20 Ekim 2009, Salı 09:42:59

“THY İSTESE BU İŞİN KRALINI YAPAR”

Airport TV ekranlarının beğenilerek izlenen programı Kara Kutu’da bu hafta gündem bölgesel havacılıktı... Programın konuğu ise yıllarını havacılığa veren Altan Güneyiz’di...
  • ben geçen gün bindim kardeşim kargo uçağu gibi ne öyle .birde bagayları koydukları yerler önde ve arkada küçücük yerler. Bence bizim millet 737ler varken ATR ye binmez.Bir kere binse emin olun birdaha binmez. benden söylemesi. iyi günler dilerim.Tamathe from WAW.
  • Atr serisiyle bol bol uçmuş biri olarak soyliyim bu ucaklar 5 para etmez oncelikle yolcu konforu sıfır cam kenarında oturanlar yolculuğu 2 buklum cekmek zorunda kalıyor ayrıca kargo kapasiteside çok dusuk sicil olarakta iyi değil yanlış hatırlamıyorsam ozellikle kış ve fırtınalı aylarda flapların donması sonucu ucagın lovyesinin donmus oldugu tarafa yattağı ve Atr ureticisinin cozumu tam olarak bulamadığını biliyorum Atr yerine Rj devrini tekrar açmaları bile daha iyi olur
  • ATR uçakları iyi de, load-trim sorunları olabilir. Payload da biraz az gözüküyor. Siirt Meydanına göre 37 C de bir performans analizi yapılsın bakalımkaç yolcu alabiliyor. Yazın 42 C'yi geçiyor oralarda. CN-235 40 kişi alıyor ama daha performanslı, Türkiyede de üretilebiliyor. Hv.K.K.lığından anlaşılabilinirse hemen de temin edilebilir. Bu tür işbirliğini düşünür mü acaba Sivil Havacılar?
  • Üç tarafı denizlerle çevrili canım Türkiye'min hangi şehirlerine deniz uçağı ile ulaşım sağlıyor. 2009 yılındayız, Karadeniz hattı, Ege hattı, Akdeniz hattında sayısız şehir var. Bugüne kadar ne yapmış?
  • HAVAK değil,HAVAŞ Yer İşletme Başkanı.Hala güzel görünüyorsunuz sevgili başkanımız.Saygılar.
  • acaba bu merkez 4 il neresi
  • Q400 daha doğru seçim olur. Daha sessiz, daha hızlı, özellikle deniz seviyesinden yüksek ve yaz aylarında yüksek sıcaklık olan havalimanlarımızda limitasyonu olmaz fakat Atr'de olma ihtimaşi yüksek. Operasyonu daha kolay, uzun vadede daha ekonomik... vs.vs. ATR yanlış seçim olur ve pazara ilk girecek bu uçaklar zaten turboprop uçaklar eski gözüyle bakılan halkımız tarafından daha da kötü bir bakış açısına dönüşebilir.
  • ATR bölgesel olarak tamam iyi de bizim milletin bagajları ne olacak? 30 tane bagajla overload olan, trim-out olan uçak bize gelmez. Ancak belli bir parkurda kesin olarak bu uçak uçacak olursa o zaman bilet satılırken yolcuya sadece el bagajı ile gelmesi söylenir, yoksa seyreyleyin komediyi :)))
  • Her işimiz böyle işte. Nereden çıkardın 60 kişilik uçakla bölgesel havacılık yapmayı? Hele bir 42-500 lerle başla, 30-40 yolcuyu doldur. Sonra geçersin 72'ye. Zaten Cockpit sistemleri ve de PW127 aynı. Bu işler böyledir, kendi paranı mı harcıyorsun yoksa başkasının parasını mı? Başkasının parasını harcayanlar 72 yi seçerler.
  • Sorun belli çözüm belli ama ben pek çok kez bindiğim ATR lere hiç ısınamadım. Uçak kötü demiyorum bu tamemen benim şahsi hissim.

