19 Nisan 2013, Cuma 09:36:42

BAŞBAKAN ERDOĞAN'A THY ÇAĞRISI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, 305 kişinin işe geri alınması konusunda yargı kararlarına uyarak bir an önce gereğinin yapılması çağrısında bulundu.
  • Ben de bir vatandaş olarak yazıyorum, kimse sormadı, açıklamadı; ama hep bir söylentidir gidiyor. Uçak alımlarında yasal komisyon adı altında bir komisyon alınmakta mıdır. Yoksa bu sadece bir söylentiden mi ibarettir. Herkes sendika başkanının mal varlığı ile uğraşırken ben de bunu sorayım dedim.
  • Kardeşim size yakışmıyor "Turkish Airlines".Sen ki vilayetlerinden sildiriyorsun T.C. yi.Sildir kardeşim burdanda görsün bütün dünya cibilliyetsizliğini.Delikanlı olun değiştirin,yazın "VATANI SATANLAR AIRLINES".....
  • Hep beraber görüceğizki bu kadar ah la bu şirket daha fazla çalışamaz.ya bi yerlerde kaza olucak yada bir felaket. Herkes uçuyor ama kimsenin zihin ve psikolojik sağlığı yerinde değil....
  • verdim bu şirkete ben.Ve boş günümde atıldım haksız yere..Neden bahsediyorsunuz siz?O gün orda olanların çoğu uçuyor..Seçmece atıldık..Göz dağı vermek için.Ama bakıyorumda işe yaramış..Herkes tırsmış..Valla benden söylemesi.Bugün bana yarın sana..Kimsenin garantisi yok emin olun!Susarsanız ucu size patlayacak...
  • Thy nin kapı dışarı ettiği kişiler iş bulmuş. Bura da yoruma başlamışlar :) he bide birisi fırıncı demiş, işçiler bırakcakmış bir ay sonra demiş !! Bende diyorum yiyorsa bıraksınlar hadi? o 300 küsür kişi niye yırtınıyor geri dönmek için? çünki THY den iyisi yok bu ülkede. Boş konuşmayın burda thy yi aklınız sıra kötüleyerek ançak kendiniz gibi zavallı olanları kandırırsınız......
  • aldıgım her uçaktan komisyon alsam. verdigim yada borçlandıgım para benim param olmasa bende alırım adam haklı bir yerde. ben cebimi doldurrum nasıl öderse ödesinler... işçilerin memmuniyeti hat safhadaymış bu memmuniyet anketini dolduran sadece kendine yakın vasıfsız müdürleridir sanırım...
  • Türkiye'nin 2012 yılı verilerine göre yaklaşık 350 milyar dolar dış borcu bulunmaktadır (Kamu, Özel Sektör,Merkez Bankası) THY'nın uçak alımlarından dolayı yaptığı borçlanma da, bu borcun Kamu Borçlanması kaleminde, Uzun vadeli dış borçlar başlığı altında Hazine garantili dış borçlanmalar kaleminde yer almaktadır. Bu şu anlama gelmektedir. Uçak alımları için yapılan sözleşme ve borç taahütlerinde, devlet, buna bir anlamda kefil olmaktadır. Hazine garantisi verilmesindeki amaç da budur. Aynı konu, bazı özel kesim borçlanmaları için de geçerlidir (banka, finans sektörleri, çok uluslu yatırımlar vs). Bazı iktisatçılar her ne kadar buna karşı çıksalar da, bu toplam kalem içinde yer almaktadır. Saygılarımla.
  • yetersiz personelden dolayı hatalı bir bakım ve düşen bir 777... o zaman neden az-eksik personelle iş yapılmayacağını web ben havacılık öğrenmeye çalışanlar belki anlar. adam arpapıl demiş :) zır cahil.
  • SAYIN BAŞBAKANIM,LÜTFEN ARTIK DUYUN SESİMİZİ VE MAKAMINIZIN BARIŞCIL TUTUMUNUZU BURADADA GÖSTERİN ARTIIIIIIIIK.
  • İşveren şakşakçıları, bırakın laklakı da sorulara kısa, net, anlaşılır, makul ve inandırıcı cevaplar verin. Aslında doğru olan THY yönetiminin açıklaması ama onlar kulaklarının üstüne yattıkları için duymazlar...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Hava-İş Sendikası ile THY arasında yürütülen 24. Dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanarak grev aşamasına gelmesine ve yarattığı kaos ortamına dikkat çekti.

