27 Aralık 2008, Cumartesi 08:37:05

ALİ ARIDURU'DAN ÇARPICI AÇIKLAMALAR

Airport TV'de ekranlara gelen ve Genel Koordinatör Ali Kıdık'ın hazırlayop sunduğu 'Sorun Cevaplasın' programının bu haftaki konuğu havacılık sektörünün iki numaralı yetkilisi Ali Arıduru'ydu...
  • sıvıl şirketlerden ayrılan yani çıkartılan uçucu personelın ıhbar ve kıdem tazmınatlarını odemeyen firmalarla ılgilenmeyen SHGM yöneticilerini protesto ediyorum.ÜVEY BİR UÇUCU.ARKADAŞLARIM ADINA....
  • pegasus bir guzellik yapti. sabiha gocenden ic hat ucmaya basladi. hem vatandasın hem sabihanın hem pegasusun isine yaradı. sonra ne oldu. shgm sun ex e ic hat ucma izni verdi. yani thy alman ortakligina. sun ex da sabihayı uslendi. simdi ozel sektoru, birakın thy ye, almanlara ezdirmek olmuyomu bu
  • Sizin gibiler başımızda olmaya devam ederse,daha çok ırak ve ısparta kazaları başımıza gelir siz yolunuza devam edersiniz olan biz ailelere olur sizde hiç ALLAH korkusu, ÖLÜM korkusu yok ama biz acılı aileler sizi ALLAH a havale ediyoruz
  • Bu programın kesinlikle AHL gibi meydanlarda olmasını istiyorum...
  • Programı izledim bence Ali Kıdık diğer programda TÖSHİD-TALPA-SHGM üst düzey temsilcileri ile ortak bir açıkoturum yapsın,bu tür programlar havacılıktaki gelişmeleri takip etmek için çok yararlı oluyor...
  • evet bedavaya kimseye agam pasam demez dugme iliklemez haklisin. bi mal varligi arastirilsa Aliduru nun kadar haklı oldugu ortaya cikar
  • yorumlari yeni okudum. ne kadar cok yalak varmis hayret..
  • Sayın müdürüm ATPL sınavlarını yeni bitirmiş birisi olarak bu konuda imkanları geliştirmenizi istiyorum, sınavlarda bilgisayar yetersizliğinden dolayı saatlerce beklemek zorunda kalıyoruz, sınav ücretlerinin 50 YTL ve 14 sınavdah nhesaplarsak öğrenci başına 700 YTL gelir elde ediliyor bu paralarla daha fazla bilgisayar alınıp gelecek sınavlara girecek olan arkadaşlarımızın daha rahat bir ortamda sınavlarını geçmesi çok daha güzel olur
  • Sn. Kidik oncelikle sizlere Turkiye'nin en guzide kamu kurumlarindan biri olan SHGM'nun bu degerli burokratini bizlere tanittiginiz icin tesekkur etmek istiyorum. Programi son derece objective bir sekilde yuruttunuz. Goruluyor ki Sn. Ariduru'nun bu kadar kisa bir sure icinde boylesine bir transformasyonu kurum ici ve sektor icinde gerceklestirmis olmasi gercekten takdire sayan..Basarilar Turk Sivil Havaciligina ve Onun hizmetinde olanlara..
  • Denetlemelerin daha fazla olmasını istiyoruz,ayrıca yolcu memnuniyeti ile ilgili şirketlerin daha hassas davranması gerekiyor...

Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru'nun konuk olduğu 'Sorun Cevaplasın' yine gündemin nabzını tutarken, ilginç açıklamalara sahne oldu. Ali Arıduru merak edilenleri yanıtladı. İşte o açıklamalar...

SİVİL HAVACILIKTA ALİ ARIDURU SONRASI NELER DEĞİŞTİ?

Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, sektöre geldiğinden itibaren yeni projeler ürettiklerini ve bazı tabloları değiştirmeye çalıştıklarını belirterek; “Biz göreve geldiğimizde açıkçası biraz şaşırdık. Çünkü dışarıdan gördüğümüz tablo ile içine girdiğimiz tablo çok farklıydı. Genel Müdür olalı 2.5 yıl oldu ve bu zaman diliminde sürekli projeler ürettik. Açık olmayan havaalanlarının Bakanlılığımızın da desteğiyle uçuşlara açmaya başladık. 2002 yılında 30 milyon olan yolcu sayısı 2007 yılı sonunda 70 milyona ulaştı. Bu aslında Türk ekonomisinin resmidir. Uçak trafiğinde ise bu yılın sonunda 925 bine ulaşacağız. Uçuş noktalarında gözle görülür artış sağladık. Sektöre verdiğimiz katkıya rağmen sivil havacılığa kendi adamlarımızı aldığımız bile söylendi. Ama bunlar asla gerçek olmayan iddialardı. Çünkü geldiğimizdeki personel sayısıyla şu anki personel sayısı arasıda fazla bir fark yok. Biz tüm çalışanlarımızla birlikte müthiş bir motivasyon içerisindeyiz. Tüm bu yaptıklarımızı tabi ki Sayın Ulaştırma Bakanımızı Binali Yıldırım’a borçluyuz. Bir bilgi daha vermek gerekirse AB üyesi olmadan ECAC üyesi olan tek ülkeyiz.” dedi.

HELİPORT PROJESİ

Sağlık Bakanlığı bu konuya çok özen gösteriyor. Bu aslında hayat kurtaran bir proje. Sağlık ve olağanüstü durumlar için her ilçede bir heliport olmasını arzu ediyoruz. Ön izin verdiklerimizle beraber heliport sayımız yakın dönemde 105 sayısını bulacak.

Ekonomik Havaalanları konusunda da bilgiler veren Arıduru; “İstanbul ve Antalya artık doyma noktasındadır. Biz de alternatif seçenekler üretmek istiyoruz. Kapadokya ve Bursa gibi bölgelere bu anlamda yatırımlar yaptık. Bunlar sıfır bedelle üretilmiş projelerdir" dedi.

ÖZEL HAVAYOLLARI İÇİN KRİZ PLANI VAR MI?

Uçuş eğitimi veren şirketler için petrol fiyatlarında yüzde 45 oranında iyileştirme yaptık. Konma ve konaklamada ücret alınmıyor. Bu hamleler sektörün büyümesine yöneliktir. Bizim bütün amacımız sektörü ileriye taşımaktır. Rekabet ortamı oluşturduk. Kapalı olan 6 havaalanını açmamızın yanı sıra 12 alan daha açtık. 25 olan sayıyı 43’e çıkardık. Ayrıca 2002’deki bilet fiyatlarını 3’te bir oranında indirdik. Şunu da belirtmek isterim ki özel havayolları için gelen önerilerin hepsine açığız.

”THY ODAKLI DEĞİLİZ”

Özel havayollarının büyümesini isteyen bir Ulaştırma Bakanlığı THY büyürken özel havayollarının küçülmesine izin vermez. Çünkü Sivil Havacılığımız THY endeksli değildir ve olmayacaktır. Rusya ile yaptığımız yeni anlaşmada uçuş noktasını 3’ten 10’ çıkardık. THY bunların 4’ünü kullanıyor. Pegasus da yakın zaman içinde Rusya’ya uçmaya başlayacak. D8’deki 250 milyon havayolu kullanıcısının yüzde 10’nunu hedefliyoruz. Çünkü biz sektörün 5 yıl önündeyiz.

HAVAYOLU DENETİMLERİ

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki SHGM zaptiye değildir. Biz sivil havacılığın kurallarına uyuyoruz. Denetimlerde artış var çünkü amacımız sivil havacılığımızın uluslar arası arenada saygın ve disiplinle anılmasıdır. Her havayolunun belli zamanlarda yapması gereken bakımlar vardır. Bunlar yapılmadığı takdirde tabi ki önlemimizi alırız. Biz para cezası kesme taraftarı olmamamıza rağmen son 3 yılda 8 trilyon ceza kestik. Denetimleri yapmaya devam edeceğiz.

Yut dışından denetimçi edinilmesi projesine de değinen Arıduru; “Bu konuda projemiz var. Dışarıdan denetimçi edinmek istiyoruz. Çalışmalarımız sürüyor" dedi.

Denetimlerin yapılmamasına rağmen yapılmış gibi gösteriliyor sorusuna ise Genel Müdür Arıduru; “Havayolu eğer böyle bir çalışma içine girerse, biz de bunu fark edersek havayolunun ruhsatının iptaline kadar gidecek bir süreç başlar. Havayolu son derece güven isteyen bir ulaşımdır. Bizler bunun için uğraşıyoruz. Çalışan arkadaşlarımıza yöneticilerin de yardımcı olması gerekiyor. Arkadaşlarımız son derece özverili çalışıyor. Yöneticilerin bu anlamda anlayışlı olması bizim en önemli temennimizdir" diye konuştu.

