26 Şubat 2009, Perşembe 16:27:47

Alman uzman Schiphol kazasını değerlendirdi

Türk Hava Yolları'na ait yolcu uçağının Amsterdam'da kırıma uğramasını Alman televizyon kanalı Deutsche Welle'ye değerlendiren Alman uzman Cord Schellenberg, pilotaj hatası olabileceğine, bunun sık rastlanan bir durum olduğuna dikkat çekti.
  • Hayırdır, nesi varmış Türkçe'sinde..?
  • Kazının nedeni yazan arkadaş önce Türkçe yazmayı ve okumayı öğrensin.
  • evet, doğru sözler. seven olsun sevmeyen olsun, neticede THY bayrağmızı dalgalandıran şirket. mademki bayrağımızı seviyoruz, THY'nin daha iyi yerlere (özel şirketler için de geçerli) gelmesini desteklemeliyiz. kötü diyenler daha iyisi için destek vermeli, iyi diyenler daha da iyisini yapmalı.
  • Beyler yıllardır sizleri uzaklara bizler taşıdık, zaman zaman arkadaşlarımızdan hata yapanlar çıktı. Ancak her kazada hep bize tuzaklar kuruldu. Evet 99 tuzağı geçtik, bazen 100. tuzakta yakalndık, kaza oldu. Siz bilirmisiniz ?. THY de olmak ve Türk Bayrağını tüm dünyada dalgaldırmak bizim için gurur verici. Bu kazada da bir sürü tuzaklar çıkacak ve gerçekler FDR uçuş bilgilerinin saklandığı kara kutularda karşımıza çıkacak. Biz özel şirketlerimizde kaza yaptığında hep üzüldük. Çünkü ülke havacılığı yara almaktadır. Ancak biz bugüne kadar hep ülkemizin ilkel meydanlarında kaza yaptık, Avrupa değil. DC-10 Paris kazası bizim hatamız değil, yapım hatası. Biz pilotları ve THY mizi ön yargılı karalamayın. Bu kazanın sonucu bekleyin.. O zaman.
  • ayrıca, ben wake turbulance kazının nedenidir demiyorum. ilk yorumumu dakkat ile okursanız, böyle ihtimallerde de vardır fakat bunları spekülatif şekilde ortaya atmanın doğru olmadığını belirtmekteyim ve uzmanların raporunu beklemek en doğrusu olduğunu belirtiyorum. demek ki, yorum okumak ve yorum anlamak arasında çok geniş fark varmış...onu da öğrendik sayenizde hoş herşeyi bilen arkadaşım.
  • wake turbulance kelimesini 6000+ saat uçuş yapmış bir pilot olarak bir yerlerde öğrendim, haklısınız. horizontal seperation mesafe ile sadece etkisini göstermiyor. işin içinde zaman faktörü de var. sebebine gelince, wake turbulance rüzgarsız havada gayet uzun süre aynı yerde kalıp etkisini gösterir. ve o saatlerde görüntülerden belli, zerre rüzgar yok. kış günü de pek ender olur zaten. çok bilen arkadaşım. kimin kim veya ne olduğunu bilmeden dil uzatmayın. dikkat ederseniz, kazadan sağ çıkan TÜM yolcular, birden türbülansa girdik diyor..günaydın, çok bilen arkadaşım benim. fakat evelden dediğim gibi, spekülasyon yapmayalım, raporu bekleyelim.
  • Siz hangi ülkedensiniz merak ettim.Yoksa vatansız ve milliyetsizmisiniz ??
  • bıktık sizin gibi çakma uzmanları okumaktan çok biliyorsanız kendinize saklayın. ortalığı bulandırmayın teknisyeni uzman,eski yeni uted başkanı uzman emekli havacı uzman pilotu uzman beyler uzmanlık ayrı birşeydir herne iş yapıyorsanız yaptığınız işi çok iyi icra etmek ayrı birşeydir yeter artık LÜTFEN
  • Evet bu beyin uzmanmı yoksa değilmi olduğu bir şaibedir ama dikkat çekmek istediğim nokta bir almanın bile Türk Hava Yollarının saygınlığından bahsetmesidir.Evet Star Alliance'a üye olmak zor bir iştir ve TK bunu başarmıştır. Grur duymamız gereken bir kurumdur. Kazalar olabilir bu olaydaki tessellimiz can kaybının az olmasıdır. Biz Türkiye olarak kurumumuza sahip çıkmalı asılsız haberlere ve bilgi kirliliğine kulak asmamalıyız.Plotlarımıza minnettarız Allah rahmet eylesin.Başımız sağ olsun...
  • Kardesim benmi caktim ucagi yere. Insan hayati bu kadar kolaymi. Bundan sonra benim icin Türkiyede tek güvenli ucusu olmayan havayolu THY´dir. THY bir ilahmidirki elestirmeyim. Istedigim yazarim THY hakkinda. IETT-THY Line yeni ismi olsun cok yakisir. Imaj tazeler. Bu kezde reklamlarda Recep Idediki oynatir.

