28 Ağustos 2011, Pazar 08:04:51

BİRLEŞME NE KADAR MÜMKÜN?

Yurtiçi havacılık medyasında THY'nin alt markası Anadolujet ile bir Lufthansa-THY ortaklığı olan Sunexpress'in birleşme olasılığı üzerine konuşmalar artmış durumda. Peki, birleşmeleri ne kadar mümkün olabilir?
  • BEYLER BİRLEŞMEDEN SÖZ EDİYORSUNUZ AMA ZATEN THY İLE BİRLİKTE ANILMIYOR MU BU İKİ ŞİRKET.THY ABİLERİ,KARDEŞLERİ ALMAN ORTAKLI SUN EXPRESS,TÜRK ORTAKLI ANADOLU JET.BUNLARIN BİRLEŞMESİ ÇOK ACAİP BİRŞEY DEĞİL.MESELA PEGASUS İLE İZAİR BİRLEŞİYOR DESELER SİZE ACAİP BİR OLAY OLARAK GELİR Mİ?AYNI ŞEY...AMA PEGASUS İLE SKY IN BİRLEŞMESİ..HARİKA OLURDU BENCE..
  • arkadasin da dedigi gibi almanlar almanyaya yeni şirket kurduruyor turkun parasıyla ))) Aziz Nesin' in lafı aklıma geliyor. o kadar güzel uyuyordun ki uyandırmaya kıyamadım ülkem....
  • Pegasusun buyumesi arada bir 29.9 gibi yaptıüı kampanyalardır.Yolcu hem ayağı alışıyor hemde bir firmayı tanıyıp diğerleriyle uçamk istemiyor.Pegasus bu sayede ilk defa ucan yolcuyu kendi uçağıan bağlıyor.Türk insanı alışkanlıklarından vazgecmez.Hep yanı yerde yemek yer aynı firmalarla seyahat eder.Bunun gibi
  • nasıl zarar eder bu şirket thy nin bilançosunu incelemenizi tavsiye ediyorum. sunex zararda. ve zarar devam ediyor. oger ile yapilan ortak ucuslarda bu zararı arttiriyor.
  • THY ile ortaklığı tehlikeye giren Lufthansa Almanya ya para kaçırmak için,Alman Sunexpress i kurdu ve bütün masrafları Sunexpress e yükleyerek Almanya daki filoyu büyütmekte.Bu yıl sonuda Sunexpress e ait olan üç adet uçağı Alman Sunexpress e geçirecek.Sunexpress 2010 zararla kapatdığı fibi 2011 de zararla kapatıp,Türkiyedeki sonunu yavaş yavaş hazırlamakta.THY gözünü açmalı paralar Avruvaya kaçıyor.
  • zarar eden bir şirketin almanyada kendi imkanlari ile 3 ucaklik bir şirket kurmasi ne kadar mumkun?
  • Anadolu jet uçuşları kardamı zarardamı bilen var mı?
  • birleşsseler de pegasus ile rekabetleri olanaksız. kimsenin dikkate almadiği şey. low cost demek dusuk fiyattan ucmak değil dusuk maliyetlerle dusuk fiyatlara ucmaktir. sunexpressinde anadolu jetin de maliyetleri pegasusa gore daha fazladir. havada hiçbir anadolu jet ucaginin kisa yol istediğini duymazsiniz. hiç bir sunex ucagi gec kalmamiş ise kisa yol istemez.ucaklari eşidi pegasus ucaklarina gore 2-3 ton daha agirdir(boş ağirliğ) yani daha fazla yakit yakar eşit yolcu sayısı ve eşit mesafede.ucak kullanım oranları çok daha yuksektir.ve insanların kafasında pegasus ucuz fikri yerleştirlmiş .en onemlisi de bu.anadolu jet aynı yere daha ucuza gitsede insanlar pegasus ile ucuyor.
Hatırlanacağı üzere yılların başarılı tarifesiz havayolu Sunexpress, 6 yıl kadar önce İzmir ve İstanbul Sabiha Gökçen'i kendine üs seçerek iç hat seferlerine başlamıştı. Anadolujet ise son yıllarda bir THY alt markası olarak Ankara ve İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan başarılı bir operasyon gerçekleştiriyor. İki havayolunun önemli ortak özelliklerinden biri de en büyük rakipleri başarılı girişimci Ali Sabancı tarafından yönetilen Pegasus ile kıran kırana rekabetleri. 
 
