02 Mart 2009, Pazartesi 09:03:48

Acı tesadüf, Kaptanın son dersi uçak kazasıydı...

Amsterdam'da düşen uçağın kahraman kaptan pilotu Hasan Tahsin Arısan, simülasyonda verdiği son dersinde, bir kaza ihtimali belirince ekibin neler yapılması gerektiğini anlatıyor..
  • Bir de ne kadar uçuş saatin var onu bilelim de zamanımızı harcamayalım...Mersi...
  • Bir de sen epey hırslanmışsın anlaşılan ...Sıkma kendini ispat edersin elbet yoluna devam et...
  • Zaten bir söz vardır: "Baka baka öğrenilse itler kasap olurdu!" derler ...İşte bu da öyle bir şey sen MS sim'e devam yavrum...Sanal çocuk seni...
  • Yahu bırak o bunu demiş şu bunu demişi de sen şu 40 flap lı ve iT ları açık olduğunu nerden bildiğini önce bir yaz..Bu Biiirrrrr...sonra 40 flapla uçağın yüksek kaldığında sürat de fazlaysa nasıl irtifaya alçaltılacağını ve gaz kolunun Idle unutulup unutulmayacağını ( yüksek diye manuel uçuşa geçilirse ) uçağın STALL a sokulma durumunun neden olmayacağı hakkındaki o ENGİNNN fikirlerini bi yaz be kardelşim..yaz da öğrenelim sayende de MS Simülatör oynarken kulaklarını çınlatalım senden feyz almış olalım..hadi güzel abim benim hadi..anlat
  • Ah bu yabancilar yok mu, ne geliyorsa basimiza hepsi onlarin yuzunden. Deperemi onlar yapti, kene yi saldilar basimiza, bebek olumleri de onlarin yuzunden. Simdi de ucaklarimiza musallat oldular. . .Kandiralim kendimizi. Airporthaber yayinlarsa iste muhtemel senaryo: http://www.tagesanzeiger.ch/panorama/vermischtes/So-stuerzte-die-urkishAirlinesMaschine-ab/story/12210785. Bana gore yetkililer coktan ogrendiler sebebi de isin biraz sogumasini bekliyorlar. Ihtimal acikalayacaklari sok etkisi yapacak.
  • bence sen çok sık MS FLIGHT SIMULATOR oynuyorsun ........ ............................................Mahçup olmayalım diyorsun da Hollandalılar dakika 1 gol 1 YAKIT BİTMİŞ demediler mi???????????????????????????????dakika 2 gol 2 MOTOR DÜŞMÜŞ demediler mi? Acaba onları senin gibi bir uyaran çıkmadı mı? Dikkat edersen TALPA açıklama yaptıktan sonra Hollandalılar açıklamalarındaki suçlama tonunu değiştirdiler. Bazen dezenformasyonu engellemenin yolu farklı iddialarla gündemi değiştirmektir.
  • Hatıranız önünde tazimle eğiliyorum, Allah rahmet etsin, mekanınız cennet olsun.
  • Güzel abim (!) .. 737 yi madem çok biliyorsun.. 1000-2000 ft arasında uçak 145 kt dan 85 kt a nasıl bir anda düşer , stall vaziyetinde pul gibi tarlaya yapışır bi anlat bakalım da öğrenelim.. İ/T ları aşağıda mı değil mi bilen yok flap kaçta bilen yok, sen tutturmuşsun Flap 40 da vay efendim nasıl falan filan olur diye..Aerodinamik uçaktan uçağa değişmez.. 737 takıntılı olma .. biraz kitap oku biraz da havacılıkta yaşananların farkında ol..olmadı aç oku öğren.. kazaların %78 i pilotajdır.Tıpkı THY 1975 F28 Marmara denizi, 1976 Isparta B727, 1983 Ankara B727 , 1994 Van B737, 1999 Adana B737 , 2003 Diyarbakır RJ kazalarında olduğu gibi .. Bu kazada bişeyler ortaya çıkınca büyük ithimalle TÜÜHHH anasını diyeceğiz hep beraber..
  • son 10 yıl demişsiniz ama THY nin kaza yapan tüm uçakları pilotaj hatasından düşmüştür.dc 10 hariç.motor arızası olduğunu da sanmıyorum.avrupadaki en iyi motor bakımını yapıyor thy teknik.uçak yeni bakımdan çıkmış ve de 2002 model.
  • Güzel kardeşim olacak şey var olmayacak şey var herkes saçmaladığı için saçmalamak mı gerekiyor? En azından tahminde bulunurken 737 uçağını bilip de konuşalım...Yoksa anlamı yok...

