04 Kasım 2014, Salı 08:20:26

ATATÜRK HAVALİMANI'NDA EBOLA VE MERS NÖBETİ

Dünyayı tehdit eden Ebola ve Mers virüslerine karşı, Atatürk Havalimanı’nda 20 kişilik ekip gece gündüz nöbet tutuyor. Olası vakalara ilk müdahaleyi yapan ekip “Mikroplara geçit yok” dedi.
  • valla en çok risk altında olan siz değilsiniz sn sağlık görevlileri teçhizatınız tam..asıl kabin memuru risk altında..yüz yüze çıplak elle günde 500 kişiyle temas eden kabin memurları...

Türkiye, Ebola ve Mers virüsüne karşı en yüksek seviyede önlem alan ülkelerin başında geliyor. Zira hava trafiğinde transit ülke olması nedeniyle, Ebola ve Mers virüsü taşınma riski oldukça fazla. Üst düzey önlemlerin alındığı Atatürk Havaalimanı’da  olası vakaları karşılayan 20 kişilik bir ekip, gece gündüz demeden bekliyor.

Türkiye örnek ülke

Türkiye’nin  aldığı önlemlerin pek çok ülke tarafından incelendiğini söyleyen Dr. Aykut Yener Kavak, “Sağlık Bakanlığı’nı arayıp soruyorlar. Yine büyükelçilikler ve kendi havayolu şirketleri aracılığıyla alınan önlemlerle ilgili bilgi istiyorlar. Özellikle Çin, İsrail, Hindistan’ın Türkiye’nin aldığı önlemlerin neler olduğunu Sağlık Bakanlığı’na sorduğunu biliyoruz. Yine İngiliz, Katar Havayolları gelip bize sordular” dedi.

Her an risk altındayız

Havaalanında 20 kişilik bir sağlık ekibinin hazır bulunduğunu  belirten Kavak, Ebola ve Mers’in en fazla sağlık personeline bulaştığını hatırlatarak, “Olası vakalarda mikrobun sağlık personeline bulaşmaması için son teknolojiyle donatılmış ekipmanlara sahibiz. Dışarıya hava vermeyen kabinlerimiz var. Bulaşma riski korkusunu elbette yaşıyoruz. Ebola en fazla sağlık çalışanlarına bulaştığı bilinen bir gerçek. Doğal olarak yeni doğmuş bebeğini, evdeki hasta annesini düşünüyor insan. Bu yüzden yeni gelen personele hem mesleki hem de motivasyon eğitimi veriyoruz. Neticede biz de mikropla savaşıyoruz” dedi.

HACILARI UÇAĞIN KAPISINDA KARŞILADIK

Kavak, bugüne kadar Türkiye’ye dönen yaklaşık 60 bin hacıyı uçak kapısında karşılayıp kontrol ettiklerini söyledi. Takibin burada bitmediğini kaydeden Kavak sözlerini şöyle sürdürdü: “Hacıların formlarını Halk Sağlığı Müdürlüğü’yle paylaşıyoruz. Onlar da ilgili aile hekimlerine bilgilendiriyorlar. Aile hekimleri hacıları 14 gün takip ediyor.  Öte yandan dünyada Afrika’ya en yoğun uçuş yapan havayolu şirketlerinden biri THY. Yolcuların yüzde 80’i yabancı ve transit yolcu. Gelişlerde, yolcu listelerini alıyoruz. İçlerinde Türkiye vatandaşı varsa aile hekimleri bu vatandaşları 21 gün takip ediyor.”

Nijerya kontrol altında

Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) Nijerya’daki Ebola salgınının kontrol altına alındığı ve bu tehlikenin sona erdiği bilgisini aldıklarını söyledi. Hatipoğlu, Ebola salgınının en çok Batı Afrika ülkeleri; Gine, Sierra Leone, Liberya ve Nijerya’da görüldüğünü hatırlatarak “Bu salgının gündeme gelmesinden itibaren yaklaşık 50 gündür Nijerya’da yeni bir Ebola vakası olmadığı bilgisi geldi. Bu, Türk Hava Yolları (THY) ve dolayısıyla ülkemiz için iyi bir haber. Çünkü salgın bölgesindeki dört ülkeden biri olan Nijerya, THY’nin direkt uçuşu olan tek  ülke” diye konuştu. Hatipoğlu, DSÖ’nün, Ebola azami kuluçka süresinin iki  katı olan 42 günlük süre zarfında Nijerya’da yeni vaka görülmemiş olması sonucunda, salgının temizlendiğini bildirdiğini aktardı. (Star)

ATATÜRK HAVALİMANI'NDA EBOLA VE MERS NÖBETİ

Yorumlar

eren ~ 9 yıl önce
valla en çok risk altında olan siz değilsiniz sn sağlık görevlileri teçhizatınız tam..asıl kabin memuru risk altında..yüz yüze çıplak elle günde 500 kişiyle temas eden kabin memurları...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000