08 Aralık 2009, Salı 11:36:33

“BİZİ ORADA ÖLDÜRMEK İÇİN HERŞEYİ YAPTILAR”

Airport TV Yönetim Kurulu Başkanı Sefa İnan’la Kara Kutu programının bu haftaki konuğu, Florida Teknoloji Enstitüsü’nde dekan yardımcılığında bulunan Dr. Korhan Oyman oldu.
  • Sen kafadan pişmanlığın acısını çekiyorsun belli.Yazık olmuş sana!
  • Arkadaş az bile yazmışsın.
  • Gel ben seni bedava ucuracagim.. Saydigin meydanlardan sadece Washington National yasak. O da 11 eylulden sonra.. Istersen Istanbul'da yemek yiyelim. Sana logbooktaki LGA/SEA/LAX/DCA/MDW/PHX/HOU/DAL/ lari gostereyim :) Amerika'da kalitesiz ucus okulu yok demiyoruz, var tabii.. Zaten Turkiye'den gidenlerin %60 i da bunlara gidiyor, sadece 2-3 bin dolar tasarruf etmek icin.. Ama buradaki ucus ortamini daha Avrupa yakalayamamis ki, sen yakalayasin.. Askeri meydanlardan alinan $450 ayakbasti parasi muhabbetini unutmadik daha.. Yoksa meridyen gecisi basina alinan Deli Dumrul harclarini da ..
  • Ufak atin da civcivler yesin, Cessna 172 ile degil bazi meydanlara inmek, onlarin hava sahasina bile sokmazlar, Chicago O"hare, New York JFK, LaGuardia, Dullas, Washington National, Atlanta Hartsfield, LAX e istediginiz zaman inemezsiniz, ancak hava trafiginin az oldugu saatlerde sartli inise musade ederler. Lutfen hava atmayi birakin, ABD de de bir suru kalitesiz ucus okulu var, her mezunun is garantisi yok, is bulan sanslilar da commuter ucaklarda uzun saatleri nerdeyse ustune para vererek doldutup rating alirlar.
  • Şu an İSG' de yetişmiş eleman kaç tane var ben de merak ettim... İSG yeni terminal binası açıldığında sorunlar bitecek deniliyordu...Açıldı ve sorunlar büyüdü..uzun lafın kısası... sebep...yetersiz personel (sayı ve kalite olarak) ve yetersiz ekipman
  • Şu andaki İSG çalışanlarını kendisimi yetiştirmiş çok merak ettim.Çalışmadıkları için ekmek yedikleri yeri mahvettiler,şimdi başkalarına çamur atıyorlar.
  • Ucus okullarini aynen kkara sürücü okullari gibi sadece kar amacli kullanan acikgözler,demek oradada var.Sabiha Gökcen'i istemeyenler 3.havaalnini insaa etemek isteyen kafalarin yandaslari.AHL Kargo Köyü planlayalardan hic bahsedilmemis.AHL verilen garanti ISG de yok galiba,amma karsitlari tam alan müdafaasinda olsalarda,orayi isteyen bircok hakiki Anadolu'lu Vatandaslarim var.
  • Bizim burada verdigimiz egitimi gelin de gorun, ucus ortamini, yapilan yaklasmalari.. Ne yazik ki Turkiye'de bu mumkun degil.. Ama herkes tutturmus turkiye'deki gibi pazarlik yapiyor fiyat uzerine.. benim bir fiyatim var, altina inmem.. Turkiye'deki okul degil ki burasi pazarlik yapasin.. Egitim kalitesi cok ceker sonra.. En basintinden fotokopi chart , kitapsiz egitim, bos gecen dersler yok bizde.. Ha bir de gercek ingilizce ogreniyorsunuz.. Ama tabii bizi sevmez Turkiye'dekiler.. Canlari sagolsun..
  • Sabiha Gökçen'i öldürmek isteyen hala bir sürü kötü niyetli ve günahkar insan var Sayın Oyman. Sabiha Gökçen büyüdükçe de hırslarından kuduruyorlar. Onlar kendilerini çok iyi bilirler. Ama bir gün onlar da bu davranışlarının pişmanlığını ağır bir şekilde hissedecekler.

