25 Mart 2013, Pazartesi 16:20:27

AHL'DE KUŞ TEHLİKESİ VAR MI?

Florya’da bulunan İstanbul Akvaryum’daki deniz canlılarına ait atıkların denize dökülmesi nedeniyle bölgedeki martı sayısının arttığı ve uçakların güvenliğini tehlikeye düşürdüğü iddiaları yalanlandı.
  • Ve 2 saat kadar önce bird-strike rapor edildi bile...
  • Akvaryum ayağıyla denize 0 alışveriş merkezi yapan başka bir ülke varmı?
  • Oturup masabaşından bakarsanız böyle bir sorun yoktur, ama apron ve pisti gözlemlerseniz yok diyen kuşun neye benzediğini bilmiyordur.
  • özellikle 35'e kalkışlarda sıkıntı yok fakat 17'e kalkış ve 05'e inişlerde ciddi sorunlar yaşanabilir..zira 05'e inişte bir çok kez kuşlara denk geliniyor..bugüne kadar belki herhangi bir sorun olmadı ama bilmiyorum dünyada havalimanı dibine akvaryum yapan başka bir ülke var mıdır ?

Florya’da 2011 yılında hizmete giren ve 15 bin çeşit kara ve deniz canlısını içinde barındıran dev akvaryum ilginç bir iddiayla gündeme geldi. İddiaya göre, akvaryumdaki balık ve diğer deniz canlılarına ait atıkların denize dökülmesi nedeniyle bölgedeki martı sayısı artınca uçakların güvenliği tehlikeye girdi.

Söz konusu iddialara ilişkin İstanbul Akvaryum’dan yazılı açıklama yapıldı. Atıkların denize döküldüğü iddialarının yalanlandığı açıklamada, “İstanbul Akvaryum olarak tesisimizin bünyesinde bulunan sistem suyu ve yem atıkları ilgili haberde iddia edildiği gibi Marmara Denizi'ne hiç bir şekilde deşarj edilmemekte olup, aynı zamanda tesisimizden Marmara Denizi'ne atıkların gidişatını sağlayacak olan herhangi bir akıtma hattı da kesinlikle bulunmamaktadır. Tesisimizin atık su deşarjı İSKİ kanalı kullanılarak ilgili atık su havzasına yapılmaktadır'' denildi.

Bu iddiaların en son teknolojik veriler ve gelişmeler kullanılarak yapılan sistemlere aykırı olduğu vurgulanan açıklamada, ''İstanbul Akvaryum olarak tesisimizden Marmara Denizi'ne sistem suyu, balık ve diğer deniz canlılarından arta kalan yem ve pisliklerin hiç biri dökülmemektedir. İstanbul Akvaryum'un Marmara Denizi ile hiçbir teknik bağlantısı yoktur” ifadelerine yer verildi.

Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) Genel Sekreteri Musa Alioğlu ise uçakların uçuş güvenliğinde en önemli faktörlerden birinin kuşların gökyüzündeki hareketleri olduğunu belirterek, “Bugüne kadar uçakların motorlarına giren kuşların veya cama çarpan kuşların birçok önemli sıkıntıya neden olduğunu biliyoruz. Eğer bir kuş sürüsü bir uçağı düşürebilecek kapasitede olursa tehlike söz konusudur. Ama yıllardır Atatürk Havalimanı'nda önemli bir kuş göçü yaşandığını görmedik ve burası kuşların göç yolları üzerinde olan bir yer değildir. Atatürk Havalimanı’nda son dönemde bahsi geçen akvaryum nedeniyle artan bir yoğunluk görüldüğü konusunda bir bilgi sahibi değilim” dedi.

Alioğlu, martıların deniz kenarında çok fazla kaldıkları ve sonra kalkarken uçaklara zarar verdikleri yönünde bir olayın henüz görülmediğini ifade ederek, “Ama yeni kurulan akvaryum adlı kuruluşun böyle bir sıkıntıya neden olup olmayacağına sıra gelince henüz bariz bir şey duymadık görmedik ve bu konuyla ilgili bir şikayet de gelmedi. Konuyu en iyi şekilde araştırmak DHMİ’nin görevidir. Bu konuda hassas ve ciddi çalışan bir kurumdur işi hiç riske ve şansa bırakmaz. THY pilotları Atatürk Havalimanı’nda en çok uçuşu gerçekleştiren pilotlardır. Onların neyi ne kadar gözlemlediğine bakmakta fayda var. Şimdilik bariz bir kuş sürüsünün burada iniş ve kalkışı tehlikeye düşüreceği bilgisine biz ulaşmadık” diye konuştu.

AHL'DE KUŞ TEHLİKESİ VAR MI?

Yorumlar

LTBA ~ 11 yıl önce
Ve 2 saat kadar önce bird-strike rapor edildi bile...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
AVM ~ 11 yıl önce
Akvaryum ayağıyla denize 0 alışveriş merkezi yapan başka bir ülke varmı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Nereden bakıyorsunz ~ 11 yıl önce
Oturup masabaşından bakarsanız böyle bir sorun yoktur, ama apron ve pisti gözlemlerseniz yok diyen kuşun neye benzediğini bilmiyordur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bird strike ~ 11 yıl önce
özellikle 35'e kalkışlarda sıkıntı yok fakat 17'e kalkış ve 05'e inişlerde ciddi sorunlar yaşanabilir..zira 05'e inişte bir çok kez kuşlara denk geliniyor..bugüne kadar belki herhangi bir sorun olmadı ama bilmiyorum dünyada havalimanı dibine akvaryum yapan başka bir ülke var mıdır ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000