05 Ekim 2008, Pazar 09:40:43

Ali Sabancı, Michael O’Leary ve Ryan Webster

Akşam Gazetesi Köşe yazarlarından Tolga Turgut, Ali Sabancı'nın geçenlerde yaptığı "Türkiye'de 3,5 havayolu kalacak" açıklamasını farklı yorumlamış...
  • sadece benim objektif yorumum bu pegasus hava taşımacılığında çalışmıyorum.flypgs değilim!
  • Sabiha GÖKÇENden uçmak şirketler açısından bir zorunluluk olabilir.Ancak çalışanlar açısından bir zorunluluk değildir.Eğer şirketler sabiha GÖKÇEN den uçmaya karar varmişlerse çalışacak personeli de ona göre seçmek zorundadır.peki Sabiha GÖKÇEN e ulaşıp sonrada dönmek isteyen personelin kara trafiğine yakalanmasına ne diyeceksiniz.Hergün 250 km yol gitgel.
  • Ali Sabancı sert demeç vermiş, keskin laf söylemiş tamam o kendisini bağlar ama sektörden iyi haberdar olan birisi olarak sizlere şu kadarını söylüyorum Pegasus'un LF'leri gayet iyi, şirket çatır çatır uçuyor. Ve hatta low coastlar içerisinde şu anda maliyet & kar/zarar eğrisinde numero uno diyebilirim, herkesin bilgisine..
  • Yoksa fly rumuzlu arkadas flypgs olmasin :):):)
  • Sevgili mestektaşlarım ve ya havacılık camiyası şunu iyi bilelim sabiha gökçenden uçmak bir seçim değil bir zorunluluktur. çünkü atatürk'e permi alınamıyor alınamamasının nedeni malümatınız yoğun hava trafiği.Ground timelerin 20 dk olması normal uçağı yerde boşuna bekletmek zarar uçaklar bakımları yapıldığı sürece 24 saat uçabilir ground timelerin minumum süreci olması gayet doğal çünkü low cost bir firma olan pegasus hava taşımacılığı bunu başarıyor bence gayet mantıklı.BENCE ALİ SABANCI BU KADAR YORUM ALDIĞINA GÖRE BİR ŞEYLERİ BAŞARMIŞ LOW COST OLARAK BİR ÇOK KİŞİYE ULAŞIM İMKANI VERMİŞ BİR İŞ ADAMI BELKİ HAVACILIK SEKTÖRÜNDE YENİ AMA TÜRKİYE CUMHURİYETİ BÜNYESİNDE SIFIR BOİNGLERİ ÜLKEMİZ HAVACILIĞINA KAZANDIRAN BİR İŞ ADAMI BENCE FAZLA YORUMA GEREK YOK PEGASUS AİLESİ YENİ BİR ŞİRKET OLARAK BENCE GAYET AİLE,ALİ SABANCI BİZZAT ÇALIŞANLARIYLA MUHABBET EDEN BİR İŞ ADAMIDIR BUNUN BİZZAT ŞAHİDİYİM.GİRİŞİMLERİ VE TURKİYE CUMHURİYETİNE HAVACILIK SEKTÖRÜNÜ GENİŞLETMESİ TEŞEKKÜRE DEĞER. sevgilerimler
  • Ali Sabanci kac seneden beri bu havacilik sektorunde , gozu sadece F.T.E. ve Cost indexe bakar , geri kalan hersey hikaye , Ali Sabanci bu isten anlamis olsaydi zaten bu sekil konusmazdi , Ali sabanciya ve Pegasus ailesine allah akil fikir versin diyorum , sonlari pek iyi gozukmuyor bunu herkes bilsin ve aciklama yapsin!
  • SEVGILI RUMUZ "VAHVAH" KESINLIKLE ISG PERSONELI YILLARCA ÇIFTLIKTE YATTIKLARI ICIN CALIŞMAK ZOR GELIOR BIDE ATATURKTE ÇALIŞA NE HALT EDECEK BILEMIYORUM YAZMAK ICIN YAZMIŞ!!!
  • VAHVAH kardeşim, seni orada zorlamı çalıştırıyorlar? işe başlarken söylenenden başka işlermi yaptırıyorlar? Sen Pegasus personelimisin yoksa ISG mi? Çünkü SAW da tüm şirketlere hizmeti ISG veriyor. Sürekli Pegasus aleyhine yazmanın sebebi ne? Yoksa dışarıdan sırf bunları yazsın diye birileri para mı veriyor?
  • FAZLA YAĞLADIN.GEL SGH PERSONELİN İÇLER AÇISI HALİNİ GÖR. GROUND HANDLİNGİ 20 DK TUTUP BANA GÜVENDEN BAHSETME. ARKADAŞ MAAŞINI GALİBA ALİ SABANCININ ALİNDEN ALIYOR Kİ, YAĞLAMAYIDA O ELE YAPIYOR. ARTIK BASINDA SATILIK OLMUŞ. HADİ HAYIRLI SATIŞLAR!