Elimde cep telefonuyla çekilmiş 3 dakikalık özel görüntüler var. Amsterdam'da düşen uçağın kahraman kaptan pilotu Hasan Tahsin Arısan'ın görüntüleri. Boeing 747'de uçacak yardımcı pilotlara ve kabin görevlilerine verdiği "son dersten" anlar var karelerde. Gerçek bir Boeing 737 kokpitinin aynısı olan simülasyon aygıtında kısa, karanlık görüntüler. Kaptan pilot Arısan'ın güven veren tok sesi net duyuluyor. Ne yaman bir rastlantı ki ders konusu muhtemel bir kazanın öncesinde ekibin neler yapması gerektiği... "Bakın sağ alt tarafta size doğru bir uçak geliyor. Hadi hadi, uçağı yukarı çekin. Öyle yapmayın çarpacaksınız" türünden konuşmalar.

HOLLANDALI BAKAN ÖVDÜ
Bir ara kursiyer hosteslerle de konuşuyor:

* Ne ikram edeceksiniz bakalım?

* Çayımız kahvemiz var kaptanım. Biz Airbus 340'larda rezene ile ıhlamuru karıştırıp verirdik kaptanlarımıza.

* Aman ne güzel. Öyleyse o kaptanlar 150 yıl yaşarlar...

Talihsiz kazanın aramızdan aldığı bu gözü pek adam yetiştirdiği yüzlerce öğrencinin gözünde bir dev. Onlar anlatıyor: "Gözümüzün içine bakar, panik yaptığımızı anlar, 'Uçtuğunuz uçağı çocuğunuz gibi sevin... Uçaklar aslında söz dinler, siz korkarsanız, hisseder, o sizden daha çok korkar' derdi." Yıllar önce mensubu olduğu Hava Kuvvetleri'nde F-4 Fantom savaş uçağıyla en çok uçan pilot unvanı kazanan Arısan'ın ustalığını Hollanda Ulaştırma Bakanı Camiel Eurlings'in sözleri de kanıtlıyor: "Muhteşem bir pilotmuş. Uçağı kanatları yere sürtmeden mükemmel şekilde indirip büyük bir faciayı önlemiş."

'EN BÜYÜK DERSİ OLDU'
"Babam gibi severdim" diyen 7 yıllık kabin memuru Nurçin Budak da kaptanın başarılı öğrencilerinden. THY Şehitliği'ne törenden saatlerce önce gelip, boş mezar başında hıçkırarak ağlaması dikkatimi çekiyor. Yanına yanaşıp sorduğumuzda, gözyaşlarına engel olamadan kuruyor son cümleyi: "Simülatörde geçtiğimiz haftalarda ben çekmiştim kaptanımın bu görüntülerini Savaş Abi. Son dersi bu oldu diyordum. Oysa can kurtarmak için kendi canını hiçe sayarak derslerin en büyüğünü verdi bize."

Acı tesadüf, Kaptanın son dersi uçak kazasıydı...

