21 Eylül 2015, Pazartesi 08:40:04

Atatürk Havalimanı transit merkezi oldu

Milliyet yazarlarından Güngör Uras, Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı'nın açıklamalarını değerlendirerek, THY'nin işinin kolaylaştırılması gerektiğini vurguladı.
  • Aldigim duyumlara gore Bir mobil operator firmasi 3ncu havaalani icin nakit 1 milyar dolar isim hakki teklifi yapmis, omur boyu degistirilemeyecek bu isim icin ,ciddi olarak dusunulmeye baslanmis yetkililer tarafindan
  • 10 yıldan bu güne fanatikçe ben ve çevremdeki tüm arkadaşlarım, tüm uçuşlarımızı THY'yla yaptık, Singapur, Kuala Lumpur, Pekin, Tokyo, Bangkok, Hong Kong gibi destinasyonlara arkadaşlarımızla toplam inanınız ki yüzlerce yurtdışı bilet aldık, Elite Plus seviyesine çok yakın bir MilesSmiles Elite üyeyim, ancak o kadar acımasızca fiyatlar belirliyorki THY, AYT/BKK/AYT Eylül içerisinde ekonomi bileti 3300.-TL na kadar satarken bir başka tarafta Moskova/Vnukovo/Bangkok/Vnukovo İstanbul aktarmalı bileti 1450.-TL na satabiliyor, uzakdoğuya ucuza gidebilmek için Moskova'ya gitmek zorunda bırakıyor beni ne yazıkki THY. 3 gün önce 535 USD gibi bir rakama çok üzülerek istemeye istemeye ETIHAD AIRWAYS den almak zorunda kaldığım İstanbul uzakdoğu gidiş/dönüş biletimle ben yine uzakdoğudayım, uzakdoğu tatilimi yapıyorum, yanımdaki arkadaşıma 600.-USD civarında istanbul uzakdoğu gidiş/dönüş biletini EMIRATES AIRWAYS den satın aldık, iki ay sonrası için tekrar ben ve tüm arkadaşlarımın biletlerini QATAR AIRWAYS den 1130.-TL ve 1360.-TL gibi rakamlara satın aldık, bu biletlerin büyük kısmı İstanbul/BKK/İstanbul gidiş/dönüş biletlerdir, ben ve çevremdeki büyük müşteri grubunu fiyat politikaları sebebiyle kaybetti, çok zengin insanlar değiliz, biraz bütçelerimizden fedakarlık yaparak vizesiz ülkelere gitmeye çalışan sıradan vatandaşlarız, ben THY ile uçamadığım için inanın ki çok üzgünüm, bir yerde bir yanlışlık var ve yanlış bir bilet fiyatlandırma sistemi var gibi geliyor bana, bilen varsa bu konuda yazabilecek mesajlarını beklerim, herkes adına, herkese saygılarımla.
  • 3. Havalimanı şart. Karşı çıkanları anlamak çok zor.
  • Yeni baseler şart.
  • Iyi hos yazmissiniz %12 Amerika, %24 uzak dogu, %30 avrupa diye Afrika pazarindan neden hic soz acilmamis? Bos koltuk yok hat cok ve saglik acisindan en riskli bolge. Digerlerine gore az gelir elde ediliyorsa neden buralara uculup saglik riske atiliyor? Eger gelir cok ise neden bahsi gecmiyor? Pazarin buyuklugu tartisilmaz, bugun bizim uctugumuz heryere zaten Air France A330, British B747 yolluyor biz B739 ile yapiyoruz. Avrupa meydanlarinda A380lerin yaninda kucucuk kalan 321lerimize yanalim, Afrikadaki genis govdelerin yavrulari 739lara mi?
  • 3. Havalimanin adi Recep Tayyip Erdogan Havalimani, kodu da RTE olacak. Boylece adi uluslararasi alan da olumsuzlestirilecek. Tipki New York John F. Kennedy (JFK) Havalimani gibi
  • Yukarıda "Politik Karar" rümuzu ile yazan kişinin duygularını anlayıp, düşüncelerini de paylaşmakla birlikte: bugün için AHL'nin ufak ilaveler haricinde büyütülmesi artık maalesef olanaksızdır. O iş, öngörü sahibi olunsaydı, 1999 depreminden sonraki birkaç yıl içinde gerekli kamulaştırmalar vs. işlemler yapılarak muhtemelen yapılabilirdi... Buna çok geç kalındı. İstanbul'un sivil havacılık potansiyelinin nerelere gelebileceği tahayyül bile edlemedi. O zamanki THY ise zaten bugünküyle mukayese dahi edilemeyecek durumdaydı... Yani artık AHL için çok geç!.. :(((
  • 3. Meydanin ismi de Atatürk olsa keşke.
  • Ataturk Havalimani'nin islevsizlestirilmesi gerekmektedir. Cunku havalimaninin adi Ataturk ile baslamaktadir ve Ataturk adi tum yurttan tez zamanda silinmelidir. Bu mevcut zihniyetin bakis acisidir. Bu bakis acisi degismedikce Ataturk Havalimani'nda koklu degisiklik beklemek hayaldir.

