİN BİRNUMARALI HAVACILIK UZMANI OLUCAM.GAZETENİN BİRİNDE DE .OKPİT SAYFASI AÇİCAM. BİR OLAY OLDUĞU ZAMAN TÜM BASIN BANA SORACAK NEDEN OLDU DİYE. OTORİTE OLUCAAAAAAAAM
  • Ali Sabanci'nin bu ucaklari ismarlamasindaki amaci soyledikleriden cok farkli olabilir. Bu ucaklari kiraya vermek de amaclarinin arasinda olabilir. Bu ucaklarin hepsini teslim alacagindan bile cok supheliyim. Ali Sabanci'yi izliyorum, su ana kadar benim guvenimi tam kazanmadi. Gercek su ki, bu havacilik arenasinda Ali Sabanci'dan cok daha az guvenilir cok kisi de var aslinda.
  • PEGASUSUN SAHİBİ OLDUĞU;BAŞKA BİR OPERATOR OLAN: İZ AIR NERDE KİMSE ONU HESABA KATMIYOR. BELKİ İZ AİR A320 ,PEGASUS B737 FİLOSU İLE DEVAM EDEBİLİR.BOEINGTEN VAZ GEÇMEK AKILLICA GELMİYOR BANA,AYRICA ŞİRKETLER BÜYÜMEYE ÇALIŞIYOR ,KÜÇÜLMEYE DEĞİL.
  • hani uçağa 20 kez binmiş biri herşeyi öğreniyor , hatta kabin ve kokpit ekibine işi öğretiyor ya , hah ! bu da onlardan biri . sırf yazısı okunsun diye bişeyler yazıyor . demek ki okuyan yok :)
  • Bu adamın havacılıkta zerre kadar bilgisi yok. Uçak fiyatları dışında birçok yan üründe alınacak. Simulatörler, motorlar, vs. Böyle bir durumda rakamın 2 milyar $ artması çok normal.
  • Sayın Tolga Turgut'un "araştırma", "tespit" dediği, Airbus'ın internet sitesinden uçakların "liste fiyatları"nı araştırmaktan ibaret. Duyan da zanneder Airbus'a, Pegasus'a casus soktu da oralardan bilgi sızdırdı. Sonra da hesap makinesiye 2 çarpım, 1 toplama. Tamamdır 9.9 milyar dolar. Çek karttan... Sizce Pegasus'un finans yöneticileri de bu şekilde mi verdiler bu siparişi? Bir de demişki sipariş "iptal edilebilir". Koskoca bir şirketin dünya çapındaki siparişini, bu işe yıllarını vermiş finans direktörlerini, yöneticilerini bir internet ve iki hesap makinesi darbesiyle harcadınız gerçekten. Su yüzüne çıkardınız Pegasus'un cinliklerini bravo... En dandik arabayı alırken bile hiçbir zaman liste fiyatı üzerinden alamazsınız. İllaki bir opsiyon çıkar fiyatı arttıran, ki konu uçak. Havacılıktan anlamadığınız belli, bari bu kadar sığ düşünmeseydiniz bu işleri... Arkadaşın dediği gibi, yazmış olmak için yazılmış bir yazı gerçekten. Laf ola beri gele...
  • A321 ler Easyjet filosunda var, son zaman filodan cikarmadiysalar
  • A320 Lenin Liste fiyati 97 Mio USD olsada. Gercek satis fiyati cok asagida , 50 Mio USD Dan yolla cikilsin, bu bile cok, ayrica finansman karinida hesapllamak gerekir, Yin basinda aciklanan rakamin yarisi, böyle atmak ancak türkiye de olur.

Esas Holding bünyesinde faaliyet gösteren Pegasus Havayolları, 2023 hedefleri çerçevesinde 100 adet Airbus uçak siparişi verdi. 18 Aralık'ta düzenlenen törenle, büyüklüğü 12 milyar dolar olarak duyurulan sözleşme imzalandı. Ancak bu hesapta bir karışıklık var; işte tespitlerim.

Pegasus Havayolları Yönetim Kurlu Başkanı Ali Sabancı ve Genel Müdürü Sertaç Haybat ev sahipliğinde Aeropark'ta düzenlenen imza törenine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Airbus Avrupa ve Asya kıdemli Başkan Yardımcısı Christopher Buckley, ulaştırma, sivil havacılık ve iş dünyasının temsilcileri katıldı.

