06 Haziran 2009, Cumartesi 08:46:26

Başbakan uçakta ne yiyor, ne içiyor ne okuyor?

Birgün Gazetesi yazarlarından Güvenç Dağüstün, Başbakan Erdoğan'ın uçak yolculuğu sırasında neler yaptığını yazmış...
  • eski bir hikaye. Zamanın Başbakanı yurt dışı ziyarete gidecekti. Uçakta bulundurulması istenilen uzun bir ikram listesi geldi Başbakanlığın bir ünitesinden . Bu birinin o denli tuhafına gittiki açtı başbakanlığa makama çok daha yakın birine sordu. Sahiden Başbakanımız bu ikram mlzemelerini istemişmiydi? Başbakanlıktan alınan cevap "Başbakanımız bu tür uçularda mevcutsa su böreği ve ayran talep eder" şeklindeydi. Bunu yaşayan biri olarak hiç bir başbakanın belirtilen taleplerde bulunacağına inanmam mümkün değil.
  • aferim aferim
  • mesele şuki.. bu kadar ikramı basbakan yemiyor.. onların korumaları ve ac doymak bilmeyen gazeteciler yiyor..
  • dikkat ederseniz 140 yemeğin hepsi yükleniyor yazmıyor orda. geniş bir seçenek listesi sunulduğu söyleniyor. doğru dürüst okuyun da sonra çamur atın millete.
  • Sözüm ona gazeteci. Okusan ne olur, bir şeyler hala baki akldıktan sonra. Eline kalın dosya geçmiş. Önce bir araştır. 140 çeşit yemek miş.. Acaba 140 çeşit yemek nedir hepsi gulfstream yada 319a bir seferde yüklense uçağa sığar mı en azından (araştırmaya bile gerek kalmadan) düz mantıkla baksa 140 çeşidin bir seferlik yükleme olmadığını anlar ama amaç belli. PROVOKASYON. Canım gazetecim Güvenç Dağüstün'üm. 20 uçaklık filosu olan bir havayolunun bile Ekonomi sınıfı yolcu yemek menü sayısı nereden baksan 40 tanedir ama hepsi aynı anda yüklenmiyor. 40 taneden bir yada 2 tanesini seçip yüklüyorlar. Lokantaya gidince menü'ye bakıp tamamını getirin mi diyorsun"Şahika" gibi yoksa menüden istediğni mi seçiyorsun. CAHİLSİNİZ....
  • Bu yazıyı okuyan Türkiye'de; aç, evsiz barksız, işsiz, ayağında üstünde başında olmıyan YOKSUL ve yardıma ihtiyacı olan mıljonlarca yurttaşların olduğuna nasıl inanacak? Bu kadar lüks ve savurganlığa ne gerek var kı?

Geçtiğimiz günlerde elime kalınca bir dosya geçti. Bu dosya Başbakan’ın VIP uçuşlarında kullanılan uçak için Turkish DO&Co firmasının “Havayolu İkram” departmanı tarafından hazırlanmış ve “VVIP Uçuşlar El Kitabı” adını taşıyor. İlk sayfanın başlığında “THY DIŞ HAT 319 – TC ANA – SN. BAŞBAKAN VVIP SEFERİ) ibaresi var. Dosya yüz kırk yemekli zengin bir seçenek listesi sunuyor Başbakan ve yanında seyahat edecek on yedikişiye.

PARMESAN YERİNE RENDE KAŞAR

Listede neler yok ki:

Dana kuşbaşı etli kuru fasülyeden bulgur pilavına, islim kebaptan mantıya, hünkar beğendiden kuzu kapamaya kadar onlarca yemek.

Bunlar dışında geleneksel mutfağımız dışında da farklı lezzetleri görebilmek mümkün:

Ispanak soslu ravioli, ızgara palamut, kağıtta levrek, çeşit çeşit makarna. Konu makarnalara geldiğinde masraftan kısılmaya çalışılmış olacak ki (kriz teğet geçtiğinden) rende parmesan yerine, rende kaşar tercih edilmiş.

Ordövr tabakları, meze tabakları, salatalar, deniz mahsülleri tabakları (somon, lakerda, karides) görülünce insan ister istemez birkaç sayfa sonra içecekler bölümünde aslan sütü görmeyi bekliyor ancak tabii ki bu mümkün değil. Onun yerine kefir var mesela; hem meyveli hem sade.

Ayrıca çok zengin bir tatlı menüsü var ki şeker hastası olduğu bilinen Başbakan Tayyip Erdoğan için uygun olacak mı, orası belli değil. Zira menüde her yemeğin fotoğrafı var ve tatlılar Başbakan’ın aklını çelebilir.

KEREVİZİN SAPI, SİMİTİN ÇÖPÜ

Dosyanın ilk sayfasında Başbakan hostesleri ile yapılan toplantıdan notlar var. Bir tanesi şöyle:

“Sabah uçuşlarında verilen simitlerin tazeliği konusunda 3 Mart’da (2007) ESB’den olan uçuşta problem oldu. Normalde uçağa verilen sokak simitleri sabah uçağın kalkışına yakın sıcak olarak temin ediliyordu fakat bu uçuşta saat erken olduğu için simitler gece temin edilmiş. Simitler soğuk olduğu için ekip simitleri mikrodalga fırında ısıtınca bayat bir görünüm olmuş. Sabah uçuşlarına verilen simitlerin özellikle uçuşun kalkışına en yakın zamanda temin edilmesi konusunda özel istekde bulundular.”

