26 Temmuz 2008, Cumartesi 16:04:01

Bahadır Altan, THY’ye dönebilir mi?

Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Vahap Munyar, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti adına düzenlenen gecede THY Genel Müdürü Temel Kotil ile yaptığı söyleşiyi köşesine taşıdı.
  • Her zaman satılık gazeteciler vardır, bu zat da onların birisidir. Fiyatı da birkaç tane uçak bileti. Türkiye'nin ortalama kalitesi bu.. Öte yandan Kotil olayı çarptırıp "ikinci pilotun yolcuları çağırdığını " söylüyor. maalesef raporunda böyle bir şey yok. Yalancının mumu fazla yanmaz!
  • çağdaş bey,sorun şu ki bu olay thy'ye özgü değil.diğer havayollarında da durum farklı değil.Türkiyedeki tüm şoförlerin en az hayatında bir kez kırmızı ışıkta geçmesi gibi birşey bu.doğru olduğunu söylemiyorum ama gerçek olduğunu söylüyorum.Sadece pilotlar değil hem teknisyenler hem diğer yer personeli birçok prosedürü kendi lehine esnetebiliyor.uçuş güvenliğini tehlikeye atacak durumlardan bahsetmiyorum.Bu konuya tekrar dönmek istemiyorum ama şu gerçeği kabul etmenizi umuyorum;havacılık sektöründe uçuş güvenliğinden sonra öncelik müşteri memnuniyetidir.ve bu konuda kaptan yada ekip yada ikinci kaptan farketmez yolcuları geri çevirmeyip hatayı daha sonra raporlayark gereğini yapabilir neticede yer yada uçuş thy'den kaynaklanan bir aksaklığı yolcuya yansıtmamış olurlardı diye düşünüyorum.saygılarımla.Ayrıca seviyeli yazınız içinde sizi tebrik ederim bu platformda buna sık ihtiyacımız oluyor.Kaliteli okuyucalı tenzii ediyorum..
  • Bahadır kaptanı yıllardır tanırım ve insana insan gibi davranan hayatımda örnek aldığım 2,3 kişiden birisidir. yemek meselesi,insanlara kırıcı davranması gibi konular hikaye.hadi birisi açıklama yapsında rövanşı almak için uğraşıyoruz desin
  • Ne yazık ki kendi deneyimlerinizden (ne yaptığınızı bilmiyor ama yazdıklarınıza bakarak tahmin etmeye calıştım) yola çıkarak verdiğiniz yanıta kısa da olsa bir yanıt vermek istiyorum. Eğer tüm sorun sizinde yazınızda söylediğiniz gibi Sayın Bahadır'ın sendikalı olmasından kaynaklanıyorsa; Sendikayı kutlamak isterim işverene karşı başını yüksek tuttuğu için. Sendika işverenin değil kendi üyelerinin hakkını korur işverene karşı. Ne prosüdür diye sormuşsunuz. Hava yollarında özellikle pilotların uyması ve uygulaması gereken prosüdürler vardır. Pilotlar araba sürücüsü değil uçak pilotudur. Eğer sizin gördüğünüz bazı pilotlar bu konuyu savsaklamışlarsa yanlış yapmışlar. Eğer bu THY sürekli olarak uygulanan bir durumsa bundan böyle uçuş güvenliği açısından THY ile uçmamaya çalışırım. Karnı tok stressiz bir pilot bence daha güvenlidir uçuş açısından, sizce değil mi?
  • HİÇ BU LAFI DUYDUN MU RAMİZ! BU KADAR SİNİK OLMAYA DEVAM EDERSEN GERÇEKLERİN ALTINDA AHHH DİYE İNLEMEYE MAHKUM OLURSUN İŞTE. NE PİLOTLARIN GERÇEKTEN YAPMAK İSTEDİKLERİ EYLEMİ ANLAYABİLİRSİN NE DE HAYATIN SADECE ALDIĞIN MAAŞ OLMADIĞINI. YAZIK SANA VE SENİN GİBİ DÜŞÜNENLERE. VAHHH VAHHH!
  • anlayışınız mı kıt zekanız mı? hala olayın bir yemek meselesi olmadığını kavrayamıyorsunuz. gerçekten utanıyorum ve endişeleniyorum özellikle de bu kafalara güvenip uçağa binenler için.bahadır kaptan thy'ye dönmeyecek mahkemeyi kazansa bile. onur monur gibi sözcüklerle tanışık olmadığınız için bunu da anlayamıyorsunuz değil mi!
  • ah ramiz ah konu döner dolaşır pilot maaşına gelir di mi :)
  • BAHADIR KAPTAN KENDI KENDINI YAKTI IKINCI KAPTAN BASLATMIS YOLCUYU HATA 01 BIR TERSLIK OLSA BILE YEMEGINI KOKPITTE YIYEBILIR YOLCUYU ALABILIRDI DAH SNRA HATA NERDE ARASTIRABILRIDI KAPRISININ KURBANI OLDDU
  • Arkadaşım yapılması gereken prosedür diye bişey yok pilotlar takıntılı biraz bu işe biz yerde mevcut prosedürlerim uygulasak pilotlar aç kalır biliyormusunuz çünkü hiç uçak kalkmaz(!)Ayrıca neymiş uçuş güvenliğini tehlikeye atan??belli ki bir hata olmuş pilot kapatır kapısını kokpitte yer yemeğini görülmemiş şey ni sanki gerçekleri konuşalım bir çok zaman özellikle küçük meydanlarda ki birçoğunda çalıştım;pilot daha iner inmez 'hadi hadi kapatalım biran önce çocuklar çağırın itfaiyeyi alın yolcuyu bizde içerde bişeyler atıştırıyoruz'demiştir.Bu da uçuş güvenliğini tehlikeye atıyor öyle mi??Allah aşkına gerçekte işler nasıl yürüyor bir bakın.Bahadır Kaptan kitabi olarak haklıdır kendisini ben de çok severim ama bu olayda sendika temsilciliğine güvenerek yolcuya trip atmış ve sert kayaya çarpmıştır durum bundan ibarettir.ama ne olursa olsun kendisi hem de kurum adına üzüldüğümü belirtmek isterim çünkü gerçekten değerli bir insandır.saygılarımla...
  • bahadır mahkemeyi kazanmış olsa bile ki zor görünüyor.thy nin işe almama hakkı her zaman var.ancak yönetim değişirse mümkün olur ama bir faktör var yaşı zaten 55 3-5 senesi var emekliliğine mahkemede 3-5 sene surer bu durumda iyi emeklılıkler.zira kıdem tazmınatını bile almış.

