09 Haziran 2009, Salı 07:58:38

Almanya kimlerden vize almıyor?

Öyle her aklına esen Almanya'ya gidemeyecek. Gidebilenler için de süre sınırlaması var. Kimler mi onlar?

Almanya'ya vizesiz giriş hayali kuranları çok yakından ilgilendiriyor. Bilimadamları, şoförler, sanatçı ve sporcular bu haktan yararlanabilecek. En fazla iki ay Almanya'da kalabilecekler..

Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD) üyeleri ile bir araya gelen Büyükelçi Cuntz, Almanya'ya "vizesiz giriş" uygulamasına ilişkin soruları yanıtladı.

Cuntz, Avrupa Adalet Divanı'nın kararı doğrultusunda sanatçılar, bilim adamları, sporcular ve şoförlerin Türkiye'deki ikametlerini korumak kaydıyla ve iki ayı geçmeyecek şekilde Almanya'ya vizesiz giriş hakkı kazanmasının Türk basınına olumlu şekilde yansımasından memnun olduğunu ifade etti.

Bu uygulamanın sadece bazı meslek grupları için geçerli olmasının "ayrımcılık" olarak değerlendirilmesinin doğru olmadığını ifade eden Büyükelçi Cuntz, Adalet Divanı'nın kararına saygılı olduklarını ve bu karar çerçevesinde bu alanlarda hizmet vermek üzere Almanya'ya gidecek olanlar için böyle bir uygulama getirildiğini kaydetti.

Havaalanındaki sorunlar

Büyükelçi Cuntz, havalimanlarına bu uygulamaya ilişkin tebligat henüz gitmediği için sorunlar yaşandığının hatırlatılması üzerine, vize muafiyeti uygulamasından aslında Alman federal polisinin de haberdar olduğunu söyledi. Bu uygulama kapsamına giren kişilere arzu ettikleri takdirde bir vize muafiyet belgesi verilebileceğini, bunun da sınırlarda kolaylık sağlayacağını ifade eden Cuntz, "hukuki bir değeri bulunmayan bu belgeyi alma şartı bulunmadığını ancak işleri kolaylaştıracağını" bildirdi.

Cuntz, "Vizesiz giriş kararı alınmışken, neden bir de bu tür bir vize muafiyeti belgesine ihtiyaç görüldüğü, bu uygulamanın aslında Adalet Divanı kararını sulandırma amacı taşıdığı, sınır polislerine bu kadar çok inisiyatif verilmesinin haksızlık olduğu" eleştirilerinin hatırlatılması üzerine, bu belgenin süreci kolaylaştırma amacı taşıdığını iddia etti.

Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği, Avrupa Adalet Divanının "Soysal davasında" verdiği 19 Şubat 2009 tarihli kararı doğrultusunda, idari uygulamada değişiklik yapılarak, sanatçı, bilim adamı, sporcu ve şoför Türk vatandaşlarının, 5 Haziran 2009 tarihinden geçerli olmak üzere, Türkiye'deki ikametlerini korumak kaydıyla ve iki ayı geçmeyecek şekilde Almanya'ya vizesiz giriş yapabileceğini açıklamıştı.

THY yetkilileri ne diyor?

Ancak bu uygulama çeşitli eleştirilere maruz kalıyor ve uygulamada bazı sıkıntılar doğuruyor. Havalimanı yetkilileri, vizesiz giriş uygulamasına ilişkin bir talimat olmadığı için eski uygulamanın yürürlükte olduğunu ve buna devam ettiklerini bildiriyorlar. Atatürk Havalimanı'ndaki Lufthansa Havayolları ve Türk Hava Yolları (THY) yetkilileri, Almanya'ya vizesiz giriş konusunda hangi kriterleri uygulayacakları konusunda ellerinde bir belge bulunmadığını da kaydederek, bir yolcunun yanlış şekilde Almanya'ya gitmesi ve yolcunun tekrar geri gönderilmesi durumunda kendilerine ağır para cezaları gelebileceğini belirtiyorlar.

Almanya kimlerden vize almıyor?

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000