28 Mayıs 2012, Pazartesi 09:52:29

"AHL'Yİ BÜYÜTÜRÜZ AMA ÜRKÜYORUZ"

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan; "Dünya Ticaret Merkezi’ni yıkıp Atatürk Havalimanı’nı büyütürüz ama trafik sorunu bizi ürkütüyor" dedi...
  • thy filoyu önümüzdeki tarife sezonunda seve seve bölmek zorunda kalacak. hatta neden 1 ay sonrası için bu işe girişmez anlamak mümkün değil
  • Paris gibi londra gibi kalabalık havalimanları içinde termiminal terminal dolaşan bir metro hatları var yani o kadar büyük ki bu bile onlara yetmiyor,ahl de hemen hemen o yolcu kapasitesine yaklaştı... eğer hava kuvvetlerinin üssünü taşımak istanbulun menfaati için mantıklı ise taşınabilir.......
  • Çözüm; Bakanın dediği gibi Ataköy tarafına bir pist yapılması, Hava Kuvvetlerinin mevcut yerinden taşınması, kargo ve tekniğin o kısma alınması, sahil yolunun ataköyden Florya tren istasyonuna kadar tünele alınması, Kuzey'de de E-5 in, Şirinevlerden sonra tünelle Halkalı bypass edilerek Küçükçekmece'ye kadar yer altına alınması, Kargo binasının taşındıktan sonra yıkılarak, şu anki THY Genel Müdürlük binası ile kargo binası ve sahil yolu bağlantı yolu arasındaki DHMİ'ye ait arazi üzerine ters hilal şeklinde terminal binası yapıp aprona doğru iki adet sağlı sollu köprüler yapılması, bu bittikten sonra, taksiciler kooperatifi, Jandarma binası, Ulaştırma Bakanlığı İl Müdürlüğü, DHMİ binası da yıkılarak, ikinci bir terminal binasının oraya yapılması ve mevcut dış hatlar terminalinin yıkılması, ayrıca HDTM Istanbul Serbest Bölgesinin yıkılarak bir üçüncü terminalin aynı metodla oraya da yapılması, bir terminalin THY ve Star Alliance üyesi şirketlere verilmesi uygun olacaktır.
  • YORUM YAZANLAR TEKNİK BİLGİ SAHİBİ UZMAN KİŞİLER Mİ? YORUMLARININ YANINA UZMANLIK ALANLARINIDA YAZSINLAR BİR ZAHMET NE ÇOK ZEKALI İNSAN VARMIŞ .
  • çözüm için florayaı da biraz geçip denize cıkmak yeterli. yeni pist marmara denizine cok rahat yapılabilir. terminalle baglantıda sahil yolununve ib florya sosyal tesislerinin üzerinde gecer.
  • Gerek SAW gerekse IST'in yeni havalimanıyla birlikte ulaşım açısından bir bütün olarak düşünülmesi gerekir. Bunun çözümü de her üç havalimanını birbirine ve kentin önemli yerlerine bağlayan metroyla entegre bir banliyo tren şebekesi kurmaktır. Üç havalimanı ve kentin her iki yakasında birer noktada duran ve metroya aktarma veren bir banliyö hattı hem üç havalimanının entegre çalışmasını sağlar, hem de kentin trafik yükünü hafifletir. Karayolu bu işi çözmez. Ayrıca kimse IST'ten metroya binip, Yenikapı'da Marmaray'a aktarma edip, daha sonra tekrar bir aktarmayla Anadoluray'a binip SAW'a gitmez.
  • hazır eliniz değmişken HAVA HARP OKULUNU da oradan kaldırın hem yer kazanır14-32 istikametli denizden başlayan 23 pistbaşına kadar (yaklaşık 2400 metrelik)bir iniş pisti kazanırsınız.hem de bu yerin kalanını TOKİ ye verip bir sürü deniz manzaralı villa yaparsınız.hemide "askerleri" yalovaya yollarsınız.
  • yesilkoyun esas genislemesi gereken yer, FLORYA, yani yeni pistler ve terminaller yapilmasi gereken yer floryadir,kentsel donusumle ,kamulastirilip oncelikle bir pist arada kalan yerlerede terminal yapilirsa ,sorun cozulur,florya zaten havalimaninin dogal genisleme sahasidir, tartisilsin

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, geçen perşembe gecesi Paris dönüşünde Atatürk Havalimanı’nda uçaktan inip VIP otobüsüne bindiğinde Türk Hava Yolları’nın (THY) başarısını ortaya koyan izlenimini paylaştı:

- İstanbul-Paris seferlerine artık bizim birlikte uçtuğumuz büyük uçakları (Airbus A330) koymaya başlamışlar. İstanbul-Paris arasında günde 10 sefer varmış. Bu iş müthiş gelişiyor.

