04 Mayıs 2014, Pazar 08:25:14

BİNALİ YILDIRIM HAVAYOLU ŞİRKETLERİNE KIZDI!

Yaz sezonu ile birlikte havayolu şirketleri ‘tavan’ı delerken yeni bir tartışma daha başladı. Kendi döneminde havayolu şirketlerinin yöneticileriyle üst üste toplantı yapan ve tavanın mimarı olarak bilinen eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, tavanın delinmesine sert tepki gösterdi.
  • Bence kış fiyatları mükemmeldi devam etmesi herkes için en iyisidir
  • Kendisi zaten kimseye zorla yaptirmaz ama millet korkudan havuza 100 milyon dolarlari atar .. ilk fırsatta onlarda havayolu şirketleri gibi kiviracaklar . o zamanı bekliyorum
  • Brent petrolün fiyatı dolar olarak değişmemiş olabilir ama dolar arttı. Yurtiçinde bileetler TL üzerinden satılırken, giderler Dolar veya EURO üzerinden. Ayrıca görende her koltuğun 150 dolardan satıldığını zannedecek. Ya 39-44 TL gibi promosyonlu biletlerin maliyetleri ne olacak? En pahalı dönem olan bayramlarda bile ortalama bilet fiyatı 150 doları bulmuyor.
  • Bakan Bey (eski), Tavan ücretin uygulanmamasına kızmış ama DHMI aracılığıyla her yolcu başına alınan Havalimanı vergilerine %100'e varan zam yapmasını biliyor.
  • 19 tlye bilet satılınca neden kimse ucuza bilet satıyorsunuz demiyor? Ortalama bilet fiyatı 90 tl dir. Madem ucuz bilet isteniyor, o zaman yakıt fiyatlarını düşürsünler ve vergileri almasınlar şirketlerden.
  • Siyaset neden maliyet hesabi yapar ??? Taman operasyon maliyeti 60 USD olabilir ama diger giderler ???...MESELA : VERGILER !!! Dünyada verginin vergisi olan tek ÜLKEYIZ !!!
  • Serbest piyasadayiz diye serbest serbest sallamak olmaz. Özellikle thy nin tek tabanca uctugu illerde fiyatlar zaten 220 tl altına düşmüyor. Tamam iyi hos ama bir tabak Salata verip o kadar para almak doğru değil. Thy abarttin farkındamısın
  • Serbest piyasa ekonomisinde burokrasi kalkip alt sinir, ust sinir koymaz. Koyarsa o rejimin adi baska olur.
  • özel havayolu şirketleri 2000 yılında deprem vergilerinden, duble yollardan sonra en fazla teşviği alan sektör buna rağmen kışın zararına uçuş yapıp yazında o zararı realize edebilmek için fiyatları yükseltiyorlar. Peki bu şirketler zarar edince devlet bunlara ben senin vergini afettim ödeme diyor mu? veya ben size sektör olarak şu kadar teşvik verdim şirketler bazında da bu kadar teşvik kullandınız bu kadar zararınızı ben karşılamışım hala da devam ediyorum bunu karşılamaya sizde fiyatları belirli düzeyde tutacaksınız diyebilicek mi devlet? Bu bir paradox devletin söylemesi ile de olmaz bazı şeyler, şirketlerin ısrarı ile de olmaz sonuçta devlet bunlara halk uçabilsin diye uzun zamandır teşvik veriyor çözüm masada kimin ne verdiği ve aldığı ile ilgili bence bu konuda devletin de çok ısrarcı olmaması lazım eğer şirketler fiyatları arttıracaklar ise o zaman devlet de gereğini yapıp teşviklerini kesecek bu kadar olacak bitecek mesele, sektörü teşvik ile yaşama alıştırıp sonra fiyatı ben belirlerim mantığı her ne kadar müşteriler için iyi gözüksede sonuçta bunun doğuracağı zararı da yine o müşteriler karşılayacaklar
  • Thy bozdu , hamido orda bırak traşı yemezler pegasus a aba altından sopa mı göstermece ))))))))))

5 ay sonra uçak biletleri yeniden 360 lira seviyelerini aşınca ‘tavanın mimarı’ eski Ulaştırma Bakanı Yıldırım, “150 dolar iyi paraydı. Bence yaz için de uygun” dedi. Ham petrol fiyatlarının rekor kırdığı 2007’den sonra uçak bileti fiyatları yeniden rekora koşuyor. Ama bu kez maliyet artışı gibi mazeretleri de yok.

