11 Ocak 2012, Çarşamba 09:33:26

5 YIL SONRA İLK KEZ...

Kuş gribi nedeniyle kanatlı hayvanların uçaklara alınmaması kararı 5 yıl sonra kaldırıldı. Yasağın kaldırılmasının ardından ilk kez kuşlar uçağa bindi...
Geçtiğimiz yıllarda tüm dünyada etkili olan kuş gribinin ardından havayolu şirketlerine Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nın getirdiği, kanatlı hayvanların uçaklara alınmasının yasaklanması kararından sonra ilk kez Türkiye Kanarya ve Kafes Kuşları Federasyonu tarafından geçtiğimiz günlerde elemesi yapılan ve finale kalan 602 Kanarya kuşundan 300 adeti İspanya'da düzenlenecek dünya şampiyonasında Türkiye'yi temsil etmek için bugün uçakla İstanbul'dan Madrid'e götürüldü. İkinci 302 kuşluk kafilenin ise Perşembe günü gideceği bildirildi.

Federasyon Başkanı Yılmaz Çakmak Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamada yarışmada tek amaçlarının şampiyon olup kürsüde İstiklal Marşı'nı Avrupa'nın göbeğinde çaldırmak olduğunu söyledi. 2007 yılında kuş gribi nedeniyle Tarım Bakanlığı tarafından uçaklara kanatlı hayvan taşınmasının yasaklanması üzerine dünya şampiyonaları için kuşlarını geçtiğimiz yıl yurt dışına kara yolundan götürmek zorunda kaldıklarını belirten Yılmaz Çakmak şunları söyledi:
 
"İspanya'da düzenlenen dünya şampiyonasına yaklaşık 30 bin kuş katılıyor. Şampiyona için 602 kuş kaydımız var. Burada 28 çeşit kanarya, 450 dalda yarışıyor. Burada 450 tane birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci var. Kuşlar, ayağı, kafası, boyu tüyü gibi hanelere puan yazıp sonunda dereceye girenler seçiyorlar."
Türkiye Kanarya ve Kafes Kuşları Dernekleri Federasyonu Başkanı Yılmaz Çakmak, yarışmadaki şartların ne olduğu konusundaki bir soru üzerine, "Aynı güzellik müsabakalarında istenen 90-60-90 ölçüleri gibi fiziki ve ses güzelliği istiyorlar" diyerek, padişahlık döneminden beri devam eden bir hobiyi sürdürmeye çalıştıklarını ve geçtiğimiz günlerde İstanbul Feshane'de düzenlenen final yarışmalarında Türkiye'nin dört bir yanından yaklaşık 4 bin kuşun yarıştığını belirtti.

Yılmaz, "Başarılarımızı devam ettirmek istiyoruz. Ancak bazı sıkıntılar yaşadık. Havayolu şirketleri, kuş gribi hastalığının yayılması üzerine 2007 yılında alınan bir karar doğrultusunda uçakla kanatlı hayvan taşınmasına izin vermiyordu. Hatta kuş gribi nedeniyle 2008 ve 2009'da uluslararası müsabakalar çok az sayıda ülkenin kısıtlı katılımıyla gerçekleşti. Biz de 2 yıl boyunca müsabakalara katılamadık. 2 yıl aradan sonra geçen yıl Fransa'da düzenlenen Dünya Kanarya Şampiyonası'na katılma kararı aldık. Ancak havayolu şirketlerindeki yasak nedeniyle Türkiye'den katılacak 376 kanarya, yaklaşık 3 bin 400 kilometrelik yolu özel tasarlanan minibüsle kat ederek Fransa'ya ulaştı ve sıkıntılar yaşandı. 22 dalda derece elde ettik. Kuşlar yolda yorgun düşmese belki daha fazla derece alacaktık" dedi.
 
Yılmaz Çakmak, yılda 8 uluslararası şampiyona yapıldığını bu anlamda yasağın kalkmasının kendileri için büyük önem taşıdığını anlatarak, şöyle devam etti:
 
"Bu yarışma federasyonumuza yaklaşık 17 bin Euro'ya mal oldu. Bütün spor federasyonlarına yardım eden devletimiz biraz da bize sahip çıksın. Tek bir amacımız var. Aldığımız ödül sadece küçük bir madalya. Ama Avrupa'nın ortasında Türk bayrağını göndere çektirip İstiklal Marşımızı çaldırmak en büyük ödül o. 12-24 Ocak tarihleri arasında İspanya'da düzenlenecek Dünya Kanarya Şampiyonası'na daha önceden rezervasyon yaptırdığımız için İspanyol bir havayolu şirketiyle gideceğiz. Ancak bundan sonraki şampiyonalar için THY'yi tercih edeceğiz. Bu anlamda da kuşlara uçuş yasağının kalkması sevindirici. Bizzat konuyla ilgilenen ve konunun çözülmesini sağlayan Sayın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'a ve bakanlık çalışanlarına teşekkür ediyoruz. Yine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile THY yetkililerine çabalarından dolayı teşekkür ediyoruz."
 
İspanya'daki şampiyonada "Yorkshire", "Lancshire", "Nord Hollandis", "Grested" ve "Rheinlander" kategorilerinde iddialı olduklarını vurgulayan Çakmak, Fransa'da elde ettikleri dereceyi daha yukarılara taşımak istediklerini sözlerine ekledi.

5 YIL SONRA İLK KEZ...

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000