05 Nisan 2009, Pazar 09:16:13

Başbakanlığın yeni uçağı "DAP"

Başbakanlık için iki yıl önce sipariş verilen Gulfstream G550 tipi uzun menzilli iş jeti, önümüzdeki hafta teslim ediliyor. Liste satış fiyatı 55 milyon dolar olan uçağın ABD’de Savannah Georgia’daki Gulfstream imalat hattında test uçuşları ve teslimat çalışmaları son aşamaya geldi.
  • ne olmuş bu kadar amma büyütüyorsunuz yav adam çocuklarını görmeye tek seferde gidecek bundan sonra tasarruf için almış işte
  • Yahu anlamiyorum Ata,Ana ve Gap yetmiyordami 60 milyon dolara yeni ucak aliniyor.Allahaskina bu ne müsrifliktir.Devletin mali deniz,yemeyen domuz.Ucaklar gayet iyi ve calisir durumda.4. ucaga kim binecek? Yazik günah...
  • Uçağın bedeli 60 milyon doları (60,000,000 $ )bulmuş.Paraya bak akıllara zarar.Bu parayla neler yapılmaz.Bu para kendi ceplerinden çıksaydı. Rahmetli vehbi koç gibi Anadol otomobile binerlerdi.
  • ya ben ne diyeyim bu insanlara ya kardeşim o kadar akıllı olmayın ayranımız yok yemeye atla gideriz tuvalete misali o uçak paraları senin benim paramla alınıyor bu ülkenin çok sivri zekalıları olursa biz cebimizde 10 tl ile değil 80lere dönerek fişle ekmek alacaz bunların yaptıkları ayıp yeter artık sakın akp yandaşları artık benim ve türkiyemin beli ayrıyor inin sırtımızdan yeter sömürdünüz güzelim TÜRKİYEMİZİ... sayın TÜR EVLADI UYUMA UYAN NE 30 KUPONA ALINMADI BU VATAN ONCA ŞEHİDİN KANI VAR EĞER TÜRK MİLLETİNE SAYGIN YOKSA ŞEHİDİNE SAYGIN OLSUN
  • a benim kendini her şeyi bilen sanıp dünyadan bi haber kardeşim senin hak verdiğin bu mahlukatın direkt olarak kullandığı uçak sayısı 10.siz hala bu alımı normal kabul ediyorsanız sizlere benim ayrıca birşey söylememe gerek yok çünkü sizler için AZİZ NESİN gerekeni söylemiş.
  • Aynen !! Ister AKPLI olsun ISTER CHP ISTER MHP ISTER DSP ws ws ws...Sonuçta onlar bizi temsil ediyor dünyaya karşı.Bir laf vardır.Lokantada çorbada içsen dişini kürdanla karıştır ki et yedi sansınlar.Fakir değiliz o kadar ancak sizin düşündügünüz gibi fakirde olsak bunu dışardaki ülkelere belli etmememiz lazım.Ben bu alımı onaylıyorum sonuna kadar.Sonuçta şahsi uçak almamışlar.Yarın başkası gelse o kullanıcak dimi...
  • Fazla karıştırmayın. Bunlara razı olmak lazım. Ya hükümet Airforce One gibi bir uçak isterse.
  • Canım memleketim sizin horladıgınız kadarıyla da fakir guraba bir memleket değil beyler.Kendinize gelin.Bu memleketi kim temsil ediyorsa o en üst düzeyde herşeye layıktır.C.Başkanı,başbakan herhangi bir şirketin CEO su değildir.ELbette onlar bu uçaklarada binecekler.Ve ülkemizi en iyi şekilde de temsil edeceklerdir.Feda olsun temsil edenlere partisi görüşü ne olursa
  • işsiz sayısının altı milyona dayandığı ülkemizde halkına dilenci muamelesini layık gören bu mahlukat unutmamalıdır ki bunların hesabı günü geldiğinde kendilerinden sorulacaktır.
  • halkına utanmadan " DİLENCİ "diyebilecek durumdaki mahlukattan başka ne beklenebilir.

Tescili TC-DAP (Doğu Anadolu Projesi) olması düşünülen uçağın fiyatının ekstra sistemlerle 60 milyon doları aştığı sanılıyor.

