15 Haziran 2012, Cuma 09:01:12

BU YILDA HEDEFLERİ NE?

İstanbul’da basın mensuplarıyla bir araya gelerek, son dönemde Boeing’de yaşanan gelişmeleri ve Türk sivil havacılık pazarına yönelik görüşlerini aktaran Boeing Ticari Uçaklar Avrupa’dan Sorumlu Satış Başkan Yardımcısı Todd Nelp, "Bu yıl Boeing olarak Türk kamuoyuna vereceğimiz bir manşet haber olmasa da Türkiye pazarındaki gelişmelerden memnunuz" diye konuştu.

Boeing Ticari Uçaklar Avrupa’dan Sorumlu Satış Başkan Yardımcısı Todd Nelp, Türkiye'de halen 170 Boeing yolcu uçağının hizmet verdiğini belirterek "Boeing olarak Türkiye’de birçok alanda süregelen güçlü işbirliklerimiz var. Bugün Türkiye’de 170 civarında Boeing uçağı hizmet veriyor ve halen 3 Türk şirketine teslim edeceğimiz, yaklaşık 3 milyar dolar değerinde 35 adetlik siparişimiz bulunuyor. Önümüzdeki dönemde Türk Hava Yolları’na 26, Pegasus Havayolları’na 8 ve Sky Havayolları’na 1 adet Yeni Nesil 737 uçağı teslim edeceğiz" dedi.

Türkiye pazarını, Avrupa ile Ortadoğu arasında önemli bir köprü olarak görüyoruz. Türkiye'ye daha çok Avrupa perspektifinden bakıyoruz. Avrupa pazarında kısa dönemde bir kriz yaşanıyor ama uzun dönemli beklentilerimiz çok iyi durumda. 2029 yılına kadar Avrupa'da 7 bin 190 yeni uçak ihtiyacı olacak ve bunun toplam değeri de 800 milyar dolara yakın bir değer tutacak. Türkiye de bu anlamda bizim için önemli bir yer tutuyor" diye konuştu.

Türkiye’de, başta Türk Hava Yolları olmak üzere havayolu şirketleriyle yürüttükleri işbirliğinin yanında, Boeing’in farklı uçak programları için çok sayıda Türk tedarikçi şirketiyle de yakın çalıştıklarını belirten Nelp, “Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI) ve Kale Grubu, 1997 yılından bu yana tüm ticari uçak programlarımızda yer alıyor. Türkiye’nin mühendislik ve üretim alanında ulaştığı kaliteden son derece memnunuz” dedi.

"DÜNYADA 33 BİN 500 YENİ UÇAĞA İHTİYAÇ OLACAK"

Boeing’in yıllık Pazara Bakış Raporu’nu, Temmuz ayındaki Farnborough Havacılık Fuarı öncesinde açıklayacağını söyleyen Todd Nelp, “Ancak genel olarak, dünyada yeni yolcu uçağına olan talebin artmaya devam ettiğini biliyoruz.

Dünyadaki ticari uçak sayısının 2030 yılına kadar, 2010 yılına oranla 2 kat artacağını, önümüzdeki 20 yıllık süreçte, 4 trilyon dolar değerinde, 33 bin 500 yeni uçağa ihtiyaç duyulacağını tahmin ediyoruz. Bu talebi karşılamak için de Boeing olarak sürekli yeni çalışmalar içindeyiz” diye konuştu. Todd Nelp Yeni dönemde en büyük talebin Avrupa ve Kuzey Amerika'dan değil Asya-Pasifik bölgesinden, Ortadoğu ve Latin Amerika'dan geleceğini söyledi.

"DAHA AZ YAKIT TÜKETEN VE DAHA SESSİZ UÇAKLAR İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Günümüzde havayolu şirketlerinin öncelikle karlılık ve çevre performansına odaklandığını dile getiren Todd Nelp, “Her iki konu da yakıt kullanımıyla yakından ilgili. Uçak yakıtı fiyatları yakın gelecekte yüksek seyrini sürdürürken havayolu şirketleri için en büyük gider kalemi olmaya devam edecek. IATA tarafından açıklanan verilere göre uçak şirketleri bu yıl yakıt için 41 milyar dolar harcayacak.