Geçtiğimiz günlerde Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı’nın yaptığı “Çok yakında ülkemiz havacılığında sadece THY, Pegasus, Sunexpress ve yarım olarak da Anadolujet; toplam 3,5 havayolu kalır” açıklaması sektörde bomba etkisi yarattı.

2005 yılı itibarıyla Esas Holding bünyesine geçen Pegasus, gerçekten sektörde çok iyi işlere imza atıyor. Taraflı tarafsız herkes Sabancı Ailesi’nin sermayesini havacılık sektöründe görmekten son derece memnun. Ali Sabancı zeki ve girişimci, konvansiyonel olmayan bir işadamı. Sözüm ona ‘alaylı, kıdemli’ pek çok havacı ise sektör dışından olmasını nedense fazla içlerine sindiremiyor. Çoğu medya söyleminde ben kendisinde biraz Ryanair’in CEO’su Michael O’Leary, biraz da Easyjet’in eski CEO’su Ryan Webster’in izlerini görüyorum. Aslında iş planında ilk başlarda daha çok Easyjet’i hedef alan Sabancı, son zamanlarda Avrupa havacılığının sevilmeyen şahsiyeti O’Leary’e benzemeye çalışıyor gibi.

Pegasus’un ana üs olarak en fazla büyüme potansiyeli olan Sabiha Gökçen’i seçmesi, diğer yarı kopya Düşük Maliyetli Havayolları’nın (DMH) aksine tam bir DMH iş planı uygulaması ve filosunu tek tip uçaklarla büyütmesi, Sabancı soyadının yarattığı güven algılaması ile birleştiğinde çok daha fazla yolcu tarafından tercih edilmesine sebep oluyor. Değişik fiyat kampanyaları yolcuları olumlu etkiliyor. Belki de şu anda Pegasus’un Türkiye’de küresel DMH iş planını Sunexpress ile birlikte uygulayan tek havayolu olduğunu söylemek mümkün. Bundan sonra ise yurtiçinde sağladıkları istikrarlı yolcu artışını rekabetin çok daha fazla olduğu uluslararası hatlarda göstermek gibi daha zor bir misyonları var.

SADECE 3,5 HAVAYOLU KALIR MI?

Ali Sabancı aslında böyle demeçler vererek havayoluna çok büyük bir misyon yüklediği gibi sempatisini de zorluyor bence. Zira Avrupa’da benzer iddialı demeçler, şirketin yönetim kurulu başkanından değil profesyonel yöneticilerinden geliyor. Ryanair’in 1991 yılında dümene O’Leary geçene kadar zarar eden bir havayolu olduğunun ve onun bile çok iddialı demeçleri ancak tanınırlıkları Avrupa’da arttıkça, 7-8 sene sonra yapmaya başladığını hatırlamamızda fayda var. Easyjet’e gelince… Onlar her zaman Ryanair’e oranla daha az keskin demeçler verdiler ve bu nedenle her zaman yolcuya daha sempatik gelmişlerdir.

Sabancı’nın stratejisini bilemem, ancak çok iddialı demeçleri havayolu adına profesyonelleri verse daha isabetli olur. Peki, 3,5 havayolu kalması öngörüsünün gerçekleşmesi biz yolcular için ne anlama geliyor? Her şeyden evvel daha az rekabet, daha sık artan bilet fiyatları anlamına gelir. Seçeneklerin fazla olması, verilen hizmetlerin kalitesine yarattığı etki açısından da çok daha iyi. Sabancı’nın öngörüsü kanımca kısa vadeden çok orta vadede gerçekleşebilir. Tabii ki bu olasılığın gerçekleşmesi, pazarın ve diğer havayollarının performansına endeksli.

ABD’den tsunami etkisiyle gelmesi beklenen ekonomik kriz gerçekleşirse ülkemizde de havayolu ile seyahat etmeye olan talep azalabilir. Bu durumda finans gücü fazla olan THY, Sunexpres ve Pegasus gibi havayolları diğerlerinden daha avantajlı olabilirler. Tabii ki bu olasılıkla beraber sektörde birleşmeler de olabilir. Yazılarımda defalarca belirttiğim üzere, 2008 sonu ve 2009 yılı ülkemizde havacılık sektörü için gerçekten bir dönüm noktası olabilir. Dikkatle izlemekte fayda var.