Airport TV ekranlarında Pazartesi akşamlarının fenomeni olan Sefa İnan’la Kara Kutu bu hafta Florida Teknoloji Enstitüsü Dekan Yardımcısı ve AirportHaber yazarı Dr. Korhan Oyman’ı ağırladı.

Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan ayrıldıktan sonra ABD’ye yerleşen ve uzun zamandır öğretim görevlisi olarak Florida’da bulunan Dr. Korhan Oyman, Airport TV Yönetim Kurulu Başkanı Sefa İnan’ın hazırlayıp sunduğu programda önemli açıklamalarda bulundu.

ABD İLE TÜRKİYE ARASINDAKİ FARK

Türkiye ile ABD arasında büyük farklar olduğunu ifade eden Dr. Oyman, “Orada Cessna 172 ile her meydana uçarsınız ve kimse size “ne yapıyorsun” diye sormaz” dedi.

Türkiye’deki uçuş okullarında ekipman eksikliği olduğunu ve birkaç uçuş okullarını dışında çok sayıda okulun bu sıkıntıyı yaşadığını belirten Dr. Korhan Oyman, “Türkiye’deki uçuş okullarında ciddi ekipman eksikliği olduğunu düşünüyorum. ABD’de bizim eğitim verdiğimiz tüm uçaklarda glass cockpit var. Yanılmıyorsam şuan Türkiye’de bu sisteme THY uçuş okulu sahip. Türkiye’de en büyük eksiklik ise bu işin bir standardizasyonunun olmamasıdır. Amerika’da öğrenci uçağa girdiği zaman karşısında gördüğü şey ekran, ekran, ekran... Oradan çıkıyor, çalışmaya başlıyor. Gördüğü şeyler yine ekran, ekran, ekran... Yani yabancılık çekmiyor” şeklinde konuştu.

“Öte yandan Türkiye’de kimse okuduğu okula başlamadan önce orasını pek incelemiyor” diyen Oyman, sözlerine şöyle devam etti: “Bizde kimse uçuş okuluna başlamadan önce o okulu araştırma gereği duymuyor. Kimse o okulda verilen eğitimin, havayolu şirketlerince kabul görülüp görülmeyeceğini düşünmüyor. ABD’de bizim eğitim verdiğimiz okul American Eagle ile anlaşmalı... İş garantisi vermese bile en azından mülakat garantisi veriyor.”

“THY’Yİ TEBRİK EDİYORUM”

Türkiye’ye gelirken karşılaştığı manzarayı hayranlıkla izlediğini ifade eden Dr. Korhan Oyman, “Türk Hava Yolları ile geldim. Uçak resmen çakılıydı. Koca Boeing 777-300ER’ı doldurmuş adamlar ve sadece ekonomi bölümünde 2 tane boş koltuk var. Ve düşünün ki bu olay Aralık ayının başında gerçekleşiyor. Büyük iş doğrusu, tebrik ediyorum” dedi.

Korhan Oyman

“HAVACILIK 200 KELİMELİK DİYEN KENDİNİ AVUTUR!”

Havacılık sektörünün anadilinin İngilizce olduğunu hatırlatan Oyman,  pilotların her şeyden önce çok iyi derecede İngilizce bilmesi gerektiğini söyledi. Dr. Korhan Oyman, “Havacılık en önemli şey komünikasyondur. Bir kere çok iyi İngilizce bileceksiniz. Açın youtube’tan bakın Air China’nın pilotu JFK’de kapısını anlatamadığı için nasıl fırça yiyor görün. ABD ve İngiltere gibi ülkelerde işin esprisi budur. Adam sabah kalkar “good morning” der, kitabını açar İngilizcedir. Radyoyu açar İngilizcedir. Merhaba dediği adam İngilizce konuşuyor. Hani bir tabir vardır ya; “Havacılık İngilizcesi 200 kelimedir” diye... Bu İngilizce bilmeyen adamın avuntusudur...” şeklinde konuştu.

“SERBEST REKABET ÖLDÜRÜCÜDÜR”

Türk Sivil Havacılığı’nı da değerlendiren Dr. Korhan Oyman, “Türkiye’de serbest rekabetin olması hem iyi hem de kötü. İyi yanı, siz de oyuncu olabilirsiniz. Ama kötü yanı da var. Başkaları da sizin gibi oyuncu olabilir. O yüzden serbest rekabet öldürücüdür” dedi.

