22 Kasım 2008, Cumartesi 08:45:30

"BABAM PİLOT OLSA TANIMAM!"

Airport Tv Genel Yayın Koordinatörü Ali Kıdık’ın hazırlayıp sunduğu ‘Sorun Cevaplasın’ programının bu haftaki konukları olan TATCA Başkanı Ayhan Kartal ve TATCA Halkla İlişkiler Sorumlusu Gül Sefa Yaşar, birbirinden ilginç açıklamalarda bulundu…
  • Buradaki konuşmalara bakınca psikoteknik testlerin her iki meslek grubuna da yapılmasını öneriyorum. Ulaştırma Bakanlığı ticari sürücü ehliyetli alacak olana psikoteknik zorunluluğu getirirken neden pilot ve kontrolörlere de getirmiyor? Konuşmasına, adabına dikkat etmeyen ve sanal ortamda hakarete kadar giden konuşmayı yapabilen birinin ruhsal durumunu iyi araştırmak gerekir.
  • keske, yorumlar gerçek isimlerle yapılsa ha!!??...........
  • Başkan'a bakınca sizi temsil için seçtiğiniz kişi kalitenizi de belirliyor!!!bedava içki uğruna ödünler,alınan haraçlar,kalitesiz espriler,kahvehane ağzı,üçe beşe tenezzül...
  • olayı trafikçi-pilot çekişmesinden ziyade yapılan işlere göre değerlendirmek lazım. kontrolörün işi gerçekten sorumluluk isteyen ve büyük emek isteyen bir meslek. pilotların işi de en az onlar kadar külfetli bir meslek. bence durumu tartışma boyutuna getirmemek lazım.
  • gerçekten zor iş yapıyorlar ama ayhan bey lafını da hiç esirgememiş
  • bence burda anlatmak istediği kendi işlerinin daha fazla ele alınıp özen gösterilmesi yoksa pilotlara kastı yok ya adamın
  • Programı izleyenler Ayhan Bey'in " bu iş o kadar stresli ve yoğun ki ve anında DOĞRU karar vermeyi gerektirir.,,o anda emniyetten başka şey düşünülecek zaman yoktur ve uçakların hangi şirket olduklarını bile göremeyecek kadar hızlı çözüm üretmek zorundasınız ve O anda babanız dahi pilotsa ona öncelik verme lüksünüz yoktur,şirket ayrımı yapıldığı iddiası bu yüzden doğru değil" dediğini de anlamışlardır..kesik cümlelerle özetlenen cümleler tamamen kasıtlı..pilot ve kontrolör birbirine düşemeyecek kadar kader ortağıdırlar..
  • ATC ler diyor ki "Ulan biz olmasak bu pilot takımı bi halt beceremez, havada kafa kafaya girerler ama malı onlar götürüyo biz 1500 ytl ye it gibi çalışıyoz herif benim verdiğim komutlarla inip 6500€ parayı cuk diye cebe indiriyo...." Yalansa yalan deyin :)))
  • Burada yazilanlara bakiyorum ve genelde pilotlarin "herkes pilot olur" lafina takilip kaldiklarini ve kizip talihsizce laflar soylediklerini okuyorum. Pilot olmak tabii ki de kolay bir is degil, bir çok egitim almak gerek. Stresi ve onca insanin sorumlulugu da cabasi. Ama nedense bizim ülkedeki bazi pilotlar kendilerini tanri gibi goruyorlar ve havacilikta diger meslekleri "çok basit ve ezik" saniyorlar. Cok yazik; bu tur yorumlar ancak havaciliktan anlamayan cahil kisilere ya da kompleksli kisilere yarasir. Oysa hava kontroloru olmak da en az pilotluk kadar onemli bir gorevdir. En az bir o kadar zor ve streslidir. Dunyanin neresine bakarsaniz bakin, hava kontrolorlugu çok iyi para kazandiran bir meslektir. Mesela havacilikta grevleri genelde uçus personeli yapar(kabin kokpit)ve sirketler buna hazirliklidir.Ama ne yazik ki hava kontrolorlerinin grev yapmasi dusuncesi bile yeri gögü korkutur. Havacilik bir ekip isidir. Küçük komplekslere yer yoktur. Herkesin görevi son derece önemli. Atip tutmayin bosuna.Cahilce konusup, kendinizi basitlestirmeyin çunku burasi bilgi paylasim sitesi. Artistlik yapmak isteyen, sahneye çiksin sarki soylesin.
  • yorumları okuyorumda önceden elektronikçiler acayip saldırılardı,nooldu ? bir yerden bir işaret mi aldınız?bakıyorum hiç sesiniz soluğunuz çıkmıyor ,sizi bu rahatlığa iten sebep nedir?eee keyfiniz yerinde trafikçiler gibi.ama sıra sizde gelecek kontrolörlere sırtınızı yasladınız ama önce sırtıızdan hançerleneceksiniz haberiniz yok benden demesi. arkadaşlar bu iki gruba(bir önceki yorumlardan okumuştum)selam bile verilmez,adamların gözünü para hırsı bürümüş allah gözünüzü doyursun.ne diyeyim başka!!!!