Milliyet yazarlarından Güngör Uras, Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı'nın açıklamalarını değerlendirerek, THY'nin işinin kolaylaştırılması gerektiğini vurguladı.

THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, “Bizim İstanbul Atatürk Havalimanı’nın trafiği New York’taki JFK Havalimanı’nın-kinden daha yoğun hale geldi” dediğinde inanamadım. JFK ile Atatürk Havalimanı’nın trafik rakamlarını buldum.

2014’te JFK Havalimanı’na 422 bin uçak inmiş kalkmış. Bizim Atatürk Havalimanı’na inip kalkan uçak sayısı 439 bin.  JFK Havalimanı’nda 53.2 milyon yolcu uçuş yapmış. Bizim Atatürk Havalimanı’nda 2014 yılında 56.6 milyon yolcuya hizmet verilmiş. n JFK’nın yıllık kargo trafiği 1.3 milyon ton. Atatürk Havalimanı’nın 1.6 milyon ton. n Atatürk Havalimanı uçuş pisti uzunluğu toplam 5.3 mil, konaklama pisti 14.9 mil. JFK Havalimanı uçuş  pisti 9 mil, konaklama pisti 25 mil.

Atatürk Havalimanı’nı en fazla kullanan havayolu şirketi THY. THY uçaklarının rötar yapmaması, özellikle transit yolcu konusundaki geçişlerin engellenmemesi için, Üçüncü Havalimanı’nı beklerken, Atatürk Havalimanı’nın uçuş ve uçak konaklama pistlerinin mutlaka ve hemen genişletilmesi gerekiyor. Bu iş Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin işi ama gecikme THY’nin marka değerini azaltıyor. Genişleme için yapılacak istimlaklere harcanacak paranın çok büyük kısmı transit uçuşlardaki büyüme sonucu döviz olarak ülkeye girecek.

Yolcunun yarısı ‘transit’

İlker Aycı, diyor ki:

“Küresel havayolu trafiğinin yaklaşık 2/3’ü Türkiye üzerinden geçiyor. THY, on yıldır transit yolcuya dayalı bir büyüme modeli uyguluyor.”

Bugün 294 uçak ile 110 ülkede 280 uçuş noktasına yolcu taşıyor. Toplam taşımada iç hat yolcusunun payı yüzde 13 iken transit yolcu oranı yüzde 48 oldu.

THY’nin yıllık yolcu sayısı 62 milyon dolayında. Gelirlerinin yüzde 85’i döviz geliri. Yurtdışı uçuş gelirlerinde Amerika kıtası uçuşlarının payı yüzde 12, Uzakdoğu’nun payı yüzde 24, Avrupa uçuşlarının payı yüzde 30 oranında.

THY Atatürk Havalimanı’nı transit yolcu merkezi haline getirdi. İstanbul; Dubai, Frankfurt ve Paris ile rekabet ediyor. Asya’dan, Afrika’dan, Ortadoğu’dan gelen yolcular, İstanbul’dan THY uçaklarıyla dünyanın her köşesine taşınıyor. THY’nin taşıdığı transit yolcu sayısı yılda 29 milyona yaklaştı. 

Ciroda, ihracatta en büyük

Yolcu taşıma geliri 11 milyar dolar. 17 iştiraki ile toplam cirosu 15 milyar dolar. THY, 17 milyar dolarlık aktif büyüklüğü, 15 milyar dolar satış geliri ve 2014’teki 8 milyar dolar (dış hizmet) ihracat geliriyle, ülkenin en büyük dışa açık, dış pazarlarda rekabet eden şirketi oldu.

2014’te Türkiye’de en büyük ihracatı gerçekleştiren Tüpraş’ın ihracat geliri 3.7 milyar dolar, Ford Otosan’ın 3.4, Renault’nun 3.0 milyar dolar oldu.

