17 Ekim 2009, Cumartesi 07:32:28

AHL'nin 'Bir ayağı çukurda' tartışması

İstanbul’daki meslek odalarına göre, Atatürk Havalimanı’nda pist uzatmak için başlatılan çalışma hem ‘kaçak’, hem tehlikeli...
  • Aman Ataköy konaklarına laf söylemeyin... Orası tamamen Türban Konakları. Oraya birşey olmaz pistin yerini değiştirirler valla. :))
  • dağdan gelip bağdakini kovmaya çalışıyorlar ya size kim dedi oradan ev alın diye birde ataköy konakları var adamlar geldi simdi havalimanı taşınsın diyor ya gidin sizler bile bile ev aldınız ve oturuyorsunuz.
  • Insan sagligi herseyden önemlidir.. gürültü acisindan yasalara aykiri.. ayrica dere yatagina pist uzatmakta cok normal biseymis gibi konusuyor bazi arkadaslar.. Bu aynen "yenikapi kazilarini bosverin, metro insaati devam etsin trafik rahatlasin" diye konusan zihniyet iste.. Dünyanin heryerinde havaalani kurallari belirlidir kimse binalar önceden yapildi havaalani sonra yapildi gibi tartismalara girmez.. Egitim seviyemizi belli ediyor direk.
  • 1920lerde bile ahl'nin bulunduğu bölgede uçaklar vardı.oraya sonradan gelenler evlerdir, binalardır.pisti yapmayın diyenlerin çözüm önerisi varmı diyorlar peki ne yapsınlar.japonun oğlu denizin ortasında ada yapıyor(kansai-osaka) bizimkiler olan pisti uzatamıyor .
  • Koskoca havaalanını görmediniz mi 14 katlı binaları oraya dikerken. Kabahat o binaları oraya yaptıranda. Şimdi yıkın o binaları. Uçaklar rahat rahat insin. Hem de muazzam bir uçak park alanına kavuşmuş olur İstanbul.
  • ataköy konutlarını boşaltsınlar başka yermi yok yıksınlar yeteri kadar konutu .
  • Bizde para çok nasıl paralel pist yapıp kullanamadıysak bunuda uzatıp kullanamayız.

İstanbul’daki meslek odalarına göre, Atatürk Havalimanı’nda pist uzatmak için başlatılan çalışma hem ‘kaçak’, hem tehlikeli. Çünkü ‘gerekli izinler olmadan, planlara aykırı şekilde uzatılan’ yeni pist haritası, geçtiğimiz ay 30 kişiyi boğan, şehrin sel tetikleyicilerinden Ayamama Deresi yatağını tehdit ediyor...

Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği'nin (TMMOB) ve Ataköy sakinlerinin açtığı davaların sürmesine rağmen geçtiğimiz temmuz ayında ihalesi yapılan Atatürk Havalimanı'ndaki 06–24 kısa pistin uzatılmasına devam ediliyor. 1953 yılında hizmete açılan pist, yalnız deniz tarafından gelen uçakların indiği, lodosun estiği zorunlu günlerde kullanılması için inşa edilmişti. Ancak  yüzde 70 artan hava trafiği nedeniyle Atatürk Havalimanı’ndaki diğer pistler, bu atış karşısında yetersiz kalınca 06-24 pisti, iniş kalkışlarda sürekli kullanılmasına başlandı. Normalde Marmara Denizi üzerinden yapılan inişlerde kullanılması gereken pist, 2006'dan itibaren Ataköy-Bakırköy istikametinde yapılan inişlerde kullanılma açıldı. Böylece, yağmurlu havalarda uçakların sık sık pistten çıkması da kaçınılmaz hale geldi. Hal böyle olunca da 06–24 pisti  'sabıkalı pist' olarak anılır oldu.

FELAKETİN YATAĞINDAN UÇAK KALKACAK
Yaşanan bu sorunlara karşı Devlet Hava Meydanları İşletmeleri Genel Müdürlüğü (DHMİ) çözümü, pistin uzatılmasında ve bu piste paralel ilave bir pistin yapılmasında buldu ve ihaleyi gerçekleştirdi. Buna göre, yılsonuna kadar pistteki çatlakların onarım işi tamamlanacak. Önümüzdeki yıl içinde de pistin uzunluğu 2 bin 300 metreden 2 bin 550 metreye çıkartılacak. Ancak TMMOB Harita Mühendisleri Odası İstanbu Şube Başkanı Celal Beşiktepe ve Mimarlar Odası Bakırköy İl Komisyonu Üyesi Mehmet Bozkurt, 06–24 pistinin uzatılmasının tehlikeli olduğu görüşünde.

Pistin, sel felaketinin yaşandığı Ayamama Deresi yatağına kaçak olarak inşa edildiğine ve Ataköy Yerleşim alanına doğru uzatıldığını iddia eden  Beşiktepe, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadir Topbaş’ın, İstanbul’daki derelerin ıslah edileceği yönündeki açıklamasını hatırlatarak, Ayamama yatağında pistin inşasına devam edildiğini kaydetti.  Dere’nin vadisi 500 metre uzunluğunda pist ile doldurduğunu söyleyen Beşiktepe, "Pist ile derenin bulunduğu nokta 600 metre. 300 metre de yatağı var. Bu noktada Kadir Topbaş’a şunu sormak lazım: Kendi belediye meclisinden imar planı kararı olarak geçmeyen büyük pist inşasına nasıl izin veriliyor?"