Türkiye’de havacılık kültürünün kamuoyuna yerleştirilmesi gerektiğini söyleyen Oyman, “Türkiye’de halk havacılık konusunda bilinçlendirilemiyor. Burada sis oluyor herkes ortalığı yıkıyor. ABD’de aynısı olduğunda kimse sesini çıkartmıyor. Çünkü halk havacılığı biliyor. Bizde doğal afetin sorumlusu olarak bile şirketler görülüyor” ifadelerini kullandı.

Türk Sivil Havacılığı’nın son dönemde büyük bir ivme kazandığını da ifade eden Dr. Korhan Oyman,  Afrika açılımının da Türkiye açısından iyi bir pazar oluşturabileceğini belirtti.

“SHGM’DEKİLERİN SUPERMAN OLMASI LAZIM”

Türkiye sivil havacılık otoritesinde çalışan personel sayısının yetersiz olduğunu söyleyen Oyman, “Florida’da bile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ndeki kadar nitelikli çalışan var. SHGM’deki insanların bu kadar tayyareye yetişmesi için “superman” olması lazım. Ulaştırma Bakanlığı’nın sivil havacılığa müthiş destek verip, personelin yurtiçi ya da yurtdışında eğitimlerini sağlaması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Korhan Oyman

“ATATÜRK HAVALİMANI KALDIRILMALI”

“Belki bana kızacaklar” diyerek söze başlayan Dr. Korhan Oyman, “Atatürk Havalimanı, bugün İstanbul’un en değerli arazinin üzerinde yer alıyor. Yurtdışından birilerini getirirsiniz arazi geliştirme planlarını yaparsınız ve Atatürk Havalimanı’nı oradan kaldırıp araziye başka şeyler yapabilirsiniz. Oradan gelecek parayla da yepyeni bir havalimanının en az yarı maliyetini çıkartabilirsiniz” dedi.

SABİHA GÖKÇEN DÖNEMİ

Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki dönemlerini de anlatan Dr. Korhan Oyman, büyük zorluklarla orada çalıştıklarını söyledi. Oyman, “Biz, Sabiha Gökçen’i çok yokluklarda açtık. HEAŞ’ın ilk kurulduğu dönemde bilgisayarı bile yoktu. Ben evimden bilgisayarımı ve printerımı getirip çalıştım. Bize o dönemde “havaalanı pazarlanır mı?” dediler. Şimdi herkes bir yerleri pazarlamanın derdinde” dedi.

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın iş yapmaması için dışarıdan çok çaba sarfedildiğini söyleyen Oyman, “Biz oraya uçak indirebilmek için; yolcu başına kelle parası almadık, konma konaklama parası istemedik, handling hizmetini bedava verelim dedik. Böyle olmasına rağmen uçak indirmekte zorlandık. Var mı böyle bir şey? Ama bunlar yaşandı. POAŞ o zamanın devletindi. Uçak gelecek, yakıt için tankeri istiyoruz. Onu bile vermiyorlar. Zamanında bizi Sabiha Gökçen’de öldürmek için herkes el birliği yaptı. Nedeni de Atatürk Havalimanı’ndaki özel işletmeciye verilen taahhütlerdir” dedi.

Yaşadığı ilginç bir olaya da değinen Dr. Korhan Oyman, “Bir gün benim koluma girip, “Burası güzel mandıra olur. Siz en iyisi 2-3 inek alıp burada otlatın” dediler. Yani bizim başarısız olabilmemiz için herkes elinden geleni yaptı” şeklinde konuştu.

Peki, başka neler konuşuldu:

*SİVİL HAVACILIK YÜKSEKOKULLARI
*PEGASUS’UN AIR BERLIN HİSSLERİNİ ALMASI
*İSTANBUL’A 3’ÜNCÜ HAVAALANI GEREKLİ Mİ?
*ÇORLU’DAKİ MEYDAN MODERNİZE EDİLMELİ Mİ?
*TÜRKİYE’DE BÖLGESEL HAVACILIK YAPILABİLİR Mİ?

