05 Eylül 2008, Cuma 09:41:37

Ağustos havacılığın kabus ayı oldu

Uçuş trafiğinin belki de en yoğun olduğu ay olan Ağustos’ta dünyanın hemen her bölgesinden ya uçak düştü ya da arızalandı haberleri geldi.
  • bence o listede olan olaylar sadece agustos ayina mahsus sorunlar degil yaz aylarinda yükselen ucak sayisi, sorunlarinda yüzdesini artiriyor. neyseki maintenance denen birsey var yoksa ucaklar ucamayacakti. korkutmayin milleti yahu.
  • bizde daha beter arizalar oldu ama listede turk yok ne enteresan, havacilikta da, guvenlikte de bir numarayiz demekki :)
  • yine de en güvenli yolculuğun havayolu ile olduğu biliniyor...2,5 milyonda 1 kaza olasılığı var...kara(200de 1) ve demiryolu(50binde 1) daha tehlikeli...
  • Ağustos ta kazaların artmasını bu ayın uğursuzluğuna bağlamak ne kadar doğru olur bilmem ama, sanki araştırmalar ,sıcakların özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında şiddetini arttırması nedeniyle hem canlılar hem de cansız varlıklar üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle kazaların daha yoğun meydana geldiğini söylüyor gibi.

Arızaların sıklaştığı, talihsiz kazaların birbiri ardına yaşandığı Ağustos ayı, havayolu şirketleri ve yolcuları için adeta kâbusa dönüştü. İrili ufaklı yüzlerce arızanın yaşandığı Ağustos ayı boyunca ölümle sonuçlanan kazalar da bir hayli fazlaydı.

 

İşte Ağustos ayında dünya genelinde yaşanan olaylar ve bilânçosu:

 

1 Ağustos: Flybe’ ye ait Embraer ERJ-195 tipi uçak, Isle of Man yakınlarında kokpitte duman kokusu nedeniyle tahliye edildi. Soruna havalandırma sistemindeki bir aksamanın yol açtığı sanılıyor.

 

1 Ağustos: Air France’a ait Boeing 747-400 tipi uçak Paris-Toronto seferi sırasında güvenli olmayan iniş göstergeleri sebebiyle 23 numaralı pisti teğet geçti.

 

1 Ağustos: Delta Airlines’e ait Boeing 757-200 tipi uçağı Los Angelas-Kona seferi sırasında tanımlanamayan bir problem sebebiyle Los Angeles’ a geri döndü. Uçağın tüm gövdesinin titrediği belirtildi.

 

1 Ağustos: British Midland’ a ait A321 tipi uçağı İspanya seferi esnasında bir motor arıza yapınca rotasını Portekiz’e çevirdi.

 

1 Ağustos: Mesaba Airlines’in CRJ9 tipi uçağı Houston – Minneapolis seferi sırasında, Houston’ da kalkış yaparken lastiği yarıldı.

 

1 Ağustos: Air Canada firmasına ait CRJ-700 tipi yolcu uçağı, Toronto- Winnipeg seferini yaparken uçağın iskeletinde titreme ve motor sorunlarında pilotu uyarmak için levyeyi titreten stick shaker’in çıkması nedeniyle acil iniş yaptı.

 

1 Ağustos: Cathay Pasific’e ait Boeing 747-400 tipi yolcu uçağı, Anchorage-Newyork seferini yaparken kargonun ön kısmında yangın uyarısı alınca  Winnipeg kentine acil iniş gerçekleştirdi.

 

2 Ağustos: UPS’ e ait Boeing 767-300tipi uçak, 2 kişilik ekiple East Midlands - Philadelphia seferi için kalkış yaparken sol motora kuş çarpması sebebiyle piste geri döndü.

 

2 Ağustos: Trans States Embraer 145 uçağının Denver’ da kalkış sırasında lastikleri yarıldı.

 

2 Ağustos: TAM Havayolları’na ait A319 uçağı Curitiba - Sao Paulo seferi için kalkış yapmak üzere pistteyken yıldırım isabet etti.  Uçak boşaltılarak bakıma alındı.

 

 

2 Ağustos: Qantas’ a ait Boeing 767-300 uçağı, Sydney - Manila seferi sırasında, uçuş ekibinin hidrolik sızıntısı tespit etmesi üzerine Sydney’ e geri döndü.

 

2 Ağustos: Red Wings Airlines’a ait  Tupolev TU-204 uçağı, Venedik - Moskova Vnukovo seferini yaparken motorda titreme sebebiyle yönünü Minsk ’e  çevirdi. Problemli motor kapatıldı. Güvenli iniş yapıldı.

 

2 Ağustos: Jazz DH8A  Montreal üzerinde motordan çıkan kıvılcımlar sebebiyle acil durum bildirdi. Air Canada Jazz de Havilland Dash 8-100 uçağı, Baie Comeau -  Montreal seferi sırasında uçuş ekibi kıvılcımlar çıktığı için sağ motoru kapatmak zorunda kaldı ve uçak Montreal’ e yaklaştığı sırada acil durum bildirdi.