Airport TV Yönetim Kurulu Başkanı Sefa İnan tarafından hazırlanıp sunulan ve pazartesi akşamlarının vazgeçilmez programı Kara Kutu’da bu hafta bölgesel havacılık masaya yatırıldı. Yıllarını havacılık sektörüne veren ve HAVAK Eski Başkanı olan Altan Güneyiz’in konuk olarak katıldığı programda bölgesel havacılığı önemine ve yapılmasındaki zorluklara dikkat çekildi.

Bölgesel havacılık yapmak için en uygun uçakların ATR tipi tayyareler olduğunu ifade eden Güneyiz, “Turboproblarda dikkatimizi çeken kısım, kanat ve motorlarının yukarda olmasıdır. Böylece her türlü zor zeminlere dahi iniş yapmakta güçlük çekmiyor. Zaten Türkiye’de ilk ATR-42’yi de bizim dönemimizde uçurmuştuk” dedi.

Pervaneli uçakların iniş ve kalkış öncesi büyük bir dikkat gerektirdiğini söyleyen Altan Güneyiz, “Jet motorlarına alışmış bir nesil için bu uçakların motorları tehlikeli olabilir. En ufak bir hata bile kabul edilemez. Daha öncede böyle bir kaza yaşamıştık. Ancak genç nesil çok dikkatli hareket ediyor” şeklinde konuştu.

Bölgesel havacılık yapmak için en az 5 uçaklık bir filoya sahip olunması gerektiğini belirten Güneyiz, “Eğer bu işi yapmak istiyorsanız en az 5 uçağınız olacak ve bu uçaklarında koltuk kapasiteleri en az 60 yolcu taşıma kapasitesi bulunacak” ifadelerinde bulundu.

Bölgesel uçuşlar için önemli şeyin çevre illerden toplanan yolcuların, merkez olarak belirlenen illerden taşınması olduğunu söyleyen Altan Güneyiz, yaptıkları fizibilite çalışmaları sonrasında 4 ili merkez olarak belirlediklerini belirtti.

Altan Güneyiz“GEREKİRSE BAKANIN KAPISINDA YATARIZ”

Türkiye’de bölgesel havacılık yapabilmek için devlet tarafından teşvik sunulması gerektiğini ifade eden Altan Güneyiz, “Bölgesel taşımacılık yapıyorsanız yüzde 25’lik KDV lüks oluyor. Ancak unutulmaması gereken bir şey var. Biz keyfi bir işten çok ihtiyaca hitap etmek için bunu yapmak istiyoruz. O yüzden yaptığımız işin lüks olarak algılanmaması gerekir” dedi.

Vergiden kolaylık beklediklerini belirten Güneyiz, “Gerekirse bu işi yapabilmek için sayın bakanın kapısında yatarız. Bu konuda destek alacağımızı düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“THY İSTESE BU İŞİ YAPAR”

Kara Kutu programını hazırlayıp sunan Airport TV Yönetim Kurulu Başkanı Sefa İnan’ın “Siz bir işadamı olarak ilk etapta işin ticari boyutunu düşünüp bu işe karlı bir yatırım olarak baktığınız için girmek istiyorsunuz diye düşünüyorum. Peki, bu iş o kadar karlıysa THY neden yapmıyor?” sorusuna Altan Güneyiz “Türk Hava Yolları’nın bu işi yapması için ayrı bir şirket kurması gerekiyor. Çok sayıda destinasyonları var. O kadar iş arasında bir de bölgesel havacılıkla uğraşamazlar. Onun dışında böyle bir işe girişip ardından bırakırsalar sonucu ne olur bilinmez. KTHY’yi bir bıraktılar düştükleri hali görüyoruz. Ancak THY gerçekten istese bu işi en iyi şekilde de yapabilir. Hatta 100 kat belki de 1000 kat daha iyi yapar” şeklinde cevap verdi.

NEDEN ATR-72-500?

Bu işi yapmaları durumunda tercih edecekleri uçakların ATR-72-500 olacağını söyleyen Güneyiz, uçakları seçme nedenlerini ise “Uçakların bakımı çok ucuz ve çok konforlu... Uçakların pilotları da Türkiye’den olacak. Eğer anlaşabilirsek Türkiye’ye simülatörünü de getirebiliriz. Onun dışında uçağın çok düşük bir maliyeti ve düşük bir gürültü düzeyi var” diyerek açıkladı. Güneyiz, “Uçaklar o kadar güzel ki push-back bile gerekmiyor. Geri vitese takıp yola devam ediyorsunuz” diye esprili bir yaklaşımda da bulundu.