Alman havacılık uzmanı Cord Schellenberg, kazanın nedeni konusunda henüz bir kesin bilgilerin bulunmadığını vurgulayarak, teknik aksaklıkların yanı sıra, pilot hatasının da uçağın düşmesine yol açmış olabileceğini kaydetti.

Schellenberg şu değerlendirmeyi yaptı: “Geçtiğimiz yıllarda meydana gelen kazalar sonrasında yapılan incelemeler, kazaların teknik arızalar ile insani hataların birleşiminin bir sonucu olduğunu gösterdi. En sık yaşanan durum ise uçuş sırasında ortaya çıkan teknik bir arıza karşısında alınan insani kararın, yani pilotun verdiği kararın her zaman doğru olmaması. Bu kazada da böyle bir durum söz konusu olabilir. Çünkü burada görünen o ki pilotlar uçak Amsterdam’da yere çakılmadan önce kontrol kulesine acil bir durum ile karşı karşıya olduklarını bildirmemişler.”

“Yangın çıkmaması büyük şans”

Havacılık uzmanı Schellenberg, uçak yere çakıldıktan sonra yangın çıkmamasını ise büyük bir şans olarak nitelendirdi.

Bunun yaşanabilecek en iyi durum olduğunu belirter Schellenberg, “Çünkü yangın çıkmaması hayatta kalma şansını arttırıyor. Yangın çıkmamasının bir nedeni kanatlarda çok fazla kerosinin bulunmaması. Zira İstanbul-Amsterdam seferinin sonuna gelinmişti. Ya da teknik bir neden yüzünden motorlar çakılma esnasında gövdeden ve dolayısıyla yerleştirilmiş olduğu kanatlardan ayrıldı. Uçağın görece yumuşak olan bir tarlaya düşmesi de fren etkisi yaratarak kanatların daha çok zarar görmemesine yol açtı. Böylelikle de kerosinin yanmasına yol açacak dış bir etki oluşmadı” değerlendirmesinde bulundu. 

“THY, Star Alliance üyesi”

Türk Hava Yolları’nın Avrupa’da saygınlığı olan havayolları arasında bulunduğunu belirten Alman Havacılık Uzmanı Cord Schellenberg, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun göstergesi, Türk Havayolları’nın geçen yıl dünya havayolları birliği Star Alliance üyeliğine kabul edilmesidir. Bu dünyanın en iyi havayollarının üye olduğu bir birlik. Buraya üye olabilmek için bir çok kriterin yerine getirilmesi gerekiyor, havayolu denetime tabi tutuluyor. Eğer tüm bu şartlar sağlanırsa, üyeliğe kabul ediliyor. Türk Havayolları bunu başardı” şeklinde sözlerini sürdürdü.