Kanımca Anadolujet devreye girmeseydi Pegasus-Sunexpress rekabetinde gülen taraf Pegasus olurdu. Ancak, kendine ait uçuş lisansı (AOC) olmayan, tamamen THY alt markası olarak uçan ve THY ekiplerini kullanan Anadolujet sebebiyle Pegasus'un pazar payındaki artış şimdilik durmuş vaziyette. 2010 verilerine göre Sunexpress işletme faaliyet zarar marjini olarak dünya sıralamasında bir önceki yıla göre yüzde -3,6 ile dokuzuncu sırada gözüküyor ki bu hiç de parlak bir durum değil. Aynı tablolarda THY'nin içinde konsolide olduğu için Anadolujet'i göremiyoruz fakat her iki havayolunun iş planının örtüşmesi ve düşük maliyetli havayolu (DMH) olması sebebiyle yakın bir gelecekte birleştiklerini duyarsak hiç şaşırmam. Hiç şüphesiz, birleşirlerse duruma hem Pegasus Havayolu hem de Anadolujet uçuşları için kendi ulaşım imkanlarıyla Sabiha Gökçen'e gitmek zorunda bırakılan THY uçuş ekipleri çok sevinecektir.

Tolga TURGUT / AKŞAM
BİRLEŞME NE KADAR MÜMKÜN?

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

Misafir ~ 13 yıl önce
BEYLER BİRLEŞMEDEN SÖZ EDİYORSUNUZ AMA ZATEN THY İLE BİRLİKTE ANILMIYOR MU BU İKİ ŞİRKET.THY ABİLERİ,KARDEŞLERİ ALMAN ORTAKLI SUN EXPRESS,TÜRK ORTAKLI ANADOLU JET.BUNLARIN BİRLEŞMESİ ÇOK ACAİP BİRŞEY DEĞİL.MESELA PEGASUS İLE İZAİR BİRLEŞİYOR DESELER SİZE ACAİP BİR OLAY OLARAK GELİR Mİ?AYNI ŞEY...AMA PEGASUS İLE SKY IN BİRLEŞMESİ..HARİKA OLURDU BENCE..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
arkadasin da dedigi gibi almanlar almanyaya yeni şirket kurduruyor turkun parasıyla ))) Aziz Nesin' in lafı aklıma geliyor. o kadar güzel uyuyordun ki uyandırmaya kıyamadım ülkem....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Pegasusun buyumesi arada bir 29.9 gibi yaptıüı kampanyalardır.Yolcu hem ayağı alışıyor hemde bir firmayı tanıyıp diğerleriyle uçamk istemiyor.Pegasus bu sayede ilk defa ucan yolcuyu kendi uçağıan bağlıyor.Türk insanı alışkanlıklarından vazgecmez.Hep yanı yerde yemek yer aynı firmalarla seyahat eder.Bunun gibi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
nasıl zarar eder bu şirket thy nin bilançosunu incelemenizi tavsiye ediyorum. sunex zararda. ve zarar devam ediyor. oger ile yapilan ortak ucuslarda bu zararı arttiriyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
THY ile ortaklığı tehlikeye giren Lufthansa Almanya ya para kaçırmak için,Alman Sunexpress i kurdu ve bütün masrafları Sunexpress e yükleyerek Almanya daki filoyu büyütmekte.Bu yıl sonuda Sunexpress e ait olan üç adet uçağı Alman Sunexpress e geçirecek.Sunexpress 2010 zararla kapatdığı fibi 2011 de zararla kapatıp,Türkiyedeki sonunu yavaş yavaş hazırlamakta.THY gözünü açmalı paralar Avruvaya kaçıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
zarar eden bir şirketin almanyada kendi imkanlari ile 3 ucaklik bir şirket kurmasi ne kadar mumkun?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Anadolu jet uçuşları kardamı zarardamı bilen var mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
birleşsseler de pegasus ile rekabetleri olanaksız. kimsenin dikkate almadiği şey. low cost demek dusuk fiyattan ucmak değil dusuk maliyetlerle dusuk fiyatlara ucmaktir. sunexpressinde anadolu jetin de maliyetleri pegasusa gore daha fazladir. havada hiçbir anadolu jet ucaginin kisa yol istediğini duymazsiniz. hiç bir sunex ucagi gec kalmamiş ise kisa yol istemez.ucaklari eşidi pegasus ucaklarina gore 2-3 ton daha agirdir(boş ağirliğ) yani daha fazla yakit yakar eşit yolcu sayısı ve eşit mesafede.ucak kullanım oranları çok daha yuksektir.ve insanların kafasında pegasus ucuz fikri yerleştirlmiş .en onemlisi de bu.anadolu jet aynı yere daha ucuza gitsede insanlar pegasus ile ucuyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000