Yakıt giderlerinin toplam maliyet içindeki payı ise yüzde 40'a ulaşmış durumda. Bu nedenle biz Boeing olarak bu kapsamda havayolu şirketlerine, iş modellerine en uygun, yönetmeliklerin de ötesinde çevreci ve yüksek yakıt verimliliğine sahip modelleri sunmak için çalışıyoruz. Geçen yıl, bu taahhütlerimize uygun olarak, iki yeni modelimiz 787 Dreamliner ve 747-8 modellerini sertifikalandırarak havacılık endüstrisinin hizmetine sunduk” diye konuştu.

787 serisinden 11 ve 747-8 modelden de 20 adet uçağın teslimini yaptıklarını belirten Nelp "787 Dreamliner az yakıy tüketmesi ve daha sessiz olması dolayısıyla çok verimli bir uçak. Ses ayak izi yüzde 60 kadar azalırken, yüzde 20 de daha az yakıt tüketiyor. Şu anda bu uçaklar uçuyor ve çok da memnunuz" dedi.

"777 SERİSİNDE 1000 UÇAĞI GEÇTİK"

Boeing 777 serisi hakkında bilgi veren Nelp "Bizim modeller içinde en dominant oyuncu 777 serisi. Geçen yıl 200 adet satarak rekor kırdık. Bu Mart ayı sonunda da 1000'inci 777 modelini teslim ettik. Bir uçak şirketi için 1000 sayısı çok önemli. Eğer bu sayıya ulaşmışsanız bir şeyleri çok doğru yapıyor demektir" şeklinde konuştu. 737 serisinin ise Boeing içinde en popüler model olduğunu ifade eden Nelp "Şimdiye kadar bu seriden 6 bin adet sattık.

Şu anda biz burada otururken dünyanın herhangi bir yerinde her 2-3 saniyede bir Boeing ya havalanıyor ya da iniyor. Bu model için de yerimizde oturmuyoruz ve yenilikler yapmak için çalışıyoruz. 737 Max olarak adlandırdığımız yeni tasarımında yeni motorlar var. Dış gövde tasarımı yanı sıra iç tasarımı da değişti. Şu ana kadar 737 Max için 16 müşteriden 1000 civarında sipariş ve taahhüd aldık" dedi.

Todd Nelp, geçen yıl Haziran ayında İstanbul’da gerçekleştirdikleri toplantıdan Mayıs 2012 sonuna kadar geçen sürede, 17’si Türk şirketlerine ait olmak üzere, dünya genelinde 534 uçağı müşterilerine teslim ettiklerini, bu kapsamda Pegasus Havayolları’nın 8 adet 737-800, Türk Hava Yolları 3 adet 737-800, 3 adet 737-900ER ve 3 adet de geniş gövdeli 777-300ER uçağını teslim aldığını söyledi. Nelp Boeing’in halen müşterilerine teslim edilmek üzere çok güçlü siparişleri bulunduğunu,2012’nin başından bu yana 420 adetlik kesin sipariş aldıklarını açıkladı.

"TÜRKİYE'DEN ÖĞRENCİLER STAJ YAPMAYA DEVAM EDECEK"

Boeing’in Türkiye ile uzun yıllara dayanan güçlü işbirliğine de dikkat çeken Nelp, şu görüşleri ifade etti:

“Başta THY olmak üzere, Türk şirketlerinin Boeing modellerine gösterdiği ilgi ve güvenden gurur duyuyoruz. Havacılık pazarına sunduğumuz üstün teknolojiye sahip ürün ve hizmetlerin yanı sıra, çeşitli sponsorluklarla Türkiye’de sosyal ve kültürel hayatın zenginleşmesine katkı sağlıyoruz.

Bunların başında, 21 yıldır aralıksız destek verdiğimiz vd bir parçası olmaktan büyük gurur duyduğumuz, İstanbul Müzik Festivali sponsorluğu geliyor. 2000 yılından bu yana, Türkiye’nin 35 şehrinde hayata geçirdiğimiz 164 okul inşaatı ve bilgisayar laboratuvarı projesiyle, 130 binden fazla öğrencinin eğitimine katkıda bulunduk. Ayrıca, UNESCO’nun Dünya Mirası listesine almaya hazırlandığı, 9 bin yıllık geçmişe sahip Çatalhöyük’teki kazı çalışmalarının da ana sponsorlarından biriyiz.Her yıl belli sayıda Türkiye'deki üniversitelerden öğrencileri Boeing'in ABD Seattle'daki staj için götürüyoruz. Bu yıl da Boğaziçi'nden 3 Türk öğrenci staj yapacak. 2013'te de bu uygulama sürecek.”

BU YILDA HEDEFLERİ NE?

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000