02 Mart 2008, Pazar 11:04:39

35 milyar dolara 179 tanker uçak

Amerikan Hava Kuvveleri'nin uzun zamandır gündemde olan tanker uçak ihalesini büyük sürpriz yapan Airbus kazandı.

Toplam 35 milyar dolar değerinde 179 uçaklık ihalede Boeing'i yenen Avrupalı imalatçı, Türk Hava Yolları'nda (THY) da kullanılan çift motorlu, uzun menzilli A330-200 tipi yolcu uçağından geliştirilecek yeni bir tanker uçak yapacak. KC-45 adı verilen model hizmete 2013'te girecek.

MODERN SAVAŞIN TEMELİ: Güç çarpanı olarak adlandırılan tanker uçaklar, havadan yakıt ikmali ile savaş uçaklarının menzillerini sınırsız uzatabiliyor. Modern savaşların vazgeçilmezleri arasında yer alan uçaklar dünyada aralarında Türk Hava Kuvvetleri'nin de bulunduğu az sayıda ülkede bulunuyor. Airbus'tan alınacak KC-45'ler, ekonomik kullanım ömürlerini dolduran ve hizmete 1956'da giren 195'i aktif durumda toplam 530 adet Boeing KC-135 ile 1981'de kullanılmaya başlanan 59 adet KC-10 tanker uçağının yerini alacak.

YÜZDE 58'İ ABD'DE YAPILACAK: Airbus'ın Amerikalı havacılık devleri Northrop Grumman ve General Electric ile ortak olduğu projede imalat hattı ABD'de açılacak. Uçağın parçalarının yüzde 58'i de Amerikan şirketleri tarafından imal edilecek. Alabama'da ise 9 bin kişiye istihdam sağlayacak yeni bir imalat hattı açılacak. İlk uçağın 2013'te Amerikan Hava Kuvvetleri'ne teslim edilmesi planlanıyor. İhalenin birinci aşaması 68 uçağı kapsıyor. İkinci aşamayla birlikte teslim edilecek uçak sayısı 179'a ulaşacak. Halen Airbus A330'ların tanker modelini seçen ülkeler arasında İngiltere, Avustralya, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri yer alıyor.

SİLAH AVRUPA'DAN: Bu arada, Amerikan Başkanını taşıyacak US-101 helikopteri İtalyan-İngiliz imalatçı Agusta Westland tarafından geliştiriliyor. Amerikan Ordusu'nun tek motorlu genel maksat helikopter ihalesini de Fransız-Alman Eurocopter şirketi, Hava Kuvvetleri'nin hafif nakliye uçağı ihalesini de İtalyan Alenia şirketinin tasarımı C-27J kazanmıştı. Amerikan Sahil Güvenlik güçlerinin kullandığı İspanyol CN235 uçaklarının gövdeleri Türkiye'de TAI tarafından imal edildi. Uzmanlar bu tür anlaşmalarda Amerikan Hükümeti'nin yerli kullanım oranını yüzde 50'in üzerinde tuttuğunu ve imalat hattının ABD'de kurulma zorunluluğu koyduğuna dikkat çekiyor.

Havada yakıt ikmali nasıl yapılıyor

SAVAŞ uçaklarının uzun saatler havada kalmasını sağlayan tanker uçakları, askeri havacılıkta 1950'lerden bu yana aktif olarak kullanılıyor. Özel bir rota ve irtifada uçan tanker uçağına ikmal yapacak uçaklar arkadan yaklaşıyor. Tanker uçağın kuyruk bölümünde özel eğitimli operatör bulunuyor. Bu görevli "boom" olarak adlandırılan ve yakıt ikmalini sağlayan çubuğun diğer uçağın yakıt tankı girişine kenetliyor. Yakıt verme işlemi başlıyor. İhaleyi kazanan Airbus'ın uçağı dakikada 3.6 ton yakıt verme kapasitesine sahip olacak. Tanker uçaklar, kargo ve personel taşımada da kullanılıyor.

İlk ihale iptal edildi Boeing Başkanı'nı yedi

TANKER uçak filosunu yenilemek üzere harekete geçen Amerikan Hava Kuvvetleri, 11 Eylül saldırılarının hemen sonrasında Boeing'e 100 uçaklık sipariş vermişti. Finansal kiralama yöntemiyle yapılan anlaşmada 30 milyar dolar değerinde 100 adet Boeing 767 tipi uçak alımına karar verilmişti. Bu ihale, iki Boeing üst düzey yöneticisinin etik olmayan yaklaşımı saptanınca Amerikan Senatosu tarafından iptal edildi. 30 milyar dolarlık ihale, Boeing'in Başkanı Philip M. Condit'in istifa etmesine neden oldu.

KC-45'İN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Uçuş Ekibi: 2 pilot, 1 yakıt ikmal operatörü

Yakıt kapasitesi: 112.5 ton

Gövde Uzunluğu: 59.69 metre

Kanat Açıklığı: 60.3 metre

Yükseklik: 17.89 metre

Boş Ağırlığı: 120.5 ton

Maksimum Kalkış Ağırlığı: 230 ton

Motor: 2 adet General Electric CF6-80 turbofan motor

Seyir Hızı: 860 km/saat

Menzili: 10 bin 500 km

35 milyar dolara 179 tanker uçak

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000