İlker Aycı, “THY’nin hedefi 450 uçaklık filo ile 100 milyon yolcuya ulaşmak” diyor. THY’nin transit yolcu faaliyetinin gelişmesine paralel olarak önümüzdeki 6 yıl içinde filoya katılacak 228 uçak için yaklaşık 14 milyar dolar ek kaynak yaratacağını anlatıyor.
THY uçak alımlarında uçak finansmanı için kullanılan tahvil ihracından yararlanıyor. Geçtiğimiz günlerde 3 yeni Airbus 321 200 tip uçak için 99 milyon dolarlık yeni bir tahvil ihracı gerçekleştirildi. Döviz geliri nedeniyle kur riski sorunu yok. 2015 yılında döviz borcu 7.8 milyar dolar. Yıl içinde ödenecek borç taksiti 859 milyon dolar.

Güngör Uras / Milliyet

Atatürk Havalimanı transit merkezi oldu

Yorumlar Tüm Yorumlar (24)

iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Aldigim duyumlara gore Bir mobil operator firmasi 3ncu havaalani icin nakit 1 milyar dolar isim hakki teklifi yapmis, omur boyu degistirilemeyecek bu isim icin ,ciddi olarak dusunulmeye baslanmis yetkililer tarafindan

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Fanatik THY'li ~ 9 yıl önce
10 yıldan bu güne fanatikçe ben ve çevremdeki tüm arkadaşlarım, tüm uçuşlarımızı THY'yla yaptık, Singapur, Kuala Lumpur, Pekin, Tokyo, Bangkok, Hong Kong gibi destinasyonlara arkadaşlarımızla toplam inanınız ki yüzlerce yurtdışı bilet aldık, Elite Plus seviyesine çok yakın bir MilesSmiles Elite üyeyim, ancak o kadar acımasızca fiyatlar belirliyorki THY, AYT/BKK/AYT Eylül içerisinde ekonomi bileti 3300.-TL na kadar satarken bir başka tarafta Moskova/Vnukovo/Bangkok/Vnukovo İstanbul aktarmalı bileti 1450.-TL na satabiliyor, uzakdoğuya ucuza gidebilmek için Moskova'ya gitmek zorunda bırakıyor beni ne yazıkki THY. 3 gün önce 535 USD gibi bir rakama çok üzülerek istemeye istemeye ETIHAD AIRWAYS den almak zorunda kaldığım İstanbul uzakdoğu gidiş/dönüş biletimle ben yine uzakdoğudayım, uzakdoğu tatilimi yapıyorum, yanımdaki arkadaşıma 600.-USD civarında istanbul uzakdoğu gidiş/dönüş biletini EMIRATES AIRWAYS den satın aldık, iki ay sonrası için tekrar ben ve tüm arkadaşlarımın biletlerini QATAR AIRWAYS den 1130.-TL ve 1360.-TL gibi rakamlara satın aldık, bu biletlerin büyük kısmı İstanbul/BKK/İstanbul gidiş/dönüş biletlerdir, ben ve çevremdeki büyük müşteri grubunu fiyat politikaları sebebiyle kaybetti, çok zengin insanlar değiliz, biraz bütçelerimizden fedakarlık yaparak vizesiz ülkelere gitmeye çalışan sıradan vatandaşlarız, ben THY ile uçamadığım için inanın ki çok üzgünüm, bir yerde bir yanlışlık var ve yanlış bir bilet fiyatlandırma sistemi var gibi geliyor bana, bilen varsa bu konuda yazabilecek mesajlarını beklerim, herkes adına, herkese saygılarımla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
qwert ~ 9 yıl önce
3. Havalimanı şart. Karşı çıkanları anlamak çok zor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Yeni baseler şart.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Afrika ~ 9 yıl önce
Iyi hos yazmissiniz %12 Amerika, %24 uzak dogu, %30 avrupa diye Afrika pazarindan neden hic soz acilmamis? Bos koltuk yok hat cok ve saglik acisindan en riskli bolge. Digerlerine gore az gelir elde ediliyorsa neden buralara uculup saglik riske atiliyor? Eger gelir cok ise neden bahsi gecmiyor? Pazarin buyuklugu tartisilmaz, bugun bizim uctugumuz heryere zaten Air France A330, British B747 yolluyor biz B739 ile yapiyoruz. Avrupa meydanlarinda A380lerin yaninda kucucuk kalan 321lerimize yanalim, Afrikadaki genis govdelerin yavrulari 739lara mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Afrika'ya ~ 9 yıl önce
Guzel kardesim o verilen yuzdeleri topla (13% yurt icini de ekle) kalan Afrika gelirleridir zaten. Sanki cok onemli bir acigi bulmus gibi ortaligi niye velveleye veriyosun?
Cevap ~ 9 yıl önce
Ah benim matematigi iyi ama okuma anlamasi kotu olan vatandasim, keske ilk cumleden sonrasini da okusaydin... Anlatilmak istenen afrika payinin yuzde kac oldugumu orda? Yorumu ben yazmadim ama sonlari bi okusaydin keske. Adam diyor ki neden genis govdeyle afrikaya ucmuyoruz sen kalkmis sunu toplarsan bunu cikarip buna bolersen x'i bulursun. He canim he. Sizin gibi sig fikirliler havaci olmus da nolmus acaba?
RTE ~ 9 yıl önce
3. Havalimanin adi Recep Tayyip Erdogan Havalimani, kodu da RTE olacak. Boylece adi uluslararasi alan da olumsuzlestirilecek. Tipki New York John F. Kennedy (JFK) Havalimani gibi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
RTE'ye ~ 9 yıl önce
Bir ara her yerde Kenan Evren ismi vardir. Rahat ol RTE'nin de ismi silinir. Olmayan arabanla sen su ovundugunuz duble yollarda kostur.
cover ~ 9 yıl önce
Kenan evren hangi eseri bırakmış bu ülkeyede ismi kalacak? Recep Tayyip Erdoğan'ın iktidarı boyunca 3. Boğaz köprüsü, Marmaray, yüksek hızlı tren, Gebze körfez geçişi, Türkiyede denize inşa edilmiş ilk havalimanı, boğaz altında tüp geçit projesi ve avrasya tüneli, nükleer santraller, üniversiteler, otoyollar, köprüler, demir yolu hatları ve buraya yazmakla sığmayacak bir çoğu hizmete açılmış binlerce proje. Bunların hangi birini silebilirsiniz? Ayrıca silip yok etmekten vakit bulursanız bir kez olsun bu ülkeye hizmet ederek rakip olmaya çalışın Erdoğan'a.
H ~ 9 yıl önce
Sen de kına yak bi yerlerine..
Covera ~ 9 yıl önce
Banka hesabini kontrol et;) iyi is cikardin
mafaky ~ 9 yıl önce
Yukarıda "Politik Karar" rümuzu ile yazan kişinin duygularını anlayıp, düşüncelerini de paylaşmakla birlikte: bugün için AHL'nin ufak ilaveler haricinde büyütülmesi artık maalesef olanaksızdır. O iş, öngörü sahibi olunsaydı, 1999 depreminden sonraki birkaç yıl içinde gerekli kamulaştırmalar vs. işlemler yapılarak muhtemelen yapılabilirdi... Buna çok geç kalındı. İstanbul'un sivil havacılık potansiyelinin nerelere gelebileceği tahayyül bile edlemedi. O zamanki THY ise zaten bugünküyle mukayese dahi edilemeyecek durumdaydı... Yani artık AHL için çok geç!.. :(((