İşte Munyar’ın kaleminden Türk Hava Yolları ile ilgili merak edilenler:

Yemeğini yerken uçağa alınan yolcuları kovan pilotu attık, çünkü…

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin(TGC) sansürün kaldırılışının 100’üncü yıldönümü ve basın özgürlüğü ödülleri töreni için Dolmabahçe Sarayı’ndayız…

Törenin konukları arasında Türk Hava Yolları(THY) Genel Müdürü Temel Kotil de var. Kotil’i görmüşken, söze, “Ben yemeğimi daha bitirmedim, uçağa henüz binemezsiniz” diyerek yolcuları kovduğu için işten atılan kaptan pilot Bahadır Altan olayı ile başladık:

Kaptan Pilot Bahadır Altan’ın yemek olayı nedir?
Art arda uçuşlar olacağı zaman pilotlarımız yolcu alınmadan önce, uçakta yemeklerini yerler. Yolcu alımı ondan sonra başlar…

Peki, bu olayda yolcu alımı neden erken başlamış?
Farkına varmadan, ikinci pilot “Yolcu alımı başlayabilir” demiş.

Sonra…
İşten attığımız arkadaş, yemeği bitmeden uçağa yolcuların bindiğini görünce, “Kim yolcu alınmasına izin verdi. Yemeğimi bitirmedim. Şimdi binemezsiniz” Gibi gerekçelerle yolcuları uçaktan indirmiş.

Peki ne yapmasını beklerdiniz?
Arkadaşımız, “Sizi uçağa erken aldılar. Hay Allah, yemeğimi de bitirmemiştim. Buyurun birlikte yiyelim” gibi bir davranış sergileyebilirdi. O sırada yanımıza Doğan Haber Ajansı(DHA) editörlerinden Çoşkun Yeniay geldi. Elinde yemek tabağı vardı. Çoşkun da aynı konuyu sordu. Ben de, “Tam da o konuyu konuşuyordum.” dedim. Kotil, sürdürdü: “Elimizde yemek tabağıyla yanımıza geldiniz” Çoşkun doğal yanıtı verdi: “Buyurun birlikte yiyelim.” Kotil gülümsedi: “İşte biz de Kaptan Pilot arkadaşımızdan bunu beklerdik.”

Kusura rağmen Hava-İş Sendikası neden Bahadır Altan’a sahip çıkıyor?
Kendisi sendikanın temsilcilerinden biri. “THY yönetimi bu olayı fırsat bilip, Kaptan Pilot Bahadır Altan’ı işten attı.” gibi yorumlar var. Aslında asla öyle bir şey olamaz. THY yönetimi olarak değerlendirdik, arkadaşımızı kusurlu bulduk.