 

2 Ağustos: Atlantic Southeast’e air CRJ-200 tipi yolcu uçağı, Atlanta-Albany seferinin sonunda uçağın kanatçıklarında sıkışma sorunu medya geldi. Uçak normalin üzerinde bir hızla piste inmesine rağmen iniş başarıyla gerçekleşti.

 

2 Ağustos: Westjet’ in B73G uçağı, Ottawa üzerinde seyrederken kokpitte rahatsız edici bir duman kokusu olduğu bildirilince uçak bakıma alındı.

 

 

 2 Ağustos: Air China firmasına ait  Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı, Beijjng-Xian  seferini yaptığı sırada kuş çarpması sonucu zor anlar yaşadı.

 

3 Ağustos: United Arlines’a ait Boeing 737-300 tipi yolcu uçağı  Seattle- San Francisco seferi için havalandıktan kısa bir süre sonra piste geri döndü. Uçağın tekrar piste dönmesinin sebebi ise 3. sıradaki 3 koltuğun arkaya kayıp, 4. sırada ki koltukları sıkıştırmasıydı.

 

3 Ağustos: Vladivostok Air’ a ait T204 yolcu uçağı 140 yolcu ve 8 kişilik uçuş ekibini taşıdığı Saint Petersburg - Vladivostok seferi sırasında uçağın sağ motoru arızalandı.  Uçak Vladivostok’a acil iniş yaptı.

 

3 Ağustos: United Airlines’a ait Boeing 737-300 tipi yolcu uçağı, Kansas City- Denver seferi için havalandıktan 15 dakika sonra motor problemi nedeniyle piste geri döndü.

 

3 Ağustos: Thomsonfly’a ait  B763 tipi yolcu uçağına Punta Cana yakınlarında bomba ihbarı geldi. Pilot buna rağmen uçuşu devam ettirdi.

 

3 Ağustos: United Airlines’a ait  Boeing 747-400tipi yolcu uçağı, Beijing - San Francisco seferi için kalkışının ardından iniş takımlarıyla sorun yaşadı. Uçak havaalanının boşaltılması için 2 saat tur attı.  

 

4 Ağustos: Northwest Airlines’ a ait McDonnell Douglas DC-9-50 tipi yolcu uçağının, Milwaukee - Minneapolis seferi için kalkışı sırasında motorlardan birindeki arızanın ardından lastiği patladı. Uçuş ekibi Milwaukee’ ye dönme kararı aldı. 45 dakika sonra güvenli iniş gerçekleşti.

 

4 Ağustos: Cors Air’e ait Boeing 747-400 tipi yolcu uçağı, Punta Cana(Dominik Cumhuriyeti)-Paris Orly seferini yaptığı sırada acil tıbbi yardım gerektiren bir durum oluştuğundan Martinik’ e acil iniş yaptı. İniş gerçekleştirilirken 1 yolcu hayatını kaybetti.

 

4 Ağustos: American Airlines firmasına ait MD83 tipi yolcu uçağı, New York-Atlanta seferini yapmak için havalandıktan kısa bir süre sonra sağ motorda patlama meydana geldiği için piste geri döndü. 

 

5 Ağustos: Delta Airlines’a ait Boeing 767-300 tipi yolcu uçağı, Atlantik Okyanusu üzerinde aygıt hatası bildirdi. New York  - Kiev seferi sırasında; uçuş data bilgisayarı; altimetre ve hız göstergelerinin çalışmadığını bildirdi. Pilot, irtifasını hesaplayamadığı için alçak uçuşla acil iniş yaptı. O esnada hava trafiğinin yoğun olmaması faciayı önledi.

 

05 Ağustos: United Airlines’a ait Boeing 757-200 tipi yolcu uçağı San Francisco-Boston seferi sırasında kabindeki güçlü elektronik kokusu sebebiyle Detroit’e acil iniş yaptı.

 

5 Ağustos: American Airlines’ a ait Boeing 757-200 tipi uçak Los Angeles - Honolulu seferi sırasında Los Angeles yakınlarında kabindeki yoğun dumandan dolayı acil durum bildirdi.

 

6 Ağustos: Emirates’e ait Kuveyt-Dubai seferini yapacak olan Boeing 777-200 yolcu uçağı, Kabindeki duman yüzünden kalkıştan vazgeçti. Dumanın egzozdan geldiği anlaşıldı.

 

6 Ağustos: Delta Arlines’a ait Boing 757-200 tipi yolcu uçağı, Las Vegas- New York seferinin sonunda piste iniş yaparken sağ motor alev aldı. 

 

6 Ağustos: Air Canada Havayollarına ait Airbus A320-200 tipi yolcu uçağı, Montreal-Edmonton seferinde, Edmonton’a yaklaştığı sırada kokpitteki ağır duman ve yangın alarmı nedeniyle acil durum bildirdi. 

