04 Kasım 2012, Pazar 09:23:48

AIRBUS-BOEING REKABETİ DAHA DA ARTACAK

Akşam Gazetesi Havacılık yazarı Tolga Turgut, Airbus ile Boeing arasındaki rekabetin daha da artacağını söylüyor. İşte Turgut'un o yazısı...
  • boing yenilik gelistirir, airbus hep takip eder. Kanatlarin uclarini yukariya kivirttirmak bunun bir ornegi.
  • Yahu bu çakma winglet ne demek :))) Gülüyorum halinize boeing çiler yaw :) Winglet bir uçağa ya uygulanır ya da uygulanmaz. Neo da da bunun mühendislik hesapları yapılıp testlerinden ve aerodinamik incelemelerinden sonra uygulandı. Testlerde de oldukça başarılı çıktı. 738 lere de wingletler sonradan uygulandı. Aynı şey. Çakma winglet nedir arkadaş? Neyi anlatmaya çalışıyorsun sen ya? Ayrıca Airbus bunu winglet değil sharklet adıyla piyasaya sürüyor. Birşey ifade etmez başka. Amaç yakıt tasarrufu ve low speed drag ı azaltmaktır. Bilgisiz konuşuyorsunuz kendinize güldürüyorsunuz. Boeing çiler astronot sanıyor kendini arkadaş. Artık biraz beyefendi olun. Bırakın bu "sayko" davranışları. Amsterdam da stall olup çakıldı yere daha hala uçağınızı savunuyorsunuz. Orda Airbus olsaydı sürati VLS altına indirmezdi ve stall olmazdı. hiç ama hiç konuşmayın. Sadece susup uçuşunuzu yapın.
  • Konu uçaksa, tartışmasız yanıt: BOEİNG...Aırbus avrupadaki sömürge kültürünü havacılığa bulaştırmış bir kurum.(bence)
  • Airbus'da boing gibi pencerelerini arasindaki mesafeyi azaltsin ve pencerelerini buyutsun o zaman airbus boing'de daha iyi derim.
  • Çakma wingletler ile piyasaya çıkan 320neo nun rakibi 738 dir. 737 MAX bir sonraki jenerasyon olacak. Airbus'ın üretim hatlarını genişletmesi çok büyük bir problem değil. Boeing'de bakmışsın Habom da üretim tesisi kurmuş al sana eşitlik. Uçak üreticileri fosil yakıtlarla uçan ve atmosfere tonlarca carbon salarak insanlığı zehirlemeye devam ettikçe istedikleri kadar reklam yapsınlar benim için zarardan başka bir şey değiller. Havacılık piyasası ve dünyadaki diğer piyasaların şu anki fosil yakıt tüketim hızıyla dinazorlar çağını çocuklarımızdan erken biz göreceğiz. Sen yakıttan %30 tasarruf etsen ne yazar.
  • ne rekabetinden bahsediyorsunuz, ortada bir pasta var ve büyükler aralarında paylaşıyorlar...eli daha güçlü olan daha büyük pay alıyor...bu her alanda böyle...tabii şöyle bir gerçek var ki herkes boeing den yeni bir model beklerken boeing max diyerek uzattı da gitti....a320 şu anda da zaten daha yeni bir uçak ve daha teknolojik..en azından acil durumlarda yakıtını boşaltabilen, iniş takımları açıkta olmayan, daha konforlu bir uçak olan a320 serisi varken 2020 lerde de 737 ile uçmak nasıl olur bilemiyorum:)
  • yattı boing yan going diyosun yani
  • neye göre daha iyi??
  • boing herzaman icin airbus'dan daha iyidir.

Görünen o ki dünyanın en büyük iki uçak üreticisi arasındaki rekabet özellikle tek koridorlu dar gövdeli uçak pazarında şiddetlenerek artacak. Bugün itibariyle Boeing, bu kategorideki siparişlerin yaklaşık üçte ikisini Airbus'a kaptırdı. Avrupalı üretici Airbus, pazarda daha erken davranarak havayollarının aradığı daha verimli tek koridorlu uçak pazarında liderliğini tescil etmiş durumda.

Geçtiğimiz günlerde resmi bir açıklama yapan Airbus'ın iki numaralı üst düzey yöneticisi John Leahy, verilen siparişler doğrultusunda, tek koridorlu ve dar gövdeli uçak kategorisinde en fazla tercih edilen modelinin 1.469 siparişle A320 NEO (new engine option) olduğunu açıkladı.