Hava Trafik kontrolörlerinin yaptıkları işin ne kadar hassas olduğunu anlatarak konuşmasına başlayan Kartal, “Bizler hatanın kabul edilemeyeceği bir görev yürütüyoruz. Çünkü en küçük aksaklık çok önemli problemler doğurabiliyor” dedi, bu noktada söze giren Yaşar ise; “Kurallara harfiyen uymak zorunda olunan bir mesleği icra ediyoruz. Bazen 15-20 uçağı aynı anda kontrol altında tutmak zorunda kalabiliyoruz” derken, trafik kontrolörlerin görevi ne zaman başlıyor sorusuna ise; “Pilotun tekrar uyarısından sonra kulenin görevi başlar ve uçak iniş yapana kadar bu görev devam eder” dedi.

HAVA TRAFİK KONTROLÖRLERİNİN YENİDEN YAPILANMA TALEBİ
Hava Trafik kontrolörlerinin yeniden yapılanma konusuna da değinen Kartal, “Biz Çekoslavakya’nın sistemini örnek alarak bu yönde bir talepte bulunduk. Yine Bakanlığa bağlı olarak çalışmayı uygun görüyoruz” derken Yaşar ise;  “Dünyadaki teknolojiyi ve sistemi eğer takip etmezseniz geride kalırsınız. Bizler kilit görev yapan insanlarız. Bu nedenle yeniden yapılanma talebimiz daha iyi hizmet verebilmek adınadır. Hiç şartta ve koşulda mağdur edileceğimizi sanmıyorum" dedi.

ÖZERK OLUNMASI HALİNDE MADDİ GELİR NEREDEN SAĞLANACAK?
Ayhan Kartal; “Özerk olunması halinde paranın Eurocontrol’den geleceğini söyleyemem. DHMİ zaten gerekli bütçeyi sağlayacaktır. Örneğin, yatırım yaptığınızda Eurocontrol 12 aya bölerek geri ödeme yapıyor. Para önce cebimizden çıkıyor ödemeyi daha sonra alıyoruz” dedi.

YENİDEN YAPILANMA GERÇEKLEŞİRSE SORUMLULUK KİMDE OLACAK?
Şimdi DHMİ bünyesindeyiz. Dünyada olduğu gibi bizde de kuralları DHMİ belirliyor. Biz kamuoyu hizmetimizi devam ettirmek istiyoruz. Çünkü havacılığın kuralları devletin kurallarından daha hızlı olmalı. Bizim amacımız ayrılmak yada bağımsız olmak değil. Daha uygun kuralların geçerli olduğu modelleri örnek almak istiyoruz.

Hava trafik kontrolörlerinin maaşları yeterli mi sorusuna ise Kartal; "Bizim öncelikli hedefimiz yada amacımız maaş değil. Bizler hala 657’ye bağlı devlet memurlarıyız. Avrupa’da bizim işimizi yapan insanlar daha yüksek maaş alıyor. Bizler de bu standardın yakalanmasını amaçlıyoruz. Havacılığa uygun olanın yapılmasını istiyoruz. En azından pilot kadar olmasa bile Avrupa’d a olduğu gibi pilotların maaşlarına yakın ücretler alınmalı. Avrupa’daki meslektaşlarımız kadar iyiyiz ama maaşlarımız maalesef o kadar yüksek değil. DHMİ çatısı altında en yüksek maaşı alıyoruz belki ama havacılıktaki en az parayı kazanıyoruz" şeklinde cevapladı. 