 

6 Ağustos: Cathay Pasific’e ait Boeing 747-400 tipi yolcu uçağı Los Angeles-Hong Kong seferi esnasında tropikal fırtına sebebiyle yönünü Kanada’ya çevirdi ve sefer 3,5 saatlik bir gecikmeyle gerçekleştirildi.

 

6 Ağustos: Dağıstan Havayollarına ait Tupoli TU-154 tipi yolcu uçağı Ufa-Antalya seferini gerçekleştirmek için havalandıktan kısa bir süre sonra sağdaki 3 numaralı motorun yangın alarmının çalışması sonucu Ufa’ya geri döndü.

 

6 Ağustos: Thomsonfly’a ait, Boeing 757-200 tipi yolcu uçağı Manchester’ da düşen askeri uçak sebebiyle yönünü değiştirdi. Uçak İngiltere’ye gidiyordu.

 

6 Ağustos: US Airways’e ait Boeing 767-200 tipi uçak Atlantik Okyanusu üzerinde yanık kokusu problemi yaşadı. Philadelphia- Barselona seferini yapan uçak Philedelphia’ya geri dönerek güvenli iniş yaptı.

 

6 Ağustos: Kingfisher’ a ait AT72 tipi uçak, Udaipur -Delhi (Hindistan) seferini yaparken iniş esnasında kuyruğunu yere çarptı.

 

 

7 Ağustos: TAM Havayolları’na ait Airbus A320-200 uçağı, Brasilia – Teresina seferi sırasında bir akbabaya çarpınca burnunda hasar oluştu.  İniş tamamlandı ancak uçak bakıma alınarak sonraki seferleri iptal edildi.

 

7 Ağustos: Israir’a ait A320 tipi uçak Eilat‘tan Tel Aviv’e giderken gövdesinde delik açıldı.

 

7 Ağustos:  American Airlines’ ın MD82 tipi uçağı Dallas’ta, lastik parçalarının koparak kanatta delik açması nedeniyle sorun yaşadı.

 

7 Ağustos: İsviçre-Kenya seferini yapan Swiss Air‘a ait Airbus 330-200 uçağı Kahire yakınlarında tıbbi acil durum yaşayınca yönünü Kahire’ye çevirdi.

 

7 Ağustos 2008: Qantas Şirketine ait  Boeing 737-400 uçağı, Melbourne-Canberra seferini yapmak için hazırlanırken gövdeden gelen garip sesler sebebiyle kalkış yapmaktan vazgeçti.

 

7 Ağustos: Airlines of Kuban şirketine ait Yakovlev YAK-42 tipi yolcu uçağı,   Krasnodar - Moskova Vnukovo   seferi sırasında Moskova’ ya vardığı sırada bir motordaki arıza nedeniyle acil durum bildirdi. 

 

7 Ağustos: Continental Airlines’a ait Boing 737-700 tipi yolcu uçağı Santa Ana- Newark  seferi esnasında kokpitteki yoğun duman sebebiyle Santa Ana’ya geri döndü.

 

7 Ağustos: Lufthansa Hava Yolları’na ait Airbus A340-300 tipi yolcu uçağı, Atlantik Okyanusu üzerinde motor sorunu yaşadı.

 

 

8 Ağustos: İngiliz Zoom şirketi’ ne ait Boeing 767-300 tipi uçak Londra-San Diego seferi esnasında, tıbbi acil durum sebebiyle yönünü Denver’e çevirdi.

 

8 Ağustos: British Airways’in Boeing 767-300 uçağı Dar Es Salaam’da(Tanzanya) motor arızası nedeniyle kalkış yapmayı reddetti.

 

8 Ağustos: Southwest’ e ait Boeing 737-300 tipi uçağı Tampa’da, motorlarından birine kuş çarpınca kalkış yapmak istemedi.

 

 

8 Ağustos 2008: Surinam’a ait Boeing 747-300 uçağı Paramaribo’dan kalkışının hemen ardından yükselirken motor arızası yaptı.

 

8 Ağustos: Air China firmasına ait Boeing 737-700 tipi yolcu uçağı, Nagoya-Şangay seferini yaptığı sırada e-maille gelen bomba ihbarı nedeniyle Nagoya’ ya geri döndü.

 

8 Ağustos: Kingfisher Aerospatiale şirketine ait  AT72 uçağı Vijayawada’da  kuş çarpmasından zarar gördü. Vijayawada - Haydarabat seferi için kalkışı sırasında kuş sürüsü çarpması nedeniyle hasar gören uçak acil durum bildirerek alana geri döndü.

 

8 Ağustos: British Airways’e ait Boing 747-400 tipi yolcu uçağı, Chicago-ondra seferini yaptığı sırada kabinde acil tıbbi müdahale gerektirecek bir durum oluşunca Halifax kentine acil iniş gerçekleştirdi.