A320'nin rakibiyse şu anda dünya genelinde en çok uçan uçak unvanına sahip Boeing'in B737 modeli. ABD'li üretici Boeing, A320 NEO'nun rakibi olacak B737 MAX modelini 8 aylık bir gecikmeyle anons etmenin bedelini ödeyecek gibi görünüyor. Leahy bu kategoride pazar payının yüzde 60 Airbus ve yüzde 40 Boeing olarak oturacağı öngörüsünde bulunuyor. Öngörülemeyen yakıt fiyatları ve ekonomideki belirsizlik havayollarını zorunlu olarak kilometre başı koltuk maliyet hesaplarını sürekli olarak optimize etmelerini şart koşuyor.

Airbus'ın yaptığı bir diğer önemli hamle ise üretim merkezlerini Avrupa'nın yanı sıra Çin ve ABD'ye yaymak oldu. Zira şu anda Kuzey Amerika tek koridorlu uçak pazarının sadece yüzde 20'sini elinde tutan Airbus, pek yakında Mobile-Alabama'da açacağı üretim merkeziyle bu oranı çok daha fazla artıracağını öngörüyor. Nitekim geçtiğimiz günlerde Boeing'in en sadık müşterilerinden American Airlines'dan aldıkları yeni A320 NEO siparişleri de bu öngörülerini tesciller doğrultuda.

HAVAYOLU ULAŞIMI HALA EN GÜVENLİ

2012 yılının ilk 10 ayı verilerine göre, dünya genelinde havayolu ulaşımında kaza istatistiğinin her 10 milyon uçuşta bir olarak elde edilmiş olması sektörde yeni bir rekor olarak görülüyor. Verilere göre en fazla kaza sayısı iş jetleri ve turbo-prop (pervaneli yolcu uçağı) kategorisinde izleniyor. Ticari yolcu jet uçağı kategorisinde ise 2012 yılında şu ana kadar irili ufaklı 14 kaza olmuşken, bu sebeple 320 kişi hayatını kaybetmiş durumda. Aslında bu rakam ülkemizde bir yılda karayollarında hayatını kaybedenlerin yüzde 10'undan bile daha az. Yetkililerin bu konudan ders çıkarmayacağına yüzde yüz eminim!

Birleşmiş Milletler'e bağlı olarak faaliyet gösteren Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu (ICAO) yetkilileri her ne kadar bu istatistiğin sevindirici olduğunun altını çizse de bundan böyle daha fazla bölgesel çözüm odaklı çalışmalar yapacaklarını belirtiyorlar. Zira dünyada havacılık emniyeti kategorisinde kara liste bölgeleri olarak anılan Afrika, Eski Sovyet Bloğu ülkeleri ve Güney Amerika'da çok daha fazla gelişime ihtiyaç var ve denetimlerin de artırılması söz konusu.

DMH'LER ASYA-PASİFİK BÖLGESİNİ DE ETKİLEMEYE BAŞLADI

İş modeli olarak ABD ve AB ülkelerinde başlayıp tüm dünya da pazar payını artıran DMH'ler (düşük maliyetli havayolları), artık Asya-Pasifik bölgesinin dev havayollarını da etkilemeye başladı. Özellikle artan yakıt fiyatları ve öngörülemeyen ekonomik koşullar nedeniyle Singapore, Cathay Pacific ve Thai gibi havayolları artık ultra uzun hatlar (15 saat +) olarak adlandırılan uçuş hatlarını kaldırma kararı alırken, nispeten daha az riskli olan kısa-orta mesafe uçuşlara ağırlık vermeye başladılar. Singapore Havayolları uzun yıllardır gerçekleştirdiği dünyanın non-stop en uzun mesafeli iki hattı olan Singapur-Newark ve Singapur-Los Angeles uçuşlarını durdurma kararı aldı.

Havayolu işletmeciliğinde uçulan mesafe uzadıkça gider kalemleri arasında yakıtın değeri artar. Diğer bir ifadeyle yakıt,  fiyat öngörüsü ve kontrolü özellikle bu yıllarda çok zor olan bir gider kalemi. Diğer taraftan premium yolcu olarak adlandırdığımız business ve firstclass yolcuları da bu konjonktürde 8 bin-12 bin dolar civarında değişen gidiş-dönüş bilet fiyatlarını artık ödemekte zorlanınca dünya da beş yıldızlı havayolu kategorisinde olan Singapore gibi havayolları bile zorlanır hale geldi.

Singapore Havayolları'ndan önce Thai Havayolları da Bangkok-Los Angeles hattındaki uçuşlarını durdurmuştu. Her iki havayolu da bundan böyle bölgesel ve uzun mesafeli (-15 saat) uçuşlara daha fazla ağırlık vereceklerinin altını çiziyor. Dilerim bu gelişmeler THY üst düzey yöneticileri tarafından da takip ediliyordur. İstanbul-Los Angeles hattıyla onlar da ultra uzun mesafe uçuşlarına adım attı ve daha fazla destinasyona da uçma niyetindeler. Umarım Singapore gibi çok başarılı havayollarının bile zorlandığı ultra uzun hatlar da onlar daha başarılı olurlar.