Anadoludaki kontröler alımları konusuna da açıklık getiren TATCA Başkanı Kartal; "15 kişilik kadro açıldı. Bu konudaki mağduriyet DHMİ tarafından kaldırılacak. Buna inaniyoruz ve hak edenin mesleğini icra edeceğine inanıyoruz" dedi.

Sorun Cevaplasın

YIPRANMA TAZMİNATI VE ERKEN EMEKLİLİK
Yıpranma tazminatı ve erken emeklilik maalesef bizde yok. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor. Çünkü mesleki anlamda çok yıpranıyoruz. Bu anlamda bu imkanların sağlanması bizim açımızdan son derece gerekli. Emekli ve üniversite mezunu olan bir kontrolör emekli maaşı olarak 1000 YTL alırken, lise mezunu olan bir emekli kontrolör 800 YTL maaş alıyor. Maalesef bu nedenlerden dolayı kimse emekli olmak istemiyor.

Çalışma saatlerine de açıklık getiren Kartal; “Gündüzleri  11.5 saat, geceleri 12 saat çalışıyoruz. Gece nöbeti normal şartlarda gece 12’de bitiyor. 12’ye kadar 2’şer saatlik ondan sonra ise 4’er saatlik nöbetler halinde çalışıyoruz” dedi. Bu noktada söz alan Gül Sefa Yaşar ise; “Bizler DHMİ’nin kilit noktasında görev yapan insanlarız” diyerek kontrolörlerin görevlerindeki önemine vurgu yaptı.

Türkiye’de eğitim alan bir kontrolör Avrupa’da görev yapabilir mi şeklinde bir soru yöneltilen Kartal;” Elbette rahatlıkla görev yapabilir. Örneğin Eurocontrol’de ve Avrupa’da diğer birimlerde çalışan bir çok arkadaşımız var” diyerek cevapladı.

GELİR VERGİSİ DAVASI
Bu konu şu an mahkeme aşamasında. Ben de mahkeme yoluna gittim fakat 6 Haziran’dan sonra bu konudaki kanun değişince tabi artık eskisi kadar kolay olmayacağı gözler önüne serildi. Önemüzdeki günlerde bu konunun netleşeceğine inanıyoruz.

SMART PROJESİ
Smart projesine ilişkin açıklamalarda bulunan Gül Sefa Yaşar; “Türkiye’deki hava sahalarının modernizasyonu ciddi bir bütçeyle sağlanmaya çalışıyor. Bu, teknolojinin daha üst sevideye kullanılması anlamına geliyor. Ayrıca daha hızlı ve kaliteli hizmetin sağlanmasına da olanak sağlanacak. Bu çalışmaların sonucunda hava trafik kontrolörlerine daha fazla ihtiyaç duyulacak. Çünkü teknolojinin gelişmesi insan gücüne olan ihtiyacın artmasına neden oluyor” dedi.

HAVA TRAFİK EMNİYETİ
Hava trafik emniyetine değinen TATCA Başkanı Ayhan Kartal; “Emniyet konusunda bir sıkıntımız yok. Çalışmalarımız eksiksiz olarak sürüyor. 72 tane operasyonel, 110 dolayında profesyonel çalışanımız mevcut. Emniyet en fazla dikkat edilmesi gereken husustur. Emniyetten asla ödün verilemez” şeklinde konuştu.

PERSONEL ALIMINDA NELERE DİKKAT EDİLİYOR?
İzleyicilerden personel alımına ilişkin sorular gelmesi üzerine açıklamada bulunda Kartal; “Eskişehir Anadolu Üniversitesi Yüksek Havacılık okulu mezunu ve çok iyi derecede İngilizce bilip KPSS yabancı dil sınavından 90’ın üzerinde puan alınması gerekiyor” dedi.

Pilotlarla kontrolörler arasındaki maaş konusuna ilişkin soruların gelmesi üzerine Ayhan Kartal konuya farklı bir açıdan bakarak şunları kaydetti; “Herkes pilot olabilir ama herkes hava trafik kontrolörü olamaz. Pilot kalkıştan ve inişten sorumludur. Kontrolör ise bir uçağın inmeye karar vermesinden piste değmesine kadar olan bütün aşamalardan sorumlu oluyor" dedi.