Bu konu “uyarı”yla çözülemez miydi?
İnceledik, olayın THY gibi özellikle kabin içi hizmetlerinde “Dünya’nın 1 numarası” iddiasında olan bir kuruma hiç yakışmadığını gördük. Personelimiz yolcuyu kabinde mutlu etme çabasında olmalı. Bir kaptan pilot uçağa bindiğim sırada, “Yemeğim bitmedi, in bakalım.” Dese, ben de bozulur, şikayet ederdim. Pilotun bu yüzden işten atılmasını ister miydim, ondan emin değilim…

Peki Bahadır Altan, THY’ye dönebilir mi?
Zor gibi…

Suyu kısıyoruz, havada 200 milyon dolarlık yemek servisi yapıyoruz

THY Genel Müdürü Temel Kotil’e sordum: Dünyada birçok havayolu şirketi, maliyetleri azaltmak için “tuvalet suyu”nu bile kısıyor. Sizde de böyle bir durum var mı?

“Tuvalet suyu” demeyelim de, buna “taşınabilir su” diyelim…Uçağa en asgari yükü, almaya özen gösteriyoruz.

Kabin içi hizmette sıralama yapılsa, THY Dünya’da kaçıncı olur?
Biz kendimizi 1 numara görüyoruz. Bakın, havada yaptığımız yiyecek-içecek servisine yılda 200 milyon dolar ödüyoruz.

Dünyada birçok havayolu şirketi yiyecek-içecek servisinde de önemli kesintiler yaptı…
Biz de farkımızı böyle ortaya koyuyoruz. Havada 200 milyon dolarlık yiyecek, içecek servisi…Önemli bir fark…

Hedefimiz 2013’te 10 milyar dolarlık ciro

THY Genel Müdürü Temel Kotil, ABD’den başlayıp dünyaya yayılan dalgaya, yüksek seyreden petrol fiyatlarına rağmen rahat ve umutlu: “İç hat, dış hat ve transit yolcuda büyümeyi sürdürüyoruz. Transitteki büyüme oranımız yüzde 22. Bu oran bizim için çok önemli.”

THY, 2008 yılı ciro hedefini 4.5 milyar dolar belirlemişti. Temel Kotil, bu hedefe ulaşacaklarından emin: “2013 için hedefimiz 10 milyar dolarlık ciro. Bunu da yakalayacağımızı düşünüyoruz.”

Kotil, dünyadaki her 100 yolcudan birinin THY ile uçtuğunu belirtip, ekledi: “Teorik olarak kalan 99 yolcunun bizimle uçması söz konusu.” Dünyada birçok havayolu şirketi sıkıntı yaşıyor. Türkiye’nin “bayrak taşıyıcısı” THY, “başarıya” uçuyor. En azından veriler bunu ortaya koyuyor…    

Vahap MUNYAR
HÜRRİYET

Bahadır Altan, THY’ye dönebilir mi?