- THY’nin bölgenin transit geçişindeki rolü çok yükseliyor. Bunu biz de farklı uçuşlarımızda görüyoruz. Ancak, Atatürk Havalimanı’nın mevcut kapasitesi bu gelişmenin önündeki en büyük engel. Rötarların çoğu Atatürk Havalimanı’ndaki pist sıkıntısından kaynaklanıyor. Buna bir an önce çözüm üretmeniz gerekiyor.

- Bu konu üzerinde çok duruyoruz. Atatürk Havalimanı’nı büyütmeye dönük alternatif çözümlerden biri Dünya Ticaret Merkezi’ni yıkıp, o tarafa doğru yeni bir pist yapmak.

Bu çözümün zor yanına değindi:

- Yalnız o bölüm, Atatürk Havalimanı’na göre çukurda kalıyor. Önemli ölçüde dolgu yapılması
gerekiyor.

Dünya Ticaret Merkezi arazisinin yasal durumunun uygunluğuna vurgu yaptı:

- Arazi zaten Hazine’nin. Dünya Ticaret Merkezi’ne uzun süreli kiralama yöntemiyle verilmiş.

- Bir de askeri havaalanının devri konusu vardı...

- Eğer Dünya Ticaret Merkezi’nin olduğu tarafa doğru bir pist yapılırsa, askeri havaalanının bulunduğu noktaya da ek terminal binası ve park yeri yapılabilecek.

Bu çözüme kabinede karşı çıkanlar olduğunu kaydetti:

- Bazı arkadaşlarımız Atatürk Havalimanı’nı büyütmekle uğraşmak yerine 3’üncü havalimanını bir an önce yapmayı öneriyor, “3’üncü havalimanını nasıl olsa yapacağız. 3-4 yılda orası bitirilebilir.

Bu durumda Atatürk Havalimanı’nın büyütülmesine zaman ve para harcamaya gerek yok” diyorlar.

- Sayın Bakan, bu tartışmalarla hem THY için, hem de İstanbul’un bölgenin transit merkezi olma yolunda daha hızlı ilerlemesi konusunda zaman daralıyor.

- Aslında Dünya Ticaret Merkezi’nin yerine bir pist yapmak en hızlı çözüm olabilir ama bizi ayrıca bölgenin trafiği de düşündürüyor.

- Neden?

- Atatürk Havalimanı daha fazla büyürse, İstanbul’un bu bölgesindeki şehiriçi trafik iyice içinden
çıkılmaz hale gelebilir.

Bu noktada Başbakan Tayyip Erdoğan’ın talimatını anımsadı:

- Sayın Başbakanımız Atatürk Havalimanı ile Sabiha Gökçen arasında en seri ulaşım bağlantısının nasıl kurulabileceği konusunda çalışılmasını istedi. Bu konu üzerinde de çalışmalar başladı.

- Öyle bir bağlantı arayışı işin en zor yanı değil mi?

- Çalışmalardan ne çıkacak bilmiyoruz. Hep birlikte göreceğiz...

Atatürk Havalimanı’nda bırakın işin zor olan yeni pist yanını, uçak park alanlarını artırmak bile epey zaman alıyor...
Askeri havaalanının bu amaçla DHMİ’ye devri uzun süredir gündemdeyken, bir türlü gerçekleşemiyor.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’a ne zaman bu konuyu sorsak, “Bazı pürüzler var, çözülmesini bekliyoruz” türünden yanıtlar alıyoruz...

Atatürk Havalimanı’nın kapasitesinin büyütülmesi en yakın çözüm olarak önümüzde duruyor...