Yaz sezonu ile birlikte havayolu şirketleri ‘tavan’ı delerken yeni bir tartışma daha başladı. Kendi döneminde havayolu şirketlerinin yöneticileriyle üst üste toplantı yapan ve tavanın mimarı olarak bilinen eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, tavanın delinmesine sert tepki gösterdi. Yıldırım, 299 liralık rakamı belirlerken hiçbir havayolu şirketinin gırtlağına basmadıklarını belirterek “Alınmış bir kararın kerheni, merheni olur mu? Gırtlaklarına basarak karar alacak halimiz yok ya. Kimseye zorla bir şey yaptırmadık. 299 TL yurtiçi ve ekonomi sınıfta yapılacak uçuşlar için üst sınır olarak belirlendi. 299 TL, 150 dolar yapar. 150 dolar iyi para. Bence, yaz için de uygun ve iyi bir para” dedi.

Yıldırım, ‘150 dolar iyi para’ derken, uçak bileti fiyatları 360 TL yani 170 dolara çıkarak şimdiden üst sınırı geçti. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verileri incelendiğinde 2003 yılından bu yana ortalama uçak bileti fiyatları ikinci kez zirveye oturmuş görünüyor. 2007 yılında dünyada ham petrol fiyatları rekordan rekora koşarken, brent petrolün seviyesi 129 dolara tırmanmış ve uçak bileti fiyatları da ortalama 310 liraya kadar yükselmişti. O günkü dolar fiyatı ile bu rakamlar 257 dolar düzeyindeydi. Ancak global kriz ile birlikte dünya daraldı, Türkiye de bundan nasibini aldı. Ham petrol fiyatlarındaki hızlı düşüş ve havacılık sektöründe artan rekabet de Türkiye’de uçak bileti fiyatlarını yeniden ortalama 160 liraya indirdi. 2013 yılına gelindiğinde ise uçak bileti fiyatlarında üst sınır 350 hatta bazı dönemlerde 400 lirayı bulunca devreye Ulaştırma Bakanlığı girdi. Kasımda getirilen tavan fiyat uygulamasında üst sınır, 5 ay sonra ‘Yaz sezonu başladı’ denilerek yüzde 20 zamla 360 liraya kadar fırladı. Ancak brent petrolün varil fiyatının 100-105 dolar düzeyinde seyrettiği döneme şirketlerin ‘tavan’ı delmesinin 2007’de olduğu gibi maliyet bazlı olmadığını ortaya koydu.

1 SAATLİK UÇUŞUN MALİYETİ 60 DOLAR

Nitekim konuyla ilgili görüştüğümüz sektörden bir isim yüzde 100 doluluk oranı ile 1 saatlik uçuşta 1 koltuğun maliyetinin 60 dolar düzeyinde olduğunu ifade ediyor. Uçak şirketlerinin yüzde 70-80 doluluk oranı ile uçtuğunu varsayarsak maliyetin daha yüksek olduğunu söylemek mümkün. En kötü ihtimalle maliyet 100 dolar olsa da Yıldırım’ın dediği gibi koltuk başına 150 dolar ‘oldukça iyi bir para’ olarak görünüyor.

THY, KENDİNE ÖZEL TAVAN FİYAT İSTİYOR

Kış sezonunda uygulamaya konulan tavan fiyatta kavga daha ilk aylardan itibaren başladı. Bazı şirketlerin farklı uygulamalar ile tavan fiyatı anlaşmasını bozması sektör oyuncuları arasında gerginliği tırmandırdı. Uçuş maliyetinin daha yüksek olduğunu düşünen ve diğer oyuncuların tavanı deldiğini öne süren THY, yaz sezonu için nisan başında yeni fiyatlarını belirledi. Edinilen bilgiye göre THY, daha önce de dile getirdiği gibi bundan sonra olası bir tavan fiyat uygulamasında, maliyet ve kalitesini gerekçe göstererek rakiplerinden biraz daha yüksek bir tavan talep etmeye hazırlanıyor.

GÜNDE 200 UÇUŞ İPTAL EDİLEBİLİR

Atatürk Havalimanı'nda askeri alanda yapılan park alanlarının 05/23 pistine bağlanması için inşa edilecek taksi yolları nedeniyle 13 Mayıs'ta kısa pist 15 günlüğüne kapatılacak.Uzmanlar, “İniş ve kalkış anındaki arada uygulanan 3.5 dakikalık süre 5 dakikaya kadar çıkacak ve bu da yaklaşık bir günde 200 uçak trafiğinin iptaline neden olacak” diyor.

"Dolar 3 TL olsa bile dayanırdık ama tavan delindi"

Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım havayolları şirketlerinin kamuoyunda ‘fırsatçı’ olarak algılanması üzerine bu izlenimin giderilmesi için bilet fiyatlarıyla ilgili bir çalışma yapılmasını istediğini anımsatan Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, “Biz de 299 TL’lik fiyat önerisiyle gittik. Hiçbir şekilde bir zorlama olmadığı gibi karar da ‘kerhen’ alınmadı” dedi. Tavan fiyatın alındığı toplantıda, bu kararı en çok THY Genel Müdürü Temel Kotil ile Atlasjet’in desteklediğini anlatan Ersoy, “Kotil, 1 Ocak 2015’e kadar bu fiyattan bilet satabileceklerini söylemişti. Ancak THY ve Pegasus kararı deldi. Biz, Atlasjet olarak dolar kuru 3 TL’ye çıkana kadar bu fiyat politikasını sürdürebiliriz. Halen biz 299 TL’ye bilet satıyoruz. Ancak haksız rekabet nedeniyle mağdur olmamak için bu fiyat politikamızda değişiklik yapmak zorunda kalacağız” ifadesini kullandı.