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

RMZ ~ 16 yıl önce
Her zaman satılık gazeteciler vardır, bu zat da onların birisidir. Fiyatı da birkaç tane uçak bileti. Türkiye'nin ortalama kalitesi bu.. Öte yandan Kotil olayı çarptırıp "ikinci pilotun yolcuları çağırdığını " söylüyor. maalesef raporunda böyle bir şey yok. Yalancının mumu fazla yanmaz!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
khan ~ 16 yıl önce
çağdaş bey,sorun şu ki bu olay thy'ye özgü değil.diğer havayollarında da durum farklı değil.Türkiyedeki tüm şoförlerin en az hayatında bir kez kırmızı ışıkta geçmesi gibi birşey bu.doğru olduğunu söylemiyorum ama gerçek olduğunu söylüyorum.Sadece pilotlar değil hem teknisyenler hem diğer yer personeli birçok prosedürü kendi lehine esnetebiliyor.uçuş güvenliğini tehlikeye atacak durumlardan bahsetmiyorum.Bu konuya tekrar dönmek istemiyorum ama şu gerçeği kabul etmenizi umuyorum;havacılık sektöründe uçuş güvenliğinden sonra öncelik müşteri memnuniyetidir.ve bu konuda kaptan yada ekip yada ikinci kaptan farketmez yolcuları geri çevirmeyip hatayı daha sonra raporlayark gereğini yapabilir neticede yer yada uçuş thy'den kaynaklanan bir aksaklığı yolcuya yansıtmamış olurlardı diye düşünüyorum.saygılarımla.Ayrıca seviyeli yazınız içinde sizi tebrik ederim bu platformda buna sık ihtiyacımız oluyor.Kaliteli okuyucalı tenzii ediyorum..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 16 yıl önce
Bahadır kaptanı yıllardır tanırım ve insana insan gibi davranan hayatımda örnek aldığım 2,3 kişiden birisidir. yemek meselesi,insanlara kırıcı davranması gibi konular hikaye.hadi birisi açıklama yapsında rövanşı almak için uğraşıyoruz desin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çağdaş ~ 16 yıl önce
Ne yazık ki kendi deneyimlerinizden (ne yaptığınızı bilmiyor ama yazdıklarınıza bakarak tahmin etmeye calıştım) yola çıkarak verdiğiniz yanıta kısa da olsa bir yanıt vermek istiyorum. Eğer tüm sorun sizinde yazınızda söylediğiniz gibi Sayın Bahadır'ın sendikalı olmasından kaynaklanıyorsa; Sendikayı kutlamak isterim işverene karşı başını yüksek tuttuğu için. Sendika işverenin değil kendi üyelerinin hakkını korur işverene karşı. Ne prosüdür diye sormuşsunuz. Hava yollarında özellikle pilotların uyması ve uygulaması gereken prosüdürler vardır. Pilotlar araba sürücüsü değil uçak pilotudur. Eğer sizin gördüğünüz bazı pilotlar bu konuyu savsaklamışlarsa yanlış yapmışlar. Eğer bu THY sürekli olarak uygulanan bir durumsa bundan böyle uçuş güvenliği açısından THY ile uçmamaya çalışırım. Karnı tok stressiz bir pilot bence daha güvenlidir uçuş açısından, sizce değil mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
har ~ 16 yıl önce
HİÇ BU LAFI DUYDUN MU RAMİZ! BU KADAR SİNİK OLMAYA DEVAM EDERSEN GERÇEKLERİN ALTINDA AHHH DİYE İNLEMEYE MAHKUM OLURSUN İŞTE. NE PİLOTLARIN GERÇEKTEN YAPMAK İSTEDİKLERİ EYLEMİ ANLAYABİLİRSİN NE DE HAYATIN SADECE ALDIĞIN MAAŞ OLMADIĞINI. YAZIK SANA VE SENİN GİBİ DÜŞÜNENLERE. VAHHH VAHHH!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kedi ~ 16 yıl önce
anlayışınız mı kıt zekanız mı? hala olayın bir yemek meselesi olmadığını kavrayamıyorsunuz. gerçekten utanıyorum ve endişeleniyorum özellikle de bu kafalara güvenip uçağa binenler için.bahadır kaptan thy'ye dönmeyecek mahkemeyi kazansa bile. onur monur gibi sözcüklerle tanışık olmadığınız için bunu da anlayamıyorsunuz değil mi!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
os ~ 16 yıl önce
ah ramiz ah konu döner dolaşır pilot maaşına gelir di mi :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
GUIZA1979 ~ 16 yıl önce
BAHADIR KAPTAN KENDI KENDINI YAKTI IKINCI KAPTAN BASLATMIS YOLCUYU HATA 01 BIR TERSLIK OLSA BILE YEMEGINI KOKPITTE YIYEBILIR YOLCUYU ALABILIRDI DAH SNRA HATA NERDE ARASTIRABILRIDI KAPRISININ KURBANI OLDDU

Yanıtla

Kalan karakter 1000
khan ~ 16 yıl önce
Arkadaşım yapılması gereken prosedür diye bişey yok pilotlar takıntılı biraz bu işe biz yerde mevcut prosedürlerim uygulasak pilotlar aç kalır biliyormusunuz çünkü hiç uçak kalkmaz(!)Ayrıca neymiş uçuş güvenliğini tehlikeye atan??belli ki bir hata olmuş pilot kapatır kapısını kokpitte yer yemeğini görülmemiş şey ni sanki gerçekleri konuşalım bir çok zaman özellikle küçük meydanlarda ki birçoğunda çalıştım;pilot daha iner inmez 'hadi hadi kapatalım biran önce çocuklar çağırın itfaiyeyi alın yolcuyu bizde içerde bişeyler atıştırıyoruz'demiştir.Bu da uçuş güvenliğini tehlikeye atıyor öyle mi??Allah aşkına gerçekte işler nasıl yürüyor bir bakın.Bahadır Kaptan kitabi olarak haklıdır kendisini ben de çok severim ama bu olayda sendika temsilciliğine güvenerek yolcuya trip atmış ve sert kayaya çarpmıştır durum bundan ibarettir.ama ne olursa olsun kendisi hem de kurum adına üzüldüğümü belirtmek isterim çünkü gerçekten değerli bir insandır.saygılarımla...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Avukat ~ 16 yıl önce
bahadır mahkemeyi kazanmış olsa bile ki zor görünüyor.thy nin işe almama hakkı her zaman var.ancak yönetim değişirse mümkün olur ama bir faktör var yaşı zaten 55 3-5 senesi var emekliliğine mahkemede 3-5 sene surer bu durumda iyi emeklılıkler.zira kıdem tazmınatını bile almış.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000