Oran, Başbakan Erdoğan’a, “Bir an evvel duruma el koyarak 305 kişinin işe geri alınması konusunda tavrınızı netleştirin. THY ahbap çavuş ilişkisi ile yönetilecek bir kurum değildir. THY’nin yaşayacağı olumsuz sonuçlar hem THY’nin on binlerce çalışanını hem Türkiye’ye, hepimizi ilgilendiren bir konudur” çağrısında bulundu.

THY’nin yargı kararlarına uyacağını belirtmesine rağmen sözünde durmadığını belirten Oran, yine Başbakana seslenerek, “THY Yönetiminin yargı kararlarına uyararak taahhütlerini yerine getirmesini sağlamalıdır. İkinci olarak Başbakan, bir an evvel sendika ile uzlaşılması konusunda gereken talimatı THY’ye versin ve bu krizi artık çözsün” dedi.

“THY kapanma ve borç batağına sürükleme riski ile karşı karşıya”

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran yazılı bir açıklama yaparak THY’nin içine düştüğü durumu ve hükümetin tavrını eleştirdi. Oran açıklamasında, "THY bir dünya markası, Türkiye’nin göz bebeği ve bugün çok önemli yatırımlar gerçekleştiriyor. Dünyada ekonomik krizin olduğu bir dönemde çok riskli, çok önemli ve çok büyük sorumluluk isteyen yatırımlar gerçekleştiriyor. Ancak bu yatırımlara karşın THY, içinde bulunduğu kriz ve kaos ortamıyla hem kapanma, hem de Türkiye ekonomisini çok büyük borç batağına sürükleme riski ile karşı karşıya” ifadesine yer verdi.

Ülke dış borcunun yüzde 10’u THY’nin

Sadece bir firmayla 117 uçak alımı için 13 milyar dolarlık anlaşma önceki gün imzalandığını anımsatan Oran, “Halen mevcut 9 milyar TL olan borcunun üzerine, dış borcumuzun yüzde 10’una denk düşecek miktarda, 38 milyar dolarlık bir borç daha eklenecek. Dolayısıyla bu kurumun sağlıklı bir şekilde hizmetlerini sürdürebilmesi ve faaliyetlerine devam etmesi çok kritik bir öneme sahip” dedi.

THY ısrarla durumu krize çeviriyor

THY’nin hizmetlerini çalışanları eliyle vereceğini bu nedenle bir yıl önce işten atılan 305 kişinin acilen işe geri alınması gerektiğini vurgulayan Oran, “Üstelik 165’i gittikleri mahkemelerden işe iade kararı aldılar. Ama THY yönetimi halen bu durumu bir krize çevirme ısrarını sürdürüyor. Toplu sözleşme imzalanmadı ve sırf bu nedenle tüm THY çalışanları yakın zamanda greve çıkacaklar” dedi.

“305 işçinin geri alınmaması konusunda THY Yönetimine uyarıda bulunacak mısınız?”

Umut Oran açıklamasından Başbakan’a şu soruları yöneltti:

- “THY yönetiminin 2007 yılında yaptırdığı oylamada “greve evet” denildiğini dikkate alarak, bu kez grev oylamasına sıcak bakmadığı ve grevin başlamasına ses çıkarmayacağı ve grev başladıktan sonra “isteyen gelsin, çalışsın” çağrısı yapacağı duyumu doğru mudur?

- THY işçisini, grevci ve grev kırıcı olarak ikiye bölerek, çalışanları birbirine düşürecek iş yeri huzurunu, barışını bozacak bu yöntemin tercih edileceği kaygısının gerçeklik payı nedir?