VIP uçuşlarda kullanılmak üzere THY tarafından sipariş edilen Gulfstream G550, 12 bin 501 kilometre menzili ile dünyanın en uzun menzilli iş jeti. Yolcu kapasitesi Başbakanlığın isteğine göre 18 koltuklu olarak planlanan uçak, İstanbul’dan yakıt ikmali yapmadan batıda Los Angeles, doğuda Avustralya’nın Darwin şehrine uçabiliyor.

Ağustos 2007’de, 2011 sonuna kadar sıra bulunan uçağın teslimatını öne almak isteyen THY, Gulfstream’le görüşerek  bunu Nisan 2009’a çekti. Ekonomik kriz nedeniyle birçok ülkeden gelen sipariş iptalleri nedeniyle, uçağın teslimatındaki öne alma tarihinde de bir sarkma meydana gelmedi. Uçakta görev yapacak pilot ve teknisyenlerin de eğitimlerini tamamladığı öğrenildi.

KABİN 18 KOLTUKLU

- Normalde G550’lerin koltuk kapasitesi 14-18 arasında değişiyor. 
- Koltuk, halı, kabin renklerinin seçiminde Gulfstream ve THY Teknik mühendisleri ortak çalıştı. 
- Uzun uçuşlarda koltuklar 180 derece yatıyor. 
- Uçağın arka bölümü toplantı salonu haline getirilebiliyor. 
- Kabinde ayrıca uzun uçuşlarda pilotların dinlenmesi için özel bir alan da yer alıyor.

ÖZEL SİSTEMLER

- G550’de EVS olarak adlandırılan “Yükseltilmiş Görüş Sistemi”, kızıl ötesi kamera görüntülerini kokpitteki ekrana yansıtıyor. Böylece pilotlar gece veya sis, pus gibi görüşün düşük olduğu şartlarda sorunsuz yaklaşıp inebiliyor.
- Kokpitte pilotlar uçuş verilerini HUD olarak adlandırılan baş üstü ekranından takip edebiliyor. Benzer sistem, F-16 gibi savaş uçaklarında var. 
- Kabinde yer alan telsiz, telefon gibi haberleşme sistemleri istenildiğinde kriptolu olarak kullanılabiliyor.

HANGİ DEVLET BAŞKANLARI KULLANIYOR

Dünyanın en uzun menzilli iş jeti olan çift motorlu G550, ağırlıklı olarak kıtalararası uçuş yapan iş adamları ve hükümet filoları tarafından kullanılıyor. Uçağın havada çok uzun süre kalabilmesi ile G550’ler aynı zamanda askeri ve özel görev uçuşları için de tercih ediliyor. Türkiye’nin dışında G550’yi hükümet uçuşlarında kullanan ülkeler arasında ABD, Arjantin, İsveç, Yunanistan, Tanzanya ve Uganda bulunuyor.

VIP FİLOSU GENİŞLİYOR

Türkiye’ye ilk Gulfstream, Turgut Özal’ın başbakanlığı döneminde alınmıştı. 1988’de teslim edilen Guflstream GIV tipi uçaklardan TC-ANA (daha sonra ATA oldu) Başbakanlık, TC-GAP da Cumhurbaşkanlığı emrine verilmişti. 1992’de aynı tip uçak Genelkurmay Başkanlığı için de satın alındı. Daha sonra GAP uçağı, Hava Kuvvetleri tarafından işletilmeye başlandı.
Kalabalık seyahatlerde yaşanan sıkıntı nedeniyle Başbakan Erdoğan, 2004’te daha büyük bir uçak almak üzere harekete geçti. İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’nin 40 koltuklu Airbus A319 Corporate Jet tipi uçağı satın alındı. Kabini tamamen yenilenen ve TC-ANA tescil işareti verilen A319, THY’ye 17 Aralık 2004’te teslim edildi. Başbakanlığa ait S-92 tipi TC-OBA helikopteri ise Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından işletiliyor. THY, uçakların giderleri ve diğer masraflarını kullanan kuruma fatura ediyor.