Öncelikle ülkemizin son yıllarda THY ile beraber en hızlı büyüyen havayolu Pegasus'a bu cesur atılımından dolayı tebrikler. Verilen siparişler Airbus'ın dar gövdeli tek koridorlu yeni jenerasyon uçakları A320 NEO (new engine option) ve A321 NEO'dan oluşuyor. Teslimatlar 2015 sonu veya 2016 başında başlayacak ve 2022 yılında tamamlanacak. Pegasus'un mevcut filosunda şu anda Boeing'in B737-800 modelinden 40 ve B737-400 modelinden 2 adet olmak üzere toplam 42 uçak bulunuyor. Yeni verilen Airbus 320 ve 321-NEO siparişleriyle havayolu çok yakında tamamen Boeing 737'lerden A-320'lere değiştirilmiş olacak. Pegasus Havayolları'nın dahil olduğu düşük maliyetli havayolları (DMH) segmentinde benzer bir filo değişikliğini, 2000'li yılların başında İngiliz Easyjet gerçekleştirmiş; B737'lerden oluşan filosunu 2002 yılı itibariyle A319, A320 ve A321'lerle değiştirmişti.                    

DMH'lerin iş modelinde verimliliği maksimize edebilmenin yolu filonun tek tip uçak modelinden oluşmasını gerektirir. Tıpkı ABD'li Southwest, İngiliz Easyjet ve İrlandalı Ryanair'in uyguladığı gibi. Pegasus mutlaka bu boyutta bir değişiklik yapabilmek için Boeing ve Airbus ile aylar süren çetin pazarlıklar yaşamıştır. Anlaşılan Airbus kendi modellerinin daha verimli olduğuna ikna etmiş ve çok cazip ekonomik, finansal olanaklar sunmuş ki nihai karar onlardan yana oldu. Eminim bu kapsamda bir filo değişikliğine gideceklerinden ötürü uçuş ekiplerinin ekstra eğitim maliyetlerini, uçak yedek parça ve benzeri diğer konuları da gayet dikkatli hesaplamışlardır. 

9,9 MİLYARLIK SİPARİŞ

Ulusal basınımız ve Pegasus'un web sitesinde verilmiş olan siparişlerin bedeli 12 milyar dolar olarak lanse edilmiş olsa da, uluslararası basın ve yaptığım araştırmalar liste fiyatı üzerinden toplam sipariş bedelini 9,9 milyar dolar olarak teyit ediyor. Havayolu kesin sipariş olarak 58 adet A320 NEO ve 17 adet A321 NEO, opsiyon olarak ise 25 adet A320 NEO için anlaşmış gözüküyor. A320 NEO'ların liste fiyatı 96,7 milyon dolar, 220 koltuk kapasitesine sahip olan A321 NEO'ların liste fiyatıysa 113,3 milyon dolar. Pegasus'un üst yönetiminde bu kadar finans bilgisi yüksek yönetici varken 2 milyar dolarlık bir hesap hatası olmasını çok tuhaf karşıladığımın altını çizmek isterim.

Pegasus Havayolları geçtiğimiz yıl halka arz planları yaparken erteleme yoluna gitmişti. Böyle bir siparişi takiben finans sağlamak amacıyla çok yakında bir kısım hisselerini halka arz edeceklerine şüphe yok. Ülkemiz sivil havacılık sektörünün ölçek olarak iki numaralı havayolu Pegasus'un verdiği bu sipariş, sektörü daha fazla büyüteceği gibi önümüzdeki yıllarda ilave binlerce insana da istihdam sağlayacaktır. Tamamen serbestleşmemiş havayolu işletme sektöründe SHGM (Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü) ve Ulaştırma Bakanlığı Pegasus'a slot ve diğer gerekli izinler konusunda daha fazla destek olmalı. Aksi halde bu siparişler ertelenebilir, devredilebilir ve hatta iptal olabilir.

BURADA BİR SORUN VAR!

Yorumlar Tüm Yorumlar (21)

INGILIZ KEMAL ~ 11 yıl önce
Şimdi Easyjet in filosunda A321 olmadığı konusundaki yorumumum beğenmeyen arkadaşa hitaben yukarıdaki yorum aynen şu şekilde 2000'li yılların başında İngiliz Easyjet gerçekleştirmiş; B737'lerden oluşan filosunu 2002 yılı itibariyle A319, A320 ve A321'lerle değiştirmişti. Easyjet 202 yılında A321 siparişi vermedi. Yani bu onların business planı değildi. Easyjet e A321ler GB havayollarınınla birleşmelerinden sonra 2008 yılında geçmiş ve 2010 yılında emekli edilmişlerdir. Yani Easyjetin filosunda şu an 321 olmadığı gibi sannki business planlarında 321 varmış gibi söylemek de çok hatalı olur. Bilgilerinize arz ederim. Mutlu yıllar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kedi ~ 11 yıl önce
bunlar kedi , ciğere uzanamıyorlar, yada bir free bilet talep etmiştir alamamıştır, yada uçakta ön koltukta oturmak istemiş webden alması gerektiği söylenmiştir , yada tanıdığı hostes vs olmak için iş istemiştir oda olmamıştır, e napim bende yazı yazim demiştir.Nasıl araştırıp işin gerçek fiyatını öğreneceksin. Yapılan hesap çok basit , oturmuşlar demişlerki ya ev bile alsan 1 yerine 100 daire alacağım desen %30 indirim yaparlar biz işi garantiye alalım bunu %18 e bağlayalım :))) Sipariş miktarı ve bedeli açıklanırken Fiyat Tabelasında görünen ücretler açıklanır ( her yerde ) kimse söylemez ( alıcı ve satıcı ) bu fiyattıda ben buna aldım diye...:)))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
BEN DE BÜYÜYÜNCE BİR HOSTESLE EVLENİP TÜRKİYENİN BİRNUMARALI HAVACILIK UZMANI OLUCAM.GAZETENİN BİRİNDE DE .OKPİT SAYFASI AÇİCAM. BİR OLAY OLDUĞU ZAMAN TÜM BASIN BANA SORACAK NEDEN OLDU DİYE. OTORİTE OLUCAAAAAAAAM