”HALA TEHDİT EDENLER VAR”

Kendisi hakkında ortaya atılan iddialara da değinen Arıduru; “Eğer bize yapılan eleştiriler ahlak sınır içindeyse her türlü eleştiriye açığız. Ama hakarete ve tehdide dayanan iddiaları dikkate almamız söz konusu olamaz. Kaldı ki hala tehdit edenler var. Gündeme gelmek için maalesef bize saldırılıyor. Biz yaptığımız her şey mükemmel demiyoruz ama doğru yolda olduğumuza inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Yaşanan uçak kazalarının ardından gelen iddialara da yanıt veren Ali Arıduru; “Çok zor günler yaşadık ama uçak kazasında ölen insanlarımızın yakınları daha çok acı çektiler. Şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki hem Isparta hem de Irak kazalarında sivil havacılığımız yapması gerekenleri yapmıştır. Ama bunlara rağmen yalan ve iftiralar ortaya atıldı. Biz de yasal yollara başvurduk. Özellikle Irak kazasında üstümüze çok gelindi. Biz üstümüze düşenleri layıkıyla yerine getirdik. Teknik bakımların denetimlerini yaptık. Ama bir ihmalimiz varsa faturasını ödemeye hazırız" diyerek iddiasını ortaya koydu.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun mecliste gündeme getirdiği gensoruyla ilgili olarak kendisiyle görüştüğünü ifade eden Arıduru; “Kemal Bey’le uçakta tesadüfen karşılaştık. Kendisine konuyla ilgili olarak eksik bilgi aldığını söyledim ve doğru olanları aktardım. O da beni haklısın diyerek doğruladı. Son derece medeni bir görüşme oldu. Konuyla ilgili olarak bilgi isteyen herkese açıklama yapmaya hazırız” dedi.

Sorun Cevaplasın Ali Arıduru

”SEKTÖR BİZDEN MEMNUN DEĞİL”

Yaptığımız denetimler neticesinde kestiğimiz para cezaları ve teknik aksaklıktan dolayı izin vermediğimiz uçuşların neticesinde sektörün bizden memnun olduğunu söylemeyemem. Ama yaptığımız denetimler ne kadar rahatsızlık verici olursa olsun biz sektörümüzün saygın bir hale gelmesi için uğraşıyoruz.

Sivil Havacılığın İstanbul’a taşınması konusuna değinen Arıduru; “Bunun için öncelikli olarak yasa gerekiyor. Ayrıca insan takviyesi ve alt yapı sağlanmalı. Bu konuda çalışmalarımız var. İlerleyen zamanlarda netlik kazanacak” diye konuştu.

GENEL HAVACILIK KONUSUNDAKİ ÇALIŞMALAR

Uçan bütün taşıyıcıların müdürüyüz. Sadece havayolları için düzenleme yapmıyoruz. Bizden önce bir çok eksiklik vardı. Bunları hemen tamamlamamız söz konusu olamaz. Zamanla bu konudaki eksiklikleri düzenleyeceğiz. Balon taşımacılığında bir sorunumuz yok. 10 balon işletmesi var ve çalışmalarımız sürüyor.

”ÖZEL HAVAYOLLARINI THY’NİN ALTINDA EZDİRMEYECEĞİZ”

THY ile diğer havayolları arasında bizim gözümüzde bir fark asla yoktur. Bizim için THY de özel havayoludur. Özel havayollarının ezilmesine izin vermeyiz. Yalnız şunu da belirtmek isterim ki THY 75 yıllık bir markadır. Bu kadar uzun süre ayakta kalmanın getirdiği avantajları da kabul etmek gerekir. Biz herkese aynı mesafedeyiz. Amacımız sektörümüzü daha da ileriye taşımaktır.

Geçmiş dönemde Ali Sabancı’nın yapmış olduğu ‘3.5 şirket kalacak’ açıklamasının yanlış anlaşıldığına değinen Arıduru; “Ali Sabancı’nın benim görüşüme göre bahsettiği şey şirket evlilikleriydi. Türkiye pazarına değindi. Şirketlerinin batacağını söylemedi. Golden Airlines ve TT Havayolları ekonomik yönden batmadı teknik ve operasyonel konulardaki eksikliklerinden dolayı ruhsatları iptal edildi” dedi.

