07 Ağustos 2008, Perşembe 08:03:25

"Anadolujet yeni bir kimlik kazandırdı"

Referans Gazetesi yazarı Nur Demirok, Hamdi Topçu'yla olan görüşmesini köşesine taşıyarak Anadolujet'i ele almış...
  • ÖNCE BOĞAZİÇİ DERKENN T.H.T TURK HAVA TASIMACILIĞI ARDINDAN T.H.Y VE ŞİMDİLERDE ANADOLUJET ASLINDA ANKARDAN YILLARDIR AYNI DESTİNASYONLARA SEFERLER VARDI SADECE BİRŞEYİ YENİYMİŞ GİBİ GOSTERMETE ÇALIŞMAK YANLIŞ,ALLAH UTANDIRMASIN

Geçenlerde bir toplantı vesilesiyle THY Yönetim Kurulu Başkanvekili Hamdi Topçu'yla tanıştım. Kendisi aynı zamanda THY İcra Komitesi'nde görev yapıyor. Uzun sohbetimiz sırasında bana oldukça ilginç bilgiler verdi.

Gördüğüm kadarıyla THY'nin başında stratejik kararları oluşturan önemli isimlerden biri kendisi. Örneğin "Anadolu Jet" projesinin ortaya çıkmasında epey emeği geçmiş. Halen THY'nin 1.5 milyon olan yolcu sayısının bu projeyle 2 milyonun üzerine çıkabileceğini ilk düşünenler arasında Hamdi Topçu da var.
Bilindiği üzere "Anadolu Jet" Ankara'yı merkez kabul eden "low cost carrier" (düşük maliyetli yolcu taşıma modelini benimsemiş) bir havayolu şirketi. Amacı her keseye uygun fiyatlarla "THY güvenliği"nden taviz vermeden Anadolu kentlerine ekonomik uçuşlar sağlamak.
Maliye kökenli olmasına rağmen işin pazarlama inceliklerini de çok iyi bilen Hamdi Topçu'nun arzusu bu projeyi daha da rekabetçi hale getirmek. Uçak bakımı, güvenlik ve taşıma yükümlülükleri açısından bu proje, tamamen THY'nin sorumluluğu altındaymış. İlk önce "business" bölümünün iptaliyle 150 olan koltuk sayısı 170'e kadar çıkarılmış; "ikramlar", "bagaj" ve "servis personeli" kısıtlanarak maliyetler düşürülmüş.
Bu tasarrufa ek olarak uçaklar "tek tip" olarak servise konmuş. (B737400) Böylece bakım ve kokpit giderlerinde ek tasarruflar sağlanmış. Oluşan avantaj olduğu gibi bilet fiyatlarına yansıtılmış. Tüm mesele doluluk oranlarını yakalamakmış. 304 seferle başlayan faaliyet, kısa sürede 25 civarında kent merkezine ve yaklaşık 400 sefere ulaşmış.

Tabii kimileri hemen bu işten rahatsız olmuş. Eleştiriler filan derken tercih seçeneklerinin kısıtlandığı yönünde çatlak sesler yükselmiş. Hatta iş "Rekabet Kurulu"na kadar gitmiş. Sonuçta bir şey çıkmayınca uygulama adeta bir "sosyal proje" haline dönüşmüş. Uçuşlar İzmir, Bodrum, Dalaman, Antalya, Adana, Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Malatya, Adıyaman, Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Erzincan, Batman, Muş, Van, Erzurum, Kars, Trabzon, Sinop, Merzifon ve Samsun'a kadar ulaşmaktaymış şimdi.
Hamdi Topçu'nun sıcak sohbetinden öğrendiğim bir başka gerçek ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuyla ilgili özel hassasiyeti oldu.
Başbakan, iktidara geldikleri ilk günden itibaren "Esenboğa Havalimanı"nın Türkiye'nin büyüklüğüne ve bir başkente yakışmadığını söyleyip durmuş. Hatta buranın bir "taşra kenti havalimanına" benzediğinden bile yakınmış. Her defasında "Türkiye'nin gücünü yansıtan bir havalimanı istiyorum" demiş. Bunun üzerine yoğun bir faaliyetle 2004'te modern terminal binalarının inşaatına başlanmış. Dünyadaki en ileri güvenlik unsurlarıyla donatılan yeni Esenboğa'nın yıllık yolcu kapasitesi bir anda 2 milyondan 10 milyona çıkmış. Başbakan, modern terminali hizmete açtıktan sonra bu kez buranın atıl kalmaması ve "Ankara'ya yakışır cazibe merkezi" olması gerektiğini vurgulamaya başlamış. İşte Hamdi Topçu "Anadolu Jet" fikrinin önce Başbakan'ın kafasında oluştuğunu sonra kendilerinin bu fikri geliştirdiklerini söylüyor.

Ankara'nın "Anadolu Jet" projesine merkez olması bana göre gerçekten büyük şans. Öyle görünüyor ki proje, yalnız Anadolu'yu Ankara'ya taşımakla kalmayacak; zamanla saygın bir marka haline dönüşerek uluslararası destinasyonlara da ulaşacak. Tıpkı "Ryanair", "Easyjet" ve "JetBlue" gibi.
Projenin her şeyiyle birlikte isminin de tam yerine oturduğu kanısındayım. "Anadolu Jet" yalnız yerli tüketiciye değil; yabancıya da çok şey anımsatıyor. Markayı uluslararası fonetiğe uydurmak için yakın gelecekte "AnadoluJet-AnatolianJet" gibi "ilave ikinci bir satıra" ihtiyaç duyulacak gibi görünüyor. ("Anadolu" ve "Jet" kelimeleri birleşik yazılıyor)

Hamdi Topçu'yla yaptığım mülakatın hemen arkasından bir seyahat sırasında "Anadolu Jet"le birkaç kez uçmuş bir Alman işadamıyla tartışma fırsatı da buldum. THY yönetimine ufuk açabilecek ilginç bir önerisi dikkatimi çekti: "Anadolu Jet'in imaj olarak THY'nin vesayeti altında olmaması lazım. Ülkeniz bir tarih ve folklor hazinesi! Neden ‘Anadolu Jet' uçaklarının gövdesine folklorik simgeler giydirmiyorsunuz? Stilize edilmiş birkaç simge mesela! Hatta turistik yörelerinizin görüntüleri.. Yarın yurtdışı seferleri çoğaldığında ‘Anadolu Jet' turizminiz için kim bilir ne kadar yarar sağlayacaktır!"
Anlaşılan o ki "Anadolu Jet" daha estetik bir platformda "low cost carrier" olarak "Ankara merkezli uluslararası bir havayolu" haline gelecek. Böyle bir gelişme, ileride başta Karadeniz olmak üzere tüm Anadolu'nun iç ve dış turizme açılması demek!

Nur Demirok / Referans

"Anadolujet yeni bir kimlik kazandırdı"

Yorumlar

RumuzRUMUZ ~ 16 yıl önce
ÖNCE BOĞAZİÇİ DERKENN T.H.T TURK HAVA TASIMACILIĞI ARDINDAN T.H.Y VE ŞİMDİLERDE ANADOLUJET ASLINDA ANKARDAN YILLARDIR AYNI DESTİNASYONLARA SEFERLER VARDI SADECE BİRŞEYİ YENİYMİŞ GİBİ GOSTERMETE ÇALIŞMAK YANLIŞ,ALLAH UTANDIRMASIN

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000