05 Ekim 2009, Pazartesi 08:07:48

"Bir havayolu şirketi fazla bilet keser mi"

BİR grup işadamı eşleriyle birlikte Ramazan Bayramı tatilini Uzakdoğu’da geçirmiş, 27 Eylül Pazar akşamı Şanghay-İstanbul uçmayı planlamıştı. Hepsi de THY’den business-class bilet almıştı...
  • Gene bir gazeteci ucak binmis, gene kendine malzeme bulmus, gene kösesini doldurmaya birilerini karalamaya calisiyor. Bunlarb hep böyle. Sizde itibar etmeyin bu tiplere.
  • overbook denen şey sahtekarlığın legal gibi görünen şeklidir, bir koltuğu iki kere satmaktır. kesinlikle yasaklanmalıdır
  • Her Uluslararası ucan havayolu gelmeyen yolcuyu düşünüp overbook yapar.Burada onemli olan resmi heyetin Business uçurulmasıdır.THY'nın Busines koltukları maalesef parasını ödeyen yolcu yerine öncelik mil yolcusuna verilerek çeşitli devlet kademelerinin upgradeleri ve emekli olan bütün milletvekilleri ve eşlerinin upgradeleri ile doldurulmaktadır.Bayramda ve Fuar günlerinde dahi parasız upgradelerden paralı yolcu açıkta kalmaktadır.Ondan sonrada Thy business claslarinda zarar etmektedir!Önce parasını ödeyen uçar,ondan sonra yer garantili dahi olsa mil yolcusu uçar,Mil yolcusundada uçuş milleri ile upgrade kazanana öncelik verilir,ondan sonra Bakan ,milletvekili gb parasız upgradeler uçar.Diğer Havayolları daima önce paralı yolcuyu uçurur.
  • Böyle başa böyle tarak.
  • Burası Türkiye Bu nedenle de yakında ulaştırma bakanı bu overbooka maruz kalırsa ben kullanıcam diyip kaptanı bile indirirse şaşırmam :) overbooking olayı her zaman yaşanmakta olan bir olay en çok pay Thy de olduğundan Thy göze batar fakat diğer havayolu şirketlerimizde de mevcut özellikle yaz sezonlarında tatil beldeleri araştırılırsa görülecektir zaten
  • madem oyle bakana da deseler di ya sizi de sangay da bir gece misafir edebilir miyiz diye?? veya thy yonetim kurulundaki sahsa?? yok olur mu onlar vatandas vergisiyle daima business class ucup da adina vip denen rezaleti kullanmazlar ise sirmalari dokulecek kisiler..ucsaniza siz de normal vatandas gibi ekonomide , ekonomi bilet alip business e bedava upgrade ediliyorsunuz o yuzden gercekten business parasini odeyip de ucmak isteyenler bilet alamiyor haliyle ee zarar kimin cebinden cikiyor??thy yonetimi bi aciklasin bakalim..gelin thy ye gorun business class da ara koltuklar acilarak yolcular ekonomi gibi ucuruluyor..ornegin 12 kapasiteyse 14 hatta 16 yolcu business e aliniyor..yok diyemezler kayitlar var cunku..
  • Haydi bakalım iş başına. Over-booking'in Business class da yapılması kesinlikle yasaktır. Kes bakalım cezanı.
  • Bakanın programını kim hazırlıyor? Devlet bu kadar plansız, programsız olur mu? Zafer Çağlayan, aslında büyük bir siyasi fırsatı kaçırdı... Eğer ekonomi sınıfına geçip otursaydı halktan biri olduğunu gösterirdi. Sonuçta siyasetçiler halkın kulu olan kişilerdir.
  • Saçmalığın dik alası. Kim olursan ol, oradaki yolcuyu hele kendi vatandaşını zora koşmanın ne alemi var? Sen önemlisin de vatandaş değil mi? Açıklasınlar bekalım önemli ne görüşme yapmşlar, çoğu gezmeye gitmiştir. O gezilerde neler döndüğünü taa Özal zamanından beri çok iyi biliyoruz. Çok biliyorsan özel uçak kiralasaydın.

Uçuştan 2-3 saat önce havalimanına gidip, işlemler için THY kontuarına başvurdular:

- Sizi bu akşam Şanghay’da misafir edebilir miyiz?

- Neden?

- Resmi heyet var. Onlara yer açmaya çalışıyoruz.

- Hayır, planladığımız şekilde dönmek istiyoruz.

- Bir düşünseniz...

- Biletimizi 2 ay önce aldık. Şimdi neden erteleyelim.

Görevliler, aynı öneriyi business-class’daki tüm yolculara yaptı. Aralarından iki yolcu uçuş milleriyle business-class’a transfer olmuştu, onları ikna etmek pek zor olmadı:

- Efendim kullandığınız milleri iade etsek, ayrıca bonus versek, sizi ekonomiye aktarsak.

Resmi heyetin başında Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın olduğunu öğrenen iki işadamı itiraz etmedi. Hedefleri Çağlayan’la görüşmekti:

- Madem resmi heyet var, ekonomide uçabiliriz.

27 Eylül Pazar akşamı uçağımız Şanghay’dan İstanbul’a 12 saatlik uçuş için havalandığında bazı yolcular arasında tartışma sürüyordu:

- Nasıl olur fazla bilet kesilir? Bazı biletli yolcular uçağa binemedi.

Aynı sorun Zafer Çağlayan’ın bazı üst düzey bürokratlarını da etkilemiş, onlara ancak ekonomide yer açılabilmişti...

Derken, “Zafer Çağlayan bir değerlendirme yapacak” mesajı geldi, ön tarafa doğru yürüdük. Bazı yolcular arkamızdan laf attı:

- Bu işler özel uçakta yapılır kardeşim.