(Vahap Munyar / Hürriyet)

"AHL'Yİ BÜYÜTÜRÜZ AMA ÜRKÜYORUZ"

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

2.hub ~ 12 yıl önce
thy filoyu önümüzdeki tarife sezonunda seve seve bölmek zorunda kalacak. hatta neden 1 ay sonrası için bu işe girişmez anlamak mümkün değil

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Avrupanın... ~ 12 yıl önce
Paris gibi londra gibi kalabalık havalimanları içinde termiminal terminal dolaşan bir metro hatları var yani o kadar büyük ki bu bile onlara yetmiyor,ahl de hemen hemen o yolcu kapasitesine yaklaştı... eğer hava kuvvetlerinin üssünü taşımak istanbulun menfaati için mantıklı ise taşınabilir.......

Yanıtla

Kalan karakter 1000
AHL'nin Genişletilmesi için Fikir-1 ~ 12 yıl önce
Çözüm; Bakanın dediği gibi Ataköy tarafına bir pist yapılması, Hava Kuvvetlerinin mevcut yerinden taşınması, kargo ve tekniğin o kısma alınması, sahil yolunun ataköyden Florya tren istasyonuna kadar tünele alınması, Kuzey'de de E-5 in, Şirinevlerden sonra tünelle Halkalı bypass edilerek Küçükçekmece'ye kadar yer altına alınması, Kargo binasının taşındıktan sonra yıkılarak, şu anki THY Genel Müdürlük binası ile kargo binası ve sahil yolu bağlantı yolu arasındaki DHMİ'ye ait arazi üzerine ters hilal şeklinde terminal binası yapıp aprona doğru iki adet sağlı sollu köprüler yapılması, bu bittikten sonra, taksiciler kooperatifi, Jandarma binası, Ulaştırma Bakanlığı İl Müdürlüğü, DHMİ binası da yıkılarak, ikinci bir terminal binasının oraya yapılması ve mevcut dış hatlar terminalinin yıkılması, ayrıca HDTM Istanbul Serbest Bölgesinin yıkılarak bir üçüncü terminalin aynı metodla oraya da yapılması, bir terminalin THY ve Star Alliance üyesi şirketlere verilmesi uygun olacaktır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
YORUM YAZANLAR TEKNİK BİLGİ SAHİBİ UZMAN KİŞİLER Mİ? YORUMLARININ YANINA UZMANLIK ALANLARINIDA YAZSINLAR BİR ZAHMET NE ÇOK ZEKALI İNSAN VARMIŞ .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
floryadan öte. ~ 12 yıl önce
çözüm için florayaı da biraz geçip denize cıkmak yeterli. yeni pist marmara denizine cok rahat yapılabilir. terminalle baglantıda sahil yolununve ib florya sosyal tesislerinin üzerinde gecer.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
Gerek SAW gerekse IST'in yeni havalimanıyla birlikte ulaşım açısından bir bütün olarak düşünülmesi gerekir. Bunun çözümü de her üç havalimanını birbirine ve kentin önemli yerlerine bağlayan metroyla entegre bir banliyo tren şebekesi kurmaktır. Üç havalimanı ve kentin her iki yakasında birer noktada duran ve metroya aktarma veren bir banliyö hattı hem üç havalimanının entegre çalışmasını sağlar, hem de kentin trafik yükünü hafifletir. Karayolu bu işi çözmez. Ayrıca kimse IST'ten metroya binip, Yenikapı'da Marmaray'a aktarma edip, daha sonra tekrar bir aktarmayla Anadoluray'a binip SAW'a gitmez.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yolcu ~ 12 yıl önce
hazır eliniz değmişken HAVA HARP OKULUNU da oradan kaldırın hem yer kazanır14-32 istikametli denizden başlayan 23 pistbaşına kadar (yaklaşık 2400 metrelik)bir iniş pisti kazanırsınız.hem de bu yerin kalanını TOKİ ye verip bir sürü deniz manzaralı villa yaparsınız.hemide "askerleri" yalovaya yollarsınız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
florya ~ 12 yıl önce
yesilkoyun esas genislemesi gereken yer, FLORYA, yani yeni pistler ve terminaller yapilmasi gereken yer floryadir,kentsel donusumle ,kamulastirilip oncelikle bir pist arada kalan yerlerede terminal yapilirsa ,sorun cozulur,florya zaten havalimaninin dogal genisleme sahasidir, tartisilsin

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000