13 Mart 2009, Cuma 08:17:06

Boeing'in 9 yıllık ihmali ortaya çıktı!

Amsterdam'daki uçak kazasıyla ilgili yeni iddialar gündeme geliyor. THY'ye ait Boeing 737-800 tipi yolcu uçağının düşmesine yol açan radyo altimetre cihazındaki arızayı Amerikalı uçak firmasının 9 yıldır bildiği, fakat gerekli uyarıları yapmadığı ileri sürülüyor.
  • merehaba amacim sizi rencide etmek veya kücük düsürmek degildi, yanlis yazmis deyince sanki kasit varmis gibi olmus kusura bakmayin. GPWS 5. modu descend below glide slope. Bu mod eger overhead panelden manuel olarak inhibit edilmediyse ILS 1 den valid sinyal aldiginda arm oluyor ve inis takimlari acildiktan sonra durumu izlemeye basliyor. Eger R/A 1 arizasi eksi deger algilamasi inis anina kadar devam ediyorsa glide slopeta otomatik olarak inhibit oluyordur, cünkü ILS 1 den valid sinyal aldiysa ve inis takimlari da aciksa 30 feet ile 1000 feet arasinda G/S ikazi trigger ediliyor, yani uyari veriyor, 30 feetin altinda ve 1000 feetin üzerinde warning inhibit oluyor. Bu kazada azrail aglarini cok iyi örmüs maalesef....
  • Düzeltme için teşekkürler. Ben daha kısa yoldan anlatmaya çalışmıştım. Dolayısı ile eksik olmuş doğrudur. Benim de merak ettiğim konu Glide Slope ikazı alıp almadıkları. Kulenin hızlı ve dik alçaltması nedeni ile (ki bildiğim kadarı ile böyle bir alçalma ancak uygun görüş şartlarında yapılabilir) İkazı gözardı etmiş olabilirler mi.
  • tech arkadasimizin verdigi bilgi tamamen yanlistir. Ucak ucakta taws database denilen ve gidilecek meydanlardaki pistlerin tanitildigi bir database mevcuttur o yüzden inis esnasinda ikaz vermez. EGPWS in 1-5 e kadar ayni anda aktif olan farkli modu mevcuttur(sinkrate, terrain, landing config vs.) yani sadece yere yaklasildiginda ikaz vermez baska durumlarda da ikaz verir (bu ucagin ilgili fcom sayfasinda belirtilmistir bkz. fcomn 1.34.xx) Ancak ne talihsizliktir ki bu modlarin 4ü 30 feetin altinda terrain ikazi ise 10 feetin altinda inhibit olmaktadir. TK kazasinda R/A eksi deger gösterdigi icinde degeri sadece R/A 1 den alan EGPWS inhibit olmustur.
  • Uçak iniş konfigürasyonunda ise GPWS herhangi bir ikaz vermez. Aksi taktirde her inişte ikaz alırsınız.
  • İşte zaman ilerledikçe Boeing'in "sistem tercihinde" değişiklik yapma isteğinin geçte olsa oluşmakta olduğunu gözlemlemekteyim.Sorun ise aynen belirttiğim gibi ,1950 feette Otopilota -8 irtifa bilgisini iletmeyi görev bilen Radyo Altimetrenin "yere yakınsın uyarısı"nı pilot kulaklığına neden iletmediğidir?.İletti ise (ki tecrübeler ışığında iletmiş olması ihtimali daha fazladır) reaksiyon prosedürü nasıl şekillendirilmiştir?.Boeing ona da bakmalıdır. Şinasi Akay

Edinilen bilgilere göre havayolu şirketleri uçağın yerden yüksekliğini gösteren cihazla ilgili yaşadıkları sorunları yıllardır Boeing'e bildiriyordu. Ancak firma arızanın kaynağını bir türlü tespit edemedi. Son olarak 11 Şubat'ta havayolu şirketlerine altimetre konusunda bir yazı gönderdi. Yazı 'uyarı' değil sadece 'tavsiye' niteliği taşıyordu. Amerikalı firma 11 Şubat'ta da internet sitesinde problemle ilgili özel bilgilendirme sayfası (blog) oluşturdu. Burada havayolu şirketlerine cihazda en çok karşılaşılan dört teknik sorun için sorular yönetildi. Cevapla- ra göre hazırlanacak tavsiye metninin ise 23 Eylül 2009'da yayın-lanabileceği bildirildi.