Ön tarafa geçtiğimizde kimi yolcuların suratından düşen bin parçaydı. Bir an önce yemek servisini alıp, uyumak istiyorlardı. Çağlayan konuştu, biz notlarımızı alıp, yerimize döndük. Bir süre sonra Çağlayan ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi arka tarafa uğradı. Durumu onlara özetledim. Yanıtı aynı zamanda THY Yönetim Kurulu Üyesi olan Büyükekşi’den aldım:

- Sayın Bakanımızın Çin seyahati 15 gün içinde kesinleşti. Sonuçta Türkiye’nin yararına olan görüşmeler için buralara gelindi. Uçakta “fazla yolcu” sorunu çıktığı doğru. Bazı ihracatçı birlik başkanları ve yardımcılarını da uçağa bindiremedik.

- Biletli yolcuya, “sen bugün uçma” demek ne kadar doğru?

- Business class’da “over book” (fazla bilet) uygulaması tümüyle yasak. Ancak, ekonomide olabiliyor. Dünya havacılık kurallarında bunun sınırı yüzde 10’dur. Yolcuya ödüller önerilerek sorun çözülür. Nitekim 10 kadar Çinli işçi ödül önerisine sıcak baktı, bir gün sonraki uçağa kaldı.

- THY yönetimi, kamu payının yüzde 49’a düşmesiyle “Biz artık tümüyle özel şirket gibiyiz” diyordu. Her özel şirket resmi heyete böyle yer açma çabasına girer mi?

- THY bu olayda talimatla değil, dünyada geçerli havacılık kurallarına göre hareket etti.

Bir tarafta Çin ile ticari ilişkileri geliştirme çabasıyla üç ayda bu ülkeye 60 bin kilometre yol yapan Çağlayan ve ekibi, diğer tarafta THY’nin “yolcu memnuniyeti” kriterleri...

İkisi arasında “denge”yi sağlamak gerçekten de çok zordu...


Vahap MUNYAR
HÜRRİYET

"Bir havayolu şirketi fazla bilet keser mi"

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

Misafir ~ 14 yıl önce
Gene bir gazeteci ucak binmis, gene kendine malzeme bulmus, gene kösesini doldurmaya birilerini karalamaya calisiyor. Bunlarb hep böyle. Sizde itibar etmeyin bu tiplere.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
overbook denen şey sahtekarlığın legal gibi görünen şeklidir, bir koltuğu iki kere satmaktır. kesinlikle yasaklanmalıdır

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Her Uluslararası ucan havayolu gelmeyen yolcuyu düşünüp overbook yapar.Burada onemli olan resmi heyetin Business uçurulmasıdır.THY'nın Busines koltukları maalesef parasını ödeyen yolcu yerine öncelik mil yolcusuna verilerek çeşitli devlet kademelerinin upgradeleri ve emekli olan bütün milletvekilleri ve eşlerinin upgradeleri ile doldurulmaktadır.Bayramda ve Fuar günlerinde dahi parasız upgradelerden paralı yolcu açıkta kalmaktadır.Ondan sonrada Thy business claslarinda zarar etmektedir!Önce parasını ödeyen uçar,ondan sonra yer garantili dahi olsa mil yolcusu uçar,Mil yolcusundada uçuş milleri ile upgrade kazanana öncelik verilir,ondan sonra Bakan ,milletvekili gb parasız upgradeler uçar.Diğer Havayolları daima önce paralı yolcuyu uçurur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Böyle başa böyle tarak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Burası Türkiye Bu nedenle de yakında ulaştırma bakanı bu overbooka maruz kalırsa ben kullanıcam diyip kaptanı bile indirirse şaşırmam :) overbooking olayı her zaman yaşanmakta olan bir olay en çok pay Thy de olduğundan Thy göze batar fakat diğer havayolu şirketlerimizde de mevcut özellikle yaz sezonlarında tatil beldeleri araştırılırsa görülecektir zaten

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
madem oyle bakana da deseler di ya sizi de sangay da bir gece misafir edebilir miyiz diye?? veya thy yonetim kurulundaki sahsa?? yok olur mu onlar vatandas vergisiyle daima business class ucup da adina vip denen rezaleti kullanmazlar ise sirmalari dokulecek kisiler..ucsaniza siz de normal vatandas gibi ekonomide , ekonomi bilet alip business e bedava upgrade ediliyorsunuz o yuzden gercekten business parasini odeyip de ucmak isteyenler bilet alamiyor haliyle ee zarar kimin cebinden cikiyor??thy yonetimi bi aciklasin bakalim..gelin thy ye gorun business class da ara koltuklar acilarak yolcular ekonomi gibi ucuruluyor..ornegin 12 kapasiteyse 14 hatta 16 yolcu business e aliniyor..yok diyemezler kayitlar var cunku..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Haydi bakalım iş başına. Over-booking'in Business class da yapılması kesinlikle yasaktır. Kes bakalım cezanı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bakanın programını kim hazırlıyor? Devlet bu kadar plansız, programsız olur mu? Zafer Çağlayan, aslında büyük bir siyasi fırsatı kaçırdı... Eğer ekonomi sınıfına geçip otursaydı halktan biri olduğunu gösterirdi. Sonuçta siyasetçiler halkın kulu olan kişilerdir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Saçmalığın dik alası. Kim olursan ol, oradaki yolcuyu hele kendi vatandaşını zora koşmanın ne alemi var? Sen önemlisin de vatandaş değil mi? Açıklasınlar bekalım önemli ne görüşme yapmşlar, çoğu gezmeye gitmiştir. O gezilerde neler döndüğünü taa Özal zamanından beri çok iyi biliyoruz. Çok biliyorsan özel uçak kiralasaydın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000