23 Şubat 2010, Salı 08:36:43

"Babanız gibi Bursa'yı uçurun"

1978’lerde, yine THY, Bursa’ya seferlerini kestiğinde, sayın Ali Osman Sönmez büyük ileri görüşlülükle Bursa Hava Yolları’nı kurmuştu. Evet, sayın Celal Sönmez, babanızın yaptığından daha iyisini yapmaya var mısınız?...
  • Sunexpress Antalya-Bursa uçağına ben bindim. AYT-KFK-SULTA yolundan BRY'ye güpgüzel varılır inilir. Yol yok diyenlere STAR nedir , vektör nedir araştırmasını tavsiye ederim. Bilip bilmeyen yorum yapmasın derim. Son söz olarak, Yunuseli'nin yegane ilacı şu an için ATR 'dir. Bu arada, Anadolujet de Ankara-Yenişehir uçuşu koymuş, sırf 2 ay sonra çalışmadı kaldırdık demek için.
  • Havacılıgı bilmedigimi sözlüyorsun. İstersen sana havacılık dersi verebilirim. İlk dersine başlıyorum iyi oku: Sen hiç ucaga bindin mi? Türkiye havayolları haritasından anlarmısın ? Hava yolu nedir bilirmisin? Antalyadan kalkan ucak Bursa yenişehire inmek için Afyondan sonra Sulta noktasından bu meydana iner. Uçuş süreside ortalama 45 ile 50 dakikadır. Umarım bu ders sana yardımcı olmuştur.
  • her zaman maksimum idi yer bulamayanlarsa hızlı feribota yetismeye calısıyordu bursadan istanbula sabah giden yolcular aksam islerini bitirip donuyordu bursa icin kapanan yunuseli meydanı buyuk kayıp oldu acılırsa yine aynı doluluk olur ve ATR ler pistin uzamasına gerek olmaksızın bicilmis kaftan 90 lı yılların sonunda yunanistan olimpik havayolları yunanistan basketbol takımını getirmisti teker koyduktan cok kısa sure sonra durdu kalkısta ise ilk 1000 ft mesafeden teker kesti umarım tekrar acılır
  • Bu yazıyı yazan kişi havacılık hakkında hiçbir şey bilmiyor galiba. % 80 -90 gibi bir rakam hiçbir uçuşta olmadı. Gazetecilikte sanırım önce araştırma yapıp sonra yazması gerektiğini sanıyorum. Ayrıca AYT'den kalkan bir uçak YEI havalimanına varabilmesi için öncelikle İstanbul üzerineden geçiş yapması gerekiyor. Çünkü direk yol yok. Bu da zaten doluluk oranının düşük olduğu destinasyonda zarar anlamına geliyor.
  • Yunuseli- Bursadan- istanbula her gün üç sefer (toplamda 6 ucus) yapan Türkiyenin ilk özel hava yolu olan Sönmez Hava yollarıydı.Bu ucak Bursalıların can simidiydi.Ancak Sönmez o zamanlarda siyasete soyunup bir parti başkanınına hizmet için C-650 (business jet) ucak aldı. Bu ucagın giderlerinide mevcut hava yolu olan sönmez hava yollarına yükledi.Bu jetin maliyeti şirkete zarar ettirdi.Sonradan para kazanılmıyor denildi. Yoksa bu şirket BUrsaya hizmet etmeye devam edecekti. Şirket diger illeri hiçbir zaman düşünmedi çünkü mevcut ucaklarında kabin basıncı yoktu.
  • % ile ilgili bilmeden konusyorsunuz. Sun expresin bilet satış istatistigini ilgili mercilerden alabilirsiniz.Evet bu şirket Bursadan % 80 doluluk üzerinde uçmuştur. Eskişehire hergün THY 40 yada 50 yolcuyla istanbuldan ucuyor. Bu zarar degilde bursadan ucan sub express mi zarar etti ? Cevabınız bekliyorum.
  • Doluluk % 80-90 mı ? Havayolu şirketlerine ağlayın, şehrimize sefer düzenleyin diye sonra da uçaklar boş gidip gelsin sonra da doluluk 80-90, oooh yandan...

Tarih 15 Şubat 2010 Pazartesi. Sabah sabah, işyerimde ilk okuduğum gazete Bursa Hakimiyet ve burada bir başlık.