- Grev kararı açıklandıktan sonra Maliye Bakanı niçin “THY yalnız değildir. Gerekeni yaparız” açıklamasını yaptı? Bu sözler THY çalışanlarını tehdit anlamı taşımıyor mu?

- Maliye Bakanı’nın açıklamasına göre “THY, ulusal güvenlik ve turizm için çok önemli bir kuruluş” ise THY niçin özelleştirme kapsamına alınmıştır?

- Geçtiğimiz günlerde verdiği 212 uçaklık sipariş de dâhil olmak üzere, THY Yönetim Kurulu Başkanı’nın açıklamasına göre 38 milyar dolar daha borç yükü altına girerek ülkemizin dış borcunun yüzde 10’unu oluşturan THY yönetiminin, yakın gelecekteki mali kriz ve başarısızlıklarına karşı gerekçe oluşturmak amacıyla bundan sonra oluşabilecek her türlü olumsuzlukta “grevi” bahane edeceği şeklinde sektör çalışanlarından gelen duyumlardın gerçeklik payı nedir?

- Sendika ile THY arasındaki temel uyuşmazlığın 305 işçinin geri alınmamasından kaynaklandığı, yasadışı eylem yapmadıkları ve işten atılmaların hukuksuz olduğu mahkeme kararları ile saptanması karşısında yargı kararlarını tanımayarak kendilerini hukukun üstünde gören ve tamamı hükümetinizce atanan THY yönetimine hukuka uymaları konusunda bir uyarıda bulanacak mısınız?

Ürküten istatistikler

- Avrupa’da uçak başına çalışan sayısı 351 iken THY’de bu sayı 95 kişi midir?

- Avrupa’da kokpit personelinin aylık uçuş saati 80 iken THY’de 110’mudur? Bu süre kabin personeli için Avrupa’da 85 saat iken Türkiye’de 118 saat midir?

- THY’de 65 uçak var iken çalışan sayısı 12 bin 634 olmasına karşın, 217 uçak sayısına ulaşan THY’de personel sayısının 13 bin 800 olmasının anlamı nedir?

- Grev sözünün bile Avrupalıları ürküttüğü ve bugün itibariyle yaz aylarını kapsayan ileri tarihli rezervasyonlarda büyük iptallerin yaşandığı doğru mudur?"

BAŞBAKAN ERDOĞAN'A THY ÇAĞRISI

Yorumlar Tüm Yorumlar (108)

vatandaş ~ 11 yıl önce
Ben de bir vatandaş olarak yazıyorum, kimse sormadı, açıklamadı; ama hep bir söylentidir gidiyor. Uçak alımlarında yasal komisyon adı altında bir komisyon alınmakta mıdır. Yoksa bu sadece bir söylentiden mi ibarettir. Herkes sendika başkanının mal varlığı ile uğraşırken ben de bunu sorayım dedim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Huzur onların ~ 11 yıl önce
Yönetim kurulu belirli bir yüzde huzur hakkı almaktadır... 20-30 yıl sonrası uçak alım onaylarını da imzaladıkları için şu anki Yönetim Kurulunun ne kadar huzurlu oldukları tahmin bile edilemez. Ayrıldıklarında her biri özellikle Hamdi Topçu bir Holding kurar artık... Huzur içinde tabi. Sabancı-Koçtan neyi eksik.
huzur ~ 11 yıl önce
huzur hakkının AŞ de yönetim kurulları için ödendiği biliniyor zaten bence soru farklı
T.C. ~ 11 yıl önce
Kardeşim size yakışmıyor "Turkish Airlines".Sen ki vilayetlerinden sildiriyorsun T.C. yi.Sildir kardeşim burdanda görsün bütün dünya cibilliyetsizliğini.Delikanlı olun değiştirin,yazın "VATANI SATANLAR AIRLINES".....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bekle ve gör ~ 11 yıl önce
Hep beraber görüceğizki bu kadar ah la bu şirket daha fazla çalışamaz.ya bi yerlerde kaza olucak yada bir felaket. Herkes uçuyor ama kimsenin zihin ve psikolojik sağlığı yerinde değil....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
15 sene... ~ 11 yıl önce
verdim bu şirkete ben.Ve boş günümde atıldım haksız yere..Neden bahsediyorsunuz siz?O gün orda olanların çoğu uçuyor..Seçmece atıldık..Göz dağı vermek için.Ama bakıyorumda işe yaramış..Herkes tırsmış..Valla benden söylemesi.Bugün bana yarın sana..Kimsenin garantisi yok emin olun!Susarsanız ucu size patlayacak...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
N ~ 11 yıl önce
Thy nin kapı dışarı ettiği kişiler iş bulmuş. Bura da yoruma başlamışlar :) he bide birisi fırıncı demiş, işçiler bırakcakmış bir ay sonra demiş !! Bende diyorum yiyorsa bıraksınlar hadi? o 300 küsür kişi niye yırtınıyor geri dönmek için? çünki THY den iyisi yok bu ülkede. Boş konuşmayın burda thy yi aklınız sıra kötüleyerek ançak kendiniz gibi zavallı olanları kandırırsınız......