THY uçağının 25 Şubat'ta Amsterdam Schiphol Havalimanı'na inişi sırasında ortaya çıkan radyo altimetre (irtifa göstergesi) arızası ile ilgili Boeing'i zor durumda bırakacak yeni iddialar ortaya atıldı. Havayolu şirket yetkilileri, Boeing'in söz konusu problemle ilgili resmî internet sitesinde blog sayfası açtığını söyledi. Özel şifreyle girilen sayfada, filosunda 737 tipi uçak bulunduran şirketlere radyo altimetre ile ilgili sorunlarını yazmaları istendi. 11 Şubat'ta oluşturulan blog'da ayrıca havayollarına 4 soru yöneltildi. Tüm şirketlerin buna cevap vermesi talep edildi. Arızanın tam manasıyla neden kaynaklandığını belirlemeye çalışan Boeing, soruların cevaplarını 23 Eylül'de yayınlayacağını belirtirken, şirketlerin buna göre gerekli tedbiri almasını istedi.

Boeing'in, filosunda 737 tipi uçak bulunduran şirketlerden cevaplamasını istediği sorular şunlar: 1- Radyo altimetre raporları iklime bağlı olarak değişkenlik gösteriyor mu? Cihaz anteninin kaldırılması sırasında korozyon veya kirlilik gibi belirtileri gözleniyor mu?

2- Yere Yakınsın Uyarı Sistemi'nde (GPWS) bazı olumsuzluklar rapor edildi mi?

3- Diğer sistemlerde herhangi bir arıza yaşandı mı ve hangi sistemlerde ne tür semptomlar gözlendi?

4- Bazı havayolu şirketlerinde konnektörün (antene bağlanan konnektör) etrafının (tozdan korunmak amacıyla) sarıldığı tespit edildi. Bu uygulama herhangi bir iyileşme sağladı mı?

(Zaman)

Boeing'in 9 yıllık ihmali ortaya çıktı!

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

Misafir ~ 15 yıl önce
merehaba amacim sizi rencide etmek veya kücük düsürmek degildi, yanlis yazmis deyince sanki kasit varmis gibi olmus kusura bakmayin. GPWS 5. modu descend below glide slope. Bu mod eger overhead panelden manuel olarak inhibit edilmediyse ILS 1 den valid sinyal aldiginda arm oluyor ve inis takimlari acildiktan sonra durumu izlemeye basliyor. Eger R/A 1 arizasi eksi deger algilamasi inis anina kadar devam ediyorsa glide slopeta otomatik olarak inhibit oluyordur, cünkü ILS 1 den valid sinyal aldiysa ve inis takimlari da aciksa 30 feet ile 1000 feet arasinda G/S ikazi trigger ediliyor, yani uyari veriyor, 30 feetin altinda ve 1000 feetin üzerinde warning inhibit oluyor. Bu kazada azrail aglarini cok iyi örmüs maalesef....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Düzeltme için teşekkürler. Ben daha kısa yoldan anlatmaya çalışmıştım. Dolayısı ile eksik olmuş doğrudur. Benim de merak ettiğim konu Glide Slope ikazı alıp almadıkları. Kulenin hızlı ve dik alçaltması nedeni ile (ki bildiğim kadarı ile böyle bir alçalma ancak uygun görüş şartlarında yapılabilir) İkazı gözardı etmiş olabilirler mi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
tech arkadasimizin verdigi bilgi tamamen yanlistir. Ucak ucakta taws database denilen ve gidilecek meydanlardaki pistlerin tanitildigi bir database mevcuttur o yüzden inis esnasinda ikaz vermez. EGPWS in 1-5 e kadar ayni anda aktif olan farkli modu mevcuttur(sinkrate, terrain, landing config vs.) yani sadece yere yaklasildiginda ikaz vermez baska durumlarda da ikaz verir (bu ucagin ilgili fcom sayfasinda belirtilmistir bkz. fcomn 1.34.xx) Ancak ne talihsizliktir ki bu modlarin 4ü 30 feetin altinda terrain ikazi ise 10 feetin altinda inhibit olmaktadir. TK kazasinda R/A eksi deger gösterdigi icinde degeri sadece R/A 1 den alan EGPWS inhibit olmustur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Uçak iniş konfigürasyonunda ise GPWS herhangi bir ikaz vermez. Aksi taktirde her inişte ikaz alırsınız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
İşte zaman ilerledikçe Boeing'in "sistem tercihinde" değişiklik yapma isteğinin geçte olsa oluşmakta olduğunu gözlemlemekteyim.Sorun ise aynen belirttiğim gibi ,1950 feette Otopilota -8 irtifa bilgisini iletmeyi görev bilen Radyo Altimetrenin "yere yakınsın uyarısı"nı pilot kulaklığına neden iletmediğidir?.İletti ise (ki tecrübeler ışığında iletmiş olması ihtimali daha fazladır) reaksiyon prosedürü nasıl şekillendirilmiştir?.Boeing ona da bakmalıdır. Şinasi Akay

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000