04 Mart 2009, Çarşamba 15:52:25

"AÇIKLAMALAR TATMİN EDİCİ DEĞİL"

Pilotlar Derneği İkinci Başkanı Ahmet İzgi, Hollanda Güvenlik ve Araştırma Komisyonu Başkanı Pieter Van Vollenhoven tarafından yapılan açıklamaların tatminkar olmadığını söyledi.
  • Açıklama, ICAO annex 13'te belirtilen kurallara göre yürütülen araştırmalar ışığında, thy ve shgm'nin iştiraki ve bilgisi dahilinde yapılmıştır. Belirtildiği gibi suçlamaya değil gerekli derslerin alınmasına yöneliktir. Siz tatmin olmak zorunda değilsiniz. Ama bütün dünya tatmin olur. Bu sürece akıl dışı tepkiler vererek kendimizi küçük düşürmeyelim.
  • Eğer kazanın nedeni açıklandığı gibi altımetrenin arızalı olması ve bununda 8. kez arızalanmış olmasına rağmen kalıcı bakımının yapılmamış veya değiştirilmemiş olması ise bütün dünyaya rezil olduk. Bu konularda SHGM ile THY arasında çok uzun zamandır sorunların yaşandığını da biliyoruz. SHGM'nin son 5 yıldır THY'de yaptığı denetimler ve THY yönetimiyle yaptığı toplantılar ve bu toplantıların sıklığı ile bu toplantılarda hangi konuların konuşuşulduğu araştırılsın.
  • Sag degil, sadece sol tarafta olani otomatik gaz kolunu kontrol ediyor. Simdi sol taraftakinin bozuk oldugunu 2000 ft. goren pilot nasil olurda ucagi otomatik pilottan cikarmaz? Nasil olurda ucagin hizina uc pilotta dikkat etmez? Nasil olurda bu ariza daha once giderilmez. Bu arada arizanin daha onceden beri oldugu kara kutuda gozukoyormus.
  • adamlar kımseyı tatmın etmek ıcın acıklama yapmadılar zaten.fdr (tabı sımdı bu adamlar thy yı kotulemek ıcın fdr kayıtlarını degıstırdı dıyorsanız ,yada belkı takdırı ılahıdır) cozulumlenen ılk bılgılerı kamuoyu ıle paylastılar.. tatmın sorunu olmayanları ılgılendırır..
  • Uçak sırf altimetre arızalı diye hız mı kaybediyo bu kadar saçma bi neden olamaz buna göre 2 altimetre de yanlış ve hala auto-pilotla uçmaya devam ediyo pilotlar 3 pilotda uyuyo buna göre tabi bu işten anlayan açıklamayı tatmin edici bulanlar açıklasın bizde öğrenelim lütfen...
  • Sol elektr yukseklik gostergesi hatali olarak yere yakin gosteriyor(o ucakta yukseklikle ilgili toplam 5 gosterge var degisik prensiple calisan). O an icin bu gosterge ucagin motor takatina kumanda eden sisteme bilgi gonderiyor. Bu sistemde ucagin inise yaklastigini zannedip rolantiye kesiyor (1 dk 40 sec). Pilotlarin bu 5 altimetreden 4 unun dogru oldugunu gorup yanlis olanin kumandasinin onune gecmek icin devreden cikarmasi ve manuel olarak takata kumandasi gerekiyor. Evet bunu yapiyorlar ama cok gec. Burada yazildigi kadar isin basit oldugunu soylemiyorum. Niye geciktiler belli degil, belki yorgundular, belki mesgulduler her neyse. Amac pilotlari suclamak degil, amac pilotlarin niye geciktigini anlamak. Boylece tekrari onlenebilir.
  • Hollandalılar karizmayı çizdirmemek için kolayı bulmuş ahanda altimetre arızası diye zınk diye dayatmıs ama halen ucagın nasıl olduda birden dustugunu açıklayamamıs , kaza sonrası yardım isteyen ucus ekibine olay anında öldu demis kısacası Çamuru atmıs uzunnn bir surede izinin kalmasını ummaktadırlar. Buraya yorum yazan arkadaslar yönetimi begenmiyorsanız çalısmayın yada binmeyin THY ucaklarına. Yok çalısıyor ve biniyorsanız ozaman nimete ihanet etmeyin. Sıkıyosa gidip söylesenize o insanların yuzlerine bu yazdıklarınız...Sıkar dimi
  • Sorumlular bakım müdürü ve arızayı giderdiğini söyleyerek ucağı reliz eden teknisyen. En önemliside kaptan pilotun bu arızadan haberli olup olmadığı.
  • Evet, logbook ta bildirilmişse çok fena. Ama bir sorumlusu vardır elbet... Değil mi müdürüm, ses ver.
  • Açıklamalar tarafsız olarak yorumlandığında bir pilot için yeterli Bundan sonrası detay.Kaza nedeni (Radioaltimetre-Otomatik gazkolu-Otopilot) üçlüsü arsında.Pilot faktörüde tartışmaya açıktır.

Hollanda Güvenlik ve Araştırma Komisyonu Başkanı Pieter Van Vollenhoven, Türk Hava Yolları uçağının İstanbul-Amsterdam seferi yaptığı sırada kırıma uğradığı kazayla ilgili ara raporu açıkladı.