 

9 Ağustos: Swiss Air’e ait A343 tipi yolcu uçağının Bangkok-Zürih seferini yapmak için kalkışı esnasında tekerleği yarıldı. 

 

9 Ağustos: Transaero’ ya ait Boeing 747-400 ile Delta Havayolları’na ait Boeing 737-800 çarpışmaktan son anda kurtuldu. 33000 fitte seyreden her iki uçak çarpışmadan bir dakika önce durumun farkına varabildi. Transaero’ya ait olan B747-400 alçalarak çarpışma seviyesinden ayrıldı.

 

9 Ağustos: İspanya-Brezilya seferini yapan TAM Havayolları’na ait Airbus 330-200 uçağı Madrid’de oto pilot arızası bildirdi.

 

9 Ağustos:  Suudi Arabistan-İran seferini yapacak olan Iran Air’ a ait A300 tipi uçağın Jeddah’ ta lastikleri yarıldı, pilot kalkış yapmayı reddetti.

 

9 Ağustos: Finnair’ın A320 tipi uçağı Yunanistan-Finlandiya seferi sırasında Vantaa Havaalanı’na iniş yaparken iniş takımları alev aldı.

 

9 Ağustos:  Lufthansa’nın A320 tipi uçağı Münih’te hidrolik arızası bildirdi.

 

10 Ağustos: Air Central’ a ait F50 tipi uçağı Fukushima yakınlarında yağ basıncı düşünce, havada motoru durdu.

 

10 Ağustos: Delta Airlines’ın Boeing 767-300 uçağı Milano-Atlanta seferi sırasında bir duman direktörü devre dışı kalınca panik yaşandı.

 

10 Ağustos: Emirates’ e ait A380 tipi uçağı Dubai  - New York seferi sırasında, Münih yakınlarında tıbbi acil yardım çağrısı yaptı.

 

10 Ağustos: Yeni Zelanda-Avustralya seferini yapan Qantas’ a ait Boeing 737-800 uçağı Tazman Denizi üzerindeyken gövdesine isabet eden yıldırımdan dolayı sorun yaşadı.

 

10 Ağustos: Sydney – Melbourne seferini yapan Virgin Blue’a ait Embraer 170 tipi uçak Melbourne’da kontrol güçlüğü yaşayınca, kanatçıklarını kullanmadan iniş yaptı.

 

11 Ağustos: Philippine Airlines’ a ait Havilland Dash-8-400 tipi yolcu uçağı, Manila – Catarman seferi sonunda, Catarman Havalimanı’nda iniş yaparken zemindeki yumuşak bölge yüzünden zor anlar yaşadı.

 

11 Ağustos:  Virgin Blue’ ya ait Boeing 737 tipi uçak Adelaide’ da kalkıştan hemen önce elektrik arızası bildirdi.

 

 

11 Ağustos 2008: Sichuan Airlines’ a ait E145 uçağı Nanning’ de pistin dışına indi.

 

12 Ağustos 2008: Westjet’in B736 uçağı Calgary yakınlarında, kül bulutları sebebiyle acil olarak yükseldi ve rota değiştirdi. Uçak Calgary’ ye vaktinde, güvenli bir iniş yaptı.

 

12 Ağustos: Air Canada’ ya ait Boeing 767- 300 uçağı Atlantik Okyanusu üzerinde uçarken motor yağı problemi yaşadı. Uçak, 2 saat sonra Goose Bay’ a acil iniş yaptı

 

12 Ağustos: Jetblue Airways’ e ait Embraer 190 uçağı Burlington’ da iniş sırasında kanatçıklardan biri açılmayınca yüksek hızda iniş yapmak zorunda kaldı.

 

12 Ağustos: Northwest Airlines’ a ait Boeing 747-400 uçağı Anchorage civarında, uçuş güvenliğini tehdit eden yolcu yüzünden başka bir meydana zorunlu iniş yaptı.

 

12 Ağustos: Japan Air’e ait Commuter de Havilland Dash-8-400 uçağı, apronda tur attığı sırada sol motorda meydana gelen arıza nedeniyle kalkıştan vazgeçti.

 

 

13 Ağustos: Fly540’a ait Fokker 27 tipi uçak Mogadishu’ da havaalanına yaklaşırken verici antenine takıldı ve düştü.  3 kişi öldü.

 

13 Ağustos: Gol Transportes Aereos’ a ait Boeing 737-700 tipi uçağı, motoruna akbaba girmesi yüzünden kalktığı meydana geri döndü.

 

13 Ağustos: Kulula’ ya ait Boeing 737-400 uçağı  George semalarında basınç kaybı bildirdi. Uçak George Havaalanı’na geri  döndü.

 

13 Ağustos: Qantas Havayolları’na ait Boeing 747-300 uçağının bir motoru Auckland yakınlarında rölantiye girdi. Ekip gerekli düzeltmeyi yaptı ve güvenli bir iniş gerçekleştirildi.