"299 TL bile yüksekti"

Eski Sivil Havacılık Genel Müdürü Topa Bilgettin Toker, “Biletlere üst sınır ya da tavan fiyat konulması bence doğru değil. Ancak 299 TL’lik tavan fiyatı da çok yüksek buluyorum. Yurtiçi ve ekonomi sınıfı için bu yüksek bir fiyat. Fiyatların düşmesi için atılacak kalıcı adım, havayolu şirketleri sayısını artırmak” dedi. (HaberTürk)

BİNALİ YILDIRIM HAVAYOLU ŞİRKETLERİNE KIZDI!

Yorumlar Tüm Yorumlar (14)

kara bulut ~ 10 yıl önce
Bence kış fiyatları mükemmeldi devam etmesi herkes için en iyisidir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Kendisi zaten kimseye zorla yaptirmaz ama millet korkudan havuza 100 milyon dolarlari atar .. ilk fırsatta onlarda havayolu şirketleri gibi kiviracaklar . o zamanı bekliyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Maliyet Hesabı ~ 10 yıl önce
Brent petrolün fiyatı dolar olarak değişmemiş olabilir ama dolar arttı. Yurtiçinde bileetler TL üzerinden satılırken, giderler Dolar veya EURO üzerinden. Ayrıca görende her koltuğun 150 dolardan satıldığını zannedecek. Ya 39-44 TL gibi promosyonlu biletlerin maliyetleri ne olacak? En pahalı dönem olan bayramlarda bile ortalama bilet fiyatı 150 doları bulmuyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Meydan Vergileri ~ 10 yıl önce
Bakan Bey (eski), Tavan ücretin uygulanmamasına kızmış ama DHMI aracılığıyla her yolcu başına alınan Havalimanı vergilerine %100'e varan zam yapmasını biliyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
uçuk ~ 10 yıl önce
19 tlye bilet satılınca neden kimse ucuza bilet satıyorsunuz demiyor? Ortalama bilet fiyatı 90 tl dir. Madem ucuz bilet isteniyor, o zaman yakıt fiyatlarını düşürsünler ve vergileri almasınlar şirketlerden.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
"YOL" YAPIYOR ~ 10 yıl önce
Siyaset neden maliyet hesabi yapar ??? Taman operasyon maliyeti 60 USD olabilir ama diger giderler ???...MESELA : VERGILER !!! Dünyada verginin vergisi olan tek ÜLKEYIZ !!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Serbest piyasadayiz diye serbest serbest sallamak olmaz. Özellikle thy nin tek tabanca uctugu illerde fiyatlar zaten 220 tl altına düşmüyor. Tamam iyi hos ama bir tabak Salata verip o kadar para almak doğru değil. Thy abarttin farkındamısın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Goncagül ~ 10 yıl önce
Serbest piyasa ekonomisinde burokrasi kalkip alt sinir, ust sinir koymaz. Koyarsa o rejimin adi baska olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
MEHMET GEM ~ 10 yıl önce
özel havayolu şirketleri 2000 yılında deprem vergilerinden, duble yollardan sonra en fazla teşviği alan sektör buna rağmen kışın zararına uçuş yapıp yazında o zararı realize edebilmek için fiyatları yükseltiyorlar. Peki bu şirketler zarar edince devlet bunlara ben senin vergini afettim ödeme diyor mu? veya ben size sektör olarak şu kadar teşvik verdim şirketler bazında da bu kadar teşvik kullandınız bu kadar zararınızı ben karşılamışım hala da devam ediyorum bunu karşılamaya sizde fiyatları belirli düzeyde tutacaksınız diyebilicek mi devlet? Bu bir paradox devletin söylemesi ile de olmaz bazı şeyler, şirketlerin ısrarı ile de olmaz sonuçta devlet bunlara halk uçabilsin diye uzun zamandır teşvik veriyor çözüm masada kimin ne verdiği ve aldığı ile ilgili bence bu konuda devletin de çok ısrarcı olmaması lazım eğer şirketler fiyatları arttıracaklar ise o zaman devlet de gereğini yapıp teşviklerini kesecek bu kadar olacak bitecek mesele, sektörü teşvik ile yaşama alıştırıp sonra fiyatı ben belirlerim mantığı her ne kadar müşteriler için iyi gözüksede sonuçta bunun doğuracağı zararı da yine o müşteriler karşılayacaklar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 10 yıl önce
Thy bozdu , hamido orda bırak traşı yemezler pegasus a aba altından sopa mı göstermece ))))))))))

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000