TRAFİK KONTROLÖRLERİ ÖZEL ŞİRKETLERE AYRIM MI YAPIYOR?
Sorun CevaplasınBu konuda bir çok spekülasyon yapıldığına değinen Kartal; “Böyle bir şey kesinlikle söz konusu olamaz. Emniyetin birinci şart olduğu bu meslekte böyle bir olayın gündeme getirilmesi bile son derece yanlış. Bir sürü uçağın inişi ve kalkışından sorumluyuz. Hangi birine ayrım yapabiliriz ki. Böyle bir lüksümüz yok. Açık konuşmak gerekirse babam pilot olsa bile ayrım yapmam söz konusu olamaz.

Askeri kontrolörlerin daha yoğun olmasına rağmen daha az maaş almasına ilişkin bir soru gelmesi üzerine Kartal; “Onların işine sonsuz saygı duyuyoruz. Ama sivil kontrolörlerin ve askeri kontrolörlerin görevleri farklı. F16’kalkışıyla sivil bir uçağın kalkışı bir olamaz. Ayrıca onların yıpranma tazminatı ve erken emeklilik şansları var. Tabi gönül ister ki, onlar da hak ettikleri maaşları alabilsinler” şeklinde yanıt verdi.

Töshid ve çeşitli havayolu temsilcilerinin değerlendirmeye aldığı ekstra yollar açılması konusuna da değinen Kartal; “Böyle bir sistemin bizde de olması gerekiyor. Ekstra yollar emniyet için de son derece gerekli. Uçuş emniyeti riske edilemez” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü, “Bu düşüncenin gerçekleşmesi halinde Askeri kanattan da bir temsilcinin olması hem güvenlik hem de bazı konularda aydınlatıcı bilgiler sunması açısından daha sağlıklı olur”.

KONTROLÖRLERİN UÇUŞ PROBLEMİ
Hava trafik kontrolörlerinin pass yada kokpit uçuşu yapmasını savunan Kartal; “IATA bu konuda zaten yüzde 75 indirimi kontrolör için öngörüyor. Ama Türk şirketleri maalesef bu konuya sıcak bakmıyor. Kontrolöerin kokpit uçuşu yapması pilot-kontrolör ilişkisi açısından da oldukça sağlıklı olacaktır. Çünkü pilot havada neler yapıyor görmemiz gerekiyor. Pegasus ve Onur Air bu sistemi başlattı” dedi.

ACİL DURUMLARDA KONTROLÖR NELER YAŞIYOR?
Bir kontrolörün acil durumlarda yaşadığı zorluğa işaret eden TATCA Başkanı Ayhan Kartal; “Böyle bir durumu asla yaşamak istemiyoruz. Ama maalesef ki nadir de olsa bu tür durumlar karşımıza çıkıyor. Tüylerimiz diken diken oluyor ve heyecanımız tarif edilemez bir hal alıyor. Örneğin yaklaşık 15 yıl önce THY ve Saudia Airlnes’ın uçakları havada karşı karşıya gelmiş ve büyük bir tehlike atlatmıştık. Başka bir olayda ise Atatürk Havalimanı trafiğe kapatılmıştı. Çok üzücü ve tarif edilmesi zor duygular yaşıyoruz” dedi.

Gençlere kontrolör olma şartlarını tekrar aktaran Kartal, “Çok zor bir görev yürütüyoruz ve mesleğimize gereken saygı ve önemin gösterileceğine inanıyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

"BABAM PİLOT OLSA TANIMAM!"

Yorumlar Tüm Yorumlar (43)

Yolcu ~ 15 yıl önce
Buradaki konuşmalara bakınca psikoteknik testlerin her iki meslek grubuna da yapılmasını öneriyorum. Ulaştırma Bakanlığı ticari sürücü ehliyetli alacak olana psikoteknik zorunluluğu getirirken neden pilot ve kontrolörlere de getirmiyor? Konuşmasına, adabına dikkat etmeyen ve sanal ortamda hakarete kadar giden konuşmayı yapabilen birinin ruhsal durumunu iyi araştırmak gerekir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
selcukkas ~ 15 yıl önce
keske, yorumlar gerçek isimlerle yapılsa ha!!??...........