 

13 Ağustos : China  Southern Hava yollarına ait Boeing 737-800 tipi uçağın Chengdu da çatlayan kokpit camı nedeniyle acil iniş yapıldı.

 

13 Ağustos: China Southern in  Boeing 737-700 uçak acil tıbbi müdehale gerekli olduğundan Chongging ‘ e iniş yaptı.

 

13 Ağustos  : Luftfahrtgesellschaft Walter’ a ait Dornier DO-228 uçağın Erfurt ‘a inişi sırasında lastiği yandı ve iniş takımlarında büyük çapta hasar meydana geldi.

 

14 Ağustos  :Ft. Mc Murray yakınlarında kabin basıncı düşen Canada North’ a ait Boeing 737-200 tipi yolcu uçağı acil durum çağrısı yaptıktan 24 dakika sonra güvenli iniş yaptı.

 

14 Ağustos  : Cleveland da yıldırım çarpması sonucu zarara gören Expressjet e  ait Embraer ERJ-135 tipi uçak güvenli bir iniş gerçekleştirdi.

 

14 Ağustos  : Horizon Air ‘e ait Hayilland Dash 8-200 tipi uçak Seattle ‘ da iniş yaptığı sırada kuş sürüsünün çarpması sonucu zarar görmesine rağmen iniş başarılı oldu .

 

14 Ağustos  : AirFrance ın Airbus A330-200 uçağı kanada üzerinde gerçekleşen mekanik problem nedeniyle acil durum bildirmeden zorlu bir uçuş yaşadı.

 

14 Ağustos  : Sibir Airlines’a ait Tupolev TU-154 uçağı Petersburg  seferi sonunda inişi sırasında kuş çarpmasının olduğunu bildirdi.

 

14 Ağustos  : THY ‘ ye ait Airbus A310-300  uçağı Lagos yakınlarında telsiz tüm navigasyon sistemlerinde arıza olduğunu bildirdi.

 

15 Ağustos : Qantas’ a ait Boeing 747-400 tipi uçağın Singapur uçuşu sırasında motor kumanda paneli kayboldu .

 

15 Ağustos : Aka Pulkovo Rossiya’ya ait Airbus A320-200 uçağı Kiev yakınlarında INS hatası nedeniyle Saint Petersburg’un Pulkoyo Havalanı’na dönmek zorunda kaldı.

 

15 Ağustos : South African Airways’e ait Boeing 737-800 uçağı  Johannesburg da kalkıştan hemen önce kabin içinde  yoğun duman olduğunu bildirdi .

 

15 Ağustos : American Airlines’a ait Boeing 757-200 tipi uçağın Port Of Spain de hidrolik problem sebebiyle acil iniş yaptı. Ancak frenleri boşalan uçak yardım gelene kadar pistte tur atmak zorunda kaldı.

 

15 Ağustos : Airblue Havayolları’na ait Airbus A320-200 tip uçak pist ihlali nedeniyle İslamabad’da tur atmak zorunda kaldı .

 

15 Ağustos : Futura Gael Havayollarına ait Boeing  737 -400 tipi yolcu uçağı   Venedik üzerinde  iken olay çıkartan birkaç yolcu nedeniyle Venedik’e iniş yaptı .

 

15 Ağustos : Dolu yağış sebebiyle hasar gören Jet2.com ait,  Boeing737-300 tip uçak Milano yakınlarına iniş yaptı.

15 Ağustos: Air Canada’nın Boeing 767-300 uçağı, Toronto uçuşu sırasında sağ tarafındaki hidrolik sızıntısı yüzünden Montreal’in 50 km güney doğusunda acil durum çağrısı yaptı ve sorunsuz bir iniş gerçekleştirdi.

 

 

16 Ağustos: Meridiana’nın 160 yolcu taşıyan MD-83 uçağı, İtalya-Fransa seferinde bir motorunda meydana gelen arıza sebebiyle,acil durum çağrısı yaparak Torino’ya acil iniş yaptı.

 

16 Ağustos  : Spanair’e ait MD82 uçağı Las Palmaz da jeneratör sorunu yaşadı. Kalkışından yaklaşık 30 dakika sonra gerçekleşen sorun bir motorun da durmasına sebep oldu .

 

16 Ağustos  : US Airways’e ait  Boeing 767-200 tip uçağı Gander yakınlarında yakıt uyarı sinyali yandığı için rotasını Gander’e  çevirdi .

 

16 Ağustos  : Londra üzerinde de basınç kaybı yaşayan Air Transat a ait Airbus A310-300 tipi uçak  rotasından acil bir sapış yaptı

 

16 Ağustos  : American Airlines’a ait Boeing 757-200 tip uçak  Tulsa yakınlarında kabindeki koku ve duman nedeniyle Tulsa’ya acil iniş yaptı .

 

16 Ağustos  : West carriben Air’e ait MD82 tip uçak Venezuela’ya giderken motorunun durmasıyla düştü.

 

16 Ağustos  : San  Francisco üzerinde basınç problemi yaşayan Jetbule Airways’in A320-200 tip uçak acil durum bildirdi . Sorunu çözemeyen pilot acil iniş yaptı.

