09 Aralık 2011, Cuma 08:25:24

A380'İN LASTİK BAKIM ÜCRETİ NE KADAR?

Yaklaşık 250 inişin ardından tamir görmesi gereken uçak lastiklerinin maliyeti, 22 lastikli Airbus A380 uçağı dikkate alındığında yaklaşık 77 bin liralık tutarla lüks bir otomobil fiyatını buluyor.
  • Haberi begenmeyen kisi kendisi ortaya bir bilgi koymus mu elestiriyor.. Ulkemizde boyle hep elestiri hep elestiri.. Tas ustune tas koy elestirecegine.. ben okudum hosuma gitti sen git kahvehanene seviyendekilerle muhabbetine devam et..
  • Fuse Plug diye tabir edilen tapalar 180 ile 300 derece arası değil; yaklaşık 800 derecede kendilerini atarak, tekerin yarılması veya patlamasını engelleyerek, lastik içerisinde bulunan nitrojen gazını dışarıya bırakırlar.
  • ...inen uçakların lastiklerinde ısı 300 dereceye kadar çıkıyor... ibaresinde "ısı" kavramı yanlış kullanılmıştır. Isı yerine "sıcaklık" tanımı kullanılmalıdır.
  • Boeing'in en buyuk ucagi 747'dir ve onda da burun dahil 18 lastik bulunur..!
  • Tam Zamanlık haber. Bunu haber diye yapmanın ne anlamı var yahu. Bu havacılık haberimi şimdi bunu bilsem ne olur bilmesem ne olur. Bunu havayolu firması zaten biliyordur .Bizi ne ilgilendiri ki.Haber olsun diye haber yapılmış.
  • a 380'in mi var derdin var
THY Teknik A.Ş'den alınan bilgiye göre, uçağın ana iniş takımında kullanılan ana lastikler ortalama 250 iniş ve kalkış, burun iniş takımında kullanılan lastikler ise ortalama 200 iniş ve kalkış yapabiliyor.

Bu sayıların ardından lastiklerin tamir edilmesi, yani kaplanması gerekiyor. Uçak lastiklerinin en önemli özelliği ise kaplama sonrası emniyetli bir şeklide tekrar kullanılabilir olmaları. Lastikler üreticisine ve kullanıldıkları uçağın tipine göre maksimum 10 kaplama yapılarak kullanılabiliyor.

Lastiklerin kaplama maliyetleri, yeni satın alınan fiyatlarından çok daha düşük oluyor. Ana iniş takımında kullanılan lastikleri kaplama fiyatları, uçak tipine göre değişiklik gösteriyor

İniş takımında kullanılan lastiklerin yıpranma durumlarına göre kaplama fiyatları 1500 ile 3 bin 500 lira arasında değişiklik gösteriyor.

Sadece THY Teknik'te 2011 yılı başından bu tarihe kadar 12 bin adet lastik ve jant bakımı yapıldı. Bu rakamın yıl sonunda 13 bine ulaşması bekleniyor.

Uçak tiplerine göre lastik sayıları 

Uçakların tekerlek sayıları da büyüklüklerine göre değişiyor. Dar gövdeli uçaklarda Boeing (B737-400/700/800/900) ve Airbus (A319/320/321) gibi uçaklarda 2 adet burun ve 4 adet ana lastik bulunurken, geniş gövdeli uçaklarda Boeing (B777) ise 2 adet burun ve 12 adet ana lastik bulunuyor. En büyük gövdeli uçak Airbus A380'de ise 2'si burunda olmak üzere 22 adet lastik yer alıyor.

Lastik sayılarına bakıldığında geniş gövdeli bir Boeing uçağında tüm lastiklerin bakımı 49 bin lirayı bulurken, bir Airbus A380 uçağının tüm lastiklerinin bakımında ortaya çıkan maliyet ise yaklaşık 77 bin liraya ulaşıyor. Bu fiyata ise lüks bir otomobil alınabiliyor.

Tonlarca yükü yere indiriyorlar 

Tonlarca yükle ve yaklaşık 250 kilometre hızla yere inen uçakların lastiklerinde ısı 300 dereceye kadar çıkıyor. Ancak, uçak jantı üzerinde 180 ile 300 derece sıcaklık aralığında devreye giren termik tapalar bulunuyor. Bu tapalar, yüksek sıcaklık değerlerinde devreye girip lastiğin içerisindeki nitrojen gazının (azot) basıncını dışarıya boşaltarak lastiğin içerisindeki basıncı azaltıyor.

Bu durum, uçak lastiklerinin pist üzerindeki sürtünme ve frenleme sebebiyle ortaya çıkan, yüksek ısıdan oluşan lastiğin içerisindeki basınç artırımını düşürerek, lastiğin içerisindeki gazın dışarıya atılmasını sağlıyor. Böylece lastiğin patlamasını ve yarılmasını engellemiş oluyor.

(Zaman)
A380'İN LASTİK BAKIM ÜCRETİ NE KADAR?

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

Misafir ~ 12 yıl önce
Haberi begenmeyen kisi kendisi ortaya bir bilgi koymus mu elestiriyor.. Ulkemizde boyle hep elestiri hep elestiri.. Tas ustune tas koy elestirecegine.. ben okudum hosuma gitti sen git kahvehanene seviyendekilerle muhabbetine devam et..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Fuse Plug diye tabir edilen tapalar 180 ile 300 derece arası değil; yaklaşık 800 derecede kendilerini atarak, tekerin yarılması veya patlamasını engelleyerek, lastik içerisinde bulunan nitrojen gazını dışarıya bırakırlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
...inen uçakların lastiklerinde ısı 300 dereceye kadar çıkıyor... ibaresinde "ısı" kavramı yanlış kullanılmıştır. Isı yerine "sıcaklık" tanımı kullanılmalıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Boeing'in en buyuk ucagi 747'dir ve onda da burun dahil 18 lastik bulunur..!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Tam Zamanlık haber. Bunu haber diye yapmanın ne anlamı var yahu. Bu havacılık haberimi şimdi bunu bilsem ne olur bilmesem ne olur. Bunu havayolu firması zaten biliyordur .Bizi ne ilgilendiri ki.Haber olsun diye haber yapılmış.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
a 380'in mi var derdin var

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000