06 Temmuz 2010, Salı 09:31:08

AIRPORTHABER YORUMCULARI AKŞAM'A HABER OLDU

THY uçaklarından lale figürünün kaldırılması medyanın da ilgisini çekti. Uçakların yeni tasarımını üstlenen Bülent Erkmen, değişimin nasıl ortaya çıktığını açıkladı.
  • THY,ben o basit logoyu 2 ayda degil 2 dk'da yaparim.Nedir o allahaskina bi logoya baksaniz anlarsiniz.Acin paint'i ARIAL BLACK yapin yazi tipini bide 48 punto mavi !Bitti iste bide kanat klasik logoyu ekledin mi bitti!Belli cok ugrasmissiniz Bulent bey...
  • Inanilmaz kötü bir çalisma. Büyük hatalar var: 1) Hiç bir büyük havayolu 2-3 yilda bir tasarim degisikligi yapmaz , çünkü bir marka ve amblemi oturtmak yillar alir. çok uzun yillarda bir yapilan tasarim degisiklikleri de minimal olur (Son 2 örnek: Qantas ve Air France) 2) THY'nin lale desenli tasarimi harika, degistirilmesi büyük bir saçmalik. üstelik "has been" bir "çalisma"ile.
  • tasarlayandan başka kimsenin beğenmediği özgün! çalışma.kutlarım.sizleri yurtdışında da görmek isteriz.hatta hep orda durun.bence daha iyi.
  • Sayın Bülent bey 2 ay çalışmışlar logo için.çok güldüm okuyunca..thy de boş yere para ödemiş logo çalışması yapanlara..eskisi daha güzeldi.lale logo sunu biz bırakırsak en kısa zamanda klm işler logolarına.hayırlı olsun
  • THY simgesi LALE dir. Hangi sivri akıllı çıkartak istiyor? Lale aynı zamanda Türkiye'nin de simgesi sayılabilir. Lale Avrupa'ya Türkiye'den gitti. DOKUNMAYIN LALEYE.
  • istanbul havayolları geri gelsin..
  • 35 YILDIR KUYRUK KUŞUNUN ESTETİK HALE GELİŞİNİ GÖRDÜM LALE TAMAMLADI MODERN BİR GÖRÜNÜM ALMIŞTI..TASARIMCI YENİ YAZI FONTU İLE EYFEL KULESİNİN ALTINA"EYFEL KULESİ" YAZMAK GİBİ BİR YOLA GİTMİŞ. LH nin sarısı,kuşu yazı fontu gibi,TK nın kuşu,mavisi TURKISH'i kimliğidir.TEK KELİMEYLE BERBAT BİR ÇALIŞMA.tabi başka sebepler yoksa..
  • KİMSENİN AKLINA GELMİYOR MU?UÇAĞINDA LALE FİGÜRÜ BULUNAN VE DE ÇOK GÜZEL DURAN FAKAT 2000-2001 YIL ARALIĞINDA KAPANAN İSTANBUL HAVA YOLLARINA AİTTİR.BİLMEYENLER ÖĞRENSİN.
  • eski tasarım hakikaten uçakların güzel ve modern gösteriyordu, şimdiki tasarım tek kelimeyle berbat, bu haliyle düşük maliyetli küçük firmaların uçaklarına benzemiş , yahu bunu çizen kimdir necidir neden böyle bir işte yarışma düzenlenmez yada halkın fikri sorulmaz anlamıyorum
  • Lale nin Türklerle özdeşleşmesinin sebebi lale nin eski dilde hilalin tersten yazılışı olmasıdır. Cemil beyin tasarımı olan lale uçaklarımızla bayrağımızdaki hilali tüm dünyaya yaymak anlayışından geçiyordu. Ben hilalimi uçaklarımda tekrar tüm dünyada dolaşırken görmek istiyorum. Daha uzak diyarlarda daha büyük uçaklarda. Hilalimizi geri istiyoruz...
BEK Tasarım ve Danışmanlık'ın Kurucusu Bülent Erkmen imzasıyla yapılan yeni logo çalışmasında, yazı karakteri değişti. Eskiden uçağın gövdesinde sadece 'Turkish' yazısı bulunurken yeni tasarımda 'Turkish Airlines' yazılacak. Kuyruk standart kırmızı rengini korurken, THY'nin amblemi kesik beyaz daire içine alındı.

Logo, uçağın kanat uçlarındaki 'winglet' adı verilen parçaların üzerine de uygulandı. Romanya Havayolları Tarom'un uçaklarında yer alan kuyruk boyamasına benzetilen yeni uygulama, havacılık sitelerinde daha şimdiden tartışmalara neden oldu.