 

17 Ağustos: Canjet Airlines’in Boeing 737-800 uçağı, Küba-Kanada uçuşunun sonunda kanat problemi yaşadı; ancak acil durum çağrısına gerek duymadı. Uçuş ekibi 1 numaralı kanattaki kanatçıklardan birkaçının hareket etmediğini fark etti.  Uçak, hızlı bir acil iniş yaptı.

 

17 Ağustos : Qantas ’a ait Boeing 767-300 uçağı Adelaide civarında tuvaletlerinde sifon sorunu yaşandı. Acil iniş yapıldı.

18 Ağustos: United Airlines’a ait Boeing777-200 uçağı, Frankfurt-Chicago seferi sırasında kokpitteki yoğun duman nedeniyle acil durum çağrısı yaptı ve Goose bay’a güvenli bir iniş gerçekleştirdi.

 

 

18 Ağustos: Europe Airpost’a ait 180 yolcu taşıyan Boeing 737-300 uçağı, İspanya-İrlanda seferi sırasında tanımlanamayan teknik arızalar sebebiyle, rotasını Paris Charles de Gaulle Havalimanı’na çevirdi

 

18 Ağustos : Hainan Airlines ‘ ın Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı Changsha’ ya inişinde pist dışına çıktı.

 

18 Ağustos : London City de  Hakim ve kuvvetli rüzgarın etkisiyle gövde açısı bozulan Swiss Air’e ait RJ100 tipi uçak  kuyruğa yakın kısmını yere vurdu.

 

19 Ağustos: Ahina Eastern Airlines’ın Airbus A330-300 uçağı, Shangai- Kunming seferinde , kalkış için apronda tur attığı sırada, uçağın freni patladı

 

20 Ağustos: Madrid’ te Spanair’a ait MD82 kalkış sırasında pistten çıktı. 154 kişi öldü ve 18 kişi yaralandı.

 

21 Ağustos: Kamboçya’ da Jetstar Asia’ya ait A320-200 tipi uçak  Singapur- Angkor Wat (Kamboçya) seferi sonunda, Kamboçya’ya inişte pistin sonuna kadar sürüklendi.

 

21 Ağustos: Canadian North Havayolları’na ait, Boeing737-200 uçağı Kanada seferi yaparken, anormal motor göstergeleri rapor etti ve acil durum çağrısı yapmadan uçağın yönünü Kanada’ya çevirmek istedi. Olayla ilgili  Kanada Ulaşım Güvenlik Kurulu araştırma başlattı.

 

 

22 Ağustos: San Francisco’da United Airlines’a ait Boeing 767-300’ün kompresörü arızalandı.  Uçak  kalkıştan 30 dakika sonra San Francisco’ ya geri döndü.

 

22 Ağustos: Comair’a Air Canadair Crj-100 uçağı, 50 yolcuyla Cleveland -New York seferini yaparken motorlardan biri arıza verdi ve Wilkes-Barre İnternational Havaalanı’na emniyetli bir iniş gerçekleştirildi.

 

22 Ağustos: Air Canada Jazz de Havilland Dash 8-100 uçağı, Montreal - Ottawa (Kanada) seferi sırasında Ottawa’ ya inişe geçtiği sırada burun iniş takımları açılmadı. Ekip, acil durum ilan etti. Ve uçak güvenli bir acil iniş gerçekleştirdi.

 

 

23 Ağustos: Alaska Airlines’a ait Boeing 737-400 uçağı, Seattle-ABD seferi sırasında Kanada üzerinde uçarken kabin ekibinin, elektrik devresinde anormallik olduğunu bildirmesi üzerine yönünü değiştirerek önce Anchorage hava sahasına ,ardından Sitka’ya döndü.

 

23 Ağustos: Kopenhag’da Easyjet A319’un kokpitini Berlin - Kopenhag seferi sırasında dumanlar sardı.

 

23 Ağustos: EasyJet’e ait Boeing 737-700 tipi Luton-Cagliari seferini yapan uçak yoğun duman nedeniyle Nice’e acil iniş yaptı.

 

23 Ağustos:  Northwest Havayollarına ait Boeing 757-200 tipi uçağın motoru San Francisco’da de alev aldı.

 

23 Ağustos: Swiss Air’in Airbus 320 uçağına Cenevre yakınlarında asılsız bomba ihbarı yapıldı. Zürih – Malaga seferini yapan uçak Cenevre’ye indi. Yolcular slide patlatılan uçaktan tahliye edildi.

 

23 Ağustos: İngiltere Gatwick’te Virgin Atlantic’e ait Boeing 747-400 tipi uçağın motoru teknik sorunlar yüzünden durdu. Londra  – Barbados seferini yapan uçak yakıtını boşalttıktan sonra kalktığı meydana geri döndü.