“Bursa’ya bir kazık daha!”

Özetle, demiryolu konusunda somut bir tek adım bile atılamamışken, duyumlara göre Sabiha Gökçen Hava Limanı işletmecilerinin baskısı ve İstanbul’un ayak oyunları sonucu THY’den sonra diğer havayolu şirketleri de Yenişehir Hava Limanı’na seferlerini durdurmuşlar. Hem de yüzde 80-90’lardaki doluluk oranlarına rağmen.

Yıllardır, Bursa’nın özellikle ulaşım alanında kuşatılmış bir kent olduğunu yazıp çizer, anlatmaya çalışırım.

Devlet, Bursa’ya ulaşım alanında hiç ama hiç yardım etmemiştir.

Her nasılsa rahmetli Belediye Başkanı Hikmet Şahin, Mudanya-İstanbul feribot hattını açabilmişti. Yarın öbür gün orayı da kaybedersek şaşırmayın.

Bursa’ya hava yolu ulaşımını kesebilmek için neler neler yapılmadı.

Önce THY seferleri kaldırıldı. Sonra havaalanı kapatıldı. Bu defa Yenişehir devreye alınmaya çalışıldı. Sen misin, bunu yapan, alın size biz Yenişehir Havalimanı’nı da çalıştırmayız deniyor sanki. Şimdi, başlıktaki “Haydi Sönmez çare sende” konusuna gelelim.

Profesyonel iş hayatımda rahmetli sayın Ali Osman Sönmez ile hiç çalışmadım. Ama yıllar geçtikçe rahmetlinin ne büyük vizyon sahibi olduğunu daha iyi anlıyor ve “keşke onunla çalışmış olsaydım” diyorum.

Dolaylı dolaysız 1971 yılında ismini duymuştum. O sırada ben Merinos’ta çalışıyordum ve floş ithalatı devletleştirilmişti. Floş ithalatını yapan ve dağıtan ekibin içinde ben de vardım ve Ali Osman Bey’in ismi o zaman bizim malumumuzdu. Hemen ertesi yıl Filament’in inşasına başlamış ve birçok arkadaşımız onun yanında çalışmaya başlamıştı.

1978’li yıllarda yine Türk Hava Yolları Bursa’ya seferlerini kestiğinde, sayın Ali Osman Sönmez büyük bir ileri görüşlülükle Bursa Hava Yolları’nı kurmuştu.

Hatta, Ankara’da Ticaret Bakanlığı’nda bir işim için dolaşırken, Bursalı olduğumu duyan Bakanlık memurları ile sırf ‘Bursa Hava Yolları Ali Osman Bey tarafından kuruluyor’ diye iyi de bir münakaşa etmiştik.

Bu kuruluşun ne büyük bir hizmet olduğu ve Ali Osman Sönmez’in ileri görüşlülüğü bir daha ortaya çıkıyor.

Yıllarca Bursa Hava Yolları’nın zararlarını Holdingine yükledi, yükledi ama hizmeti de eksik etmedi. Bazı toplantılarda, özellikle Yenişehir Hava Limanı’nın yapılmasını desteklediğini kendi ağzından duyduk. Sağ olsaydı, herhalde Yenişehir Hava Limanı’ndan en iyi şekilde istifade edilmesini sağlayacaktı.

“Ali Osman Bey ne yapabilirdi?” diye düşünüyorum.

Hemen aklıma gelen, iyi bir fizibilite çalışmasından sonra yüzde 80-90 doluluk oranı ile çalışan bir uçak şirketinin ne kadar karlı olabileceğini hesaplatırdı.

Daha sonra da havayolu şirketini kurarak, Bursa’yı, Trabzon, Diyarbakır, Erzurum, Antalya ve Balkan ülkelerine bağlar, bugün artan yatırımları düşünerek muhakkak ki Mısır’a da bir sefer koyardı. “Şu anda bunu Bursa’da kim yapabilir, bu kararı kim verebilir ve bu imkanlara kim sahiptir” diye düşündüğümde ilk aklıma gelen, sayın Celal Sönmez oluyor. Evet, sayın Celal Sönmez, babanızın yaptığından daha iyisini yapmaya var mısınız? Buyurun, Bursa Havayolları’nı canlandırın. Yüzde 80-90 doluluk oranları ile birkaç sene içinde kuracağınızı düşündüğüm Bursa Hava Yolları, uluslararası bir hava yolu şirketi olacaktır ve babanız sizinle iftihar edecektir, bütün Bursa’nın edeceği gibi.

