06 Temmuz 2010, Salı 18:42:42

AMSTERDAM'DA YARDIM EKİPLERİ SUÇLU

Hollanda’da, geçen yıl Amsterdam'da düşen THY uçağı gündemden inmiyor. Kısa süre önce resmi kaza raporunu açıklayan Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi (OVV), yayımladığı yeni raporda ilk yardım ekiplerini suçladı.
  • Raporun orijinalinde birimler ve ekipler arasındaki iletişim eksikliğinin bu konuda belirlenmiş usullerin olmamasından kaynaklandığı yazılı. Bizdeki talimatlarda bu konular ne kadar net acaba? Kim kaza durumunda kimlere (itfaiye, güvenlik, sağlık, ATC, vb), nasıl (telsiz, telefon, alarm, vb) haber iletecek, müdahale nasıl yapılacak? (Ya da kim, ne zaman, nasıl, nerede, ne yapacak?) Uygulanabilir usullerin detaylı senaryo ve tatbikatlarla denenip oturtulması gerekir. İş başa düşünce, genel ifadelerle yazılan talimatlarla bir yere varmak olanaksız. Kazasız günler dileğiyle..
  • OVV, bu raporu -özellikle de son kısmını- "isyan" eden pilotun dikkatine sunar inşallah...
  • yardım ekipleri gercekten sabrımızı çok zorladı.pilotlardan bırı halen yasamasına ragmen ıtfaıye geldıgı halde halen pilotu cıkarmadılar.çok söyledık, pilota dokunmadılar.hostes kız perihan çok çabaladı bagırıp çagırdı ama onuda dınlemedıler.hepimiz deli olduk,o adamın yardım istekleri gözümün önünden gitmiyor.yardım ekipleri gelir gelmez ön tarafa daldılar zaten,bunu çoğu kişi gördü,biz zaten boınge dava actık.dava sonunda hollanda kurtarma ekıplerınıde dava edıcez,
  • Madem büyüksün ve de bunu iddia ediyorsun işte sana fırsat. Göster büyüklüğünü ve suçu belli olanlardan hesap sor, tazminat davaları aç ki herkes senin büyüklüğünü kabul etsin. Ama nerede o cesaret...
  • Hic bilmiyolarsa ayni piste yaklasan ucaklara sorsalardı kabul edilemez bir aciklama
  • koca meydanın taxi yollarını bile ezbere bilenler mi yönlendirme konusunda yanlış yapacaklar. ineceği pistin yaklaşma hattı deseniz, son irtibat sırasında yüksekliğe göre mesafe tahmini yapsanız, hemen hemen belli olur zaten hangi bölge olabileceği.komedi....biz de salağız yedik...
  • Teknisyenimiz kosa kosa ucaga giderken CIA ajanları tarafından bir hangarda tutulmadı mı? bunu Kotil soyledi . CIA business class ta oturan Boeing calısanlarının laptoplarını alıncaya kadar ucaga kimse yaklasıktırılmadı. Cunku Türkiyedeki barıs kartalı projesi vs ler o laptoplardaydı. Hala neyi tartısıyoruz? Yardım ekipleri neden gidemedi o ucaga bunu cevabını versinler.


Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi (OVV), 25 Şubat 2009 tarihinde başkent Amsterdam’da düşen TK 1951 sayılı Tekirdağ uçağının, ilk yardım raporunu açıkladı. OVV’nin açıkladığı rapora göre kazaya yapılan ilk yardım müdahaleleri hatalar zinciriyle dolu.

Hataların, kaza yerinin belirlenmesinde başladığının belirtildiği raporda, başta itfaiye olmak üzere, ambulansların, güvenlik güçlerinin verilen yanlış koordinat ve yönlendirme yüzünden olay yerine geç geldikleri tespit edildi.

Kaza anında ilk yardım ekipleri arasında iletişim konusunda da eksikler ve hataların olduğunun belirtildiği raporda, C2000 iletişim sisteminde teknik hatanın olmadığı, fakat bu sistemin nasıl kullanılması konusunda yeterli tecrübe ve bilgilerin ilk yardım ekiplerinde olmadığı ortaya çıkarıldı.