 

AIRBUS-BOEING REKABETİ DAHA DA ARTACAK

Yorumlar Tüm Yorumlar (12)

boing ~ 11 yıl önce
boing yenilik gelistirir, airbus hep takip eder. Kanatlarin uclarini yukariya kivirttirmak bunun bir ornegi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
regel e ~ 11 yıl önce
Yahu bu çakma winglet ne demek :))) Gülüyorum halinize boeing çiler yaw :) Winglet bir uçağa ya uygulanır ya da uygulanmaz. Neo da da bunun mühendislik hesapları yapılıp testlerinden ve aerodinamik incelemelerinden sonra uygulandı. Testlerde de oldukça başarılı çıktı. 738 lere de wingletler sonradan uygulandı. Aynı şey. Çakma winglet nedir arkadaş? Neyi anlatmaya çalışıyorsun sen ya? Ayrıca Airbus bunu winglet değil sharklet adıyla piyasaya sürüyor. Birşey ifade etmez başka. Amaç yakıt tasarrufu ve low speed drag ı azaltmaktır. Bilgisiz konuşuyorsunuz kendinize güldürüyorsunuz. Boeing çiler astronot sanıyor kendini arkadaş. Artık biraz beyefendi olun. Bırakın bu "sayko" davranışları. Amsterdam da stall olup çakıldı yere daha hala uçağınızı savunuyorsunuz. Orda Airbus olsaydı sürati VLS altına indirmezdi ve stall olmazdı. hiç ama hiç konuşmayın. Sadece susup uçuşunuzu yapın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
güldürdün reyiz ~ 11 yıl önce
he canım wingletten önce sahrklet vardı zaten. ona bakarsan airbusta ilk uçuşta kaza yaptı daha geçen yıl atlantikte 330 lar çakıldı. kalkıpta airbus fanlığı yapmaya gerek yok senin o söylediğin şeyleri biz de biliyoruz.
AİRCRAFT TECHNICIAN ~ 11 yıl önce
Konu uçaksa, tartışmasız yanıt: BOEİNG...Aırbus avrupadaki sömürge kültürünü havacılığa bulaştırmış bir kurum.(bence)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
boing ~ 11 yıl önce
Airbus'da boing gibi pencerelerini arasindaki mesafeyi azaltsin ve pencerelerini buyutsun o zaman airbus boing'de daha iyi derim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
regel ~ 11 yıl önce
Çakma wingletler ile piyasaya çıkan 320neo nun rakibi 738 dir. 737 MAX bir sonraki jenerasyon olacak. Airbus'ın üretim hatlarını genişletmesi çok büyük bir problem değil. Boeing'de bakmışsın Habom da üretim tesisi kurmuş al sana eşitlik. Uçak üreticileri fosil yakıtlarla uçan ve atmosfere tonlarca carbon salarak insanlığı zehirlemeye devam ettikçe istedikleri kadar reklam yapsınlar benim için zarardan başka bir şey değiller. Havacılık piyasası ve dünyadaki diğer piyasaların şu anki fosil yakıt tüketim hızıyla dinazorlar çağını çocuklarımızdan erken biz göreceğiz. Sen yakıttan %30 tasarruf etsen ne yazar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
A320Neo'da yeni jenerasyon olacak. 2015 yılında piyasaya çıkacak. Bilmeden sallamayın artık.
enes ~ 11 yıl önce
ne rekabetinden bahsediyorsunuz, ortada bir pasta var ve büyükler aralarında paylaşıyorlar...eli daha güçlü olan daha büyük pay alıyor...bu her alanda böyle...tabii şöyle bir gerçek var ki herkes boeing den yeni bir model beklerken boeing max diyerek uzattı da gitti....a320 şu anda da zaten daha yeni bir uçak ve daha teknolojik..en azından acil durumlarda yakıtını boşaltabilen, iniş takımları açıkta olmayan, daha konforlu bir uçak olan a320 serisi varken 2020 lerde de 737 ile uçmak nasıl olur bilemiyorum:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Do-ing ~ 11 yıl önce
yattı boing yan going diyosun yani

Yanıtla

Kalan karakter 1000
neye göre ~ 11 yıl önce
neye göre daha iyi??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
boing ~ 11 yıl önce
boing herzaman icin airbus'dan daha iyidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
Kime göre. Son yıllarda risk alan Airbus oluyor. A380'i tasarladı. Boeing risk alamadı 747'yi allayıp pullayıp rakip olarak sundu. Ama 2-3 firma dışında yolcu taşıyan versiyona sipariş veren olmadı. A380'e ise 15'den fazla firmadan sipariş var ve bu sayı artmaya devam ediyor. 787 iyi bir uçak ama onunda havası A350 gelince sönecek. Airbus daha sağlam adımlar attı ve sonucu alıyor

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000