İşte Airport TV Yönetim Kurulu Başkanı Sefa İnan’ın hazırlayıp sunduğu ve Dr. Korhan Oyman’nın konuk olduğu Kara Kutu programının tamamı:

*Not: Video tek parça halinde olduğu için başlattıktan sonra kısa bir süre beklemeniz gerekmektedir.

“BİZİ ORADA ÖLDÜRMEK İÇİN HERŞEYİ YAPTILAR”

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

Misafir ~ 14 yıl önce
Sen kafadan pişmanlığın acısını çekiyorsun belli.Yazık olmuş sana!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Arkadaş az bile yazmışsın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Gel ben seni bedava ucuracagim.. Saydigin meydanlardan sadece Washington National yasak. O da 11 eylulden sonra.. Istersen Istanbul'da yemek yiyelim. Sana logbooktaki LGA/SEA/LAX/DCA/MDW/PHX/HOU/DAL/ lari gostereyim :) Amerika'da kalitesiz ucus okulu yok demiyoruz, var tabii.. Zaten Turkiye'den gidenlerin %60 i da bunlara gidiyor, sadece 2-3 bin dolar tasarruf etmek icin.. Ama buradaki ucus ortamini daha Avrupa yakalayamamis ki, sen yakalayasin.. Askeri meydanlardan alinan $450 ayakbasti parasi muhabbetini unutmadik daha.. Yoksa meridyen gecisi basina alinan Deli Dumrul harclarini da ..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Ufak atin da civcivler yesin, Cessna 172 ile degil bazi meydanlara inmek, onlarin hava sahasina bile sokmazlar, Chicago O"hare, New York JFK, LaGuardia, Dullas, Washington National, Atlanta Hartsfield, LAX e istediginiz zaman inemezsiniz, ancak hava trafiginin az oldugu saatlerde sartli inise musade ederler. Lutfen hava atmayi birakin, ABD de de bir suru kalitesiz ucus okulu var, her mezunun is garantisi yok, is bulan sanslilar da commuter ucaklarda uzun saatleri nerdeyse ustune para vererek doldutup rating alirlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Şu an İSG' de yetişmiş eleman kaç tane var ben de merak ettim... İSG yeni terminal binası açıldığında sorunlar bitecek deniliyordu...Açıldı ve sorunlar büyüdü..uzun lafın kısası... sebep...yetersiz personel (sayı ve kalite olarak) ve yetersiz ekipman

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Şu andaki İSG çalışanlarını kendisimi yetiştirmiş çok merak ettim.Çalışmadıkları için ekmek yedikleri yeri mahvettiler,şimdi başkalarına çamur atıyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Ucus okullarini aynen kkara sürücü okullari gibi sadece kar amacli kullanan acikgözler,demek oradada var.Sabiha Gökcen'i istemeyenler 3.havaalnini insaa etemek isteyen kafalarin yandaslari.AHL Kargo Köyü planlayalardan hic bahsedilmemis.AHL verilen garanti ISG de yok galiba,amma karsitlari tam alan müdafaasinda olsalarda,orayi isteyen bircok hakiki Anadolu'lu Vatandaslarim var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bizim burada verdigimiz egitimi gelin de gorun, ucus ortamini, yapilan yaklasmalari.. Ne yazik ki Turkiye'de bu mumkun degil.. Ama herkes tutturmus turkiye'deki gibi pazarlik yapiyor fiyat uzerine.. benim bir fiyatim var, altina inmem.. Turkiye'deki okul degil ki burasi pazarlik yapasin.. Egitim kalitesi cok ceker sonra.. En basintinden fotokopi chart , kitapsiz egitim, bos gecen dersler yok bizde.. Ha bir de gercek ingilizce ogreniyorsunuz.. Ama tabii bizi sevmez Turkiye'dekiler.. Canlari sagolsun..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sabiha Gökçen'i öldürmek isteyen hala bir sürü kötü niyetli ve günahkar insan var Sayın Oyman. Sabiha Gökçen büyüdükçe de hırslarından kuduruyorlar. Onlar kendilerini çok iyi bilirler. Ama bir gün onlar da bu davranışlarının pişmanlığını ağır bir şekilde hissedecekler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000