Airporthaber.com sitesinde yeni tasarımla ilgili yapılan yorumlar genelde seçilen yazı karakterinin 'eskiyi' çağrıştırdığı yönünde. İşte yorumlardan bazıları: 

* SAYIN yetkililer bu boyama ile sanki 70'li yılların pijamalı THY'sine benziyor bunu lütfen bir kez daha düşünseniz. Lale ile THY daha güzeldi.
* YENİ kuyruk kesinlikle TAROM çakması olmuş.
* BİRİ bana bunun şaka olduğunu söylesin. Ne istediniz artık THY ile simgeleşen Lale'den?
* HADİ kuyruk ve winglet'ler neyse ama yazı fontu ve airlines yazısı çok kötü olmuş. 1980'li yılların havayolu görüntüsü var. Böyle yapacaklarına filodan herhangi bir uçağı retro yapsınlar.
* LALE özgünlük katıyordu. Lufthansa, Emirates gibi şirketlerde bu değişiklikler, çok nadir yapılır. O da çağa ayak uydurmak için.

'Lale'yi istemedim THY ise direndi
TASARIM dünyasının en önemli isimlerinden olan ve AKŞAM gazetesine konuşan Bülent Erkmen, yeni logonun tasarlanmasının 2 ay sürdüğünü belirterek, 'Yeni logoyu yönetim kurulunun kabul etmesi ise sekiz ay sürdü' dedi. Yeni logoyu tasarlarken yeni bir marka mimarisi kurulduğunu anlatan Erkmen, tasarım sürecinde iki isimli bir markadan tek isimli bir markaya geçildiğini belirtti. THY uçaklarında yer alan lale figürünün kaldırılması önerisinin ise kendisinden geldiğine dikkat çeken Erkmen, THY yönetiminin başlangıçta bu karara direndiğini sözlerine ekledi.

Akşam / Aylin LÖLE
AIRPORTHABER YORUMCULARI AKŞAM'A HABER OLDU

Yorumlar Tüm Yorumlar (28)

Misafir ~ 14 yıl önce
THY,ben o basit logoyu 2 ayda degil 2 dk'da yaparim.Nedir o allahaskina bi logoya baksaniz anlarsiniz.Acin paint'i ARIAL BLACK yapin yazi tipini bide 48 punto mavi !Bitti iste bide kanat klasik logoyu ekledin mi bitti!Belli cok ugrasmissiniz Bulent bey...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Inanilmaz kötü bir çalisma. Büyük hatalar var: 1) Hiç bir büyük havayolu 2-3 yilda bir tasarim degisikligi yapmaz , çünkü bir marka ve amblemi oturtmak yillar alir. çok uzun yillarda bir yapilan tasarim degisiklikleri de minimal olur (Son 2 örnek: Qantas ve Air France) 2) THY'nin lale desenli tasarimi harika, degistirilmesi büyük bir saçmalik. üstelik "has been" bir "çalisma"ile.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
tasarlayandan başka kimsenin beğenmediği özgün! çalışma.kutlarım.sizleri yurtdışında da görmek isteriz.hatta hep orda durun.bence daha iyi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sayın Bülent bey 2 ay çalışmışlar logo için.çok güldüm okuyunca..thy de boş yere para ödemiş logo çalışması yapanlara..eskisi daha güzeldi.lale logo sunu biz bırakırsak en kısa zamanda klm işler logolarına.hayırlı olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
THY simgesi LALE dir. Hangi sivri akıllı çıkartak istiyor? Lale aynı zamanda Türkiye'nin de simgesi sayılabilir. Lale Avrupa'ya Türkiye'den gitti. DOKUNMAYIN LALEYE.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
istanbul havayolları geri gelsin..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
35 YILDIR KUYRUK KUŞUNUN ESTETİK HALE GELİŞİNİ GÖRDÜM LALE TAMAMLADI MODERN BİR GÖRÜNÜM ALMIŞTI..TASARIMCI YENİ YAZI FONTU İLE EYFEL KULESİNİN ALTINA"EYFEL KULESİ" YAZMAK GİBİ BİR YOLA GİTMİŞ. LH nin sarısı,kuşu yazı fontu gibi,TK nın kuşu,mavisi TURKISH'i kimliğidir.TEK KELİMEYLE BERBAT BİR ÇALIŞMA.tabi başka sebepler yoksa..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
KİMSENİN AKLINA GELMİYOR MU?UÇAĞINDA LALE FİGÜRÜ BULUNAN VE DE ÇOK GÜZEL DURAN FAKAT 2000-2001 YIL ARALIĞINDA KAPANAN İSTANBUL HAVA YOLLARINA AİTTİR.BİLMEYENLER ÖĞRENSİN.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
eski tasarım hakikaten uçakların güzel ve modern gösteriyordu, şimdiki tasarım tek kelimeyle berbat, bu haliyle düşük maliyetli küçük firmaların uçaklarına benzemiş , yahu bunu çizen kimdir necidir neden böyle bir işte yarışma düzenlenmez yada halkın fikri sorulmaz anlamıyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Lale nin Türklerle özdeşleşmesinin sebebi lale nin eski dilde hilalin tersten yazılışı olmasıdır. Cemil beyin tasarımı olan lale uçaklarımızla bayrağımızdaki hilali tüm dünyaya yaymak anlayışından geçiyordu. Ben hilalimi uçaklarımda tekrar tüm dünyada dolaşırken görmek istiyorum. Daha uzak diyarlarda daha büyük uçaklarda. Hilalimizi geri istiyoruz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000