 En büyük derdiniz bu olsun deyip okumaya devam ediyorum. Bir kaç satır sonra:

 “Uçaktan kereviz sapı istendiğinde, bu saplar bütün olarak verilmeyecek, daha küçük parçalara ayrılacak.”

Rahatlıyoruz...

MAGAZİN İN – BİLİM, KÜLTÜR, SANAT OUT

Sipariş formunda “Gazete ve Dergiler” bölümü var. Gazete seti içerisinde her gazetenin adı tek tek yazıyor. BirGün, Habertürk, Taraf listede olmayan gazeteler. “Spor gazetelerinin tamamı” ibaresi var.

Aylık dergiler ve magazin dergilerinden Marie Claire, Elle, Şamdan, Alem, Hello da Başbakan ve beraberindekilere sunulan seçenekler arasında. Kültür-Sanat, Bilim ve Mizah dergilerinden herhangi biri listede yok.

JET SOSYETİK UÇAK TARTIŞMA YARATMIŞTI

Türk Hava Yolları tarafından Başbakanlık için iki yıl önce sipariş verilen Gulfstream G550 tipi uzun menzilli iş jeti, 10 Nisan 2009 tarihinde saat 09.00’da İstanbul Atatürk Havalimanı’na imişti. İçindeki özel sistemler ve donanımla fiyatının 60 milyon doların üzerine çıktığı öğrenilen uçak 18 koltuklu olarak planlandı. VIP uçuşlarda kullanılmak üzere THY tarafından sipariş edilen Gulfstream G550, 12 bin 501 kilometre menzili ile dünyanın en uzun menzilli iş jeti. Uçak, İstanbul’dan yakıt ikmali yapmadan batıda Los Angeles, doğuda Avustralya’nın Darwin şehrine uçabiliyor. Kalabalık seyahatlerde yaşanan sıkıntı nedeniyle Başbakan Erdoğan, 2004’te daha büyük bir uçak almak üzere harekete geçti. Dönemin İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’nin 40 koltuklu Airbus A319 Corperate Jet tipi uçağı seçildi. Kabini tamamen yenilenen ve TC-ANA çağrı ismi verilen A319, THY’ye 17 Aralık 2004’te teslim edildi. Başbakanlığa ait S-92 tipi TC-OBA helikopteri ise Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından işletiliyor. THY tarafından işletilen uçakların kullanım giderleri ve diğer masraflar kullanan kuruma fatura edilecek.

Güvenç Dağüstün
BİRGÜN

Başbakan uçakta ne yiyor, ne içiyor ne okuyor?

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

Misafir ~ 15 yıl önce
eski bir hikaye. Zamanın Başbakanı yurt dışı ziyarete gidecekti. Uçakta bulundurulması istenilen uzun bir ikram listesi geldi Başbakanlığın bir ünitesinden . Bu birinin o denli tuhafına gittiki açtı başbakanlığa makama çok daha yakın birine sordu. Sahiden Başbakanımız bu ikram mlzemelerini istemişmiydi? Başbakanlıktan alınan cevap "Başbakanımız bu tür uçularda mevcutsa su böreği ve ayran talep eder" şeklindeydi. Bunu yaşayan biri olarak hiç bir başbakanın belirtilen taleplerde bulunacağına inanmam mümkün değil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
aferim aferim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
mesele şuki.. bu kadar ikramı basbakan yemiyor.. onların korumaları ve ac doymak bilmeyen gazeteciler yiyor..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
dikkat ederseniz 140 yemeğin hepsi yükleniyor yazmıyor orda. geniş bir seçenek listesi sunulduğu söyleniyor. doğru dürüst okuyun da sonra çamur atın millete.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Sözüm ona gazeteci. Okusan ne olur, bir şeyler hala baki akldıktan sonra. Eline kalın dosya geçmiş. Önce bir araştır. 140 çeşit yemek miş.. Acaba 140 çeşit yemek nedir hepsi gulfstream yada 319a bir seferde yüklense uçağa sığar mı en azından (araştırmaya bile gerek kalmadan) düz mantıkla baksa 140 çeşidin bir seferlik yükleme olmadığını anlar ama amaç belli. PROVOKASYON. Canım gazetecim Güvenç Dağüstün'üm. 20 uçaklık filosu olan bir havayolunun bile Ekonomi sınıfı yolcu yemek menü sayısı nereden baksan 40 tanedir ama hepsi aynı anda yüklenmiyor. 40 taneden bir yada 2 tanesini seçip yüklüyorlar. Lokantaya gidince menü'ye bakıp tamamını getirin mi diyorsun"Şahika" gibi yoksa menüden istediğni mi seçiyorsun. CAHİLSİNİZ....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Bu yazıyı okuyan Türkiye'de; aç, evsiz barksız, işsiz, ayağında üstünde başında olmıyan YOKSUL ve yardıma ihtiyacı olan mıljonlarca yurttaşların olduğuna nasıl inanacak? Bu kadar lüks ve savurganlığa ne gerek var kı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000