Akşam / Tolga Turgut

Ali Sabancı, Michael O’Leary ve Ryan Webster

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

fly ~ 15 yıl önce
sadece benim objektif yorumum bu pegasus hava taşımacılığında çalışmıyorum.flypgs değilim!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
teknikb ~ 15 yıl önce
Sabiha GÖKÇENden uçmak şirketler açısından bir zorunluluk olabilir.Ancak çalışanlar açısından bir zorunluluk değildir.Eğer şirketler sabiha GÖKÇEN den uçmaya karar varmişlerse çalışacak personeli de ona göre seçmek zorundadır.peki Sabiha GÖKÇEN e ulaşıp sonrada dönmek isteyen personelin kara trafiğine yakalanmasına ne diyeceksiniz.Hergün 250 km yol gitgel.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
overload55 ~ 15 yıl önce
Ali Sabancı sert demeç vermiş, keskin laf söylemiş tamam o kendisini bağlar ama sektörden iyi haberdar olan birisi olarak sizlere şu kadarını söylüyorum Pegasus'un LF'leri gayet iyi, şirket çatır çatır uçuyor. Ve hatta low coastlar içerisinde şu anda maliyet & kar/zarar eğrisinde numero uno diyebilirim, herkesin bilgisine..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cpt Tsar ~ 15 yıl önce
Yoksa fly rumuzlu arkadas flypgs olmasin :):):)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
fly ~ 15 yıl önce
Sevgili mestektaşlarım ve ya havacılık camiyası şunu iyi bilelim sabiha gökçenden uçmak bir seçim değil bir zorunluluktur. çünkü atatürk'e permi alınamıyor alınamamasının nedeni malümatınız yoğun hava trafiği.Ground timelerin 20 dk olması normal uçağı yerde boşuna bekletmek zarar uçaklar bakımları yapıldığı sürece 24 saat uçabilir ground timelerin minumum süreci olması gayet doğal çünkü low cost bir firma olan pegasus hava taşımacılığı bunu başarıyor bence gayet mantıklı.BENCE ALİ SABANCI BU KADAR YORUM ALDIĞINA GÖRE BİR ŞEYLERİ BAŞARMIŞ LOW COST OLARAK BİR ÇOK KİŞİYE ULAŞIM İMKANI VERMİŞ BİR İŞ ADAMI BELKİ HAVACILIK SEKTÖRÜNDE YENİ AMA TÜRKİYE CUMHURİYETİ BÜNYESİNDE SIFIR BOİNGLERİ ÜLKEMİZ HAVACILIĞINA KAZANDIRAN BİR İŞ ADAMI BENCE FAZLA YORUMA GEREK YOK PEGASUS AİLESİ YENİ BİR ŞİRKET OLARAK BENCE GAYET AİLE,ALİ SABANCI BİZZAT ÇALIŞANLARIYLA MUHABBET EDEN BİR İŞ ADAMIDIR BUNUN BİZZAT ŞAHİDİYİM.GİRİŞİMLERİ VE TURKİYE CUMHURİYETİNE HAVACILIK SEKTÖRÜNÜ GENİŞLETMESİ TEŞEKKÜRE DEĞER. sevgilerimler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Destek ~ 15 yıl önce
Ali Sabanci kac seneden beri bu havacilik sektorunde , gozu sadece F.T.E. ve Cost indexe bakar , geri kalan hersey hikaye , Ali Sabanci bu isten anlamis olsaydi zaten bu sekil konusmazdi , Ali sabanciya ve Pegasus ailesine allah akil fikir versin diyorum , sonlari pek iyi gozukmuyor bunu herkes bilsin ve aciklama yapsin!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
LAZRAIL ~ 15 yıl önce
SEVGILI RUMUZ "VAHVAH" KESINLIKLE ISG PERSONELI YILLARCA ÇIFTLIKTE YATTIKLARI ICIN CALIŞMAK ZOR GELIOR BIDE ATATURKTE ÇALIŞA NE HALT EDECEK BILEMIYORUM YAZMAK ICIN YAZMIŞ!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 15 yıl önce
VAHVAH kardeşim, seni orada zorlamı çalıştırıyorlar? işe başlarken söylenenden başka işlermi yaptırıyorlar? Sen Pegasus personelimisin yoksa ISG mi? Çünkü SAW da tüm şirketlere hizmeti ISG veriyor. Sürekli Pegasus aleyhine yazmanın sebebi ne? Yoksa dışarıdan sırf bunları yazsın diye birileri para mı veriyor?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
VAHVAH ~ 15 yıl önce
FAZLA YAĞLADIN.GEL SGH PERSONELİN İÇLER AÇISI HALİNİ GÖR. GROUND HANDLİNGİ 20 DK TUTUP BANA GÜVENDEN BAHSETME. ARKADAŞ MAAŞINI GALİBA ALİ SABANCININ ALİNDEN ALIYOR Kİ, YAĞLAMAYIDA O ELE YAPIYOR. ARTIK BASINDA SATILIK OLMUŞ. HADİ HAYIRLI SATIŞLAR!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000