Rapora göre, yaralıların ve yolcuların kimliklerinin belirlenmesi konusunda da hatalar yapıldığı ve bundan dolayı da hangi yaralının hangi hastaneye gönderildiği konusunda belirsizlik ve karmaşalığın ortaya çıktığı belirtildi.

THY’nin TK 1951 sayılı Tekirdağ uçağının, mürettebat dahil 135 yolcusuyla İstanbul- Amsterdam seferini yaparken 25 Şubat 2009 tarihinde başkent Amsterdam Schiphol havaalanına inişe geçtiği sırada düşmesiyle, dördü mürettebattan 9 kişi ölmüş, 100’e yakın yolcu da yaralanmıştı. Kısa süre önce Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi’nin açıkladığı resmi rapora göre, sol yükseklik göstergesi cihazı altımetre aletinin arızalı oluşu, hava kontrol kulesinin gerekli bilgiyi pilot kabinine aktaramayışı ve pilotların da tüm uyarılara rağmen gereken müdahaleyi zamanında yapmamaları kazaya neden olarak belirtilmişti. (Hürriyet)
 

AMSTERDAM'DA YARDIM EKİPLERİ SUÇLU

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

Misafir ~ 14 yıl önce
Raporun orijinalinde birimler ve ekipler arasındaki iletişim eksikliğinin bu konuda belirlenmiş usullerin olmamasından kaynaklandığı yazılı. Bizdeki talimatlarda bu konular ne kadar net acaba? Kim kaza durumunda kimlere (itfaiye, güvenlik, sağlık, ATC, vb), nasıl (telsiz, telefon, alarm, vb) haber iletecek, müdahale nasıl yapılacak? (Ya da kim, ne zaman, nasıl, nerede, ne yapacak?) Uygulanabilir usullerin detaylı senaryo ve tatbikatlarla denenip oturtulması gerekir. İş başa düşünce, genel ifadelerle yazılan talimatlarla bir yere varmak olanaksız. Kazasız günler dileğiyle..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
OVV, bu raporu -özellikle de son kısmını- "isyan" eden pilotun dikkatine sunar inşallah...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
yardım ekipleri gercekten sabrımızı çok zorladı.pilotlardan bırı halen yasamasına ragmen ıtfaıye geldıgı halde halen pilotu cıkarmadılar.çok söyledık, pilota dokunmadılar.hostes kız perihan çok çabaladı bagırıp çagırdı ama onuda dınlemedıler.hepimiz deli olduk,o adamın yardım istekleri gözümün önünden gitmiyor.yardım ekipleri gelir gelmez ön tarafa daldılar zaten,bunu çoğu kişi gördü,biz zaten boınge dava actık.dava sonunda hollanda kurtarma ekıplerınıde dava edıcez,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Madem büyüksün ve de bunu iddia ediyorsun işte sana fırsat. Göster büyüklüğünü ve suçu belli olanlardan hesap sor, tazminat davaları aç ki herkes senin büyüklüğünü kabul etsin. Ama nerede o cesaret...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Hic bilmiyolarsa ayni piste yaklasan ucaklara sorsalardı kabul edilemez bir aciklama

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
koca meydanın taxi yollarını bile ezbere bilenler mi yönlendirme konusunda yanlış yapacaklar. ineceği pistin yaklaşma hattı deseniz, son irtibat sırasında yüksekliğe göre mesafe tahmini yapsanız, hemen hemen belli olur zaten hangi bölge olabileceği.komedi....biz de salağız yedik...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Teknisyenimiz kosa kosa ucaga giderken CIA ajanları tarafından bir hangarda tutulmadı mı? bunu Kotil soyledi . CIA business class ta oturan Boeing calısanlarının laptoplarını alıncaya kadar ucaga kimse yaklasıktırılmadı. Cunku Türkiyedeki barıs kartalı projesi vs ler o laptoplardaydı. Hala neyi tartısıyoruz? Yardım ekipleri neden gidemedi o ucaga bunu cevabını versinler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000