02 Mayıs 2008, Cuma 08:03:48

“Ucuz Şirketler Batacak”

Havacılık sektörü petrol fiyatlarının artması ile birlikte her geçen gün biraz daha zorlanırken, uluslararası uyarılar da gelmeye başladı. İşte IATA başkanından havacılığı bekleyen maddi türbülans uyarısı.

Petrol fiyatlarında artan her 1 doların havayolu sektörüne maliyetinin, 1,4 milyar dolar olduğunu kaydeden Uluslararası Havayolu Taşımacılığı Birliği (IATA) Direktörü Giovanni Bisignani, 120 dolara dayanan petrol varil fiyatlarının havayollarını giderek bir türbülansa çektiğini söyledi. Bisignani, "Kemerleri bağlayın, türbülansa giriyoruz. Verimliği artırarak ve tasarrufla türbülansı atlatmaya çalışacağız" diye konuştu.

31 Mayıs-3 Haziran tarihlerinde IATA'nın İstanbul'da düzenleyeceği yıllık Genel Kurul toplantısı öncesinde bir grup gazeteciyle Cenevre'deki IATA merkezinde bir araya gelen Bisignani, sektöre ve Türkiye'ye yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Bisignani, Türkiye'de havacılık sektörünün geldiği noktadan çok etkilendiğini, ancak istikrarlı büyümenin devamı için hükümetin harekete geçmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'nin sivil havacılıktaki büyüme hızı açısından Avrupa'nın Çin'i haline geldiğine dikkat çeken Bisignani, "Sektörde, dünya büyüme rakamları yüzde 4'ü gösterirken, Türkiye'de yüzde 20 gibi çift haneli rakamları görüyoruz. Bu rakamlarla Çin'le yarışıyorsunuz. Türkiye Çin'in Avrupalı hali oldu" dedi.
 
İyi olanlar ayakta kalır

Ancak Türkiye'nin, havayolu trafik kontrolünü geliştirmesi ve altyapı çalışmalarına ağırlık vermesi gerektiğini vurgulayan Bisignani, özellikle İstanbul'un daha büyük bir havaalanına ihtiyacı olduğunu söyledi. "Her yıl yüzde 20 büyüyorsanız, yer hizmetlerinizin de aynı hızda gelişmesi gerekir" diyen Bisinani, "Uçağı hemen alabilirsiniz ama bir havayolu yapmanız en az 3 yıl sürer" uyarısında bulundu.

Türkiye sivil havacılığında yaşanan hareketliliğin kendisini çok etkilediğini anlatan Bisignani, 2004'ten bu yana yolcu sayısındaki yüzde 30'lara varan artışın hükümetin havayollarının önünü açmasının bir sonucu olduğunu söyledi. Düşük maliyetli havayollarının Avrupa'da çok yaygın olduğunu ancak Avrupa'daki 35 havayolundan sadece 5 tanesinin para kazanabildiğini belirten Bisignani, Türkiye'de uzun vadede iyi olanların ayakta kalacağını söyledi.
 
Petrol fiyatları kabus oldu

120 dolara dayanan petrol varil fiyatlarının havayollarını giderek bir türbülansa çektiğine dikkat çeken Bisignani, havayolu sektörünün petrole ödediği rakamın 2002'de 43 milyar dolar olduğunu, geçen yıl ise 136 milyar dolara çıktığını anlattı. Bisignani, şöyle konuştu: "Petrol fiyatları sektörün kabusu oldu. En iyimser tahminle 2008 yılında havayollarının petrole yatıracakları para 156 milyar dolar olacak. Hesaplamalarımızı 86 dolardan yapmıştık, ancak bu gidişle tekrar rezive etmemiz gerekecek."
 
Kağıt bilet tarihe karışıyor

Dünyada 1 Haziran 2008'den itibaren kağıt uçak biletlerinin yerine elektronik bilet uygulaması başlayacak. Kağıt bilet kullanımının sona ermesiyle uçak şirketleri, yılda toplam 3 milyar euro tasarruf edecek. Ayrıca 50 bin ağacın kesilmesi önlenmiş olacak. IATA Direktörü Giovanni Bisignani, elektronik bilet uygulamasına dünyada 2004'te başlandığını ve kullanımının yüzde 84'e ulaştığını kaydetti. Ancak farklı ülkelerdeki yönetmeliklerin değişmesini bekledikleri için sürecin uzadığını anlatan Bisignani, "Mesela Rusya'da kağıt bilet yasal bir zorunluluk. Tüm ülkelerde belli standartları oturtmak zaman alıyor" dedi.
 
Genel Kurul'a 800'ü aşkın delege gelecek

Merkezi Kanada'nın Montreal kentinde bulunan IATA, havayolu şirketlerinin uluslararası seviyede en etkin kuruluşu. Emniyetli, güvenli ve ekonomik hava ulaşımı sağlamak amacıyla 1945'te Küba'da kurulan birliğin, 160 ülkeden 240'ın üzerinde üyesi bulunuyor. Birlik, hava trafiğinin yüzde 95'ini kontrol ediyor. IATA dünya çapındaki 90 ofisiyle dünya havacılığında ortak standartların oluşması ve oturması için az gelişmiş ülkelere danışmanlık hizmeti vermek, birimler arasında arabuluculuk yapmak gibi roller üstleniyor.

IATA'nın İstanbul'da Türk Hava Yolları'nın (THY) ev sahipliğinde düzenlenecek Genel Kurul toplantısına 800'ü aşkın delegenin ve 400 civarında yabancı gazetecinin katılması bekleniyor.

“Ucuz Şirketler Batacak”

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000