Yorumlar Tüm Yorumlar (21)

Misafir ~ 15 yıl önce
Bir de ne kadar uçuş saatin var onu bilelim de zamanımızı harcamayalım...Mersi...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Bir de sen epey hırslanmışsın anlaşılan ...Sıkma kendini ispat edersin elbet yoluna devam et...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Zaten bir söz vardır: "Baka baka öğrenilse itler kasap olurdu!" derler ...İşte bu da öyle bir şey sen MS sim'e devam yavrum...Sanal çocuk seni...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Yahu bırak o bunu demiş şu bunu demişi de sen şu 40 flap lı ve iT ları açık olduğunu nerden bildiğini önce bir yaz..Bu Biiirrrrr...sonra 40 flapla uçağın yüksek kaldığında sürat de fazlaysa nasıl irtifaya alçaltılacağını ve gaz kolunun Idle unutulup unutulmayacağını ( yüksek diye manuel uçuşa geçilirse ) uçağın STALL a sokulma durumunun neden olmayacağı hakkındaki o ENGİNNN fikirlerini bi yaz be kardelşim..yaz da öğrenelim sayende de MS Simülatör oynarken kulaklarını çınlatalım senden feyz almış olalım..hadi güzel abim benim hadi..anlat

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Ah bu yabancilar yok mu, ne geliyorsa basimiza hepsi onlarin yuzunden. Deperemi onlar yapti, kene yi saldilar basimiza, bebek olumleri de onlarin yuzunden. Simdi de ucaklarimiza musallat oldular. . .Kandiralim kendimizi. Airporthaber yayinlarsa iste muhtemel senaryo: http://www.tagesanzeiger.ch/panorama/vermischtes/So-stuerzte-die-urkishAirlinesMaschine-ab/story/12210785. Bana gore yetkililer coktan ogrendiler sebebi de isin biraz sogumasini bekliyorlar. Ihtimal acikalayacaklari sok etkisi yapacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
bence sen çok sık MS FLIGHT SIMULATOR oynuyorsun ........ ............................................Mahçup olmayalım diyorsun da Hollandalılar dakika 1 gol 1 YAKIT BİTMİŞ demediler mi???????????????????????????????dakika 2 gol 2 MOTOR DÜŞMÜŞ demediler mi? Acaba onları senin gibi bir uyaran çıkmadı mı? Dikkat edersen TALPA açıklama yaptıktan sonra Hollandalılar açıklamalarındaki suçlama tonunu değiştirdiler. Bazen dezenformasyonu engellemenin yolu farklı iddialarla gündemi değiştirmektir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Hatıranız önünde tazimle eğiliyorum, Allah rahmet etsin, mekanınız cennet olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Güzel abim (!) .. 737 yi madem çok biliyorsun.. 1000-2000 ft arasında uçak 145 kt dan 85 kt a nasıl bir anda düşer , stall vaziyetinde pul gibi tarlaya yapışır bi anlat bakalım da öğrenelim.. İ/T ları aşağıda mı değil mi bilen yok flap kaçta bilen yok, sen tutturmuşsun Flap 40 da vay efendim nasıl falan filan olur diye..Aerodinamik uçaktan uçağa değişmez.. 737 takıntılı olma .. biraz kitap oku biraz da havacılıkta yaşananların farkında ol..olmadı aç oku öğren.. kazaların %78 i pilotajdır.Tıpkı THY 1975 F28 Marmara denizi, 1976 Isparta B727, 1983 Ankara B727 , 1994 Van B737, 1999 Adana B737 , 2003 Diyarbakır RJ kazalarında olduğu gibi .. Bu kazada bişeyler ortaya çıkınca büyük ithimalle TÜÜHHH anasını diyeceğiz hep beraber..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
son 10 yıl demişsiniz ama THY nin kaza yapan tüm uçakları pilotaj hatasından düşmüştür.dc 10 hariç.motor arızası olduğunu da sanmıyorum.avrupadaki en iyi motor bakımını yapıyor thy teknik.uçak yeni bakımdan çıkmış ve de 2002 model.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Güzel kardeşim olacak şey var olmayacak şey var herkes saçmaladığı için saçmalamak mı gerekiyor? En azından tahminde bulunurken 737 uçağını bilip de konuşalım...Yoksa anlamı yok...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000