 

23 Ağustos: Aires Havayolları’na ait Havilland Dash tipi uçağının, Curacao - Barranquilla seferini yaparken sağ ana iniş takımı kırıldı.

 

23 Ağustos: Britair’in Fokker 100 uçağı, Bastia –Strasburg uçuşu sırasında gösterge hatası sebebiyle başka bir uçakla tehlikeli bir şekilde yakınlaştı. Hiçbir göstergenin çalışmadığı anlaşıldı.

 

 

24 Ağustos: Itek Air’ a ait Boeing 737-200 uçağı  kalkıştan kısa bir süre sonra düştü. 65 kişi öldü.

 

24 Ağustos: Spanair’e ait MD 82 tipi uçak Malaga yakınlarında, APU problemi yaşadı. Uçak Lanzarote kenti yerine Malaga’ya zorunlu iniş yaptı. 

 

24 Ağustos: Air Dolomiti’nin 59 yolcu ve 3 kişilik ekip taşıyan Aerospatiale atr-72-200 uçağı, Munich-İtalya seferi için kalkışı sırasında pistte ilerlerken sol ana iniş takımı alev aldı.

 

24 Ağustos : AirFrance’a ait Boeing 747-400 uçağın navigasyon ve yakıt sisteminin arızalanmasından dolayı Toronto’ya geri dönüldü ve güvenli iniş yapıldı.

 

24 Ağustos : Air Canada ya ait Boeing 736-300 tip uçak motor yağı problemi nedeniyle St. Johns yakınlarında acil durum sinyali verdi

 

25 Ağustos: 168 yolcu ve 7 kişilik ekip taşıyan Ryanair’e ait, Boeing 737-800 uçağı, Limoges yakınlarında meydana gelen kabin basıncındaki ani düşüş nedeniyle yönünü değiştirdi. 26 yolcu ciddi işitme sorunu yaşayarak hastaneye kaldırıldı.

 

20 Ağustos: Aerolineas Argentinas’a ait, Boeing 737-200 uçağı, Buenos Aires yakınlarında, göstergelerin çalışmaması üzerine Buenos Aires Ezeiza’ya acil iniş yaptı.

 

25 Ağustos: American Airlines’ a ait Boeing 737-800 uçağı, Los Angeles - Toronto seferi sonunda piste inmeye hazırlanırken, kabin ekibi kanatçıklarda bir problem tespit etti. Uçak güvenli bir acil iniş gerçekleşti.

 

25 Ağustos : İcelandair’a ait Boeing 757-200 tip uçakta Keflavik’te olay çıkartan iki yolcunun uçakta bulunan polisler tarafından tutuklandığı bildirildi.

25 Ağustos: Precision Air AT42 uçağı Uganda Tanzanya seferini yaparken uçağın motorunun birinde arıza oluştu. Ekip motoru kapatmak zorunda kalınca uçak Uganda’ ya geri döndü.

25 Ağustos: Japan Air’e ait Commuter de Havilland Dash 8-400 uçağı Izumo - Osaka seferi sırasında hidrolik bir problem yaşadı. Uçak Osaka havaalanına acil iniş yaptı.

 

25 Ağustos: Ryanair ait bir Boeing 737-800 yolcu uçağı, Budapeşte - Dublin seferini yaparken uçağın üst bagajında yer alan dondurulmuş mantarların bir yolcunun üstüne damlaması ve yolcunun ağzında şişme ve acı oluştuğunu söylemesi nedeniyle Frankfurt’ a acil iniş yaptı.

 

 

26 Ağustos: Air France’ya ait bir Boeing 747-400, 490 yolcu ve 18 kişilik ekiple Paris Charles de Gaulle (Fransa) -Montreal (Kanada) seferi sonunda iniş yaparken pistin dışına kaydı. Kazada yaralanan olmadı.

 

26 Ağustos: Sun Air’ e ait Boeing 737-200, 95 yolcuyla Nyala - Hartum seferini yaparken korsanlar tarafından Kufra’ ya kaçırıldı. Yolcuları ertesi gün sabah saatlerinde serbest bırakan korsanlar teslim oldu.

 

26 Ağustos: Kalitta Air’e ait kargo uçağı, Bogota(Kolombiya)-Miami(ABD) kargo seferini gerçekleştirmek kalktığı sırada 3 numaralı motorda arıza meydana geldi. Bunun üzerine uçak Bogota’ya geri döndü.

 

27 Ağustos:  Sriwijaya Air’e ait Boeing 737-200 tipi yolcu uçağı, Jakarta-Jambi seferi sırasında freninin arızalanması sonucu pistin 200 metre dışında durabildi. Kazanın hidrolik  sızıntısından kaynaklandığı neredeyse kesin gibi.

 

27 Ağustos: Spanair’ a ait McDonnell Douglas MD-82 uçağı, 41 yolcu ile Madrid – Ibiza İspanya seferi sırasında basınç problemi yaşadı. Uçak Barajas Havaalanı’ na geri döndü.