TEKNİK ÖZELLİKLER

Seyir Yüksekliği: 15 bin 545 metre
Maksimum Kalkış Ağırlığı: 41 bin 277 kg
Yolcu Kapasitesi: 14-18 arasında Gövde Uzunluğu: 29.4 metre
Yükseklik: 7.9 metre
Kanat Açıklığı: 28.5 metre
Kabin Uzunluğu: 15.3 metre
Kabin Yüksekliği: 1.88 metre
Kabin Eni: 2.24 metre

Hürriyet

Başbakanlığın yeni uçağı "DAP"

Yorumlar Tüm Yorumlar (16)

Misafir ~ 15 yıl önce
ne olmuş bu kadar amma büyütüyorsunuz yav adam çocuklarını görmeye tek seferde gidecek bundan sonra tasarruf için almış işte

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Yahu anlamiyorum Ata,Ana ve Gap yetmiyordami 60 milyon dolara yeni ucak aliniyor.Allahaskina bu ne müsrifliktir.Devletin mali deniz,yemeyen domuz.Ucaklar gayet iyi ve calisir durumda.4. ucaga kim binecek? Yazik günah...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Uçağın bedeli 60 milyon doları (60,000,000 $ )bulmuş.Paraya bak akıllara zarar.Bu parayla neler yapılmaz.Bu para kendi ceplerinden çıksaydı. Rahmetli vehbi koç gibi Anadol otomobile binerlerdi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
ya ben ne diyeyim bu insanlara ya kardeşim o kadar akıllı olmayın ayranımız yok yemeye atla gideriz tuvalete misali o uçak paraları senin benim paramla alınıyor bu ülkenin çok sivri zekalıları olursa biz cebimizde 10 tl ile değil 80lere dönerek fişle ekmek alacaz bunların yaptıkları ayıp yeter artık sakın akp yandaşları artık benim ve türkiyemin beli ayrıyor inin sırtımızdan yeter sömürdünüz güzelim TÜRKİYEMİZİ... sayın TÜR EVLADI UYUMA UYAN NE 30 KUPONA ALINMADI BU VATAN ONCA ŞEHİDİN KANI VAR EĞER TÜRK MİLLETİNE SAYGIN YOKSA ŞEHİDİNE SAYGIN OLSUN

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
a benim kendini her şeyi bilen sanıp dünyadan bi haber kardeşim senin hak verdiğin bu mahlukatın direkt olarak kullandığı uçak sayısı 10.siz hala bu alımı normal kabul ediyorsanız sizlere benim ayrıca birşey söylememe gerek yok çünkü sizler için AZİZ NESİN gerekeni söylemiş.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Aynen !! Ister AKPLI olsun ISTER CHP ISTER MHP ISTER DSP ws ws ws...Sonuçta onlar bizi temsil ediyor dünyaya karşı.Bir laf vardır.Lokantada çorbada içsen dişini kürdanla karıştır ki et yedi sansınlar.Fakir değiliz o kadar ancak sizin düşündügünüz gibi fakirde olsak bunu dışardaki ülkelere belli etmememiz lazım.Ben bu alımı onaylıyorum sonuna kadar.Sonuçta şahsi uçak almamışlar.Yarın başkası gelse o kullanıcak dimi...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Fazla karıştırmayın. Bunlara razı olmak lazım. Ya hükümet Airforce One gibi bir uçak isterse.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Canım memleketim sizin horladıgınız kadarıyla da fakir guraba bir memleket değil beyler.Kendinize gelin.Bu memleketi kim temsil ediyorsa o en üst düzeyde herşeye layıktır.C.Başkanı,başbakan herhangi bir şirketin CEO su değildir.ELbette onlar bu uçaklarada binecekler.Ve ülkemizi en iyi şekilde de temsil edeceklerdir.Feda olsun temsil edenlere partisi görüşü ne olursa

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
işsiz sayısının altı milyona dayandığı ülkemizde halkına dilenci muamelesini layık gören bu mahlukat unutmamalıdır ki bunların hesabı günü geldiğinde kendilerinden sorulacaktır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
halkına utanmadan " DİLENCİ "diyebilecek durumdaki mahlukattan başka ne beklenebilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000