28 Ocak 2010, Perşembe 17:30:09

Antalya Havalimanı hedef büyüttü

Antalya Havalimanı, yılda 25 milyon yolcuya hizmet verebilecek kapasiteye ulaştı...

Havalimanının işletme hakkını 15 yıl süreyle elinde bulunduran ICF Airport'un Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serhat Çeçen, bu sayı ile Avrupa'da ilk 5 arasına girileceğini söyledi. 
 
Antalya Havalimanı yeni iç hatlar terminalinin tanıtımı yapıldı. Yeni terminal binasının iç hat kapasitesini yüzde 5 artıracağını ifade eden Serhat Çeçen, havalimanındaki tüm yenilemelerle birlikte 100 milyon Euro'luk bir yatırım gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Yeni terminal binasının mart ayının sonundan itibaren tüm üniteleriyle hizmet vermeye başlayacağını anlatan Serhat Çeçen, "Mevcut iç hatlar binası 17 bin metrekarelik bir alandaydı. Yeni terminal 35 bin metrekareye çıktı. İç hatlar terminali en son teknolojilerin uygulandığı, yolcu konforuna endeksli hale getirildi. Önümüzdeki süreci iyi değerlendirirsek Antalya'nın buna ihtiyacı vardı. Antalya'da sezon kısa, uzatabilmek için birkaç tane plan yapmamız lazım. Bunların en önemli aktörü havalimanı. Burada direk uçuş ve transit yolcu sayısını artırabilirsek bizim ekstra iç hatlar kapasitesine ihtiyacımız var." dedi.

Çeçen, Antalya Havalimanı'nın iç hat trafiğinin 2007'den bu yana yüzde 50'nin üzerinde artış gösterdiği tespitinde bulunarak şu bilgiyi verdi: "Havayollarının çeşitlenmesi ve turizmin aktif olması bu artışa yol açtı. THY'nin direk uçuşlarının buradan olması ve bunu ileride artırmaya yönelik çalışma içine girilmesi Antalya için çok önemli. Şu anta Antalya'ya Erzurum, İzmir, Ankara, Van, Adana gibi illerden direk uçuluyor. Bu direk uçuş sayıları artırılırsa, bağlantı uçuşlarıyla birlikte iç hatlar yolcu sayısı artacak. Stockholm'e uçacak yolcu gelsin Antalya'dan uçsun istiyoruz."

ANTALYA HAVALİMANI AVRUPA'DA İLK 5'E GİREBİLİR

ICF olarak Antalya Havalimanı'nın iç hatlar ile 1. dış hatlar terminallerini Nisan 2007'de, 2. dış hatlar terminalini de 2009'da işletmeye başladıklarını anımsatan Serhat Çeçen, "2008 biterken dünyadaki ekonomik krizden dolayı çok olumsuz bir havayla 2009'a başlamıştık. Antalya'nın çok etkileneceği düşünülerek hareket edildi. Zaman geçtikçe korkulacak kadar büyük bir etki olmadığını yaşamaya başladık. 2009'da uluslararası yolcu sayısı 2008'e göre yüzde 3-4 düşüşle geçti. Beklentilerimiz bunun çok üzerindeydi. 2010'da 2008'den de daha iyi oluruz gibi bir düşüncemiz var. 2010 için kriz beklerken şuan baktığımız da hava her şeyin iyi gittiği yönünde." diye konuştu.

Antalya Havalimanı'nın 2009'da 19 milyona yakın yolcuya hizmet verdiğini ifade eden Serhat Çeçen, şöyle devam etti: "Yolcu sayısı olarak Avrupa'da 21'inci, dünyada 70. sıradayız. İspanya'ya 60 milyon turist gidiyor ve bunun 20 milyonu sadece güney sahillerine iniyor. Biz Türkiye olarak 20 milyon turist alıyoruz. Antalya'daki 5 yıldızlı otel sayısı İspanya'nın tamamından fazla. Antalya olarak 25 milyon yolcuyu bugün alabiliriz, havalimanımız buna müsait. 25 milyonu aldığımızda Avrupa'da ilk 5'e girer duruma geleceğiz." Serhat Çeçen, 15 yılda 30 milyon yolcu kapasitesine ulaşacaklarının altını çizdi.

HAVALİMANI KENDİ ENERJİSİNİ ÜRETECEK

Serhat Çeçen, ihale bedeli olarak 3 milyar dolar ödedikleri Antalya Havalimanı'nı işletmek için devlete her yıl 150 milyon dolar kira ödeyeceklerini de kaydetti.

Şartnamelerinde yer almamasına karşın havalimanına 100 milyon Euro'luk yenileme yatırımı yaptıklarını belirten Çeçen, bunlar arasında bir tane de enerji santralinin yer aldığını söyledi. Antalya'nın enerjisini çevre illerden karşılamasını dikkate aldıklarını vurgulayan Çeçen, "Antalya Havalimanı'nın yıllık enerji tüketimi yaklaşık 6 megavat. Şartnamemizde yer almamasına rağmen mayıs ayı itibariyle bitirmeyi planladığımız bir enerji santralimiz var. 8 megavat gücündeki santralimizde kendi doğalgazdan enerjimizi üreteceğiz."

'PİRİŞTİNE HAVALİMANI'YLA İLGİLENİYORUZ'

Serhat Çeçen, 1 Mart'ta ihaleye çıkacak olan ve Kütahya, Afyonkarahisar, Uşak illerine hizmet verecek Zafer Havalimanı'yla ilgili çalışma içinde oldukları bilgisini aktardı.

Yurt dışında ise Kosova'nın Piriştine Havalimanı ile ilgilendiklerini anlatan Serhat Çeçen şunları söyledi: "Bir ay önce ön yeterlilik aldık. İhale 10 Nisan'da sonuçlanacak. ICF markasını Doğu Avrupa'ya taşıma gibi bir hedefimiz var. Bu anlamda çok ciddi çalışıyoruz. Piriştine Havalimanı'nın giden-gelen 1,5 milyon yolcusu var. 20 senelik bir yap-işlet-devret projesi. Yapılacak olan terminal binaları ve havalimanı ek üniteleri var. Bu yolcuya göre çalışma olacak ve onun üzerine bir fiyat teklifi olacak. Orada ön yeterlilik alan 3 gruptan bir tanesiyiz."

Zaman

Antalya Havalimanı hedef büyüttü

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000