HAVAYOLU KURULMASI ZORLAŞTIRILIYOR MU?

Eskiden bir uçakla operasyon yapmak mümkünken şimdi en az 2 uçak ve 1 yıl içinde de 3. uçağı getirme koşulu var. Aksi takdirde ruhsatı iptal ediyoruz. Uçak yolculuklarında güvenlik esastır. Bu nedenle bu konuda hassas olduğumuzu belirtmek istiyorum. Ama herhangi bir şirketin altında tek uçakla operasyon yapmak da mümkün. Buna örnek olarak tur operatörlerini gösterebiliriz.

Son olarak Airport TV’nin önemine değinen Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru; “Airport TV çok büyük bir boşluğu doldurmuştur. Önemli bir eksiği gidermiştir. Gözümüz kulağımız olmuştur” diyerek sözlerini noktaladı.


Programın videosu AirportHaber'de olacak...

ALİ ARIDURU'DAN ÇARPICI AÇIKLAMALAR

Yorumlar Tüm Yorumlar (18)

Misafir ~ 15 yıl önce
sıvıl şirketlerden ayrılan yani çıkartılan uçucu personelın ıhbar ve kıdem tazmınatlarını odemeyen firmalarla ılgilenmeyen SHGM yöneticilerini protesto ediyorum.ÜVEY BİR UÇUCU.ARKADAŞLARIM ADINA....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
wolf ~ 15 yıl önce
pegasus bir guzellik yapti. sabiha gocenden ic hat ucmaya basladi. hem vatandasın hem sabihanın hem pegasusun isine yaradı. sonra ne oldu. shgm sun ex e ic hat ucma izni verdi. yani thy alman ortakligina. sun ex da sabihayı uslendi. simdi ozel sektoru, birakın thy ye, almanlara ezdirmek olmuyomu bu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hostes ~ 15 yıl önce
Sizin gibiler başımızda olmaya devam ederse,daha çok ırak ve ısparta kazaları başımıza gelir siz yolunuza devam edersiniz olan biz ailelere olur sizde hiç ALLAH korkusu, ÖLÜM korkusu yok ama biz acılı aileler sizi ALLAH a havale ediyoruz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
AHL ~ 15 yıl önce
Bu programın kesinlikle AHL gibi meydanlarda olmasını istiyorum...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
güzel program ~ 15 yıl önce
Programı izledim bence Ali Kıdık diğer programda TÖSHİD-TALPA-SHGM üst düzey temsilcileri ile ortak bir açıkoturum yapsın,bu tür programlar havacılıktaki gelişmeleri takip etmek için çok yararlı oluyor...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
wolf ~ 15 yıl önce
evet bedavaya kimseye agam pasam demez dugme iliklemez haklisin. bi mal varligi arastirilsa Aliduru nun kadar haklı oldugu ortaya cikar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
wolf ~ 15 yıl önce
yorumlari yeni okudum. ne kadar cok yalak varmis hayret..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
FO ADAYI ~ 15 yıl önce
Sayın müdürüm ATPL sınavlarını yeni bitirmiş birisi olarak bu konuda imkanları geliştirmenizi istiyorum, sınavlarda bilgisayar yetersizliğinden dolayı saatlerce beklemek zorunda kalıyoruz, sınav ücretlerinin 50 YTL ve 14 sınavdah nhesaplarsak öğrenci başına 700 YTL gelir elde ediliyor bu paralarla daha fazla bilgisayar alınıp gelecek sınavlara girecek olan arkadaşlarımızın daha rahat bir ortamda sınavlarını geçmesi çok daha güzel olur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
airCON76 ~ 15 yıl önce
Sn. Kidik oncelikle sizlere Turkiye'nin en guzide kamu kurumlarindan biri olan SHGM'nun bu degerli burokratini bizlere tanittiginiz icin tesekkur etmek istiyorum. Programi son derece objective bir sekilde yuruttunuz. Goruluyor ki Sn. Ariduru'nun bu kadar kisa bir sure icinde boylesine bir transformasyonu kurum ici ve sektor icinde gerceklestirmis olmasi gercekten takdire sayan..Basarilar Turk Sivil Havaciligina ve Onun hizmetinde olanlara..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
devam ~ 15 yıl önce
Denetlemelerin daha fazla olmasını istiyoruz,ayrıca yolcu memnuniyeti ile ilgili şirketlerin daha hassas davranması gerekiyor...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000