Yanıtla

Kalan karakter 1000
3. Meydan ~ 9 yıl önce
3. Meydanin ismi de Atatürk olsa keşke.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Başka ~ 9 yıl önce
Başka ne koyacaklar ki? Var mı daha büyük bir lider yeryüzünde
var tabii ki ~ 9 yıl önce
Recep Tayyip Erdoğan
Olmaz ~ 9 yıl önce
Emine Erdogan yakisir
Politik Karar ~ 9 yıl önce
Ataturk Havalimani'nin islevsizlestirilmesi gerekmektedir. Cunku havalimaninin adi Ataturk ile baslamaktadir ve Ataturk adi tum yurttan tez zamanda silinmelidir. Bu mevcut zihniyetin bakis acisidir. Bu bakis acisi degismedikce Ataturk Havalimani'nda koklu degisiklik beklemek hayaldir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
HÜT ~ 9 yıl önce
Bu kadarda olmaz.YALAN SÖYLÜYORSUNUZ
Sigira ~ 9 yıl önce
Bekle bekle o Yeni Osmanli midir, ileri demokrasi midir, yeni Turkiye midir gelemeyecek;) milletin sabrini tasirdiniz ve ufak bir fragman izlediniz 2 sene once.
sözcü ~ 9 yıl önce
Atartürkçü esnafı geldi. Yine zırvalara başlarlar. Hayırlı işler, bol kazançlar...
Sigira rumuzluya cevap ~ 9 yıl önce
Muhim olan okumak degil yegen, okudugunu anlamak.
:) ~ 9 yıl önce
Cok ince bir sey olmus galiba. Bence yazan da anlamamistir;)
ulanone ~ 9 yıl önce
YUH

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000