Haydi Sönmez çare sende.

Tabii önce iş adamı kimliği öne çıkacak ve bu iş düşündüğüm gibi kârlı bir işse, bunu kaptırmayıp yapacak olan sizsiniz. Bir daha yazıyorum, haydi Sönmez çare sende.

Cevdet AKÇAKOCA
EKOHABER

"Babanız gibi Bursa'yı uçurun"

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

Misafir ~ 14 yıl önce
Sunexpress Antalya-Bursa uçağına ben bindim. AYT-KFK-SULTA yolundan BRY'ye güpgüzel varılır inilir. Yol yok diyenlere STAR nedir , vektör nedir araştırmasını tavsiye ederim. Bilip bilmeyen yorum yapmasın derim. Son söz olarak, Yunuseli'nin yegane ilacı şu an için ATR 'dir. Bu arada, Anadolujet de Ankara-Yenişehir uçuşu koymuş, sırf 2 ay sonra çalışmadı kaldırdık demek için.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Havacılıgı bilmedigimi sözlüyorsun. İstersen sana havacılık dersi verebilirim. İlk dersine başlıyorum iyi oku: Sen hiç ucaga bindin mi? Türkiye havayolları haritasından anlarmısın ? Hava yolu nedir bilirmisin? Antalyadan kalkan ucak Bursa yenişehire inmek için Afyondan sonra Sulta noktasından bu meydana iner. Uçuş süreside ortalama 45 ile 50 dakikadır. Umarım bu ders sana yardımcı olmuştur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
her zaman maksimum idi yer bulamayanlarsa hızlı feribota yetismeye calısıyordu bursadan istanbula sabah giden yolcular aksam islerini bitirip donuyordu bursa icin kapanan yunuseli meydanı buyuk kayıp oldu acılırsa yine aynı doluluk olur ve ATR ler pistin uzamasına gerek olmaksızın bicilmis kaftan 90 lı yılların sonunda yunanistan olimpik havayolları yunanistan basketbol takımını getirmisti teker koyduktan cok kısa sure sonra durdu kalkısta ise ilk 1000 ft mesafeden teker kesti umarım tekrar acılır

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bu yazıyı yazan kişi havacılık hakkında hiçbir şey bilmiyor galiba. % 80 -90 gibi bir rakam hiçbir uçuşta olmadı. Gazetecilikte sanırım önce araştırma yapıp sonra yazması gerektiğini sanıyorum. Ayrıca AYT'den kalkan bir uçak YEI havalimanına varabilmesi için öncelikle İstanbul üzerineden geçiş yapması gerekiyor. Çünkü direk yol yok. Bu da zaten doluluk oranının düşük olduğu destinasyonda zarar anlamına geliyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yunuseli- Bursadan- istanbula her gün üç sefer (toplamda 6 ucus) yapan Türkiyenin ilk özel hava yolu olan Sönmez Hava yollarıydı.Bu ucak Bursalıların can simidiydi.Ancak Sönmez o zamanlarda siyasete soyunup bir parti başkanınına hizmet için C-650 (business jet) ucak aldı. Bu ucagın giderlerinide mevcut hava yolu olan sönmez hava yollarına yükledi.Bu jetin maliyeti şirkete zarar ettirdi.Sonradan para kazanılmıyor denildi. Yoksa bu şirket BUrsaya hizmet etmeye devam edecekti. Şirket diger illeri hiçbir zaman düşünmedi çünkü mevcut ucaklarında kabin basıncı yoktu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
% ile ilgili bilmeden konusyorsunuz. Sun expresin bilet satış istatistigini ilgili mercilerden alabilirsiniz.Evet bu şirket Bursadan % 80 doluluk üzerinde uçmuştur. Eskişehire hergün THY 40 yada 50 yolcuyla istanbuldan ucuyor. Bu zarar degilde bursadan ucan sub express mi zarar etti ? Cevabınız bekliyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Doluluk % 80-90 mı ? Havayolu şirketlerine ağlayın, şehrimize sefer düzenleyin diye sonra da uçaklar boş gidip gelsin sonra da doluluk 80-90, oooh yandan...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000