21 Haziran 2010, Pazartesi 08:17:51

Başbakan Küçük, KTHY hakkında konuştu

KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Kıbrıs Türk Hava Yolları'na (KTHY) işletme ortaklığı konusunda AtlasJet ve Pegasus şirketlerinden gelen teklifleri değerlendirme ve geliştirme müzakerelerinin sürdüğünü belirterek, bu konudaki kararı bugün toplanacak KTHY Genel Kurulu'nun vereceğini söyledi.

KKTC Bakanlar Kurulu, Başbakan İrsen Küçük başkanlığında, olağanüstü toplanarak KTHY konusunu görüştü. Başbakan Küçük, yaklaşık 5 saat süren toplantıdan sonra konuya ilişkin açıklama yaptı ve soruları yanıtladı.

Küçük, ''Türkiye Sivil Havacılığın KTHY'nin uçuşlarının emniyetli bir şekilde yapılabilmesi için verdiği sürenin tamamlanmasından dolayı gerçekleştirdikleri Bakanlar Kurulunun, iki şirketin teklifleri üzerinde müzakere ettiğini'' belirtti.

"Süre bugün doluyor"

Başbakan Küçük, şöyle devam etti:
''Karar KTHY Genel Kurulunun, ancak biz de Bakanlar Kurulu olarak bu konulardaki müzakereleri sürdürdük. Daha önce oluşturduğumuz ve 5 bakandan oluşan müzakere heyetine görüşmeleri sürdürüp, sonuca vardırabilmesi ve sonucun da Bakanlar Kuruluna aktarılması konusunda yetki verilmiştir. Komite, bu çalışmaları sürdürmektedir.''

Türkiye Sivil Havacılığın verdiği sürenin bugün tamamlanacağına işaret eden Küçük, bu aciliyetten dolayı bir an önce KTHY kararının üretilmesi gerektiğini belirtti. Küçük, "KTHY'ye sempatiyle bakmalarına rağmen, zora girmiş diğer şirketlere emsal olabileceği gerekçesiyle süre uzatmanın mümkün olmadığını, ancak birkaç gün müsamaha gösterebileceklerini bildirdiler. Yarın, en geç Salıya kadar bir opsiyonumuz var'' dedi.

"Birçok yere borcu var"

Başbakan Küçük, bir gazetecinin sorusu üzerine, şirketin 30 milyon dolarlık ödeme planı sunamamasından dolayı bu sıkıntıların yaşandığını bildirdi.

KTHY'nin Sivil Havacılık dışında birçok yere borcu olduğuna dikkati çeken Küçük, ''Yakıt almada sıkıntısı var, geçişlerde sıkıntısı var, uçak kiralarında sıkıntısı var. Sadece Sivil Havacılığa bir ödeme planı vererek, şirketin rayında gideceğini söylemek mümkün değil'' dedi.

"Önerileri değerlendiriyoruz"

Komitenin Atlas Jet ve Pegasus şirketlerinden gelen teklifleri değerlendirme çalışmalarını sürdüreceğini belirten Küçük, tekliflerden birinin ''işletme'', diğerinin de ''ortaklık'' olduğunu belirtti.

Sürdürülen müzakerelerde teklifleri geliştirmeye ve bu nedenden dolayı aceleye getirmemeye çalıştıklarını kaydeden Küçük, ''Tekliflerin bugün çok daha geliştiğini gördük. Amacımız, komiteye zaman kazandırıp teklifleri daha da geliştirmektir'' dedi.

Küçük, kararı, yarın toplanacak KTHY Genel Kurulu'nun vereceğini de söyledi.

Sendikaların önerileri

Başbakan Küçük, başka bir soruya karşılık, sendikaların KTHY'nin sorunlarının çözümü için bir kampanya açılması yönündeki önerisini, ''4 gün içinde başlatılıp sonlandırılması mümkün olmadığı'' gerekçesiyle kabul görmediğini belirtti.

Küçük, ''Toplumsal seferberlik ilan edemedik, çünkü süre bizi zorladı. Süreye ihtiyacımız vardı. Süreyi bulamayınca bunu gerçekleştiremedik'' dedi.

(Cumhuriyet)

Başbakan Küçük, KTHY hakkında konuştu

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000