Pistin, ayrıca  Ataköy Yerleşim alanını da tehdit ettiğini söyleyen Beşiktepe, Ataköy'de ikamet edenlerin can güvenliğinin tehlikede olduğuna dikkat çekti. Yerleşim alanı içerisinde 100 bin kişinin yaşadığını hatırlatan Beşiktepe, “Pist, yerleşim alanının içine doğru 500 metre uzatılacak. Yani Ayamama Deresi'ne kadar gelecek. Bu durumda pistin Ataköy konutlarına olan uzaklığı bin 100 metreden 400 metreye kadar inecek. Pist 500 metre uzatıldığına göre, bunun 60 metre de emniyet sahası olacak, bir de 130 metre emniyet payı olacak. Yani uçaklar konutların içine kadar girmiş olacak. Pistin uzatılması için devasa bir dolgu işlemi de gerekecek. Bu durumda Ataköy'deki konutlar da alçakta kalacak" diye konuştu.

UÇAKLAR KONUTLARA ÇOK YAKLAŞACAK
Konuyla ilgili açıklama yapan diğer bir kentbilimci olan Mimarlar Odası Bakırköy İl Komisyonu’ndan Mehmet Bozkurt ise Ataköy üzerinden yapılan iniş kalkışların pistin uzatılması ile daha da riskli hale geleceğini söyledi.

Uçağın piste yaklaşma metodu olduğunu belirten Bozkurt, “Bizim elimizdeki verilere göre bir uçak iniş yaparken en son binaya 45 metre yaklaşıyor. Pistin uzatılması ile bu mesafe 30 metreye kadar düşecek. Geçtiğimiz günlerde THY ait bir uçak Belçika’da kaza yaptı.
Bu kaza Türkiye’de olsaydı muhtemelen Ataköy’ün üzerinde olacaktı. Uçak kazalarının yüzde 61’nin iniş kalkışlarda olduğu dikkate alınırsa Ataköy için büyük bir tehlike söz konusu" dedi.

‘Pist çalışması yasalara da aykırı’

Pistin uzatılmasını hukuk açısından da değerlendiren Harita Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Celal Beşiktepe, şunları kaydetti: "Pistin uzatılması yasalara aykırıdır. Yasalara göre, 50 bin üstü iniş-kalkışın yapıldığı havaalanı çevresel gürültü sınır değerleri Ataköy Yerleşim Alanında gündüz 68, gece ise 58 desibel olmalı. Dünya Sağlık Teşkilatı'nın (WHO) Bildirisi'ne göre gürültü sınırı 45 desibel olarak kabul edilmiştir. Ancak, Ataköy'deki desibel değerleri bu sınırların çok ötesinde.

Camlar zangırdıyor, tabak çanaklar yerinden oynuyor. 4 şiddetinde deprem sarsıntısı yaşanıyor. Ayrıca geçtiğimiz yıllarda bir uçak tam Ataköy üzerindeyken motoru yandı. Pilotun deneyimi büyük bir faciayı önlemişti. Ama hep bu tesadüflere güvenmemeliyiz."

Birgün

AHL'nin 'Bir ayağı çukurda' tartışması

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

Misafir ~ 14 yıl önce
Aman Ataköy konaklarına laf söylemeyin... Orası tamamen Türban Konakları. Oraya birşey olmaz pistin yerini değiştirirler valla. :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
dağdan gelip bağdakini kovmaya çalışıyorlar ya size kim dedi oradan ev alın diye birde ataköy konakları var adamlar geldi simdi havalimanı taşınsın diyor ya gidin sizler bile bile ev aldınız ve oturuyorsunuz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Insan sagligi herseyden önemlidir.. gürültü acisindan yasalara aykiri.. ayrica dere yatagina pist uzatmakta cok normal biseymis gibi konusuyor bazi arkadaslar.. Bu aynen "yenikapi kazilarini bosverin, metro insaati devam etsin trafik rahatlasin" diye konusan zihniyet iste.. Dünyanin heryerinde havaalani kurallari belirlidir kimse binalar önceden yapildi havaalani sonra yapildi gibi tartismalara girmez.. Egitim seviyemizi belli ediyor direk.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
1920lerde bile ahl'nin bulunduğu bölgede uçaklar vardı.oraya sonradan gelenler evlerdir, binalardır.pisti yapmayın diyenlerin çözüm önerisi varmı diyorlar peki ne yapsınlar.japonun oğlu denizin ortasında ada yapıyor(kansai-osaka) bizimkiler olan pisti uzatamıyor .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Koskoca havaalanını görmediniz mi 14 katlı binaları oraya dikerken. Kabahat o binaları oraya yaptıranda. Şimdi yıkın o binaları. Uçaklar rahat rahat insin. Hem de muazzam bir uçak park alanına kavuşmuş olur İstanbul.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ataköy konutlarını boşaltsınlar başka yermi yok yıksınlar yeteri kadar konutu .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bizde para çok nasıl paralel pist yapıp kullanamadıysak bunuda uzatıp kullanamayız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000