Yanıtla

Kalan karakter 1000
305 ~ 11 yıl önce
kimse thy yi kötülemiyo,thy yi buraya getiren insanlara adaletsizlik ve hukuksuzluk yapanları ELEŞTİRİYO...kötülük sizin içinizde.Ayrıca o 300 kişi yırtınıyo dönmek için için çünkü 4000, altını çiziyorum 4000 kişinin arasından seçilip, HAKSIZCA geleceklerinden işlerinden oldular.Bence sen boş konuşmada gülderme kendini elaleme...
adam haklı... ~ 11 yıl önce
aldıgım her uçaktan komisyon alsam. verdigim yada borçlandıgım para benim param olmasa bende alırım adam haklı bir yerde. ben cebimi doldurrum nasıl öderse ödesinler... işçilerin memmuniyeti hat safhadaymış bu memmuniyet anketini dolduran sadece kendine yakın vasıfsız müdürleridir sanırım...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
BORÇ ~ 11 yıl önce
Türkiye'nin 2012 yılı verilerine göre yaklaşık 350 milyar dolar dış borcu bulunmaktadır (Kamu, Özel Sektör,Merkez Bankası) THY'nın uçak alımlarından dolayı yaptığı borçlanma da, bu borcun Kamu Borçlanması kaleminde, Uzun vadeli dış borçlar başlığı altında Hazine garantili dış borçlanmalar kaleminde yer almaktadır. Bu şu anlama gelmektedir. Uçak alımları için yapılan sözleşme ve borç taahütlerinde, devlet, buna bir anlamda kefil olmaktadır. Hazine garantisi verilmesindeki amaç da budur. Aynı konu, bazı özel kesim borçlanmaları için de geçerlidir (banka, finans sektörleri, çok uluslu yatırımlar vs). Bazı iktisatçılar her ne kadar buna karşı çıksalar da, bu toplam kalem içinde yer almaktadır. Saygılarımla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tyler ~ 11 yıl önce
yetersiz personelden dolayı hatalı bir bakım ve düşen bir 777... o zaman neden az-eksik personelle iş yapılmayacağını web ben havacılık öğrenmeye çalışanlar belki anlar. adam arpapıl demiş :) zır cahil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
305 TEN ~ 11 yıl önce
SAYIN BAŞBAKANIM,LÜTFEN ARTIK DUYUN SESİMİZİ VE MAKAMINIZIN BARIŞCIL TUTUMUNUZU BURADADA GÖSTERİN ARTIIIIIIIIK.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Leyleğin ömrü ~ 11 yıl önce
İşveren şakşakçıları, bırakın laklakı da sorulara kısa, net, anlaşılır, makul ve inandırıcı cevaplar verin. Aslında doğru olan THY yönetiminin açıklaması ama onlar kulaklarının üstüne yattıkları için duymazlar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000