Yanıtla

Kalan karakter 1000
real ~ 15 yıl önce
Başkan'a bakınca sizi temsil için seçtiğiniz kişi kalitenizi de belirliyor!!!bedava içki uğruna ödünler,alınan haraçlar,kalitesiz espriler,kahvehane ağzı,üçe beşe tenezzül...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 15 yıl önce
olayı trafikçi-pilot çekişmesinden ziyade yapılan işlere göre değerlendirmek lazım. kontrolörün işi gerçekten sorumluluk isteyen ve büyük emek isteyen bir meslek. pilotların işi de en az onlar kadar külfetli bir meslek. bence durumu tartışma boyutuna getirmemek lazım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kabin ~ 15 yıl önce
gerçekten zor iş yapıyorlar ama ayhan bey lafını da hiç esirgememiş

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 15 yıl önce
bence burda anlatmak istediği kendi işlerinin daha fazla ele alınıp özen gösterilmesi yoksa pilotlara kastı yok ya adamın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kontrolör ~ 15 yıl önce
Programı izleyenler Ayhan Bey'in " bu iş o kadar stresli ve yoğun ki ve anında DOĞRU karar vermeyi gerektirir.,,o anda emniyetten başka şey düşünülecek zaman yoktur ve uçakların hangi şirket olduklarını bile göremeyecek kadar hızlı çözüm üretmek zorundasınız ve O anda babanız dahi pilotsa ona öncelik verme lüksünüz yoktur,şirket ayrımı yapıldığı iddiası bu yüzden doğru değil" dediğini de anlamışlardır..kesik cümlelerle özetlenen cümleler tamamen kasıtlı..pilot ve kontrolör birbirine düşemeyecek kadar kader ortağıdırlar..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çılgın Pilot ~ 15 yıl önce
ATC ler diyor ki "Ulan biz olmasak bu pilot takımı bi halt beceremez, havada kafa kafaya girerler ama malı onlar götürüyo biz 1500 ytl ye it gibi çalışıyoz herif benim verdiğim komutlarla inip 6500€ parayı cuk diye cebe indiriyo...." Yalansa yalan deyin :)))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Air ~ 15 yıl önce
Burada yazilanlara bakiyorum ve genelde pilotlarin "herkes pilot olur" lafina takilip kaldiklarini ve kizip talihsizce laflar soylediklerini okuyorum. Pilot olmak tabii ki de kolay bir is degil, bir çok egitim almak gerek. Stresi ve onca insanin sorumlulugu da cabasi. Ama nedense bizim ülkedeki bazi pilotlar kendilerini tanri gibi goruyorlar ve havacilikta diger meslekleri "çok basit ve ezik" saniyorlar. Cok yazik; bu tur yorumlar ancak havaciliktan anlamayan cahil kisilere ya da kompleksli kisilere yarasir. Oysa hava kontroloru olmak da en az pilotluk kadar onemli bir gorevdir. En az bir o kadar zor ve streslidir. Dunyanin neresine bakarsaniz bakin, hava kontrolorlugu çok iyi para kazandiran bir meslektir. Mesela havacilikta grevleri genelde uçus personeli yapar(kabin kokpit)ve sirketler buna hazirliklidir.Ama ne yazik ki hava kontrolorlerinin grev yapmasi dusuncesi bile yeri gögü korkutur. Havacilik bir ekip isidir. Küçük komplekslere yer yoktur. Herkesin görevi son derece önemli. Atip tutmayin bosuna.Cahilce konusup, kendinizi basitlestirmeyin çunku burasi bilgi paylasim sitesi. Artistlik yapmak isteyen, sahneye çiksin sarki soylesin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
rubaiyat ~ 15 yıl önce
yorumları okuyorumda önceden elektronikçiler acayip saldırılardı,nooldu ? bir yerden bir işaret mi aldınız?bakıyorum hiç sesiniz soluğunuz çıkmıyor ,sizi bu rahatlığa iten sebep nedir?eee keyfiniz yerinde trafikçiler gibi.ama sıra sizde gelecek kontrolörlere sırtınızı yasladınız ama önce sırtıızdan hançerleneceksiniz haberiniz yok benden demesi. arkadaşlar bu iki gruba(bir önceki yorumlardan okumuştum)selam bile verilmez,adamların gözünü para hırsı bürümüş allah gözünüzü doyursun.ne diyeyim başka!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000