14 Temmuz 2009, Salı 08:13:13

Artık "THY neden uçmuyor?" demeyecek...

Sabah Gazetesi yazarlarından Mahmut Övür, Türk Hava Yolları'nın Toronto'ya gerçekleştirdiği seferi köşesine taşımış. İşte Övür'ün o yazısı...
  • Torontoya inen ucaktan cikanlari sayiyorum: 1 Bakan, bakanin korumalari, 15 milletvekili ve bir kisminin esleri, 15 'in uzerinde gazeteci ve diger THY calisanlari, hatta neden geldigini anlamadigim sarkici Sinan Ozen de gelenler arasindaydi... Butun bu ekibin otel, yeme-icme ve Toronto gezi masraflari size benzin zammi olarak dondu, hayirli olsun. Candan Karlitekin'i son anda bu kalabaligi protesto edip gelmedigi icin tebrik ediyorum.
  • Daha nice yeni uçuş noktalarında görüşmek üzere Mahmut bey...
  • Aferin Mahmut...

THY Kanada'ya uçtu

Üç yılı aşan bir süredir ara ara "THY neden Kanada'ya uçmuyor?" diye yazdım ancak artık bu soruyu sormamı gerektirecek bir durum kalmadı. Çünkü 11 Temmuz 2009'da THY'nin Airbus uçağı Toronto'ya ilk sefer için havalandı.

Uçuş günü alandaki bekleme salonu çok kalabalıktı. Bir an tüm bu kalabalığın konuk olabileceğini düşündüm ama değildi, çoğu biletli yolcuydu. İlk sefere konuk olanların sayısı sınırlıydı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, AK Parti, CHP, MHP ve DTP'li 15 milletvekili, THY Genel Müdürü Temel Kotil, az sayıda havaalanı bürokratı ve sayısı 10'u geçmeyen gazeteci.

O kalabalık İstanbul Toronto hattının ne kadar güçlü bir müşteri potansiyeli olduğuna işaretti. Yolcuların önemli bir kesimi de Türkiye'nin yakın çevresindeki ülkelerden geliyordu. 15 Ocak 2006'da şöyle yazmıştım bu köşede:

"İstanbul yakın gelecekte bölgenin merkez şehri olacak. Bu nedenle sadece Türkiye'den değil, Ortadoğu'dan Kafkaslar'dan Uzakdoğu'dan da yolcu alma şansı var. THY bir an önce Toronto'ya uçmalı."
Toronto'ya ilk uçuşun başka ilkleri de vardı. Örneğin DTP Muş Milletvekili Nuri Yaman, böyle bir geziye ilk kez çağrılmıştı.

Görünce ister istemez sordum,

"Sizi bu tür gezilere çağırıyorlar mı?"

Yaman'ın cevabı pek şaşırtmadı:

"Valla yeni çağırmaya başladılar. Ben DTP adına bu tür gezilere katılan ikinci kişiyim. Bunlar geç de olsa iyi gelişmeler."

Bir de bu uçuşun yıllardır hayalini kuranlar vardı. Yanımda oturan işadamı Hasan Şarman o hayali kuranlardan biriydi. Kanada'da evi ve işyeri olan Şarman, uçuşu dört gözle beklediğini belirtiyor ve şöyle diyordu:

"Büyük bir çileden kurtulduk. Ailece Kanada'ya sık sık gidip geliyoruz. Her defasında Londra'ya gidip saatlerce beklemek, gümrük kapılarından geçmek bıktırmıştı. Sadece bu ilk uçuşa katılmak için on gündür bekliyorum."

Yaklaşık 12 saat sonra Kanada'nın en büyük şehri Toronto'ya iniyoruz. Havaalanında ilk sefer için küçük bir resepsiyon veriliyor.

Bakan Yıldırım ve Kanadalı yetkililerin konuşmasından sonra dışarı çıkıyoruz. Dışarıda Kanada'da yaşayan Türkler bayraklar ve halk oyunları ekibiyle karşılıyor ilk seferi…

Ertesi gün Bakan Yıldırım'la kahvaltıda buluşuyoruz. THY'nin Türkiye Kanada arasında hava köprüsü kurmasını konuşacağız ama onunla yetinmiyor, 3'üncü Boğaz Köprüsü'nden 3'üncü nesil (3G) iletişim teknolojisine kadar ulaşımla ilgili birçok şeyi konuşuyoruz. Yıldırım, direkt uçuşu şöyle değerlendiriyor:

"THY'nin Toronto'ya direkt uçuşu, bu ülkede yaşayan 60 binden fazla vatandaşımız ve milyonlarca çevre ülkede yaşayanlar için umut ışığı oldu. Ayrıca iki ülke arasındaki ticari, idari ve turizm ilişkilerini de çok olumlu etkileyecektir."

Mahmut ÖVÜR
SABAH

Artık "THY neden uçmuyor?" demeyecek...

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
Torontoya inen ucaktan cikanlari sayiyorum: 1 Bakan, bakanin korumalari, 15 milletvekili ve bir kisminin esleri, 15 'in uzerinde gazeteci ve diger THY calisanlari, hatta neden geldigini anlamadigim sarkici Sinan Ozen de gelenler arasindaydi... Butun bu ekibin otel, yeme-icme ve Toronto gezi masraflari size benzin zammi olarak dondu, hayirli olsun. Candan Karlitekin'i son anda bu kalabaligi protesto edip gelmedigi icin tebrik ediyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Daha nice yeni uçuş noktalarında görüşmek üzere Mahmut bey...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Aferin Mahmut...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000