27 Ağustos: American Airlines’ a ait Airbus A300-600 yolcu uçağı 114 yolcusuyla Miami - San Jose seferini yaparken, kanatçıklarda problem yaşadı. Uçak San Jose’ ye acil iniş yaptı.

 

27 Ağustos: Thomas Cook UK’ ye ait bir Boeing 757-300 uçağı, 210 yolcusuyla Londra’dan  Fuerteventura’ya uçuşu sırasında motordaki yağ sızıntısı nedeniyle Faroe’ ye acil iniş yaptı.

 

27 Ağustos: Alaska Airlines’ ın Boeing 737-400 yolcu uçağı Phoenix- Seattle seferi sırasında APU sisteminde yangın alarmı verdi. Uçak Phonex’e geri dönüp acil iniş yaptı.

 

27 Ağustos: UPS’ nin DC8 uçağı Hamilton - Louisville seferi için kalkış yapmayı iki kez reddetti. İlkinde pistin boşaltılmasını isteyen uçuş ekibi pist boşaltıldıktan sonra da kalkış yapmadı.

 

28 Ağustos: All Nippon Airways’e ait Airbus A320-200 tipi yolcu uçağı, Tokyo-Xiamen seferini gerçekleştirdiği sırada otopilot arızası meydana geldi. Bunun üzerine uçak Kobe kentine acil iniş gerçekleştirdi.

 

28 Ağustos: Skywest USA’ e ait Canadair CRJ-200 uçağı, Fresno’(ABD) da bir pistte Piper PA-46 uçağına, 4 metrelik bir mesafeden geçti. Geçiş anında kaza son anda önlendi.

 

28 Ağustos: Canadair’e ait CRJ-200 uçağı, 32 yolcusuyla Tijuana -Ciudad Juarez (Meksika) seferini yaparken, uçakta arka arkaya türbülanslar oluştu.10 kişinin yaralanması nedeniyle uçak Ciudad Juarez’ e acil iniş yapmak zorunda kaldı.

 

29 Ağustos: Cathay Pacific Airbus A340-300 uçağı, 245 yolcusuyla Hong Kong - Londra seferi için kalkışından kısa süre motor arızası bildirdi. Uçak Hong Kong’ a geri dönerek güvenli iniş yaptı.

 

29 Ağustos: Ryanair ait Boeing 737-800 uçağı, 160 yolcusuyla Milan-Roma seferi sırasında, ana iniş takımlarında hata uyarısı aldı. Uçuş ekibi uçağın yönünü Roma Fiumicino’ da başka bir alana çevirdi. Uçak Güvenli bir iniş yaptı.

 

29 Ağustos: Zoom Havayolları’na ait bir Boeing 767-300, Halifax Havaalanı’nda park halindeyken yan tarafındaki bir panelini düşürdü. Uçağın dönüş seferi iptal edildi.

 

29 Ağustos: Iberia’ ya ait bir Airbus A340-300 uçağı, 239 yolcusuyla Madrid - New York (uçuşu için kalkışa hazırlanırken hız göstergelerindeki tutarsızlık nedeniyle kalkış yapmaktan vazgeçti.

 

29 Ağustos: Lufthansa’ya ait bir A340-600,  Münih-Pekin seferi sırasında motor arızası yaptı. Uçak Münih’e geri döndü.

 

29 Ağustos: Easyjet Airbus A319-100 uçağı, Berlin -Basel seferi için kalkıştan sonra iniş takımlarını kapatamayınca Berlin Schoenefeld’a geri döndü.

 

31 Ağustos: China Southern Airlines’ a ait Airbus A320-200 uçağı Kunming - Shenzhen seferinde iniş yaparken burun iniş takımları kontrolden çıktı.

Ağustos havacılığın kabus ayı oldu

Yorumlar

airliner ~ 16 yıl önce
bence o listede olan olaylar sadece agustos ayina mahsus sorunlar degil yaz aylarinda yükselen ucak sayisi, sorunlarinda yüzdesini artiriyor. neyseki maintenance denen birsey var yoksa ucaklar ucamayacakti. korkutmayin milleti yahu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sasirdim ~ 16 yıl önce
bizde daha beter arizalar oldu ama listede turk yok ne enteresan, havacilikta da, guvenlikte de bir numarayiz demekki :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
youngpilot ~ 16 yıl önce
yine de en güvenli yolculuğun havayolu ile olduğu biliniyor...2,5 milyonda 1 kaza olasılığı var...kara(200de 1) ve demiryolu(50binde 1) daha tehlikeli...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Theater ~ 16 yıl önce
Ağustos ta kazaların artmasını bu ayın uğursuzluğuna bağlamak ne kadar doğru olur bilmem ama, sanki araştırmalar ,sıcakların özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında şiddetini arttırması nedeniyle hem canlılar hem de cansız varlıklar üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle kazaların daha yoğun meydana geldiğini söylüyor gibi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000