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ali Sabanci ~ 11 yıl önce
Ali Sabanci'nin bu ucaklari ismarlamasindaki amaci soyledikleriden cok farkli olabilir. Bu ucaklari kiraya vermek de amaclarinin arasinda olabilir. Bu ucaklarin hepsini teslim alacagindan bile cok supheliyim. Ali Sabanci'yi izliyorum, su ana kadar benim guvenimi tam kazanmadi. Gercek su ki, bu havacilik arenasinda Ali Sabanci'dan cok daha az guvenilir cok kisi de var aslinda.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cin ali ~ 11 yıl önce
"ısmarlamak" nedir ya? lahmacun mu bu? :D
cin ali'ye ~ 11 yıl önce
Ismarlamak: Telefon edip lahmacun ismarlayip, kapiya geldiginde ben ismarlamadim demek.
TEK ŞİRKET ~ 11 yıl önce
PEGASUSUN SAHİBİ OLDUĞU;BAŞKA BİR OPERATOR OLAN: İZ AIR NERDE KİMSE ONU HESABA KATMIYOR. BELKİ İZ AİR A320 ,PEGASUS B737 FİLOSU İLE DEVAM EDEBİLİR.BOEINGTEN VAZ GEÇMEK AKILLICA GELMİYOR BANA,AYRICA ŞİRKETLER BÜYÜMEYE ÇALIŞIYOR ,KÜÇÜLMEYE DEĞİL.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bu da aynı ! ~ 11 yıl önce
hani uçağa 20 kez binmiş biri herşeyi öğreniyor , hatta kabin ve kokpit ekibine işi öğretiyor ya , hah ! bu da onlardan biri . sırf yazısı okunsun diye bişeyler yazıyor . demek ki okuyan yok :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
A ~ 11 yıl önce
Bu adamın havacılıkta zerre kadar bilgisi yok. Uçak fiyatları dışında birçok yan üründe alınacak. Simulatörler, motorlar, vs. Böyle bir durumda rakamın 2 milyar $ artması çok normal.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aynen öyle ~ 11 yıl önce
Havacılıkla ilgili yorum yapan 1-2 adam var medyada,onlarda aynen bu eleman gibi son derece bilgisiz. Yedek parça,simülatör vs. gibi dünya kadar yan masrafı ve yatırımıda var siparişlerin. Bundan bile haberi yok. Yani tam anlamıyla rezil olmuş ve sektördeki güvenilirliği yok olmuş durumda..
Araştırma??? ~ 11 yıl önce
Sayın Tolga Turgut'un "araştırma", "tespit" dediği, Airbus'ın internet sitesinden uçakların "liste fiyatları"nı araştırmaktan ibaret. Duyan da zanneder Airbus'a, Pegasus'a casus soktu da oralardan bilgi sızdırdı. Sonra da hesap makinesiye 2 çarpım, 1 toplama. Tamamdır 9.9 milyar dolar. Çek karttan... Sizce Pegasus'un finans yöneticileri de bu şekilde mi verdiler bu siparişi? Bir de demişki sipariş "iptal edilebilir". Koskoca bir şirketin dünya çapındaki siparişini, bu işe yıllarını vermiş finans direktörlerini, yöneticilerini bir internet ve iki hesap makinesi darbesiyle harcadınız gerçekten. Su yüzüne çıkardınız Pegasus'un cinliklerini bravo... En dandik arabayı alırken bile hiçbir zaman liste fiyatı üzerinden alamazsınız. İllaki bir opsiyon çıkar fiyatı arttıran, ki konu uçak. Havacılıktan anlamadığınız belli, bari bu kadar sığ düşünmeseydiniz bu işleri... Arkadaşın dediği gibi, yazmış olmak için yazılmış bir yazı gerçekten. Laf ola beri gele...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
A321 ~ 11 yıl önce
A321 ler Easyjet filosunda var, son zaman filodan cikarmadiysalar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Airbus ~ 11 yıl önce
A320 Lenin Liste fiyati 97 Mio USD olsada. Gercek satis fiyati cok asagida , 50 Mio USD Dan yolla cikilsin, bu bile cok, ayrica finansman karinida hesapllamak gerekir, Yin basinda aciklanan rakamin yarisi, böyle atmak ancak türkiye de olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000