Vollenhoven tarafından yapılan açıklamaların tatminkar olmadığını söyleyen Pilotlar Derneği İkinci Başkanı Ahmet İzgi, şunları söyledi:

"Açıklamaları çok tatmin edici bulmadım. Altimetrede bir hata olduğu ve bunun pilotlar tarafından önemsenmediği  söylendi. Böyle bir olayda amatör bir pilotun bile bu duruma tepkisiz kalması söz konusu olamaz. Daha önce 8 defa bu arızanın meydana geldiği söyleniyor. Bunu nereden öğrenmişler? Türk Sivil havacılığını arayıp sordularsa hiç bir şekilde böyle bir bilgi verilmez. Kaldı ki Türk Hava Yolları'nın teknik biriminin böyle bir arızayı atlaması söz konusu dahi olamaz."

"AÇIKLAMALAR TATMİN EDİCİ DEĞİL"

Yorumlar Tüm Yorumlar (14)

Misafir ~ 15 yıl önce
Açıklama, ICAO annex 13'te belirtilen kurallara göre yürütülen araştırmalar ışığında, thy ve shgm'nin iştiraki ve bilgisi dahilinde yapılmıştır. Belirtildiği gibi suçlamaya değil gerekli derslerin alınmasına yöneliktir. Siz tatmin olmak zorunda değilsiniz. Ama bütün dünya tatmin olur. Bu sürece akıl dışı tepkiler vererek kendimizi küçük düşürmeyelim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Eğer kazanın nedeni açıklandığı gibi altımetrenin arızalı olması ve bununda 8. kez arızalanmış olmasına rağmen kalıcı bakımının yapılmamış veya değiştirilmemiş olması ise bütün dünyaya rezil olduk. Bu konularda SHGM ile THY arasında çok uzun zamandır sorunların yaşandığını da biliyoruz. SHGM'nin son 5 yıldır THY'de yaptığı denetimler ve THY yönetimiyle yaptığı toplantılar ve bu toplantıların sıklığı ile bu toplantılarda hangi konuların konuşuşulduğu araştırılsın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Sag degil, sadece sol tarafta olani otomatik gaz kolunu kontrol ediyor. Simdi sol taraftakinin bozuk oldugunu 2000 ft. goren pilot nasil olurda ucagi otomatik pilottan cikarmaz? Nasil olurda ucagin hizina uc pilotta dikkat etmez? Nasil olurda bu ariza daha once giderilmez. Bu arada arizanin daha onceden beri oldugu kara kutuda gozukoyormus.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
adamlar kımseyı tatmın etmek ıcın acıklama yapmadılar zaten.fdr (tabı sımdı bu adamlar thy yı kotulemek ıcın fdr kayıtlarını degıstırdı dıyorsanız ,yada belkı takdırı ılahıdır) cozulumlenen ılk bılgılerı kamuoyu ıle paylastılar.. tatmın sorunu olmayanları ılgılendırır..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Uçak sırf altimetre arızalı diye hız mı kaybediyo bu kadar saçma bi neden olamaz buna göre 2 altimetre de yanlış ve hala auto-pilotla uçmaya devam ediyo pilotlar 3 pilotda uyuyo buna göre tabi bu işten anlayan açıklamayı tatmin edici bulanlar açıklasın bizde öğrenelim lütfen...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Sol elektr yukseklik gostergesi hatali olarak yere yakin gosteriyor(o ucakta yukseklikle ilgili toplam 5 gosterge var degisik prensiple calisan). O an icin bu gosterge ucagin motor takatina kumanda eden sisteme bilgi gonderiyor. Bu sistemde ucagin inise yaklastigini zannedip rolantiye kesiyor (1 dk 40 sec). Pilotlarin bu 5 altimetreden 4 unun dogru oldugunu gorup yanlis olanin kumandasinin onune gecmek icin devreden cikarmasi ve manuel olarak takata kumandasi gerekiyor. Evet bunu yapiyorlar ama cok gec. Burada yazildigi kadar isin basit oldugunu soylemiyorum. Niye geciktiler belli degil, belki yorgundular, belki mesgulduler her neyse. Amac pilotlari suclamak degil, amac pilotlarin niye geciktigini anlamak. Boylece tekrari onlenebilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Hollandalılar karizmayı çizdirmemek için kolayı bulmuş ahanda altimetre arızası diye zınk diye dayatmıs ama halen ucagın nasıl olduda birden dustugunu açıklayamamıs , kaza sonrası yardım isteyen ucus ekibine olay anında öldu demis kısacası Çamuru atmıs uzunnn bir surede izinin kalmasını ummaktadırlar. Buraya yorum yazan arkadaslar yönetimi begenmiyorsanız çalısmayın yada binmeyin THY ucaklarına. Yok çalısıyor ve biniyorsanız ozaman nimete ihanet etmeyin. Sıkıyosa gidip söylesenize o insanların yuzlerine bu yazdıklarınız...Sıkar dimi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Sorumlular bakım müdürü ve arızayı giderdiğini söyleyerek ucağı reliz eden teknisyen. En önemliside kaptan pilotun bu arızadan haberli olup olmadığı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Evet, logbook ta bildirilmişse çok fena. Ama bir sorumlusu vardır elbet... Değil mi müdürüm, ses ver.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Açıklamalar tarafsız olarak yorumlandığında bir pilot için yeterli Bundan sonrası detay.Kaza nedeni (Radioaltimetre-Otomatik gazkolu-Otopilot) üçlüsü arsında.Pilot faktörüde tartışmaya açıktır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000