İşte bu ve benzeri birçok konunun gündeme geldiği Kara Kutu programının tamamı:

1. Bölüm



2. Bölüm



3. Bölüm



4. Bölüm



5. Bölüm

“THY İSTESE BU İŞİN KRALINI YAPAR”

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

Misafir ~ 15 yıl önce
ben geçen gün bindim kardeşim kargo uçağu gibi ne öyle .birde bagayları koydukları yerler önde ve arkada küçücük yerler. Bence bizim millet 737ler varken ATR ye binmez.Bir kere binse emin olun birdaha binmez. benden söylemesi. iyi günler dilerim.Tamathe from WAW.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Atr serisiyle bol bol uçmuş biri olarak soyliyim bu ucaklar 5 para etmez oncelikle yolcu konforu sıfır cam kenarında oturanlar yolculuğu 2 buklum cekmek zorunda kalıyor ayrıca kargo kapasiteside çok dusuk sicil olarakta iyi değil yanlış hatırlamıyorsam ozellikle kış ve fırtınalı aylarda flapların donması sonucu ucagın lovyesinin donmus oldugu tarafa yattağı ve Atr ureticisinin cozumu tam olarak bulamadığını biliyorum Atr yerine Rj devrini tekrar açmaları bile daha iyi olur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
ATR uçakları iyi de, load-trim sorunları olabilir. Payload da biraz az gözüküyor. Siirt Meydanına göre 37 C de bir performans analizi yapılsın bakalımkaç yolcu alabiliyor. Yazın 42 C'yi geçiyor oralarda. CN-235 40 kişi alıyor ama daha performanslı, Türkiyede de üretilebiliyor. Hv.K.K.lığından anlaşılabilinirse hemen de temin edilebilir. Bu tür işbirliğini düşünür mü acaba Sivil Havacılar?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Üç tarafı denizlerle çevrili canım Türkiye'min hangi şehirlerine deniz uçağı ile ulaşım sağlıyor. 2009 yılındayız, Karadeniz hattı, Ege hattı, Akdeniz hattında sayısız şehir var. Bugüne kadar ne yapmış?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
HAVAK değil,HAVAŞ Yer İşletme Başkanı.Hala güzel görünüyorsunuz sevgili başkanımız.Saygılar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
acaba bu merkez 4 il neresi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Q400 daha doğru seçim olur. Daha sessiz, daha hızlı, özellikle deniz seviyesinden yüksek ve yaz aylarında yüksek sıcaklık olan havalimanlarımızda limitasyonu olmaz fakat Atr'de olma ihtimaşi yüksek. Operasyonu daha kolay, uzun vadede daha ekonomik... vs.vs. ATR yanlış seçim olur ve pazara ilk girecek bu uçaklar zaten turboprop uçaklar eski gözüyle bakılan halkımız tarafından daha da kötü bir bakış açısına dönüşebilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
ATR bölgesel olarak tamam iyi de bizim milletin bagajları ne olacak? 30 tane bagajla overload olan, trim-out olan uçak bize gelmez. Ancak belli bir parkurda kesin olarak bu uçak uçacak olursa o zaman bilet satılırken yolcuya sadece el bagajı ile gelmesi söylenir, yoksa seyreyleyin komediyi :)))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Her işimiz böyle işte. Nereden çıkardın 60 kişilik uçakla bölgesel havacılık yapmayı? Hele bir 42-500 lerle başla, 30-40 yolcuyu doldur. Sonra geçersin 72'ye. Zaten Cockpit sistemleri ve de PW127 aynı. Bu işler böyledir, kendi paranı mı harcıyorsun yoksa başkasının parasını mı? Başkasının parasını harcayanlar 72 yi seçerler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Sorun belli çözüm belli ama ben pek çok kez bindiğim ATR lere hiç ısınamadım. Uçak kötü demiyorum bu tamemen benim şahsi hissim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000