(Deutsche Welle)

Alman uzman Schiphol kazasını değerlendirdi

Yorumlar Tüm Yorumlar (17)

Misafir ~ 15 yıl önce
Hayırdır, nesi varmış Türkçe'sinde..?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Kazının nedeni yazan arkadaş önce Türkçe yazmayı ve okumayı öğrensin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
evet, doğru sözler. seven olsun sevmeyen olsun, neticede THY bayrağmızı dalgalandıran şirket. mademki bayrağımızı seviyoruz, THY'nin daha iyi yerlere (özel şirketler için de geçerli) gelmesini desteklemeliyiz. kötü diyenler daha iyisi için destek vermeli, iyi diyenler daha da iyisini yapmalı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Beyler yıllardır sizleri uzaklara bizler taşıdık, zaman zaman arkadaşlarımızdan hata yapanlar çıktı. Ancak her kazada hep bize tuzaklar kuruldu. Evet 99 tuzağı geçtik, bazen 100. tuzakta yakalndık, kaza oldu. Siz bilirmisiniz ?. THY de olmak ve Türk Bayrağını tüm dünyada dalgaldırmak bizim için gurur verici. Bu kazada da bir sürü tuzaklar çıkacak ve gerçekler FDR uçuş bilgilerinin saklandığı kara kutularda karşımıza çıkacak. Biz özel şirketlerimizde kaza yaptığında hep üzüldük. Çünkü ülke havacılığı yara almaktadır. Ancak biz bugüne kadar hep ülkemizin ilkel meydanlarında kaza yaptık, Avrupa değil. DC-10 Paris kazası bizim hatamız değil, yapım hatası. Biz pilotları ve THY mizi ön yargılı karalamayın. Bu kazanın sonucu bekleyin.. O zaman.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
ayrıca, ben wake turbulance kazının nedenidir demiyorum. ilk yorumumu dakkat ile okursanız, böyle ihtimallerde de vardır fakat bunları spekülatif şekilde ortaya atmanın doğru olmadığını belirtmekteyim ve uzmanların raporunu beklemek en doğrusu olduğunu belirtiyorum. demek ki, yorum okumak ve yorum anlamak arasında çok geniş fark varmış...onu da öğrendik sayenizde hoş herşeyi bilen arkadaşım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
wake turbulance kelimesini 6000+ saat uçuş yapmış bir pilot olarak bir yerlerde öğrendim, haklısınız. horizontal seperation mesafe ile sadece etkisini göstermiyor. işin içinde zaman faktörü de var. sebebine gelince, wake turbulance rüzgarsız havada gayet uzun süre aynı yerde kalıp etkisini gösterir. ve o saatlerde görüntülerden belli, zerre rüzgar yok. kış günü de pek ender olur zaten. çok bilen arkadaşım. kimin kim veya ne olduğunu bilmeden dil uzatmayın. dikkat ederseniz, kazadan sağ çıkan TÜM yolcular, birden türbülansa girdik diyor..günaydın, çok bilen arkadaşım benim. fakat evelden dediğim gibi, spekülasyon yapmayalım, raporu bekleyelim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Siz hangi ülkedensiniz merak ettim.Yoksa vatansız ve milliyetsizmisiniz ??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
bıktık sizin gibi çakma uzmanları okumaktan çok biliyorsanız kendinize saklayın. ortalığı bulandırmayın teknisyeni uzman,eski yeni uted başkanı uzman emekli havacı uzman pilotu uzman beyler uzmanlık ayrı birşeydir herne iş yapıyorsanız yaptığınız işi çok iyi icra etmek ayrı birşeydir yeter artık LÜTFEN

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Evet bu beyin uzmanmı yoksa değilmi olduğu bir şaibedir ama dikkat çekmek istediğim nokta bir almanın bile Türk Hava Yollarının saygınlığından bahsetmesidir.Evet Star Alliance'a üye olmak zor bir iştir ve TK bunu başarmıştır. Grur duymamız gereken bir kurumdur. Kazalar olabilir bu olaydaki tessellimiz can kaybının az olmasıdır. Biz Türkiye olarak kurumumuza sahip çıkmalı asılsız haberlere ve bilgi kirliliğine kulak asmamalıyız.Plotlarımıza minnettarız Allah rahmet eylesin.Başımız sağ olsun...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Kardesim benmi caktim ucagi yere. Insan hayati bu kadar kolaymi. Bundan sonra benim icin Türkiyede tek güvenli ucusu olmayan havayolu THY´dir. THY bir ilahmidirki elestirmeyim. Istedigim yazarim THY hakkinda. IETT-THY Line yeni ismi olsun cok yakisir. Imaj tazeler. Bu kezde reklamlarda Recep Idediki oynatir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000